Kauden kolmas Kymenlaakson Derby perjantaina Kotkassa

Kouvot (9/9) ja KTP-Basket (12/8) ottavat miehestä kolmannen Derbyn merkeissä perjantaina Kotkan Steveco Areenalla. Vaikka Kouvot on viime vuosina ollut Derbyissä niskan päällä, johtaa KTP tämän kauden tilastoa 2-0. Kouvot johtaa kautta aikain -tilastoa Derbyjen osalta edelleen 55-52. Tällä hetkellä KTP on sarjataulukossa kolmannella ja Kouvot kuudennella sijalla.

Tarvitsemme selkeää tason nostoa pelikovuudessa sekä levypallopelaamisessa – Jyri Lehtonen

KTP-Basket aloitti kautensa varsin mollivoittoisesti sillä yhdeksästä ensimmäisestä ottelustaan kotkalaiset voittivat vain kolme. Tämän jälkeen yhteinen sävel joukkueen sisällä löytyi ja tulosta alkoi syntyä. Seurasi kahdeksan peräkkäistä voittoa jona aikana sijoitus sarjataulukossa vaihtui tyvipäästä kohti kärkeä. Viimeisestä kolmesta ottelustaan KTP on voittanut vain yhden. Joukkueen viimeisin ottelu viikko sitten vieraissa Kauhajoella päättyi tappioon (98-87), mutta ehkäpä sarjapisteitä suurempi menetys oli NBA:ssakin muutaman ottelun pelanneen takamiehen Matt Williams Jr:n (14.7/4.7/1.9, 3p 39%) lähteminen joukkueesta Pohjanmaan reissun jälkeen perhesyihin vedoten. Tosin huhuja liikkuu Williamsin suuntaamisesta Yhdysvaltojen sijaan Kreikkaan.

KTP:n hyvän sarjasijoituksen takana on erityisesti onnistuminen vieraskentällä. Joukkue on voittanut kymmenestä vierasottelustaan hienosti puolet. KTP onkin voittanut yhdessä Katajan (5/5) kanssa toiseksi eniten vierasotteluja tällä kaudella. Edellä on vain Vilpas Vikings (9/2). Kotonaan Steveco Areenalla kotkalaiset ovat voittaneet kymmenestä ottelustaan seitsemän. Viimeisestä kymmenestä ottelustaan KTP on voittanut kahdeksan ja viimeisestä viidestä kolme. Tiukoista otteluistaan (+-5p) joukkue on voittanut neljä (4/2).

KTP:n ja Kouvojen kaksi ensimmäistä kauden kohtaamista ovat päättyneet siis molemmat kotkalaisten voittoon. Kauden alussa KTP voitti Kouvot kotonaan neljällä pisteellä (82-78) ja toisti temppunsa joulukuun alkupuolella Jatke Areenalla 14 pisteellä (82-96). Kotkalaiset olivat molemmissa otteluissa kevyesti niskan päällä, mutta varsinkin jälkimmäinen ottelu oli KTP:n hallintaa. Joulukuun ottelussa ensimmäinen puoliaika mentiin tasaisissa merkeissä (42-44), mutta jälkimmäinen 20-minuuttinen oli vieraiden heiniä, selvästi. Kolmanteen Derbyyn lähdettäneen kotijoukkue KTP ennakkosuosikkina vaikka Matt Williams Jr:n puuttuminen kokoonpanosta tasoittaakin puntteja. KTP ei ole ainakaan vielä julkaissut Williamsin korvaajaa.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Fyysinen KTP-Basket on meille yksi hankalimmista vastustajista sarjassa. Kaminen (Tomi) on tehnyt johtavien pelaajien kanssa hurjan työn nostaakseen joukkueen pelaamaan Top 4 -tasolle. Meillä alla heikohko peli (tällä hetkellä) ylivertaista vastustajaa vastaan ja tarvitsemme selkeää tason nostoa pelikovuudessa sekä levypallopelaamisessa.”

KTP pelaa tällä kaudella vahvasti kotkalaisena joukkueena. Michael Pounds (10.0/2.7/1.6) sekä Juho (3.3/2.4), Joonas (5.1/2.3/1.6) ja Janne Lehtoranta (2.0/0.9) takaavat vahvan kotikaupungin perustan. Tosin Juho on ollut sivussa kohta kaksi kuukautta tositoimista. Kun tuo perusta kuorrutetaan takamies Antto Nikkarisella (8.2/3.1/6.3/1.0r) on joukkueen kotimainen osasto hyvissä käsissä. Markus Rautasalo (2.5/1.0) on esiintynyt ennakkoluulottomasti. Myös Julius Rajala (0.7/0.5) ja Miika Heinonen (2.5/2.5) ovat päässeet takaisin parketille oltuaan alkukauden loukkaantuneina.

Kolme jäljelle jäänyttä ulkomaalaisvahvistusta ovat kaikki pelipaikoilleen isoja miehiä. 200-senttinen laituri Donte Thomas (15.1/9.7/0.9t) on joukkueensa ykkönen pisteissä, levypalloissa ja torjunnoissa. Sisäpelaajat 201-senttinen Tyrell Nelson (14.9/6.2/2.1) ja kokenut 203-senttinen Kevin Langford (12.7/5.2/2.6, 3p 48%) ovat kelpo pelimiehiä ja hyviä joukkuepelaajia. Nelson valittiin Korisliigan joulukuun pelaajaksi KTP:n voitettua tuona aikana kahdeksasta ottelustaan peräti seitsemän. Nelson viimeisteli joulukuussa 19 pistettä, 6.4 levypalloa ja 2.9 syöttöä, teholukeman ollessa mainio 24.

Kauden kolmas Kymenlaakson Derby KTP – Kouvot perjantaina 11.1. klo 18:30 alkaen Steveco Areenalla Kotkassa.

Kuvat: Matti O Koskinen