Derbytappion jälkeen uutta matoa koukkuun

tunnus_vaaka_liiga

Kauden toinen Kymenlaakson derby, tälläkin kertaa Kotkassa, toi Kouvoille kauden kahdeksannen tappion. Ajoittaisesta positiivisesta paluusta alkukauden intensiiviseen peliin huolimatta vierasjoukkueen esitys oli aikamoista vuoristorataa ja tasaisuus loisti poissaolollaan. KTP-Basket kuittasi kaksi sarjapistettä lopulta tiukan väännön jälkeen pistein 89-78 (48-36).

Kouvot aloitti ottelun mitä mainioimmin rynnäten 0-8 johtoon, mutta sen jälkeen vierasjoukkueen oma peli sekosi 20-minuutiksi. KTP kuittasi perään 7-0 runilla (7-8) ja ensimmäisellä tauolla kotijoukkueen johto oli kuusi pistettä (22-16). Toinen jakso oli Kouvoilta selviytymistaistelua ja puoliajalle lähdettiin kotijoukkueen 12 pisteen johdossa (48-36). KTP tuli puoliajalta erittäin vahvasti sisään ja kasvatti eron nopeasti jo 19 pisteeseen kunnes Kouvot löysi kapteeni Ville Kauniston (18/17) esimerkillä taistelijan asenteensa. Kouvot kuroi eroa pienemmäksi ja pääsi viimeisellä jaksolla vielä kuuden pisteen päähän, mutta sen lähemmäksi eivät eväät riittäneet. Alkukauden itseluottamuksella tilanne oltaisi ehkä saatu käännettyä voitoksi, mutta tällä kertaa etsikkoaikaa ja mahdollisuutta ei pystytty käyttämään hyväksi vaan ratkaisevat heitot kolisivat rautoihin ja pallo poltteli hyppysissä. Kouvot pelasi viimeiset 15 minuuttia pääsääntöisesti erittäin hyvällä intensiteetillä ja peliä oli ilo katsoa. Mikäli tämä intensiteetti saadaan siirrettyä tuleviin otteluihin, lupailee se hyvää. Totuus kuitenkin on se, että KTP voitti ansaitusti kauden toisen derbyn 11 pisteellä (89-78) ja nappasi näin kauden kolmannen voittonsa.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Rowland omaksui ammattimiehenä monta asiaa, mutta paljon on vielä omaksuttavaa. Emme pääse normaaliin flow-tilaan hyökkäyksessä ja puolustuksessa tulee pieniä virheitä. Sefton (Barrett) pääsi monta kertaa ajamaan oikealla kädellä, vaikka sitä käytiin kopissa vahvasti läpi. Jotain ihmeellistä tapahtui viimeisellä 15 minuutilla, ja olen siitä tosi tyytyväinen. Hukkasimme kuitenkin lopussa meille ominaisia heittopaikkoja. Olen silti tosi luottavainen. Kunhan meillä on Rowland ja Shiloh ykkös-kakkospaikalla, niin… sitä päivää odotellessa.”

Ottelu ratkesi oikeastaan kahteen erilliseen seikkaan. KTP:n kaksikko Sefton Barrett (29/10) – Devonne Giles (23/8) pelasivat huippupelin eikä Kouvot tuntunut saavan varsinkaan kanadalaiseen Barrettiin minkäänlaista otetta koko ottelussa. Toinen merkittävä asia oli kolmen pisteen heitot, jälleen kerran. KTP heitti yhdeksän kolmosta Kouvojen kahdeksaa vastaan. Erohan ei sinällään ole juuri mitään, mutta kun Kouvot nakkasi kolmosia ilmaan 15 kertaa useammin (18-33) muodostuu osumatarkkuudessa eroa valtavan paljon (50%-24%). Oli Kouvojen pelissä toki paljon hyvääkin. Viimeiset 15 minuuttia olivat paluuta alkukauden loistavaan peli-intensiteettiin ja taisteluun. Tällä kertaa se ei vain riittänyt kun kotijoukkueelle annettiin siimaa lähes 20 paunaa ja omakaan itseluottamus ei ole alkukauden tasolla. Ensimmäisen ottelunsa kouvopaidassa pelannut Austen Rowland (15/5/5s) osoittautui juuri niin luovaksi pelaajaksi kuin osattiin odottaa. Kovia ajoja, hyviä syöttöjä ja pari näppärää riistoa joista mies ajoi heti vastapäädyn pohjaan. Alexander Madsen oli kuumeen takia sivussa, mutta Arttu Saarijärvi (3p) teki 1.5 kuukauden jälkeen mukavan paluun parketille. Kouvojen levypallopeli oli taas pienen hiljaiselon jälkeen hyvällä tasolla sillä vierasjoukkue voitti levypallot (37-43) vahvana levypallojoukkueena tunnettua KPT:a vastaan. Varsinkin hyökkäyspään levypalloissa Kouvot oli erittäin vahva (6-16) ja niitä napsittiin toisen puoliajan kirivaiheessa juuri silloin kun niitä eniten kaivattiin.

Joukkueidensa parhaimpina pelaajina palkittiin KTP:n Sefton Barrett ja Kouvojen DJ Richardson.

KTP: Sefton Barrett 29/10/4s, Devonne Giles 23/8/1s, Michael Pounds 9/1, Samuel Haanpää 8/4/3s, Joonas Lehtoranta 7/1/1s/2r, Darren Duncan 6/3/6s/4r, Alexander Herrera 4/5/1s/2r/3t, Markus Molenius 3/3/1t ja Miki Kuusisto 0/0.

Kouvot: DJ Richardson 20/1, Ville Kaunisto 18/17/3s/2r/1t, Austen Rowland 15/5/5s/2r, Thomas Gipson 14/13/2s/1t, Tuomas Hirvonen 5/3/1s, David Gonzalvez 3/2/1s/2r/1t, Arttu Saarijärvi 3/0/1s, Miikka Luosmaa 0/1, Arttu Kukkonen 0/0 ja Valtteri Leino 0/0.

Jälleen kerran olemme tilanteessa jossa ei ole aikaa jäädä tuleen makaamaan sillä uusi peli ja uudet kujeet odottavat nurkan takana. Kouvot (10/8) palaa keskiviikkona kotiparketille kun vastustajaksi saapuu viime aikoina erinomaiseen vireeseen äitynyt sarjakolmonen Kauhajoen Karhu (11/6). Karhu oli ensimmäinen joukkue joka onnistui Kouvot kuluvalla kaudella voittamaan (85-80).

Karhu on kotonaan edelleen voittamaton (9/0), mutta vieraspelit olivat pitkään kauhajokisten akilleen kantapää. Se hävisi ensimmäiset kuusi vierasotteluaan, mutta viimeiset kaksi se on onnistunut voittamaan. Vieraissa ovat kaatuneet niin KTP (71-83) kuin Kobrat (75-88). Keskiviikon ”taistelupari” lähtee otteluun aika lailla erilaiselta pohjalta. Kouvot on voittanut viimeisestä 10 ottelustaan vain kaksi (viimeiset viisi 1/4) ja se on tällä haavaa kolmen ottelun tappioputkessa. Karhu on voittanut viimeisestä 10 ottelustaan seitsemän (viimeiset viisi 4/1) ja se tulee Mansikka-aholle neljän ottelun voittoputkessa. Toisaalta Kouvot on pelannut kuluvalla kaudella tähän mennessä selvästi eniten vierasotteluita, peräti 11. Seuraavaksi eniten vierasotteluita on vyöllään Salon Vilppaalla (9) ja muilla sitten vielä vähemmän.

Joukkueiden kauden ensimmäinen kohtaaminen Kauhajoella oli tasaista vääntöä, mutta pääosa ottelusta edettiin seitin ohuessa kotijoukkueen komennossa. Karhu käväisi parhaimmillaan kahdeksan pisteen johdossa, mutta sen suuremmaksi ero ei missään vaiheessa muodostunut. Viimeiselle jaksolle lähdettiin Karhun kuuden pisteen johdossa (61-55). Päätösjaksolla Kouvot onnistui nousemaan kolmeen otteeseen kolmen pisteen päähän kotijoukkueesta, viimeisen kerran tilanteessa 77-74, mutta se ei riittänyt vaan Karhu vei lopulta voiton viidellä pisteellä (85-80). Karhun tehomiehet ottelussa olivat Antti Kanervo (21/5) ja Cade Davis (20/4) sekä Kouvojen vastaavat Thomas Gipson (23/14) ja David Gonzalvez (23/5).

Karhulla on viime kausien tapaan laaja pelaajamateriaali, neljä ulkomaalaisvahvistusta ja viisi kotimaista pelaajaa joita päävalmentaja Sami Toiviainen peluuttaa tasaisesti. Joukkueen kenties jopa tärkeimmät pelaajat ovat jälleen kerran hyvää kautta pelaavat Bojan Sarcevic (11.4/3.5/5.3s/1.3r) ja Antti Kanervo (14.6/2.8/2.4s). Varsinkin korisliigan marraskuun pelaajaksi valittu Kanervo on viime otteluissa yltynyt huikeaan pistetehtailuun. Kun mies on vielä heittänyt koko alkukauden kolmen pisteen heitot sisään huikealla 47%:n  tarkkuudella, on päivän selvää, että vapaaksi Kanervoa ei saa viivalle unohtaa. Ex-kouvot Samuli Vanttaja (5.9/3.4) ja Aleksi Akpaso (3.3/1.1) ja kotkalaislähtöinen Juho Lehtoranta (7.4/3.9) täydentävät Karhun oivan suomalaisviisikon. Mainittakoon pienenä kuriositeettina vielä, että myös Lehtoranta on pommittanut kolmosen kaaren takaa tällä kaudella hienolla 44%:n tarkkuudella. Karhun ulkomaalaisnelikko sopii joukkueeseen kuin nenä päähän. Kolmikko Cade Davis (13.8/4.4/2.2s) – Lawrence Kinnard (12.8/5.9/2.3s) – Timothy Troutman (9.9/5.1) ovat pelanneet joukkueessa jo pidempään ja täydentävät mukavasti kotimaista osastoa. Ainoastaan uusin hankinta, sisäpelaaja Lance Williams (4.7/1.7), on pienoinen kysymysmerkki. Ilmeisesti kohtuullisen tuhdissa kunnossa oleva 206-senttinen järkäle on kirjauttanut kolmessa pelaamassaan ottelussa peliajakseen keskimäärin 10 minuuttia.

Coach Lehtonen: ”Karhu on löytänyt hyvän tason pelaamiseensa. Sarcevic johtaa ja Kanervo on ollut huikea sekä muukin joukkue on laadukas. Neljän ison pelaajan rotaatiolla pelaava Karhu pystyy marssittamaan erilaisia viisikoita tilanteen mukaan. Oma joukkue pyrkii jatkamaan siitä, miten pelattiin viimeiset 15 minuuttia Kotkassa. Pelaajien kokonaisrasitus otteluruuhkassa huolestuttaa. Saarijärvi ja Luosmaa ovat varmasti isompi osa rotaatiota tässä pelissä.”

Kouvot – Karhu vuoden 2015 viimeisessä ottelussa keskiviikkona 30.12 klo 18:30 Mansikka-aholla, tervetuloa sankoin joukoin kannustamaan Kouvot voittoon.

Kuvat: Jukka Rasimus ja Matti Koskinen

 

Korisliiga_MVFanseat banneri 468x400