Alexander Madsen: ”On aina hienoa edustaa Suomea kansainvälisissä otteluissa”

Kouvot voitti Suomen mestaruuden kaudella 2015-2016. Alexander Madsenilla oli tärkeä rooli pudotuspeleissä ja finaaleissa. Seuraavaksi kaudeksi Madsen siirtyi ammattilaiseksi Tšekin liigaan USK Prahan joukkueeseen, jossa Madsen pelaa tällä hetkellä toista kauttaan. Madsen ei ollut Susijengin mukana kesän EM-kisoissa. Nyt tuli kutsu susijengirinkiin, ja Madsen oli kokoonpanossa perjantaina MM-karsintojen  avauksessa Bulgariaa vastaan.
Alexander Madsen donkkaa BC Nokiaa vastaan välierissä huhtikuussa 2016. Kuva: Jukka Rasimus

 

– On aina todella hienoa tulla valituksi edustamaan Suomea kansainvälisissä otteluissa ja vielä hienompaa on päästä oikeasti sinne kentälle pelaamaan ja vaikuttamaan.

Euroliigan ja FIBA:n kiistojen vuoksi Petteri Koponen ja Sasu Salin eivät ole mukana MM-karsinnoissa. Ja luonnollisesti Lauri Markkanen ei NBA:n takia ole mukana MM-karsinnoissa. Miten avainpelaajien puuttuminen näkyy otteluihin valmistautumisessa?

– On sanomattakin selvää, että se vaikuttaa joukkueen valmistautumiseen. Tällainen tilanne avaa kuitenkin aina mahdollisuuden jollekin muulle. Minun valmistautuminen on aina samanlaista, koska ikinä ei tiedä mitä voi tapahtua ennen peliä tai pelin aikana.

– Leirityksessä meillä on paljon pelaajia, jotka ovat olleet vuosia mukana ja he osaavat pelikonseptin sekä toistensa pelityylin ja -tavan. Kaiikki haluavat olla kokoonpanossa edustamassa Suomea. Treeneissä meillä on terve kilpailu, ja se luo meille hyviä treenejä.

Susijengi voitti perjantai-illan ottelussa Bulgarian 82-80. Susijengi johti parhaimmillaan ottelua 14 pisteellä. Loppu meni tiukaksi ja Bulgarialla oli ottelun lopussa vielä mahdollisuus vapaaheitoilla tasoittaa ottelu. Vaikeiden lähtökohtien lisäksi Susijengille tuli lisää vaikeuksia, kun sentteri Tuukka Kotti loukkaantui ottelun alkupuolella eikä palannut enää kentälle. Alexander Madsen pelasi hienosti 21 minuuttia (1/4/5 syöttöä). Madsen oli plusmiinus-tilastossa joukkueen toiseksi paras lukemalla +16. Madsen teki etenkin puolustuspäässä hienoa työtä.

– Bulgaria-ottelu oli hieno joukkuevoitto. Pelissä oli paljon hakemista uusien pelaajien ja roolien takia. Vierasvoitot tulevat olemaan tärkeitä MM-karsinnassa. Tuukan loukkaantuminen avasi minulle ison mahdollisuuden ja päätin ottaa haasteen vastaan varsinkin puolustuksen osalta. Parannettavaa löytyy vielä paljon joukkuekonseptin osalta.

Susijengi lähti perjantaina heti Bulgaria-ottelun jälkeen kohti Suomea. Joukkue oli hotellissa lauantaina aamuyöllä. Harjoitukset ja valmistautuminen maanantaina Helsingissä pelattavaan Tšekki-otteluun alkoivat heti lauantaina päivällä. Tšekki voitti perjantaina Islannin 89-69.

– Suurin osa Tšekin pelaajista pelaa Tšekin liigaa, joten olen pelannut heitä vastaan. Tšekin maajoukkueen pelitapa ei ole kovin tuttu minulle, mutta eiköhän sekin selviä scoutissa. Joukkueesta kannattaa seurata erityisesti viime vuoden joukkuekaveriani Jaromir Bohačíkia, joka oli viime kaudella Tšekin liigan MVP. Perjantaina Bohačík teki Islantia vastaan 20 pistettä ja hän oli vakuuttava Tšekin harjoituspeleissä.

Millä keinoilla Susijengi lähtee voittamaan Tšekkiä maanantaina?

– Joukkuepuolustuksen, yhteisen tekemisen ja kotiyleisön tuen kautta. Yleisölle terveisiä, että laittakaa meteliä mökkiin. Jos ette pääse paikalle, niin TV2 auki klo 18.00.

USK Praha

USK Praha on Tšekin liigassa tällä hetkellä seitsemäs (5/3). Alexander Madsenin keskiarvot ovat (31,6 min ja 10,4/7,1/1,6 syöttöä)

– Olemme aloittaneet kauden joukkueen nuoruuteen ja loukkaantumisiimme nähden hienosti. Uusi valmentaja on tuonut omia hyviä vivahteita pelitapaamme. Uusi pelitapa on saanut viime kaudella vähän huonosti pelanneiden pelaajien itseluottamuksen nousemaan  ja heidät pelaamaan rohkeammin. Treenien intensiteetti on noussut ja juoksemme kenttää paljon enemmän.

Miten Tšekin liiga ja harjoittelu eroavat Suomeen verrattuna?

– Suurin ero Suomeen on ehkä se, että meillä on oma halli ja vapaita saliaikoja on paljon enemmän, joten saliin voi mennä tekemään omia juttuja. Tšekin liigan tempo ei yleisesti ottaen ole niin korkea kuin Suomessa. Meillä on muutama viiden tunnin pelimatka niin kuin Suomessakin. Suurin osa matkoista on 40 minuutin ja kahden tunnin välillä.

Alexander Madsen on koulutukseltaan kokki ja Kouvoissa hänet tunnetaankin hyvänä kokkina. Tšekkiläinen ruoka ei ole kuitenkaan tehnyt suurta vaikutusta Madseniin. Paikallista kieltä Madsen ei ole vielä oppinut, mutta yleisimmät sanat ovat tietysti jääneet päähän.

– Olen tottunut kulttuuriin ja Prahaan erittäin hyvin. Kaupunki alkaa olemaan erittäin tuttu, vaikka suurin osa ajasta kuluukin välillä halli-koti. Ensimmäistä kertaa Prahassa käyvälle esittelisin Kaarlen sillan, Prahan linnan sekä vanhan kaupungin. Muutamia tuttuja Suomesta on käynyt luonani Prahassa. Ja välillä katsomosta kuuluu suomenkielisiä huutoja.

Kouvot ja Korisliiga

Nykyisin suomalaisen koripallon seuraaminen on helppoa myös ulkomailla, kun Fanseatin kautta pystyy katsomaan kaikki Korisliigan ja miesten I divisioona A:n pelit. Myös Alexander Madsenin läppärillä Fanseat on kovassa käytössä.

– Pyrin katsomaan kaikki Kouvojen ottelut, jotka vain pystyn. Sama koskee Korikouvojen divaripelejä.

Miten tärkeänä näet Korikouvojen ja miesten I divisioona A:n nuorten pelaajien urapolulla?

– Minusta Korikouvot on loistava paikka päästä pelaamaan isoja minuutteja, näyttämään mitä osaa ja hakemaan itseluottamusta sekä sitä kautta pyrkiä murtautumaan pelaavaan kokoonpanoon Kouvojen liigajoukkueessa.

Alexander Madsen Korisliigan finaaleissa toukokuussa 2016. Vastassa Tampereen Pyrintö. Kuva: Matti Koskinen

Kouvojen Tuomas Hirvosen hienot otteet tällä kaudella ovat olleet Alexander Madsenin mieleen. Madsen ja Hirvonen ovat pelanneet yhdessä juniorista asti niin Kouvolassa kuin nuorten maajoukkueissakin. Yhdessä on oltu nostamassa nuorten maajoukkuetta A-divisioonaan ja yhdessä on voitettu Suomen mestaruus A-junioreissa. Kaikki huipentui Korisliigan mestaruuteen toukokuussa 2016.

– On ollut hienoa seurata Tumpin onnistumisia tällä kaudella. Tumppi on löytänyt hienon draivin pelaamiseensa. Tumpin itseluottamus on noussut selvästi.

Myös entisen joukkuekaverin Ilari Seppälän hienot otteet tällä kaudella Katajan paidassa sekä valinta Susijengin harjoittelurinkiin lämmittävät Alexander Madsenin mieltä. Vielä Bulgaria-ottelussa Seppälää ei nostettu pelaavaan kokoonpanoon.

– Olen seurannut Ilarin otteita tällä kaudella. Ilari on ottanut ison harppauksen omalla urallaan. Hänelle tarjottiin isoja saappaita, kun Teemu Rannikko lähti pois Katajasta. Mielestäni Ilari on täyttänyt saappaat todella hyvin. Ilarin valinta Susijengiin oli mielestäni juuri oikea valinta ja toivon, että Ilari pääsisi näyttämään taitonsa Susijengissä.

Alexander Madsen ehti vierailemaan myös Kouvolassa ennen Susijengin harjoitusleiriä. Madsen kävi tapaamassa äitiään ja kavereita. Madsen kävi myös katsomassa B-tyttöjen finaalia Tykkimäkiturnauksessa. Madsen toteaa, että Kouvojen B-tytöt ottivat hienon voiton finaalissa. Lopuksi Madsen lähettää terveiset Kouvot-perheelle:

– Tsemppiä kauteen! Nyt on taas kova nippu kasassa. Uskon, että tällä kokoonpanolla Kouvot pääsee pitkälle ja toivottavasti kotiyleisön avustuksella loppuun asti. Jos joskus tulette Prahaan, niin tervetuloa katsomaan millaista korista meillä pelataan.

Teksti: Sampsa Huttunen

Suomi-Tšekki Helsingin jäähallissa maanantaina 27.11. klo 18.30. Liput otteluun täältä. Suora lähetys Yle TV2 klo 18.00.

MM-karsinnat FIBA:n sivuilla

Susijengi basket.fi-sivustolla

USK Prahan kotisivut

Tšekin liigan kotisivut