Kontioiden pystypainia kotiluolassa keskiviikkona

Kouvot (15/15) aloittaa runkosarjan viimeisen neljänneksen kotonaan Jatke Areenalla keskiviikkona kun viime kauden mestari Karhu Basket (22/9) tulee heittämään kiven kovan haasteen kevään -16 mestarille. Vaikeahkon alkukauden jälkeen Karhu on noussut runkosarjan kakkoseksi Kouvojen miehittäessä sijaa kuusi. Joukkueet ovat kohdanneet kautta aikain pääsarjatasolla 43 kertaa, Karhun johtaessa yhdellä voitolla (22/21). Kuluvan kauden kolme kohtaamista ovat kaikki päättyneet kotivoittoihin, täten Karhu johtaa voitoin 2-1 ennen viimeistä keskinäistä.

Karhu on ollut huikea joulutauon jälkeen – Jyri Lehtonen

Karhu Basket aloitti mestaruuden puolustamisensa vaiherikkaasti sillä ensimmäiset 17 ottelua toivat mukanaan myös kahdeksan tappiota. Muutamia pelaajavaihdoksia myöhemmin tahti muuttui. Ehkä suurin yksittäinen tekijä oli mestaruuskauden yhden takuumiehen 208-senttisen heittävän laiturin Gregory Manganon (18.5/7.9/1.6/1.5t) paluu tuttuun oranssinuttuun. Näin puolet mestaruusjoukkueen ulkomaalaisvahvistuksista oli jälleen yhdessä kun monipuolinen 198-senttinen laituri Rene Rougeau (15.1/7.3/3.5/1.9r/1.4t, teh 21.1., 3p 44%) oli joukkueen vahvuudessa jo kauden alusta.

Manganon tulon jälkeen on Kahu Basketin meno ollut yhtä vakuuttavaa kuin sarjakärki Vilppaankin (27/4). Karhu aloitti uuden tulemisensa yhdeksän ottelun voittoputkella ja viimeisestä 14 ottelustaan se on hävinnyt vain yhden. Sekin tappio tuli vieraissa Vilppaalle minimalistisella erolla (90-86). Karhu on voittanut kotonaan 14 kertaa (14/3) ja vieraissakin on kulkenut melko mukavasti kahdeksan voiton myötä (8/6). Yhdeksästä tiukasta ottelustaan joukkue on voittanut neljä.

Kouvot on pelannut koko sarjassa eniten tiukkoja otteluja, yhteensä 11 matsia. Näistä kouvolalaiset ovat onnistuneet vääntämään kuusi voitokseen (6/5). Kouvot on voittanut kauden kotiotteluistaan kaksi kolmasosaa (10/5) ja vieraissa kolmasosan (5/10). Viimeisestä 10 ottelustaan joukkue on voittanut puolet (5/5) ja viimeisestä viidestä kolme. Thomas Gipsonin (16.7/6.7/2.0) paluun myötä papapelin osaset ovat olemassa. Gipson muodostaa yhdessä Brian Asburyn kanssa (19.0/6.8/2.2/1.4r) mainion korinaluskaksikon. Lisäksi Arttu Saarijärvi (2.1/1.7) on palannut loukkaantumisen jälkeen takaisin pelaajavahvuuteen. Sairastupa on tällä hetkellä tyhjillään, toivottavasti mahdollisimman pitkään. Nyt palapelin palat pitää saada vielä loksahtamaan paikoilleen.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Karhu on ollut huikea joulutauon jälkeen. Manganon monipuolisuus on haaste puolustuksellemme. Viimeiset viisi peliämme ovat päättyneet plus/miinus 6 pisteen eroihin ja tiukkaa peliä odotellaan keskiviikkonakin.”

Kauden kolme aikaisempaa kohtaamista ovat siis päättyneet kotivoittoihin. Karhu vei sarjapisteet Pohjanmaalla lokakuun puolivälissä 12 (84-72) ja tammikuun lopulla kolmen (82-79) pisteen marginaalilla. Näiden välissä Kouvot pokkasi voiton joulukuussa Jatke Areenalla 15 pisteen erolla (94-79). Sen suuremmin näihin otteluihin ei kannattane paneutua sillä kumpainenkin joukkue on muuttunut sitten viimeisenkin kohtaamisen. Kouvot pelasi viimeksi Kauhajoella kolmella vahvistuksella ilman David Gonzalvezia (13.4/2.4/2.3, 3p 43%) ja myöhemmin kokoonpanoon tullutta Gipsonia. Karhun kokoonpanossa pelasi Marvin Singleton Jr eikä Christopher McKnightin tulosta joukkueeseen ollut vielä tietoakaan.

Karhun päävalmentaja Jussi Laakso: ” Sitten viime kohtaamisen Kouvot on lisännyt kirjaimellisesti ison palasen joukkueeseensa, kun Thomas Gipson III palasi jälleen Manskarin parketille. Kouvot on erittäin iso ja ilkeä joukkue ja tämän asian kanssa joudumme painimaan tosissaan. Hyvin organisoitu vastustaja on nyt analysoitu ja pyrimmekin iskemään heidän heikoimpiin kohtiinsa. Olemme pelanneet melko hyvin viime aikoina, mutta Kouvolassa voittaaksemme, meidän täytyy nostaa edelleen tekemistämme ja pärjätä fyysisessä kamppaillussa.”

Karhun jo mainitun kaksikon Rougeau-Mangano lisäksi joukkueen vahvuuteen kuuluu kolme ulkomaalaisvahvistusta. Lisäksi neljä muutakin on kauden aikana lakeuksilla piipahtanut. 193-senttinen takamies Cameron Jones (18.7/4.8/4.0/1.2r, 3p 44%) on pelannut oranssipaidoissa 16 ja 201-senttinen sisäpelaaja Christopher McKnight (19.0/6.7/1.7/2.0r) kolme ottelua. 198-senttinen Marvin Singleton Jr (7.1/3.3/1.1) on joukkueen ns viides vahvistus. Mangano oli viimeisestä ottelusta sivussa lievän loukkaantumisen vuoksi, keskiviikkona Kouvolassa huilaa joko edellä mainittu tai Singleton. Kyseessä on hyvin erilaiset vahvuudet erityisesti hyökkäyspäässä omaavat pelaajat, joten lopullinen päätös Manganon pelaamisesta saataneen vasta viime hetkillä.

Karhun kotimainen kaarti on tällä kaudella harvinaisen ohut, mutta tasoa löytyy. Bojan Sarcevic (9.5/4.3/5.4) pyörittää kauhajokisten peliä taidolla jo kuudetta kautta. Korisliigan tammikuun pelaajaksi valittu Okko Järvi (13.1/3.5/2.2) on pelannut vahvan kauden ja laituri solmikin Karhun kanssa kahden vuoden jatkopahvin. Antti Niskanen (4.7/4.1) tarjoaa vaihdosta energiaa, tehoja ja pomppuvoimaa. Sitten onkin hieman hiljaisempaa. 202-senttinen Mikael Laihonen (2.7/2.0) saa ottelua kohden vastuuta yhdeksän ja Eero Innamaa (1.3/0.6) kuusi minuuttia.

Joukkueiden ilmoitetut kokoonpanot otteluun:

Kouvot: Tuomas Hirvonen, Arttu Saarijärvi, Vili Nyman, Severi Kaukiainen, David Gonzalvez, Ville Kaunisto, Jeremy Morgan, Teemu Knihtinen, Thomas Gipson ja Brian Asbury.

Karhu: Cameron Jones, Rene Rougeau, Chris McKnight, Antti Niskanen (GTD50%), Bojan Sarcevic, Mikael Laihonen, Marvin Singleton (50%), Okko Järvi, Eero Innamaa ja Greg Mangano (GTD50%).

Kouvot – Karhu keskiviikkona 13.3. klo 18:30 alkaen Jatke Areenan hornankattilassa. Tervetuloa mukaan kannustamaan Kouvot tärkeään kotivoittoon.

Kuvat: Matti O Koskinen ja Tuomo Tulokas