Henkilökuvassa Cedric Latimer #2 Kouvot 2015-2016

Kouvolassa toukokuun alkupuolelta lähtien viihtynyt 28-vuotias Cedric Latimer tulee olemaan Ville Kauniston ohella se toinen Kouvojen edustusjoukkueen kokeneita pelaajista kun korisliigakausi 2015-2016 pyörähtää käyntiin lokakuun alussa. Latimer tuo Kouvoihin toki paljon muutakin kuin pelkästään kokemuksensa, mutta mitä? Se selviää seuraavassa haastattelussa.

Isänsä Ervin Latimer pelasi aikanaan koripalloammattilaisena Suomessa pääsarjatasolla 10 vuoden ajan (1976-1986) ja tämän periodin kirkkaimpana kruununa lienee voitettu Suomen mestaruus vuonna 1979. Onko kokenut koripalloilijaisä evästänyt poikaansa tämän ammattikoripalloilijan uran varrella?

”Tärkein asia minkä isä on minulle koripallollisesti opettanut, on työmoraali, niin koripallossa kuin elämässä yleensäkin. Joka päivä pitää jaksaa tehdä kovaa duunia vaikka tulisi vastoinkäymisiäkin matkan varrella.”

Laikku_Cedu_Arttu_Puhjo_2015

Cedric ”Cedu” Latimer on pelannut yhteensä 124 ottelua korisliigassa, 24 divisioona A:ssa, 36 nuorten maaottelua ja kolmen vuoden aikana yhteensä 76 ottelua yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa. Yhteensä tämä tekee hienot 260 ottelua hyvätasoisissa sarjoissa. Kouvojen nuoressa ja nuorekkaassa joukkueessa tämä kokemus on pitkän kauden aikana kultaakin kalliimpaa.

Vuonna 2002, 14-vuotiaana nuorukaisena, Cedu päätti lähteä Yhdysvaltoihin pelaamaan ja opiskelemaan. Ensimmäinen etappi oli lukion suorittaminen jonka jälkeen vuorossa oli monien suomalaistenkin koripalloilijoiden virstanpylväs, yliopisto ja pelaaminen yhdysvaltalaisessa yliopistossa.

Kaksi ensimmäistä vuotta kuluivat kohtuullisen pienin minuutein ja tehoin Santa Claran yliopistossa Kaliforniassa San Franciscon metropolin kupeessa. Kaudeksi, tai lukuvuodeksi, 2008-2009 Cedu siirtyi Pittsburghin lähistölle Saint Francisin yliopistoon. Ensimmäinen vuosi kului NCAA siirtosäännön mukaisesti pelaamatta, mutta jälkimmäisenä vuotena Cedu oli oikeutettu pelaamaan uudessa joukkueessaan. Välivuosi sujui opiskellen ja joukkueen kanssa harjoitellen. Muutto Tyynenmeren maalauksellisilta rannoilta itärannikolle Pennsylvaniaan näytti tehneen miehelle hyvää sillä neljäntenä ja viimeisenä yliopistovuotenaan Cedu urakoi keskimäärin 22 minuuttia ottelua kohden tehden tilastoikseen kelpo lukemat (9.0/2.7/1.1s).

”Pelaaminen Yhdysvalloissa antoi ennen kaikkea itseluottamusta koska sain olla koko ajan sen amerikkalaisen koripallokulttuurin ympärillä. Sain pelata hyviä pelaajia vastaan ja sain nähdä läheltä miten todella hyvät pelaajat pelaavat. Lisäksi isojen yleisöjen edessä pelaaminen, kuten Notre Dame, Kentucky ja Ohio State, opetti minua pelaamaan myös kovemman paineen alla. Näissä otteluissa yleisömäärä oli usein 15 000 – 24 000.”

Neljän vaiherikkaan ulkomaanvuoden jälkeen 198-senttinen kolmos-/nelospaikan pelimanni palasi vuonna 2010 tutulle maaperälle Suomeen. Ensimmäisenä korisliigakautenaan Latimer ui Lahden Namikan katiskaan (13.2/5.8). Seuraavina kausina olivat vuorossa Uudenkaupungin Korihait (12.5/5.4), Lahti toistamiseen (11.3/5.2) sekä ennen Kouvoihin saapumistaan viimeisenä korisliigapaikkakuntana Lapua (8.8/4.3).

”Toistaiseksi henkilökohtaisesti paras kausi oli varmaan se ensimmäinen kausi Lahdessa. Saavutin silloin myös korisliigan vuoden tulokkaan tittelin. Myös statistiikan puolesta tein silloin urani parhaat tilastot, mutta mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän omat tilastot ovat jääneet taka-alalle. Nykyään se on enemmänkin niin, että on kiva voittaa joukkueena ja menestyä joukkueena.”

Neljän korisliigakauden jälkeen Cedu siirtyi pelaamaan yhden kauden ajaksi 1 divisioona A:ta Ouluun ONMKY:n (11.9/5.5) paitaan.

”Viime kaudella (2014-2015) divari A oli tosi kova sarja. Siellä oli ainakin kolme kovaa joukkuetta jotka olisivat varmaan olleet korisliigassakin ihan hyviä alemman puolivälin joukkueita. Samoin joukkueissa oli paljon pelaajia jotka ovat aiemmin urallaan pelanneet korisliigassa useampia vuosia. Esimerkiksi viime kaudella divari A:ta pelasi paljon hyviä suomalaisia pelaajia. Korisliigan ja divari A:n suurin ero on ulkomaalaisvahvistuksissa. Divari A:ssa joukkueet pelaavat pienemmillä budjeteilla kuin korisliigassa ja se näkyy erityisesti siinä minkä tasoisia jenkkejä divarissa pelaa.”

DSC_2594~2

Cedric Latimer on viettänyt kesän tiiviisti uudessa kotikaupungissaan Kouvolassa. Cedu on tehnyt koko kesän kovaa työtä ollakseen valmis kun korisliigakausi lokakuussa alkaa. Kolmen kuukauden aikana on myös uusi ympäristö tullut jo hyvin tutuksi.

”Minulla on hyvä fiilis uudesta seurastani Kouvoista. Minut on otettu täällä hyvin vastaan ja kaikki ovat olleet positiivisia ja kannustavia. Kesä on sujunut treenaamisen näkökulmasta erittäin hyvin. Kouvolassa on ollut aivan mahtavat puitteet treenata ja hallille on päässyt joka päivä ja itse asiassa aina kun on halunnut. Arttu Kukkosen, Valtteri Leinon, Oskari Laineen ja Samuli Lehtosen kanssa treenasimme kesällä päivittäin. Mansikka-ahon urheiluhallin lisäksi olen treenannut myös paljon kaupungin urheilukentällä ja uimahallilla. Täällä myös huolletaan pelaajat hyvin ja sitä kautta treenaaminen helpottuu huomattavasti. Kaupunkina itse Kouvola on ollut mukava ja esimerkiksi koulurauhan julistus oli hieno tapahtuma.”

Naurahtaen Cedu mainitsee lisäksi: ”Keskustan torikaraoke kuuluu hyvin keskiviikkoiltoina asunnon ikkunasta. Sunnuntaina saa aina herätä kirkonkellojen helinään ja muutenkin keskustassa asuminen on mukavaa.”

DSC_2321~2

Kouvojen tulevan korisliigakauden joukkue alkaa olla pikku hiljaa kasassa. Tällä hetkellä kokoonpanosta puuttuu enää kaksi ulkomaalaisvahvistusta ja heidänkin osaltaan muutamat lähiviikot tuovat niin vastauksen kuin itse miehetkin Kouvolaan.

”Kauniston Villen kanssa ollaan kotimaisista pelaajista se ns. kokenut kaksikko. Tosin Ville on vielä minuun nähden huomattavasti kokeneempi. Itselleni tämä on uusi tilanne sillä olen tähän asti ollut joukkueessani aina niitä nuorempia pelaajia. Ville on ollut minulle todella suuri apu siinä, että olen tässä alussa päässyt uuteen joukkueeseen hyvin sisään ja ollaan tultu myös Villen kanssa ja koko joukkueena todella hyvin toimeen. Odotan innolla uuden kauden alkua ja sitä, että saan oppia häneltä vielä lisää asioita. Tämän hetken joukkue vaikuttaa todella lupaavalta. Lähden tähän kauteen todella toiveikkaana ja odotan paljon tältä joukkueelta. Uskon myös, että tulemme menestymään mukavasti.”

Cedu on tähän mennessä pelannut Suomessa ammattilaisena viisi kautta ja jokaisessa joukkueessaan mies on urakoinut keskimäärin yli puoli tuntia ottelua kohden. Tuleva kausi tuonee tähän muutoksen sillä Kouvot on kokoamassa ainakin 8-10 pelaajan tiiviin pelaavan rotaation.

”Vahvuuteni koripalloilijana on urheilullisuus ja tietysti jos tilanne sitä vaatii, niin pystyn auttamaan joukkuetta myös pisteiden teossa ja levypalloissa. Uskon urheilullisuudestani olevan hyötyä erityisesti puolustuksessa jossa pystyn myös puolustamaan useita eri pelipaikkoja. Uskon, että tuon joukkueeseemme penkiltä tasaisuutta niin hyökkäykseen kuin puolustukseenkin. Henkilökohtaisia tavoitteita minulla ei niinkään enää ole vaan joukkueen menestyminen on tärkeintä. Suomen mestaruus olisi tietysti mukavaa voittaa uran aikana.”

Haastattelun loppuun Cedu lähettelee terveisensä Kouvojen kannattajille.

”Meillä on hyvin rakennetussa joukkueessa mukana myös kolme miesten maajoukkuepelaajaa joten Mansikka-aholla on varmasti luvassa erittäin korkeatasoista koripalloa tulevanakin kautena. Koitetaan saada myös uusia katsojia innostumaan koripallosta ja Kouvoista sekä tulemaan peleihin niin, että halli on täynnä jokaisessa kotipelissä.”

DSC_2621