#4 jatkaa Kouvoissa tulevalla(kin) kaudella

Kouvojen pelinumeroa 4 kantava mysteerimies on vuosien saatossa käynyt Jatke Areenan yleisölle hyvin tutuksi. Kyseessä on myös seurayhteisössä erittäin pidetty pelaaja. Paitaa jo pitkään kunnialla kantanut Tuomas Hirvonen solmi kotikaupunkinsa seuran kanssa jatkosopimuksen ja pelaa sen myötä Kouvoissa myös kaudella 2021-22. Sopimus on 1-vuotinen ja sisältää ulkomaan option.

Tuleva kausi on Hirvoselle 10. Korisliigassa ja samalla yhdeksäs Kouvojen paidassa. Kotimaisten takamiesten eliittiin kuuluva Hirvonen on juhlinut Kouvojen edustusjoukkueen paidassa Suomen mestaruutta (2016) ja voittanut hopeaa (2019). Lisäksi Hirvonen on voittanut 19 -vuotiaiden poikien SM -sarjassa kultaa (2014) ja hopeaa (2013). Keväällä -14 hänet valittiin 19- vuotiaiden poikien SM -sarjan vuoden pelaajaksi.

Tuomas Hirvonen, 24, pelasi ensimmäisen pääsarjaottelunsa jo kaudella 2011-12, vain 15 -vuotiaana. Tuon ottelun jälkeen matseja on kertynyt Korisliigassa vyölle 339 lisää. Näistä otteluista peräti 306 Hirvonen on pelannut Kouvojen nutussa. Vaikka nuorella miehellä on pelivuosia niin halutessaan vielä runsaasti edessä, voidaan jo nyt puhua hyvällä syyllä seuraikonista.

Tuomas Hirvonen mestaruuskeväänä 2016 ja sama mies toukokuussa 2021. Kuva: Niko Toivonen

Peilataan Tuomas ”Tumppi” Hirvosen jo nyt mittavaa uraa sitten pidemmällä tai lyhyemmällä aikavälillä, on jälki ollut tehokasta. Kaikki 340 Korisliigaottelua huomioituna on Hirvonen nakuttanut tehot 8.8/2.3/3.6 ottelua kohden keskimäärin 26 minuutin peliajalla. Hirvonen on pelannut Korisliigaa siis jo hieman vajaa 9 000 minuuttia, toisin sanoen rapiat 148 tuntia. Pudotuspelejä juonikkaalla takamiehellä on takataskussa 41 ja näissäkin peliaikaa on kertynyt keskimäärin 21 minuuttia ottelua kohden. Toistaiseksi viimeisenä pudotuspelikeväänä (-19) keskimääräinen peliaika 14 ottelussa oli peräti 32 minuuttia. Vastuuta on Hirvonen siis saanut ja sen myös hienosti kantanut.

Viime kausi oli tilastojen valossa Tuomas Hirvosen tehokkain: 15.5 pistettä, 2.5 levypalloa, 6.2 syöttöä ja 1.2 riistoa per ottelu. Näistä piste- ja riistolukemat ovat uran parhaat. Korisliigan pistetilastossa Hirvonen oli sarjan toiseksi paras kotimainen pisteiden tekijä. Edellä oli vain Kataja Basketin Jamar Wilson (17.8). Syöttömäärä oli uran toiseksi paras. 6.2 syötöllään Hirvonen oli koko Korisliigan syöttötilaston neljäs. Myös yhden ottelun syöttöennätys näki päivänvalon viime kaudella, 14 syöttöä Ura Basketia vastaan hurjassa jatkoaikatrillerissä, mikä päättyi vielä Kouvojen voittoon kahden pisteen marginaalilla (122-124). Lisäksi kolmen pisteen heitot osuivat kauden aikana uran tarkimmin heittoprosentin lähennellessä 34%:a. Monen monta kertaa kolmoset lähtivät matkaan 1-2 metriä bonusviivan takaa, osuen silti keskelle korirengasta.

Nuoresta iästään huolimatta pääsarjatasolla jo kokeneen pelimiehen viittaa kantava 181- senttinen takamies Tuomas Hirvonen: ”Viime kausi oli monella tapaa haasteellinen, mutta loppujen lopuksi kaikki sujui hyvin. Uskon, että siitä jäi käteen enemmän hyviä kuin huonoja asioita. Kouvot oli minulle luonnollinen paikka jatkaa tulevallakin kaudella. Tämä antaa minulle mahdollisuuden ottaa taas seuraava askel eteenpäin pelaajana. Harjoitukset ovat aina laadukkaita ja sellaisia mitkä auttavat minua kohti seuraavia tavoitteita.”

Tuomas Hirvonen kantaa kuvassa Kouvojen viiriä. Tulevalla kaudella Tumppi kantaa totuttuun tapaan päävastuun Kouvojen pelin johtamisesta parketilla. Kuva: Niko Toivonen

”Ensi kauden tavoitteena on kehittyä pelaajana mahdollisimman paljon sekä tietysti auttaa joukkuetta voittamaan paljon pelejä ja pelaamaan pitkälle kevääseen. Hyvää kesää kaikille tasapuolisesti ja toivottavasti syksyllä voidaan tavata kannattajien kanssa hallilla.” – Hirvonen jatkaa.

Kouvojen päävalmentajaksi paluun kahden vuoden tauon jälkeen tekevä Jyri Lehtonen on tyytyväinen tutun takamiehen jatkosta: ”Jos pitäisi valita yksi kotimainen pelinjohtaja omaan joukkueeseen, valintani olisi Tuomas Hirvonen. Hän pystyy tarvittaessa pelaamaan täydet 40 minuuttia väsymättä ja tuo pallon pelialueelle vaivattomasti. Tumppi saa ympärillään olevat pelaajat näyttämään paremmilta ja pystyy tarvittaessa luomaan itselleen korkean prosentin heiton 1 vs 1 -tilanteessa. Hän on johtanut joukkueensa aloitusviisikon pelaajana finaaleihin. Nämä kaikki laatutekijät omaava Tumppi on vasta 24 -vuotias.”

Kouvojen sopimustilanne kaudelle 2021-22: Tuomas Hirvonen, Oscar Storgård, Henri Permanto, Joel Mäntynen, Ilmari Toikkanen, Aapeli Syrjämäki ja Teemu Kristeri.