Daavid haastaa Goljatin paras seitsemästä -sarjassa

Kuudenneksi runkosarjassa sijoittunut Kouvot sovittelee alkuviikon aikana teatterin puvustossa ylleen sopivaa asukokonaisuutta Daavidin rooliin. Goljatin asuun sonnustautuu Varsinais-Suomen ylpeys ja runkosarjan suvereenisesti voittanut Vilpas Vikings. Biblian mukaan Daavid valitsi joenuomasta viisi sileää kiveä ja pani ne laukkuunsa lingon vierelle. Lopulta jätin kaatamiseen riitti ensimmäinen hyvin tähdätty kivi. Keväällä 2019 vanhan tarinan uudelleen lämmittelyssä jätin kaatamiseen vaaditaan neljä täysosumaa, sileitä kiviä on laukussa seitsemän joten muutama hutikin sallitaan. Ensi-ilta pidetään torstaina Salohallissa josta karavaani siirtyy lauantaiksi Kouvolan Lumon Areenalle. Parivaljakko iskee yhteen niin pitkään kunnes toisella on tilillä neljä kaatoa.

Toivottavasti koripallo tunnetaan jatkossakin siitä, että niin kentällä kuin katsomossa on fiksuja ihmisiä – Jukka Kataja, Kouvojen ja Vilppaan entinen kapteeni

Kuten huterasta alkujuonnosta jo kävi ilmi, lähtee runkosarjan voittanut Vilpas Vikings (33/7) tulevaan välieräsarjaan Kouvoja (19/21) vastaan selvänä ennakkosuosikkina. Kotiedun omaava Vilpas hävisi runkosarjassa kotisalissaan ainoastaan kahdesti. Salohallissa kotijoukkueen onnisuivat kesyttämään vain Kataja (87-97) ja Seagulls (84-87). Vilpas voitti runkosarjan viiden voiton erolla kakkoseen Karhu Basketiin (28/12) ja peräti yhdeksän voiton erolla kolmoseen Tampereen Pyrintöön (24/16). Runkosarjan voitto varmistui jo hyvissä ajoin ennen 40 pelin täyttymistä. Vilpas on voittanut Kouvot kuluvalla kaudella kaikissa neljässä runkosarjakohtaamisessa, kahdessa suurella piste-erolla. Lisäksi Vilpas on pelannut Korisliigan finaaleissa kahtena edelliskeväänä, tosin mestaruus joukkueelta vielä puuttuu. Vaikka Vilpas välieräsarjaan suurena suosikkina lähteekin, on muistettava, että yhtään peliä sarjassa ei ole vielä pelattu. Pudotuspeleissä on monesti tapahtunut merkillisiä asioita, ihan lähihistoriassakin.

Niin Kouvoissa (2007-2010) kuin Vilppaassakin (2002-2005, 2010-2015) pelannut ja molemmissa joukkueissa kapteenina toiminut, nykyisin Salossa asuva forssalaislähtöinen 419 Korisliigaottelun lajilegenda Jukka Kataja (9.1/4.4/2.2/1.1r, teh 10.6): ”Mielenkiintoinen ottelusarja tulossa josta ei ainakaan puutu tunnetta, ei kentällä eikä penkillä. Valmentajien pelien välillä tapahtuva reagointi, peluuttaminen ja huiliminuutit sekä pelaajien palautuminen ovat isossa roolissa sillä pelejä on kahden päivän välein. Molemmilla valmentajilla on varmasti myös jokerikortteja hihassaan. Odotan tasaisia ja fyysisiä kamppailuja ja kummankin valmennuksen tulee olla hereillä, koska jo orastaviinkin runeihin pitää reagoida, muutoin matsi voi olla taputeltu.”

”Ottelusarjassa nähdään monta mielenkiintoista taisteluparia. Juhon ja Villen tangot niin seisaaltaan kuin parketin pinnalla ovat varmasti viihdyttäviä. Gipsonilla ja Skeenillä on oma pieni historiansa mikä myös tuntuu näkyvän kentällä. Gonzalvez ja Kantonen -parille on isoa roolia luvassa ja kumpaisellekin myös puolustus maistuu. Kantonen alkaa olla lähellä viime kevään tasoaan. Asbury ja Taylor ovat mielenkiintoinen parivaljakko ja hieman eri vahvuuksin varusteltuja. Myös Antonio Ballardin paintiltä tekemien pisteiden määrällä voi olla suuri merkitys otteluiden kulkuun. Onkin mielenkiintoista kuka Kouvoista Ballardia puolustaa. Takakenttä muodostaa mielenkiintoisen kokonaisuuden. Rannikon ja Gibbsin johtama takakenttä vastaan nuori, mutta kokenut Hirvonen kumppaneineen. Gibbs oli runkosarjassa välillä vaisuhko, mutta osoitti puolivälierissä pystyvänsä tekemään nopeasti läjäpäin pisteitä.” – Kataja jatkaa.

”Tässä haaste katsomoon. Toivottavasti koripallo tunnetaan jatkossakin siitä, että niin kentällä kuin katsomossa on fiksuja ihmisiä. Kannustetaan mieluummin omia kuin huudetaan törkeyksiä vastustajalle. Tietysti pientä liekkiä pitää olla ilmassa, mutta sen pitää olla hallinnassa” – lopettaa herrasmiehenä tunnettu Kataja.

Vilppaan tie neljän parhaan joukkueen kastiin ei ollut erityisen karikkoinen. Runkosarjavoitto ja pudotuspeleihin kotiedulla mahdollisesti päätyyn asti. Puolivälierissä Vikings sai vastaansa kahdeksanneksi sijoittuneen BC Nokian (17/23). Vaikka näätälauma kolme vuotta sitten pudottikin ensimmäisellä kierroksella silloin suurimman mestarisuosikin Kataja Basketin, ei tuosta uroteosta ollut tänä keväänä jäljellä kuin lämmin muisto. Vilpas vei sarjan puhtaasti 3-0 eikä BC Nokia päässyt lopputuloksissa 18 pistettä (70-88) lähemmäksi. Vilpas voitti sarjan kolme ottelua keskimäärin 27 pisteen erolla.

Kouvojen runkosarja oli alusta loppuun yhtä vuoristorataa, mutta kun pudotuspelit alkoivat, on jälki ollut vakuuttavaa. Niukin naukin kuudenneksi sijoittunut kevään -16 mestari on pelannut pudotuspeleissä kauden parasta peliään. Vire on löytynyt juuri kreivin aikaan. Myös Kouvot vei puolivälieräsarjan runkosarjan kolmosta Tampereen Pyrintöä vastaan puhtaasti 3-0. Kaksi vierasvoittoa ja yksi vinsti kotiluolan uumenissa. Nämä pelit olivat kuitenkin alusta loppuun tasaisia. Pyrintö onnistui joka ottelussa ottamaan pienen kaulan ensimmäisellä puoliajalla, mutta Kouvot tuli tasoihin. Kouvot onnistui joka ottelussa nykäisemään pienen irtioton toisella puoliajalla mikä piti loppuun asti. Kaksi ensimmäistä ottelua päättyivät kumpainenkin kahdeksan pisteen ja viimeinen viiden pisteen erolla. Ottelukohtaiseksi eroksi muodostui näin seitsemän pistettä.

Oma joukkueemme on valmis haastamaan ennakkosuosikinJyri Lehtonen, Kouvojen päävalmentaja

Kouvojen ja Vilppaan väliset runkosarjakohtaamiset tällä kaudella päättyivät siis kaikki salolaisten juhliin. Kouvolan Jatke Areenalla pelattiin tasaiset ottelut, mutta Salohallissa ero venähti suureksi molemmilla kerroilla. Viime vuoden puolella joukkueet kohtasivat vain kertaalleen. Tuolloin Vilpas voitti Jatke Areenalla yhdeksän pisteen erolla (81-90). Kouvolassa pelattiin toisen kerran maaliskuussa ja silloin Kouvot pääsi lähimmäs viikinkejä eron jäädessä neljään pisteeseen (99-103). Salohallissa joukkueet kohtasivat tammi- (106-72) ja huhtikuussa (109-86) eikä näistä otteluista jää kouvolalaisittain juuri jälkipolville muisteltavaa. Jälkimmäinen ottelu oli tosin runkosarjan päätöskierroksella ja molemmille jo merkityksetön. Lisäksi Vilppaalta puuttui ottelusta kolme ja Kouvoilta kaksi avainpelaajaa. Kaikki Kouvojen rosteriin merkityt pelaajat olivat parketilla ainakin fyysisesti yli 10 minuuttia EC Matthewsin (26min) toimiessa peliaikakuninkaana.

Vilpas on heittänyt Kouvoja vastaan tällä kaudella 102 pistettä ottelua kohden. Kauden 40 runkosarjaottelussaan Vilppaan keskiarvo oli 95 pistettä ja pudotuspelit mukaan lukien joukkue on nakuttanut seitsemässä huhtikuussa pelaamassaan ottelussa keskimäärin 101 pistettä. Vilppaan puolustus ei ole sarjan ehdotonta eliittiä, sillä se antoi runkosarjassa vasta seitsemänneksi vähiten pisteitä omaan päätyyn (86.1p). Kouvojen vastaava lukema puolustuksen osalta (84.8p/4.) ei ole juurikaan parempi, mutta hyökkäyspään tehoissa eroa löytyy. Runkosarjassa Kouvot heitti keskimäärin 87 pistettä ottelua kohden ja Vilpasta vastaan käydyissä otteluissa pistemäärä oli 85. Keskinäisissä otteluissa joukkueiden välinen ero tehdyissä pisteissä oli siis 17 pistettä ja runkosarjakeskiarvoissa kahdeksan pistettä. Tuota marginaalia Kouvojen tulee pienentää ja sitä varmasti mainio kaksikko Lehtonen – Hurri onkin viimeisen lähes viikon erilaisia käärmesoppia keitellen miettinyt.

Alkavassa välieräsarjassa on vastassa hyvin erilaiset joukkueet. Vaikka molemmilla joukkueilla onkin kaikille viidelle pelipaikalle käytännössä kaksi hyvää pelaajaa on totuuden nimissä sanottava, että Vilppaan pelaajamateriaali vaikuttaa ulkopuolisessa tarkastelussa etukäteen vahvemmalta ja osin kokeneemmalta. Erityisen hankalaksi tilanteen tekee Kouvoille se, että Vilppaan iso kolmikko heittää hyvin myös kaaren takaa. Kouvojen kolmikosta vain Ville Kaunisto omaa kolmosuhan, toki hyvän sellaisen. Toisaalta Kouvot on ainakin ennakkospekulaatioissa korin alla liikkeellä järeämmällä kalustolla.

Varmaa on, että tästä syystä hyökkäyskorilla tulee olemaan ahdasta joten Kouvojen heittäjien ranteet olisi hyvä saada kunnolla kohdistettua. Heittopaikkoja tulee eikä niitä saa pelätä olla käyttämättä. Palloa rohkeasti ilmaan. Vilpas on kaikilla pelipaikoilla hyvin tulivoimainen joukkue, Kouvojen puolustuksen toimiminen on avainasemassa siinä, että ottelut eivät mene älyttömäksi pistemässäilyksi sillä siinä pelissä vastustaja on vahvoilla. Vilpas oli runkosarjassa tarkin joukkue niin kakkosissa (56%) kuin kolmosissakin (39%). Kouvojen oma hyökkääminen on tässä myös isossa roolissa. Huonot heiton valinnat, yksin puskeminen tai pelisuunnitelman unohtaminen avaa Vilppaalle ovet nopeisiin hyökkäyksiin joissa salolaiset ovat erittäin hyviä.

Kouvot pelasi vakuuttavan ensimmäisen kierroksen ja aiheuttaa meillekin monenlaisia haasteita fyysisyydellään – Joonas Iisalo, Vilppaan päävalmentaja

Joukkueiden välinen historia antaa tähän välieräsarjaan mukavan lisämausteen. Ensinnäkin Vilpas onnistui voittamaan ensimmäisen kerran Mansikka-aholla vasta hiljattain joitakin vuosia sitten, tosin sen jälkeen voittoja on tullut jo useampia. Vilpas on voittanut esimerkiksi kaikki keskinäiset kohtaamiset kahden viime kauden aikana yhtä lukuun ottamatta, kotona ja vieraissa. Toinen, ainakin Kouvolalaisittain mielenkiintoisempi, lisämauste on joukkueiden tähän asti ainut kohtaaminen pudotuspeleissä. Joukkueet iskivät yhteen kevään 2016 puolivälierissä. Molemmat joukkueet voittivat kotonaan kahdesti joten kaiken ratkaiseva game 5 pelattiin Kouvojen kotiluolan hornankattilassa. Hienoisena altavastaajana, ainakin runkosarjasijoituksen perusteella, karkeloihin lähtenyt Vilpas oli sarjan viimeisessä ottelussa syöttämässä Kouvoille karvasta kalkkia.

Huhtikuun 9. päivä ja paikkana Kouvolan Jatke Areena. Ratkaisevassa viidennessä ottelussa Vilppaan johto oli viimeisen jakson puolivälin lähestyessä jo 14 pistettä (61-75). Pelikellossa aikaa 2:06 ja Vilppaan johto edelleen vakuuttava yhdeksän pistettä (71-80). Sitten astui esiin eräs DJ Richardson ja pöljä päivä. Richardson vei lähes yksin Kouvot johtoon parilla kolmosella, donkilla ja neljällä vapaaheitolla (83-81). Kesken jenkkitakamiehen shown selostamosta kantautui ”Mitä Jumalauta” -huuto, sensaatio alkoi olla valmis. Kaiken sinetöi Ilari Seppälän hyökkäyslevypallo ja onnistunut kakkonen (85-83) muutama sekunti ennen päätössummeria. Kouvot jatkoi välieriin ja aina seurahistorian neljänteen mestaruuteen. Molemmat joukkueet ovat uudistuneet kolmessa vuodessa merkittävästi sillä esimerkiksi Vilppaan tämän kauden joukkueesta kevään -16 puolivälierissä pelasi ainoastaan Juho Nenonen. Tämä puolivälieräsarja toimineekin, ainakin ennakkoon fundeerattuna, tehokkaana lisämausteena lähinnä katsomon puolella. Ehkäpä osin myös penkillä.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ” Vilpas on ollut vakuuttava koko kauden. Hienosti rakennettu joukkue, joka toteuttaa coach Iisalon (Joonas) pelitapaa millintarkasti. Erityisesti heidän heittovoimansa on kunnioitettavaa. Ballard (Antonio) on ollut miellyttävä tuttavuus monipuolisuutensa ja epäortodoksisen pelityylinsä takia. Rannikko (Teemu)/Gibbs (Jack) -akseli pitää huolen siitä, että puolustuksen kannattaa olla varuillaan heti posessionin alusta saakka.”

”Oma joukkueemme on valmis haastamaan ennakkosuosikin. Tukitaan ja dominoidaan korinalustaa. Yritetään saada kättä ja kroppaa heittäjien häiriöksi. Maksimipaine pallonkäsittelijöihin koko kentän matkalla. Sekoitetaan hieman puolustusmuotoja, ehkä kokoonpanoakin ja kehitytään sarjan kuluessa. Meillä on ihan kokenut joukkue, joka on monissa liemissä keitetty. Näen myös, että kauden mittaan koetut vastoinkäymiset ovat hitsanneet joukkuetta yhtenäisemmäksi.” – Lehtonen päättää.

Seuraavassa joukkueiden oletetut avausviisikot, penkki ja pelaajien tehot kauden pudotuspeleissä.

Kouvot lähtenee otteluihin neljällä ulkomaalaisvahvistuksella vahvistettuna 181-senttisellä takamiehellä Tuomas Hirvosella (7.3/2.0/2.7, 3p 40%). Vilppaan Antonio Ballardin aiheuttama match up -painajainen saattaa muuttaa Kouvojen avausviisikkoa. Kouvojen ulkomaalaiskolmikko 193-senttinen takamies David Gonzalvez (18.7/1.3/3.3) – laituri Jeremy Morgan (13.0/6.0/3.7/1.7/1.0t) – iso laituri Brian Asbury (20.0/8.0/3.0/2.3r, teh 24.7) pelasi erinomaisen puolivälieräsarjan. 201-senttinen voimapesä Thomas Gipson III (12.7/5.7/1.7) oli Pyrintö-sarjassa paikoin vaikeuksissa tuplaamalla ja välillä triplaamalla pelanneen vastustajan kanssa.

Kouvojen penkiltä tuo kokemusta tuore kansanedustaja Ville Kaunisto (10.7/6.7/1.3/2.0r) joka on pelannut pudotuspeleissä mainiosti. Severi Kaukiainen (5.3/0.7) ja Teemu Knihtinen (1.3/2.3) ovat pelanneet ennakkoluulottomasti. EC Matthews tuo mahdollisuuksia erilaisiin kokoonpanoihin. Arttu Saarijärvi ja Vili Nyman täydentävät Kouvojen kokoonpanon. Ensimmäiseen otteluun Matthews ja Gipson ovat merkinnöillä GTD 50%.

Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo: ”Ensimmäinen kierros oli lämmittelyä meidän osaltamme. Torstaista lähtien täytyy olla valmis täysin eritasoisiin haasteisiin. Kouvot pelasi vakuuttavan ensimmäisen kierroksen ja aiheuttaa meillekin monenlaisia haasteita fyysisyydellään.”

Vilppaan ottelukohtaisiin avausviisikoihin on monia vaihtoehtoja, mutta lähdetään liikkeelle tällä arviolla. Peliä pyörittää taikurin ominaisuuksilla varustettu 189-senttinen takamies Teemu Rannikko (8.3/3.3/6.7) vierellään monipuolinen 183-senttinen heittokone Jack Gibbs (23.0/3.0/3.7/1.7r, 3p 50%). Laitureina aloittanevat 194-senttinen vahvarakenteinen Antonio Ballard (7.5/10.0/1.0/2.0r) ja tanssijanlahjoistaankin perin tunnettu 202-senttinen Juho Nenonen (12.0/6.3/2.3, 3p 43%). Paintillä aloittanee 203-senttinen sisäpelaaja ex-kouvo Jamie Skeen (14.7/6.3).

Vilppaan penkiltä tulevat 201-senttinen iso laituri Brandon Taylor (14.3/5.0/1.7t), susijengin heittokone Mikko Koivisto (8.3/4.0, 3p 54%), ex-kouvo Henri Kantonen (3.0/4.7/2.3/1.3r), hyvin urallaan kehittynyt takamies Aatu Kivimäki (6.0/0.7, 3p 57%), Riku Laine (4.0/1.7) ja Leevi-Matias Taimela (2.0/0.0). Myös Vilppaalla on käytössä viides ulkomaalaisvahvistus, 193-senttinen laituri Reggie Dillard (8.0/2.0) joka pelasi Nokia -sarjassa yhden ottelun.

Kevään 2016 tapaan Kouvot siirtää kotiottelunsa välieristä alkaen jäähalliin Lumon Areenalle. Parketti alkaa jo olla valmis ja joukkue harjoittelee näillä näkymin uudella kotiparketilla perjantaista alkaen. Tositoimiin Lumon Areenalla päästään lauantaina toisen välieräottelun alkaessa klo 18:30.

Kuvat: Jukka Rasimus, Matti O Koskinen, Ville Vuorinen ja Sampsa Huttunen

Välierien otteluohjelma:

2.5. torstai Vilpas – Kouvot klo 18:30 Salohalli

4.5. lauantai Kouvot – Vilpas klo 18:30 Lumon Areena

6.5. maanantai Vilpas – Kouvot klo 18:30 Salohalli

8.5. keskiviikko Kouvot – Vilpas klo 18:30 Lumon Areena

10.5. perjantai Vilpas – Kouvot klo 18:30 Salohalli (tarvittaessa)

12.5. sunnuntai Kouvot – Vilpas klo 17:00 Lumon Areena (tarvittaessa)

14.5. tiistai Vilpas – Kouvot klo 18:30 Salohalli (tarvittaessa)

Toinen välieräsarja: Karhu Basket vs KTP-Basket pelataan samalla aikataululla.