Henri Kantonen – Urheilullinen nuorukainen pelaa kahta sarjaa

Kolmannessa loppukesän pelaajahaastattelussa tutustutaan 18-vuotiaaseen Henri Kantoseen joka solmi kesällä Kouvojen kanssa 1+2 vuotisen pelaajasopimuksen. 195-senttinen peluri siirtyi Kouvolaan Järvenpään Koripalloseurasta (1divA), mutta perusoppinsa nuorukainen on saanut junnuvuosinaan ToPo Junioreissa. Kantonen on saavuttanut aiemmin menestystä nuorten sarjoissa (2xSM-hopeaa ja mestaruus A-pojissa viime keväänä) ja nyt urheilullinen takamies haluaa todistaa kykynsä myös kotimaan korkeimmalla sarjatasolla. Tulevalla kaudella Henkka tullee pelaamaan niin Korikouvojen riveissä 1 divisioona B:ssä kuin edustusjoukkueenkin mukana Korisliigaa.

Kouvojen pääkäskijä Pieti Poikola totesi Henri Kantosesta pelaajasopimuksen tiedotteessa seuraavasti:

Seura haluaa löytää omalle pelipaikalleen kookkaita pelaajia, joilla on mahdollisuus kehittyä kansainvälisen tason pelaajiksi. Olen todella iloinen, että Henkka päätyi valitsemaan Kouvot laadukkaiden vaihtoehtojen joukosta. Hän sopii huippulahjakkaana pelaajana toiminta-ajatukseemme, mutta myös pelitapaamme. Luulen, että pienen totuttelun jälkeen Henrillä on edellytyksiä pelata hyvällä tasolla Korisliigaa. Joka tapauksessa hän saa kehitykselleen arvokkaita minuutteja divarijoukkueessamme.

Toisen uuden tulokkaan, Osku Heinosen, tavoin myös Henri Kantonen on muuttanut kesän aikana Kouvolaan ja aloittanut harjoitukset uudessa kotisalissaan Mansikka-aholla. Miten kesä on sujunut ja mitä tavoitteita Henkka on asettanut tulevalle kaudelle hyvin sujuneen kesän jälkeen?

Koko kesä on oikeastaan edennyt hyvin Helsingissä harjoitusten merkeissä, ei ole tullut minnekään koulujen jälkeen lähdettyä. Heti kauden päätyttä huhtikuun lopussa tuli tosin ToPon kanssa käytyä pienellä etelänmatkalla. Täällä Kouvolassa meno on tuntunut hyvältä, uusi ympäristö raikastaa aina myös henkiseltä kantilta. Joukkueharjoitusten intensiteetti on askeleen edellisiä joukkueitani kovempi, mutta se oli tosin jo tiedossa kun tänne olin tulossa. Henkilökohtaisella tasolla tavoitteena on olla taas parempi mitä edellisellä kaudella olin ja ottaa seuraava askel. Kaudella pitäisi pystyä myös hyödyntämään kesällä harjoiteltuja juttuja, loppu pitää sitten itsestään huolen. Edustusjoukkueen osalta Suomen mestaruudesta tässä joukkueena vain pelataan, joten sen uusiminen on ainoa tähtäin.

Mitä ajatuksia nuoressa, peliurallaan eteenpäin pyrkivässä, miehessä herättää se, että vakiintuneet peliminuutit edustusjoukkueessa eivät ole heti alkuun kiveen hakattuja?

Puhuttiin päävalmentajan kanssa, että divarissa on isompaa roolia saatavilla jos ei sellaista pysty vielä ansaitsemaan liigasta. Siellä pelataan missä ansaitaan ja on järkevä pelata, ei siinä sen ihmeellisempää totuutta ole. Joka vuosi on ollut tavoitteena pelata sarjatasoa ylempänä tai paljon paremmin samassa sarjassa, missä edeltävänä kaudella olen pelannut. Tulevilta vuosilta odotan vastaavaa ja ensimmäinen askel on oman paikan vakiinnuttaminen Kouvoissa, sen jälkeen pitää pystyä edetä ylöspäin.

Nuoresta iästään huolimatta Henkka on viettänyt koripallon parissa jo pitkälti yli 10 vuotta. Kuinka kaikki sai alkunsa?

Aloitin pelaamisen muutaman päivän ennen  5. syntymäpäivää, koska vanhemmat pitivät hyvänä ideana aloittaa jokin urheilulaji. Koripallo tuli sitten luonnollisena siihen vanhempieni pelatessa sitä itsekin harrastetasolla aikaisemmin. Myös jalkapalloa pelasin useamman vuoden, mutta se jäi pois koripallon viedessä suurimman osan ajasta.

13 vuotta koripallon parissa on varmasti tarjonnut jo nyt paljon. Matkan varrella on tarttunut rutkasti tietoa ja taitoa, mutta kehitettävää on tietysti edelleen. Miten Henkka analysoi tämän hetken peliään?

Vahvuuteni ovat pallollisessa pelaamisessa, eli saan luotua hyvin tilanteita itselleni ja muille pallonkäsittelijänä. Kehitettävää on vielä fyysisellä puolella, nopeammaksi ja vahvemmaksi pitää vielä tulla. Haluan pelillisesti tuoda joukkueeseen monipuolisuutta ja sitä kautta esimerkiksi heittovoimaa sekä pelintekemistä. Henkilökohtaisena tavoitteena on koripalloilijana pystyä ylittämään oma potentiaali.

Mikä on monipuolisen pelimiehen uran suurin saavutus tähän mennessä?

A-poikien Suomen mestaruus viime keväältä tulee tähän ensimmäisenä mieleen. Ei itse mestaruus pelkästään, vaan se matka, joka joukkueena käytiin neljän peräkkäisen finaalitappion jälkeen läpi teki siitä vielä astetta unohtumattoman.

Henkan edellinen kausi sujui siis A-poikien (ToPo) pelien lisäksi miesten 1 divisioona A:ssa JKS:n paidassa. Vastuuta tuli divarissa 30 ottelun verran ja peliaikaakin keskimäärin 23 minuuttia matsia kohden. Kun tilastotkin olivat mainiot (11.0/4.2/2.7, teh 11.9) voidaan hyvällä syyllä puhua kelpo kaudesta. Esimerkiksi viime kevään 1divA:n pudotuspeleissä Kantonen tehtaili yhdessä ottelussa Forssan Koripoikia vastaan tehot 24/8/6 ja runkosarjan viimeisessä ottelussa tulevalla kaudella jälleen Korisliigassa pelaavaa Uudenkaupungin Korihaita vastaan tehot 16/4/5. Viime kaudella Järvenpäässä pelasi myös Kouvoja kausilla 2012-2015 edustanut Juuso Kauppinen. Antoiko kolme kautta Kouvoissa pelannut Kauppinen Henkalle vinkkejä tulevaisuutta varten?

Juuson kanssa oikeastaan puhuttiin jo vuosi sitten minkälaista täällä Kouvolassa oli. Hän kehui paljon yhteisöä ja organisaatiota sekä pelaajien kehitystyötä. Lähinnä muuten olemme puhuneet Juuson kokemuksista täällä ja minkälaista täällä tulee olemaan.

Loppuun Henkka lähettää terveiset Kouvojen kannattajille:

Käykää tunnustamassa väriä paikan päällä, nähdään peleissä!