Kouvottaret ja Catz kohtaavat lauantaina

Naisten korisliigan runkosarjan viidenneksi viimeinen kierros tuo lauantaina Kouvottarien (18/4) vieraaksi kestomenestyjä Lappeenrannan Catzin (14/8). Catz on sarjassa viidentenä ja Kouvottaret kakkosena tasapistein kärjessä olevan PeKa:n (18/4) kanssa. Kauden keskinäiset ottelut ovat tasan (1-1) ja historian sivuilla voitot ovat lappeenrantalaisille yhden marginaalilla (5-6).

Catz on PeKa:n ja Forssan Alun kanssa niitä joukkueita joita vastaan Kouvottaret on pelannut viime vuosina runsaasti. Catz on toistaiseksi kohdattu vuosien saatossa vain runkosarjassa, mutta harjoitusotteluissa joukkueet ovat kohdanneet useasti. Forssalaisten kanssa Kouvottaret pelasi viime kaudella viiden ottelun mittaisen puolivälieräsarjan. PeKa taas on kohdattu runkosarjan ja useiden harjoitusotteluiden lisäksi viime kaudella välierissä.

Mitä tällä haluan sanoa? Sitä, että Kouvottaret (ja tietysti myös toisin päin) tietää hyvin miten nämä joukkueet pelaavat, suuria yllätyksiä tulee harvemmin. Näissä otteluissa korostuukin se, miten laadukkaasti omaa pelisuunnitelmaa noudatetaan, ollaan fyysisiä ja pärjätään 1vs1 -tilanteissa.

Catzin Roosa Kosonen (10.9/6.6) vastaa pääosin Camille Zimmermanin paimentamisesta. Kosonen kellottaa keskimäärin 35 minuuttia ottelua kohden, Zimmerman puolestaan 31 minuuttia.

Molemmat joukkueet ovat pelanneet kotona hyvin, Kouvottaret on hävinnyt kerran (10/1) ja Catz kahdesti (9/2) kotonaan. Vieraskentällä onkin sitten suurempi ero. Kouvottaret on hävinnyt vieraissa vain kolmesti (8/3), Catz puolestaan kuudesti (6/5). Catz on hävinnyt viimeiset kolme vierasotteluaan ja Kouvottaret voittanut viimeiset kaksi kotiotteluaan.

Kouvottarien päävalmentaja Mika Hartonen: ”Catz on parantanut peliään kauden aikana ja on meille todella kova haaste. Heillä on yksi sarjan eniten pelaavista viisikoista sekä vahva ja tasapainoinen jenkkikolmikko joka tuo johtajuutta. Coville on lisäksi yksi sarjan parhaista hyökkäyslevypallopelaajista. Jordan taas pitää yllä joukkueen hyökkäystä. Unohtaa ei voi myöskään kaksikkoa Timo – Kosonen jonka osumatarkkuus kaarella on ollut hyvää. Varsinkin Timo on ollut todella kovassa heitossa. Catz on taktisesti yksi sarjan vahvimmista jengeistä.”

”Lähdemme jälleen pelaamaan ennakkoluulotonta korista, jossa on pystyttävä toteuttamaan omaa pelitapaamme. Pelin fyysisyys, heittopeli, joukkuepuolustus sekä levypallopelaaminen nousevat isoon rooliin. Toivottavasti Jatke Areena täyttyy Taret faneista, jokaista tarvitaan jälleen joukkueen tukena.” – Hartonen päättää.

Mielenkiintoinen taistelupari, Kouvottarien 185-senttinen Claire Lamunu ja Catzin samanpituinen Erica Covile. Kaksikko on koko sarjan senttereiden ehdotonta eliittiä.

1. Pelin tempo. Catz pelaa erittäin pienellä rotaatiolla ja varsinkin avauksen minuutit (31-37min) ovat ottelusta toiseen korkeat. Kouvottarien avauksen minuutit (23-31) ovat huomattavasti pienemmät ja myös penkin minuutit jakautuvat tasaisemmin. Kouvottarien kannalta on tärkeätä, että pelataan vauhtipeliä, Catz taas haluaa hidastaa peliä ja pelata enemmän 1vs1 koripalloa. Mikäli ottelussa saadaan pidettyä yllä kunnon vauhtia voi se ropista ottelun lopussa laajempaa rotaatiota käyttävän kirstuun.

2. Natalie Day vs Camille Zimmerman. Day on viimeiseen kuuteen otteluun tehnyt tehot 22.7/13.7/2.0 ja Zimmerman viimeiseen kahdeksaan 21.9/12.5/5.0/2.4r. Hyvän parin muodostavat myös Erica Covile (17.5/14.3/3.3/2.7r/1.4t, teh 26.3) vs Claire Lamunu (15.1/11.1/2.8/1.7r/1.1t, teh 23.3). Nostetaan erikseen esille vielä coach Hartosen mainitsema 173-senttinen laituri Tuulia Timo (11.0/2.3/1.1). Timo on viimeiseen 11 otteluun nakuttanut 15.5 pistettä ottelua kohden. Kolmoset ovat osuneet näissä otteluissa 41%:n tarkkuudella, 11 otteluun yhteensä 45 kolmosta keskelle korirengasta (4.1).

3. Oman pelisuunnitelman laadukas toteuttaminen. Kuten aiemmin totesin, joukkueet tuntevat hyvin toisensa. Valmentajat tuntevat vastustajan pelikirjan ja sen, miten vastustaja haluaisi pelata. Tosin pieniä yksityiskohtia voidaan viilata tai jopa muuttaa otteluiden välillä. Se joukkue on lauantaina vahvoilla joka toteuttaa pelisuunnitelmaansa laadukkaammin: puolustukseen palataan juosten, hyökkäyskuviot juostaan vauhdilla, pallo ja pelaajat liikkuvat, skriinit osuvat jne. Tässä korostuu myös yksilön vastuu osana joukkuetta. Jos yksikin pelaaja luistaa suunnitelmasta tai tekee sen puolivillaisesti, koko joukkueen suoritus kärsii.

Kouvottaret – Catz lauantaina 22.2. klo 17:00 Jatke Areenalla, tervetuloa seuraamaan naisten koripalloa suoraan kotimaan huipulta.

Kuvat: Tuomo Tulokas