Ennakko (26/36): Kouvot – Vilpas Vikings 15.2.2017

Korisliigan sarjaohjelma on tällä kaudella perin mielenkiintoinen. Kouvot (11/14) kohtaa viimeisen reilun kuukauden ja 11 ottelun aikana Salon Vilppaan (18/7) vielä kolme kertaa ja ensimmäisen kerran kuluvan kauden aikana hallitseva mestari vierailee Salohallissa vasta viimeisen runkosarjakuukauden aikana, toki silloin kaksi kertaa. Viime keväänä hurjan puolivälierätaiston kamppaillut parivaljakko on siis kohdannut ennen keskiviikkoa ainoastaan kertaalleen kun Kouvot oli, monien yllätykseksi, kotiluolassaan vahvempi korjaten sarjapisteet talteen vahvasti siipirikkona.

Vilpas Vikings on ollut erinomaisine otteineen ja hurjine yleisömäärineen (1641) kuluvan kauden liigan piristysruiske. Vaikka Kouvojenkin kotiparketin reunamilla viihtyy Korisliigan toiseksi eniten yleisöä (1076) on eroa salolaisten lukemiin yli 550. Vilpas ja Kouvot ovat tässä vaiheessa ainoat joukkueet joiden yleisökeskiarvo ylittää 1000 katsojan rajapyykin. Se yleisömääristä. Vilpas on sarjataulukossa vahvasti sijalla kaksi ja kärjessä olevaan Seagullsiin (19/6) on eroa vain kaksi mitätöntä sarjapistettä. Vilppaan kuluvan kauden menestys piilee, ainakin osittain, tilastojen takana. Laajalla ja laadukkaalla pelaajamateriaalilla operoiva ryhmä on voittanut lähes poikkeuksetta kotiottelunsa (10/3) ja mikä vielä tärkeämpää, se on voittanut vierasotteluistaan kaksi kolmasosaa (8/4). Kun Vilpas on vielä kaiken kukkuraksi onnistunut kääntämään tiukat ottelut (+-5p) yhtä lukuun ottamatta voitokseen (5/1), on paikka sarjataulukon kärkipaikoilla enemmän kuin ansaittu. Vilpas oli varsinkin kauden puolivälin molemmin puolin hirmuisessa vireessä, mutta viime aikoina meno on kuitenkin ehkä hieman tasoittunut. Viimeisestä viidestä ottelustaan joukkue on voittanut kolme. Kouvoilla on myös viimeisestä viidestä ottelusta kolme voittoa.

Joukkueiden ensimmäinen, ja toistaiseksi ainoa, runkosarjakohtaaminen pelattiin sekin kuluvan vuoden puolella. Tammikuussa pelattu ottelu oli lähtökohdiltaan molemmille haastava sillä Kouvot lähti peliin hyvin vajaamiehisenä, käytännössä seitsemällä pelaajalla. Kotijoukkueelta olivat sivussa Raheem Appleby, Arttu Saarijärvi, Nicolai Andersen ja Henri Kantonen. Vilppaalta puuttui kokoonpanostaan Mikko Koivisto. Ensimmäinen jakso (20-25) oli tasaista ja vauhdikasta pelaamista, mutta lyhyelle tauolle lähdettiin viikinkien seitin ohuessa johdossa. Toinen jakso (27-7) muodostui ottelun ratkaisuksi Kouvojen löytäessä oikeat avaimet Vilppaan hyökkäyksen pysäyttämiseksi. Vieraiden hyökkäys puuroutui ja Kouvot pääsi juoksemaan nopeita sekä heitti tarkasti. Kolmas jakso (20-23) piti vielä sisällään taistelua sarjapisteistä, mutta melko varhain viimeisellä jaksolla (19-13) oli selvää, että Mansikka-ahon hornankattilassa muhii aikamoinen yllätys. Kouvot rullasi lopulta selvään kotivoittoon pistein 86-68 (47-32). Kouvojen tehokkaimmat gladiaattorit olivat Rakeem Buckles (23/8), Mike Cuffee (17/7/7), taistelun mallia näyttänyt Osku Heinonen (15/7/3) ja hyvin hyökkäystä pyörittänyt Tuomas Hirvonen (14/5/4/3r). Vilppaalta ainoastaan lopussa itseään loukannut Desmond Williams (14/5/2) ylsi kaksinumeroisille pisteille.  Ottelun ratkaisuksi muodostui Kouvojen puolustus mikä sekoitti salolaisten pasmat erityisesti toisella jaksolla. Mies- ja paikkapuolustusta vaihdellut Kouvot sai salolaiset tyytymään hyppyheittoihin kättä vastaan tai vahvasti ahdistettuihin korille ajoihin. Salossa on varmasti katsottu tiuhaan videoita edellisestä kohtaamisesta joten myös coach Poikolan täytyy löytää taikapussistaan uusia loitsuja keskiviikolle.

Kouvojen päävalmentaja Pieti Poikola tiedostaa etukäteen hyvin Vilppaan vahvuuden ja vaarallisuuden: ”Salon Vilpas on Seagullsin ohella sarjan paras vierasjoukkue. Näiden lisäksi vain Kataja on pystynyt vieraissa positiiviseen rekordiin.  Edellisen kotiottelun häviö Seagullsille ja runkosarjan voiton metsästys pitävät huolen siitä, että saamme vastaamme varmuudella erittäin nälkäisen vierasjoukkueen. Vilppaalla on tilastollisesti sarjan paras puolustus, joka pohjustaa tietä Vilppaan parhaalle hyökkäysaseelle: erinomaiselle kentän juoksemiselle. Siksi salolaisia vastaan korostuu oman hyökkäyksen tasapainoinen toteutus ja transition-puolustus. Se on muutenkin meidän teemana tällä viikolla, sillä Uudenkaupungin reissulla juuri siirtymispuolustus aiheutti meille suurimmat laiskanläksyt. Tämän lisäksi pyrimme olemaan taktisesti mahdollisimman eteviä omassa puolustamisessamme. Uskon, että luvassa on fyysinen ja yleisöönmenevä ottelu. Yritämme omalla taisteluasenteellamme tienata taas kotiyleisön tuen taaksemme.”

Vilppaan ehdoton vahvuus on laaja ja laadukas pelaajamateriaali ja kun myöskään loukkaantumiset (pl Koivisto) eivät ole juurikaan sekoittaneet kuvioita, on joukkue päässyt pelaamaan ja harjoittelemaan koko kauden lähes määrävahvuisena. Muutama ulkomaalaisvahvistus on mennyt kauden aikana perinteisesti vaihtoon, mutta joulukuun pelaajaksi valittu Desmond Williams (14.1/7.6) ja monipuolinen Al’lonzo Coleman (12.5/8.5/2.9/1.7r/1.0t) ovat pelanneet viikinkipaita päällään koko kauden. Erinomainen peliä tekevä takamies Juwan Staten (13.4/3.3/3.5) on ollut mukana myös lähes alusta lähtien. Kolmikon ”voimasuhteet” ovat vaihdelleet kauden aikana sillä siinä missä Coleman on pelannut takuuvarmasti koko kauden on Staten puolestaan ollut hyvässä iskussa viime otteluissa kun taas Williamsin otteet ovat hieman ”heikentyneet”. Staten on pussittanut viimeisessä viidessä ottelussa keskimäärin 18.2 pistettä ja Williams 8.8 pistettä. Osansa tähän on varmasti myös Vilppaan kokoonpanossa tapahtuneilla muutoksilla kun Juho ”laulattaja vailla vertaa” Nenonen (9.8/4.7, 6 ottelua) saapui kaupunkiin ja Nathan Buss (8.3/4.1) vaihtui 198-senttiseen Brandon Edwardsiin (9.5/7.0, 2 ottelua). Vilppaan ulkomaalaiskatras on hyvää tasoa, mutta se mikä tekee eron monen muuhun Korisliigajoukkueeseen, on kotimaisten pelaajien vahva kokonaispanos. Juuri vuoden jatkosopimuksen Vilppaan kanssa solminut Matias Ojala (10.2/3.6) pelaa parasta kauttaan ja myös Okko Järvi (9.3/2.5) on ollut hyvässä iskussa koko kauden. Joukkueensa kapteeni Michael Pounds (6.4/2.2/1.7) ja paluun loukkaantumisen jälkeen parketille jo tehnyt Mikko Koivisto (8.5/1.2) tuovat kokemusta ja heittouhkaa. Tähän kun lisätään vielä Nenonen, Henri Niemistö (1.1/0.5) ja pirteästi esiintynyt Aatu Kivimäki (3.9/0.8) niin on siinä päävalmentaja Joonas Iisalolla vahva pelaajisto pyöritettävänään. Mahtoikohan joku pelaaja vielä unohtua mainita?

Kouvojen kapteeni Osku Heinonen teroittaa ottelun aattona joukkuepelaamisen ja puolustustyöskentelyn tärkeyttä: ”Joukkue lähtee hyvällä fiiliksellä keskiviikon peliin ja edellinen Salo-pelin voitto antaa tietysti lisää itseluottamusta. Huomenna täytyy onnistua pelaamaan hyvin joukkueena ja jokaisella pelipaikalla. Salolla on monta hyvää pelaajaa joista kuka tahansa voi nousta ratkaisijaksi jos meidän puolustuspeli ei ole täydellistä.”

Kouvot päässee keskiviikon otteluun täydellä kokoonpanollaan kun muutaman ottelun sivussa ollut Arttu Saarijärvi (3.5/2.1) pukee jälleen tutun pelipaidan #8 päälleen. Ennen loukkaantumistaan Saarijärvi pommitti viidessä edellisessä ottelussa keskimäärin 6.4 pistettä keräten samalla 3.8 levypalloa. Toivottavasti Arttu jatkaa keskiviikkona siitä mihin jäi. Muutoinkin Kouvojen kotimainen osasto on ollut viime peleissä hyvässä vedossa sillä esimerkiksi Miikka Luosmaa on viidessä viimeisessä ottelussa kirjauttanut tehot 5.6/3.0 ja mikä tärkeintä, ollut olennainen osa Kouvojen hyökkäystä ja puolustusta. Ulkomaalaisvahvistuksista viimeisessä kuudessa ottelussa maittavat tehot ovat iskeneet pöytään Raheem Appleby (15.7/3.0/6.8, teh 18.3) ja Rakeem Buckles (13.3/10.3/2.2/1.8r/1.2t, teh 20.8).

Kauden toinen kohtaaminen Kouvot – Vilpas Vikings keskiviikkona 15.2. klo 18:30 alkaen Mansikka-ahon hornankattilassa. Tule kannustamaan Kouvot kauden yhdeksänteen kotivoittoon.