Kontioiden pystypainin voittajalle luvassa Pantteripatsas vuodeksi

Kouvot raivasi kolmen vuoden tauon jälkeen tiensä Korisliigan finaalipeleihin kukistamalla tiistaina Salohallissa yli 2000 -silmäparin edessä  runkosarjan suvereenisti voittaneen ja yhden kevään suurimmista mestarisuosikeista Vilpas Vikingsin seitsemännessä ja ratkaisevassa ottelussa (3-4). Tätä ennen Kouvot passitti katsomoon runkosarjan kolmosen Tampereen Pyrinnön puhtaasti voitoin 3-0. Finaalisarjassa Kouvot saa vastaansa runkosarjan kakkosen Karhu Basketin. Näin runkosarjassa kuudenneksi sijoittunut Kouvot on saanut vastaansa tämän kevään pudotuspeleissä runkosarjan koko kärkikolmikon joista kolmonen ja ykkönen on jo passitettu kesälaitumille.

Lähdemme pelaamaan heti alusta ottelusarjaa eikä niinkään yksittäisen pelin kautta – Jyri Lehtonen, Kouvojen päävalmentaja

Karhu Basket eteni vakuuttavasti finaaleihin häviämättä otteluakaan matkan varrella (7-0). Matkalla putosivat kyydistä Helsinki Seagulls (3-0) ja KTP-Basket (4-0). Kouvot lähtee kevään kolmanteen pudotuspelisarjaansa kahden edellisen tavoin haastajan roolissa. Karhu on hallitseva mestari, runkosarjan kakkonen, voittanut viimeiset 17 otteluaan kotisalissaan eikä se ole vielä hävinnyt kertaakaan runkosarjan jälkeen. Ensimmäinen finaaliottelu pelataan kuluvan viikon perjantaina Kauhajoella. Kouvolan Lumon Areenalla pelataan ainakin ensi viikon maanantaina ja perjantaina  finaalisarjan toisen ja neljännen ottelun merkeissä. Finaalit pelataan paras seitsemästä menetelmällä, neljällä voitolla mestaruuteen. Lauantain pronssiottelussa Salohallissa kohtaavat Vilpas Vikings ja KTP-Basket.

Toisin kuin Kouvojen välieräsarjan ennakon historiaosiossa, jossa Daavid kukisti Goljatin lingosta lähteneellä ensimmäisellä sileällä kivellä, tarvittiin nykypäivän versioinnissa saman lopputuloksen saavuttamiseksi kaikki seitsemän kiveä. Goljat kaatui lopullisesti kanveesiin vasta viimeisellä kivellä vaikka kivet yksi ja kolme olivat jo horjuttaneetkin jättiä silmin nähden. Kouvot oli näin kahteen kertaan lähellä varastaa kotiedun, mutta onnistui siinä lopulta vasta viimeisellä mahdollisella hetkellä. Viimeinen kivi lähti lingon perukoilta kovalla nopeudella ja millimetrin tarkasti kohti maaliaan johdattaen Daavidin vaikeuksien kautta Kouvolan provinssin sankariksi. Vilppaalla oli jo takataskussaan kaksi ottelupalloa (3-2), mutta niin vain sitkeä ja hermoiltaan timanttinen Kouvot onnistui voittamaan kaksi viimeistä ottelua.

Kouvojen ja Vilppaan välieräsarja oli vasta toinen seitsemään otteluun venynyt sarja koko Korisliigan historiassa. Kaikki seitsemän ottelua tarjosivat suuria tunteita kentällä ja katsomossa, loppuun asti taistelua jokaisesta pallosta, kovia henkilökohtaisia- ja joukkuesuorituksia, verta ja hikeä, onnistumisia ja epäonnistumisia sekä lopulta kyyneleitä ja riemua. Sarja oli erittäin fyysinen ja tasainen, pelejä oli joka toinen päivä joten joukkueet taustoineen joutuivat venymään äärimmilleen niin fyysisesti kuin henkisestikin. Uskoisin, että tämä ottelusarja oli yksi parhaita ja mielenkiintoisimpia mitä Korisliigassa on viime vuosina nähty. Kiitos Vilpas Vikings ja Salo hienosta välieräsarjasta ja upeasta vastuksesta.

Karhu Basket on päässyt Kouvoja kevyemmin finaaleihin, ainakin mikäli asiaa tarkastellaan puhtaasti pelatun ottelumäärän mukaan. Siinä missä Kouvot väänsi matkalla finaaleihin 10 ottelua (7-3), joutui Karhu painimaan vain seitsemän 40-minuuttista. Karhu pelasi viimeksi yli viikko sitten, joten sillä on etunaan finaalisarjaan lähdettäessä ainakin lepoa ja ehkä jopa hieman uusia harjoiteltuja kuvioita. Kouvojen etuna on pelituntuma ja karaistuminen kymmenessä tiukassa ja fyysisessä ottelussa. Karhu Basket voitti puolivälierissä Seagullsin (3-0) ja KTP-Basketin (4-0) joten tappiota hallitseva mestari ei ole joutunut pudotuspeleissä vielä kokemaan. Eiköhän senkin aika vielä koita, tiedä häntä.

Kuten muutkin joukkueet, kohtasivat Karhu ja Kouvot runkosarjassa neljästi. Kolmasti voiton vei pohjanmaan serkkupoika ja poikapuolen asemaan runkosarjassa jäänyt Kouvot sai tililleen yhden voiton. Karhu voitti molemmat ottelut Kauhajoella, ensin lokakuussa (84-72) ja myöhemmin tammikuussa (82-79), sekä jälkimmäisen kohtaamisen maaliskuussa Kouvolassa (80-94). Kouvot nappasi ainoan voittonsa joulukuussa Kouvolan Jatke Areenalla (94-79). Näin joukkueiden keskinäisten otteluiden piste-eroksi muodostui 14 pistettä eli 3,5 pistettä ottelua kohden.

Kouvojen päävalmentavelho Jyri Lehtonen johdattaa joukkonsa finaaleihin toista kertaa neljään kauteen: ”Fyysinen sarja edessä. Karhu Basketilta löytyy kokeneita pelaajia, jotka ovat monissa liemissä keitetty. Hallitseva mestari on muistaakseni hävinnyt viimeksi merkityksellisen pelin joskus viime vuonna? Laakso (Jussi)/Koskimies (Janne) on saanut puolustuksen hyvälle tasolle ja taitavat yksilöt ratkaisevat ongelmia hyökkäyspäässä. Kauhajoella on muutenkin kiva käydä pelaamassa. Vieraanvaraisuus ja vastustajan kunnioittaminen kuuluvat heidän organisaationsa kivijalkoihin. Pohjalainen yleisö on fanaattista, asiantuntevaa ja keskittyy omiensa kannustamiseen eikä vastustajien psyykkaamiseen.”

”Lähdemme pelaamaan heti alusta ottelusarjaa eikä niinkään yksittäisen pelin kautta. Kehitytään sarjan aikana taktisesti ja etsitään voittavia matchuppeja. Omat peruselementit ,kuten korinaluksen suojeleminen, pelinjohdon häiritseminen ja rentous olisi hyvä näkyä ottelusarjan jokaisessa ottelussa. Vaikka pelaammekin isoista asioista periksi antamatta ja välillä hieman läikkyy yli niin perusmuodossaan play basketball tarkoittaa kuitenkin sitä, että leiki koripalloa, joka kannattaa aina muistaa. Koripallosta saa ja pitää nauttia niin kentällä kuin katsomossa.” – Lehtonen päättää.

Kouvot oli oikeastaan koko runkosarjan kuin vuoristoradan kärkivaunun kyydissä jännittänyt teinipoika. Vauhti oli hurjaa ja vaunu sinkoili ylös alas niin, että aika ajoin kyytiläisellä oli vaikeuksia pysyä vaunun rajojen sisäpuolella. toisinaan oli tukka silmillä ja silloin tällöin mentiin tukka putkella. Välillä meni hyvin ja välillä hieman heikommin. Ei pitkiä putkia kumpaankaan suuntaan. Toisinaan hieman tasapaksua ja arvaamatonta. Mutta kun pudotuspelit alkoivat muuttui tahti rumpukoneessa. Tuplabasari on hakannut hyvää tahtia yhdeksän kertaa viimeisestä kymmenestä ottelusta. Kaiken avain on ollut mainiosti toimiva puolustus jota monipuolinen hyökkäyspeli on mainiosti tukenut.

Kouvojen monivuotinen luottokapteeni ja finaalien jälkeen pelikentiltä Arkadianmäelle kansanedustajan tehtäviin siirtyvä Ville Kaunisto: ”Fiilikset ovat hyvät. Ollaan koko kauden oltu parempia peliruuhkassa kuin hitaassa pelitahdissa eli pitkä sarja Saloa vastaan sopi meille erittäin hyvin. Matkustaminen ja siitä palautuminen nousee yhä merkittävämpään rooliin ja sitä kautta kauden aikana tehty laadukas treenaaminen.”

Salon Vilpas nakutti runkosarjassa 95 pistettä ottelua kohden, mutta välierissä Kouvoja vastaan lukema jäi 83 pisteeseen. Salolaiset pääsivät vain kerran yli 90 pisteen (92). Pyrintö heitti runkosarjassa keskimäärin 89 pistettä ja puolivälierissä Kouvoja vastaan 82 pistettä. Kouvot puolestaan heitti pudotuspeleissä Vilpasta vastaan 87 ja Pyrintöä vastaan 89 pistettä. Runkosarjassa Kouvot tehtaili vajaa 87 pistettä. Kouvot kahdessa ensimmäisessä pudotuspelisarjassa pystynyt säilyttämään hyökkäystehonsa, jopa hieman parantamaan kun samaan aikaan vastustajan tekemät pisteet ovat olleet olennaisesti runkosarjaa heikommat. Saman suuntauksen tulisi jatkua myös finaaleissa sillä Karhu heitti runkosarjassa keskimäärin 88 pistettä ja pudotuspeleissä tähän mennessä peräti 96 pistettä ottelua kohden. Kilpajuoksuun ja pistekilpailuun Kouvojen ei kannata pohjanmaalaisten kanssa lähteä.

Karhun monivuotinen takamies ja joukkueensa kapteeni Bojan Sarcevic: ”Meillä on joukkueessa loistava tunnelma, innolla jo odotetaan että pääsemme pelaamaan. Kouvot on erittäin hyvä, iso ja vahva joukkue ja Jyri hallitsee tilanteet loistavasti. Kouvot näytti kaikille välierissä kuinka vaarallinen joukkue he pystyvät olemaan. Siitä syystä meidän pitää pystyä kontrolloimaan ottelun tempoa ja vauhtia. Lisäksi korin alla pitää pelata vahvasti ja hallita levypalloja. Meidän vahvuutena sarjaan lähdettäessä on kotikenttäetu ja fanit.”

Karhu on ollut jäätävän hyvässä iskussa jo pidemmän aikaa. Ei riitä, että se on vienyt kaikki pelaamansa pudotuspelit nimiinsä, se voitti nimittäin tämän vuoden puolella pelaamistaan 23 runkosarjaottelustaan peräti 19. Tappiot tulivat helmikuussa Vilppaalle vieraissa (90-86) ja loput kolme huhtikuussa kun Karhu oli käytännössä jo sinetöinyt runkosarjan toisen sijansa. Kotonaan Karhu on hävinnyt viimeksi joulukuun alussa. Silloinkin tappio tuli vaivaisella pisteellä Kataja Basketille (89-90). Mikä on Karhu Basketin tämän kauden menestyksen salaisuus? Kuusi kivenkovaa ja hyvin roolitettua pelaajaa joita 1-2 pelaajaa tukevat, erinomainen valmennus, mainio pelikirja ja uskolliset fanit jotka varsinkin kotiluolassa ovat arvossa arvaamattomassa. Toisaalta kun asiaa ajattelee kouvo-lasein, täyttyvät samat kriteerit myös vuoden 2016 mestarin leirissä.

Karhun päävalmentajana ainakin toistaiseksi viimeistä kauttaan toimiva Jussi Laakso: ”Koriskevään paras aika on käsillä, kun finaalisarja alkaa perjantaina Kauhajoella. Vastustajamme Kouvot on suoraviivainen ja kurinalainen joukkue, jota ohjeistaa erinomainen valmentaja Lehtonen. He ovat osoittaneet playoffeissa jo moneen kertaan venymiskykynsä, etenkin henkisen, tiukoissa paikoissa. Vastus on siis erittäin kova, mutta uskon meidän tarjoavan miettimistä myös Kouvolan suunnalla. Sarjasta tulee melkoisella varmuudella fyysinen, joten valmiustilan on oltava aivan tapissa. Siinä mielessä olemme uuden edessä, että saamme aloittaa finaalisarjan täyden (toivottavasti) hallin ja oranssimeren edessä. Nyt jos koskaan kannattaa tulla hallille!”

Kouvojen ennakoitu avausviisikko: 181-senttinen takamies Tuomas Hirvonen (10.2/2.0/2.4, 3p 45%), 193-senttinen takamies/laituri David Gonzalvez (18.0/3.4/4.0), 196-senttinen laituri Jeremy Morgan (13.9/6.3/3.0/1.3r, 3p 47%, teh 19.1), 204-senttinen iso laituri Ville Kaunisto (9.3/6.6/1.7/1.2r) ja 201-senttinen sentteri Thomas Gipson III (14.8/6.1/1.8).

Kouvojen penkki: 201-senttinen laituri/sentteri Brian Asbury (15.6/6.5/1.6/1.4r/0.8t), 194-senttinen takamies/laituri Teemu Knihtinen (1.5/1.6), 185-senttinen takamies Severi Kaukiainen (5.0/0.8, 3p 52%), 200-senttinen laituri Arttu Saarijärvi ja 198-senttinen laituri Vili Nyman.

Karhun ennakoitu avausviisikko: 190-senttinen takamies Bojan Sarcevic (12.0/5.7/5.1/1.4r), 193-senttinen takamies Cameron Jones (18.9/4.4/5.4/1.0r), 193-senttinen laituri Okko Järvi (9.3/2.4/1.4), 198-senttinen laituri Rene Rougeau (18.9/7.7/3.6/1.7r/1.7t, 3p 50%, teh 27.4), 208-senttinen iso laituri/sentteri Gregory Mangano (16.3/7.3/1.7/1.0r, 1.6t). Karhun pelaajista on pakko nostaa erikseen esille Rougeau. Erittäin monipuolinen pelaaja joka hitsaa saumattomasti joukkueensa yhteen.

Karhun penkki: 201-senttinen iso laituri/sentteri Christopher McKnight (12.3/7.1/1.3, 3p 42%), 188-senttinen laituri Antti Niskanen (4.7/2.3/1.4, 3p 67%), 202-senttinen sentteri Mikael Laihonen (3.3/0.8), 188-senttinen takamies Eero Innamaa (2.2/0.4), 197-senttinen laituri Joona Hakamaa, 187-senttinen laituri Jussi Myllyniemi ja 198-senttinen iso laituri Marvin Singleton Jr (5. ulkomaalaisvahvistus). Singleton ei ole vielä pelannut pudotuspeleissä.

Ollaan koko kauden oltu parempia peliruuhkassa kuin hitaassa pelitahdissa – Ville Kaunisto, Kouvojen kapteeni

Kouvot on juhlinut Suomen mestaruutta vuosina 1995, 1999, 2004 ja 2016. Karhun toistaiseksi ainoa mestaruus on vuodelta 2018. Karhulla on tämän kauden kokoonpanossaan kolme mestaruusjoukkueen pelaajaa (Sarcevic, Mangano ja Rougeau) Kouvoilla puolestaan 2016 mestaruusjoukkueesta on mukana edelleen kuusi pelaajaa (Kaunisto, Hirvonen, Knihtinen, Saarijärvi, Gonzalvez ja Gipson). Luvassa lienee mielenkiintoinen, tiukka ja fyysinen finaalisarja. Toivottavasti yleisö täyttää lehterin niin Kouvolassa kuin Kauhajoellakin. Näitä pelejä ei kannata missata.

Kuvat: Mikko MJ Pitkänen ja Ville Vuorinen

Otteluohjelma:

17.5. perjantai Karhu – Kouvot klo 18:30 Kauhajoen liikuntahalli

20.5. maanantai Kouvot – Karhu klo 18:30 Lumon Areena

22.5. keskiviikko Karhu – Kouvot klo 18:15 Kauhajoen liikuntahalli

24.5. perjantai Kouvot – Karhu klo 18:15 Lumon Areena

26.5. sunnuntai Karhu – Kouvot klo 16:00 Kauhajoen liikuntahalli (tarvittaessa)

28.5. tiistai Kouvot – Karhu klo 19:00 Lumon Areena (tarvittaessa)

30.5. torstai Karhu – Kouvot klo 18:10 Kauhajoen liikuntahalli