Ennakko (28/36): Kouvot – Kobrat 24.2.2017

Korisliigan runkosarja alkaa lähestyä loppuaan ja esimerkiksi Kouvoilla (11/16) on jäljellä enää yhdeksän ottelua eli tasan neljännes. Jokaisella ottelulla tästä eteenpäin on todella suuri merkitys pudotuspeleihin pääsyn kannalta sillä kevään tärkeimpiin peleihin on tarjolla vielä yksi joukkue liikaa. Kouvot on 11 voitollaan runkosarjan sijalla seitsemän ja pleijarikelkasta on oikeastaan pudonnut vasta Uudenkaupungin Korihait (4/24). Kouvojen edellä Lapuan Kobrat (15/13) on viidentenä ja BC Nokia (12/16) kuudentena. Takana hengittävät puolestaan kahdeksantena KTP-Basket (11/18) ja yhdeksäntenä Tampereen Pyrintö (10/19). Kouvojen etuna muihin kilpailijoihin on se, että joukkueella on yksi tai kaksi ottelua näitä vähemmän pelattuna. Toisaalta Kouvot kohtaa helmi- /maaliskuun aikana vielä kahdesti Salon Vilppaan vieraissa, kahdesti Joensuun Katajan (kotona ja vieraissa), Kauhajoen Karhun vieraissa ja Helsinki Seagullsin ei kenenkään-maalla Espoossa. Tämä tarkoittaa sitä, että Kouvot pelaa kärkinelikkoa vastaan vielä kuudesti joten jokaisessa ottelussa on oltava kaikki hyvät elementit kohdallaan jotta voitosta voidaan taistella. Näiden lisäksi Kouvot kohtaa kotonaan Kobrat, BC Nokian ja Korihait. Ei tarvitse olla hirveän suuri asiantuntija ymmärtääkseen, että juuri nämä kolme viimeksi mainittua ottelua ovat äärimmäisen tärkeässä roolissa kevään sapluunan muodostumisessa. Kouvojen sijoitus tullee olemaan runkosarjassa sijoilla 5-9 ja jokainen sarjapiste tulee olemaan kultaakin kalliimpi.

Kouvot aloittaa runkosarjan viimeisen neljänneksen kotiluolassaan kohtaamalla viidentenä olevan Lapuan Kobrat. Mikäli viidennestä sijasta halutaan edes unelmoida olisi tämä ottelu kirjattava voittosarakkeeseen sillä mahdollisen tappion myötä pelataan jatkossa sijoista 6-9. Kobrat johtaa ennen perjantain viimeistä runkosarjakohtaamista voitoin 2-1 ja otteluissa tehdyissä pisteissä se on edellä +26. Ei kai siis tavoitteena voi olla perjantaina mikään muu kuin kotivoitto vähintään 27 pisteellä. Siinäpä sitä onkin urakkaa kerrakseen. Toki pienempikin voitto otettaisi mielihyvin vastaan, mutta siinä tapauksessa joukkueiden päätyessä runkosarjan päätteeksi tasapisteisiin, olisivat lapualaiset edellä.

Joukkueiden kaikki kolme edellistä ottelua ovat päättyneet kotivoittoihin. Kobrat on voittanut Lapualla ensin lokakuun alussa (81-69) ja sittemmin tammikuun alussa (81-61). Kouvojen voitto on peräisin Mansikka-aholta marraskuun lopulta (98-92). Joukkuetilastojenkin vertailussa joukkueet ovat kaikissa kategorioissa erittäin lähellä toisiaan joten luvassa lienee perjantaina erittäin tasainen ottelu. Joukkuetilastoista ei voi nostaa oikeastaan yhtäkään tilastoitavaa yksityiskohtaa esiin jossa toinen olisi vahvempi. Tällöin astuu esiin intensiteetti, energisyys, oman konseptin toteuttaminen ja halu voittaa. Se joka tekee vähemmän virheitä lienee vahvoilla ottelun voittajaksi. Kobrat on ollut kuluvalla kaudella kohtuullisen hyvä vierasjoukkue sillä lapualaiset ovat hyvin kotivoittoisessa sarjassa onnistuneet saalistamaan viisi voittoa (5/8). Kouvot on puolestaan ollut kotonaan kohtuullisen vahva sillä 13 ottelusta kahdeksan on päättynyt kotivoittoon. Viimeisestä 10 ottelustaan Kouvot on voittanut neljä ja Kobrat kuusi. Molemmat joukkueet ovat kohdanneet viimeksi Tampereen Pyrinnön. Kobrat voitti Pyrinnön kotonaan (91-82) ja Kouvot puolestaan hävisi niukasti Pyynikillä (83-78) vahvasta loppukiristä huolimatta.

Kobrien ehdottomasti mielenkiintoisin pelaaja on suomalaisen koripallon legenda Damon Williams (11.5/8.0/4.5). Vaikka miehen tilastot eivät enää olekaan aivan huippuvuosien tasolla on Williams edelleen melkoinen pelimies. 203-senttinen laituri Jamal Jones (22.5/5.3/1.7/1.2r) on joukkueensa ja samalla koko Korisliigan pistekuningas ja hyvän heittopäivän sattuessa erittäin vaikeasti kurissa pideltäväksi. Viimeisessä viidessä ottelussa Jones on nakuttanut keskimäärin 23.4 pistettä. Jones loukkaantui keskiviikon ottelussa Pyrintöä vastaan eikä ole tiedossa mikä miehen pelikunto on tällä hetkellä. Kesken kauden Lapualle hankittu Lawrence Kinnard (10.3/4.9/2.1) oli sivussa keskiviikon ottelusta ja samat sanat kuin Jonesilla pätevät myös Kinnardin pelikuntoon. Vastaavasti takamies Mario Edwards (10.8/4.6/4.6) oli loukkaantumisen vuoksi sivussa kaksi kuukautta, mutta on nyt pelannut viimeisessä kolmessa ottelussa. Vahva sisäpelaaja Dom Morris (17.5/8.0) on aiheuttanut Kouvoille harmaita hapsia kaikissa kolmessa edellisessä ottelussa, mutta toisaalta Kouvojen Miikka Luosmaa (4.9/2.6) on ollut myös paluunsa jälkeen erinomaisessa vireessä. Luosmaa on nakuttanut viimeisessä viidessä ottelussa keskimäärin 8.8 pistettä ja napannut 3.6 levypalloa. Luosmaa pelasi kauden parhaan pelinsä Kouvojen viimeisimmässä ottelussa Pyynikillä jossa Karkkilan kasvatti teki tehot 18/6. Mutta palataanpa harharetkiltä jälleen Kobrien kuulumisiin. Takamies Aubrey Conerly (7.0/2.9/2.7) on ollut hyvä vahvistus joukkueeseen vaikka miehen kautta voisi kuvailla sanalla vuoristoratamainen. Edellisten lisäksi myös Marius van Andringa (7.5/2.0), Jussi Turja (3.2/1.2) ja Tuomas Viertola (2.2/1.4) kellottavat kaksinumeroisia minuutteja.

Kouvojen päävalmentaja Pieti Poikola on tyytyväinen kuluvan viikon antiin ainakin tähän asti: ”Meillä on ollut hyvä ja ehjä harjoitusviikko takana. Salissa on ollut mukavasti energiaa, varsinkin kun olemme saaneet kaikki toipilaat taas mukaan. Jamesin (Sinclair) liittyminen harjoitusvahvuuteen on näkynyt myös positiivisesti. Olemme keskittyneet puolustustoteutuksessa muutamaan perusasiaan, joissa toivottavasti näemme edistystä. Siellä päässä meidän on pystyttävä huomattavaan parannukseen, mikäli mielimme vielä horjuttamaan kärkijoukkueita.”

Poikolan mainitsema James Sinclair saapui Kouvolaan tiistaina ja on ollut joukkueen mukana harjoittelemassa samaisen päivän iltatreeneistä alkaen. Kouvot lähtee kuitenkin Kobrien kaatoon vanhalla tutulla miehistöllään, mutta myös Sinclair nähtäneen vielä kuluvan kauden aikana parketilla tositoimissa.

Coach Poikolan mietteitä perjantain vastustajasta ja odotuksista illan ottelusta: ”Lapua on hyvä mittari puolustuksellemme. Se on kookas joukkue ja erinomainen kokoonpano kokemusta ja lahjakkuutta. Edellisessä pelissä vieraissa olimme helisemässä etenkin levypallopelaamisen kanssa. Emme olleet riittävän kärsivällisiä juoksemaan omaa hyökkäystämme vapaaseen heittopaikkaan asti. Odotan meiltä energistä ja hyvää taisteluilmettä, mikä toivottavasti riittää täyteen pistepottiin kotiparketillamme.”

Kouvot – Kobrat perjantaina 24.2. klo 18:30 alkaen Mansikka-ahon hornankattilassa. Toivottavasti yleisöä saapuu runsaasti lehtereille kannustamaan Kouvot voittoon sillä nyt eletään ratkaisevia vaiheita kaudesta. Kaikkien tukea ja kannustusta tarvitaan.