Kauden viimeinen Kymenlaakson Derby perjantaina

Kouvot (5/13) ja KTP-Basket (7/10) kohtaavat perjantaina Kotkan Steveco Areenalla kauden toisen ja samalla viimeisen Kymenlaakson Derbyn merkeissä. Joukkueet ovat sarjataulukossa peräkkäisillä sijoilla 9 ja 10. KTP taistelee viidessä viimeisessä ottelussaan pääsystä kahdeksan parhaan pudotuspeleihin. Kouvoillakin on vielä tuohon rajapyykkiin teoreettinen mahdollisuus. Kauden ensimmäisen keskinäisen kohtaamisen voitti KTP 10 pisteen erolla (82-92).

Korisliigasta aiemmilta kausilta tuttu valmentaja-aisapari Lehtonen – Hurri on poikkeuksellisesti tällä kertaa vastustajina omiensa penkin päässä. Tuskin tästä sen suurempaa draaman kaarta saadaan aikaiseksi, mutta mainio yksityiskohta joka tapauksessa. Harva valmentaja Korisliigassa kuitenkaan tuntee vastustajan pääkäskijän metkut paremmin kuin tämä kaksikko tässä kyseissä ottelussa. Hurri totesi torstain Kouvolan Sanomien sivuilla ”Olemme tarjonneet Jyri Lehtoselle bussimatkaa Kotkaan ja takaisin”. Tiettävästi Lehtonen ei tarttunut tarjoukseen. Olisihan tuo toteutuessaan ollut viihdyttävää ajanvietettä vaikkakin lyhyelle pelimatkalle.

Antti Hurri on saanut nuoren joukkueensa pelaamaan iloista ja vauhdikasta koripalloa. Uudistunut kokoonpano on toistaiseksi voittanut kaksi ottelua, Kataja Basketin ja Ura Basketin. Kuva: Ville Vuorinen

Kouvojen päävalmentaja Antti Hurri: ”Taas mennään ja nokka kohti Karhuvuorta. Keskiviikon tappiosta on otettava oppia ja tehtävä omat asiat entistä paremmin. Se on meidän ainoa mahdollisuus haastaa fyysistä KTP -joukkuetta.

Kouvot lähtee Derbyyn viime otteluista tutulla yhdeksiköllä. Kaipa teemana on pitää hyökkäyspäässä vauhtia, saada vastustajan pakki liikkeelle ja pelata puolustuspäässä niillä kuuluisilla omilla vahvuuksilla. Katsotaan mitä coach Hurri on kaivanut temppusäkistään tähän matsiin ja kuinka pelaajat onnistuvat toteuttamaan suunnitelmaa.

Kouvojen kotkalaislähtöinen takamies Severi Kaukiainen (13.6/3.2/4.5) pelaa vahvaa kautta. Kuudessa viimeisessä ottelussa Kaukiaisen tehot ovat olleet vieläkin maittavammat: 19.2 pistettä, 4.3 levypalloa ja 6.2 syöttöä ottelua kohden tehokkuuslukemalla 18.7. Severin mietteitä ennen Derbyä:

”Tunnelma itsellä ja joukkueen sisällä on hyvä. Keskiviikon Korihait tappion jälkeen päästään taas pelaamaan nopealla aikataululla ja parantamaan tekemistä. Derbystä tulee mielenkiintoinen koska joukkueet pelaavat todellakin eri tavoilla. Kotka haluaa pitää tempoa matalalla ja pelata paljon palloa sisälle isoille pelaajille. Me taas pelaamme enemmän palloscreenien kautta ja haluamme pitää enemmän tempoa. Meidän pitää onnistua Burtonin ja Manganon puolustamisessa korin läheisyydessä ja hyökkäyksessä pitää pystyä olemaan nopea ja dynaaminen.”

Severi Kaukiainen pelaa Kouvoissa jo neljättä kauttaan. Viime kauden kuvassa Severiä yrittää pysäyttää tuolloin BC Nokian paidassa pelannut ex-kouvo Daniel Dolenc. Kuva: Tuomo Tulokas.

Kotkalaisten rosteria lukiessa voisi helposti miettiä, että joukkueen sijoitus sarjataulukossa pitäisi olla jo tässä vaiheessa pudotuspeliviivan yläpuolella. Toki edelleen kahdeksan parhaan joukkoon pääsy on täysin KTP:n omissa käsissä. Syystä tai toisesta joukkueen peli ei ole lähtenyt oikeille uomille vahvasta kauden aloituksesta huolimatta. KTP voitti kolme ensimmäistä otteluaan ja ensimmäisestä seitsemästäkin matsista viisi. Sen jälkeen viimeiset 10 ottelua ovat tuottaneet vain kaksi voittoa, Ura Basketista (90-85) ja Korihaista (97-80). Derbyyn joukkue lähtee neljän ottelun tappioputkessa.

KTP:n kotimaisen osaston timantti on ollut Joonas Lehtoranta (10.9/2.5/3.5). Lehtoranta aloitti kauden väkevästi, mutta kauden neljännessä ottelussa tapahtunut ikävä loukkaantuminen piti 194-senttisen takamiehen sivussa kaksi kuukautta. Paluunsa jälkeen Lehtoranta ei ehkä ole päässyt, ainakaan vielä, alkukauden lentoon. Topias Kuukkanen (5.6/1.9/1.2), Joni Herrala (4.2/2.5/2.0), Cedric Latimer (2.2/1.9), Michael Pounds (0.8/1.5) ja Emil Uotila (2.6/1.0) pukevat myös perjantaina tutun pelinutun ylleen. Pounds palasi loukkaantumisen jälkeen parketille vasta viime vuoden lopulla ja se näkyy vielä konkarin otteissa.

Jyri Lehtonen tarttui KTP-Basketin päävalmentajan toimeen kuluvan kauden loppuun asti kun edeltäjänsä Tomi Kaminen oli ilmoittanut irtisanoutuvansa päävalmentajan tehtävästä. Ensi kaudella Lehtonen valmentaa jälleen Kouvoja. Kuvassa Lehtonen rummuttaa kouvo-fanien keskellä voittoisan game 7:n jälkeen Salohallissa keväällä 2019.

KTP:n ulkomaalaisvahvistuksista kolme neljästä on osunut niin sanotusti napakymppiin tai ainakin hyvin lähelle sitä. Kauhajoella kultaa vuollut 208-senttinen Gregory Mangano (22.2/8.9/2.6, teh 23.8) on ollut totutun tehokas ja parivaljakon toinen puolisko, 203-senttinen voimapesä Joseph Burton (18.5/9.8/3.7/1.2r, teh 24.8) on osoittautunut erityisesti hyökkäyspäässä arvokkaaksi pelaajaksi. 196-senttinen laituri Braxton Huggins (20.2/5.5/3.1) on oiva pelimies vaikkakin välillä sortuu hieman liikaa yksityisyritteliäisyyteen joukkuepelaamisen sijaan.

Mutta sitten palapelin neljäs kulmapala…201-senttinen laituri Shaquille Thomas (12.4/5.2/2.0) lämpeni hiljalleen uuteen kauteen, mutta juuri kun näytti siltä, että mies on löytänyt paikkansa ja roolinsa joukkueessa, hänet korvattiin viime kaudelta tutulla 206-senttisellä laiturilla DeAndre Danielsilla (5.6/4.4). Thomas löysi uuden pelipaikan Tampereelta ja edustaa siis loppukauden Pyrintöä.

KTP-Basketin päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Mielenkiintoinen matsi tulossa. Kouvot on pelannut hienosti ja haluavat varmasti näyttää parhaansa entiselle ja tulevalle valmentajalleen. Paransimme hieman viime ottelussa vaikka Seagulls olikin liian kova. Nytkin parannusta tarvitaan koska Kouvot juoksee palloscreenejä hyvällä spacingillä ja ajoituksilla.

Kauden toinen Kymenlaakson Derby KTP-Basket – Kouvot perjantaina 12.2. klo 18:30 alkaen Kotkan Steveco Areenalla ja Ruutu+:lla. Ottelu pelataan ilman yleisöä joten autoja ei kannata rynnätä kytkemään lämmitystolppaan.