Kouvojen kausi 2019-2020 oli melkoista vuoristorataa

Kuten hyvin tiedämme korisliigakauden 19-20 runkosarja päättyi ennen aikojaan maaliskuun alkupuolella. Kouvot pelasi yhdessä viiden muun joukkueen kanssa viimeiseksi osoittautuneella kierroksella 11. maaliskuuta. Vierasottelu Uudessakaupungissa päättyi Kouvojen 20 pisteen voittoon. Paluumatkalla bussissa oli erinomainen tunnelma, kukaan ei vielä silloin arvannut, että kauden pelit oli pelattu. Seuraavassa tarinoinnissa palataan vielä toviksi päättyneeseen kauteen.

Korisliigakausi 2019-2020 muistetaan sarjana jossa kärjessä pyyhälsi kolme kovaa; Vilpas (voittoprosentti 83.3%), Seagulls (83.3%) ja Karhu (75.7%). Muut tulivat enemmän tai vähemmän perässä. Ennen kauden alkua monet alan tuntijat, varsinkin Kouvolan ulkopuolella, olivat sitä mieltä, että Kouvot ei olisi runkosarjan päätteeksi menossa pudotuspeleihin. Kahdeksan kierrosta ennen runkosarjan päättymistä näytti kuitenkin siltä, että kauden 2016 mestari olisi ollut jälleen kerran matkalla kahdeksan parhaan joukkoon. Takana olevat Lahti Basketball (33.3%) ja Ura Basket eGameStars (33.3%) olivat jo kolmen voiton päässä taustapeileissä. Kouvoilla (41.7%) oli vielä mahdollisuuksia taulukossa hieman ylöspäin, mahdollisuudet olivat tosin seitin ohuet.

Tuomas Ojan kausi Kouvoissa oli miehen ensimmäinen päävalmentajana miesten korisliigassa. Apuvalmentajana toimi kouvolalaisille entuudestaan perin tuttu mies, Antti Hurri. Kuva: Niko Toivonen.

Kouvot lähti kauteen miesten pääsarjatasolla rookie -päävalmentaja Tuomas Ojan johdolla: ”Itselle isoin opin paikka oli palautteen ja valmistautumisen oikean suhteen löytämisessä. Korisliigassa olen aikaisemmat viisi vuotta työskennellyt päätoimisena apuvalmentajana ja vastuualueena on ollut videoiden tekeminen, niin peliin valmistavien videoiden kuin palautteenannot. Antti (Hurri) on erittäin laadukas koripallovalmentaja, mutta hänen päivätöistään johtuen tällaista olosuhdetta ei nyt ollut ja kesti oma aikansa ennen kuin itselleni löytyi sopiva suhde ja priorisointi palautteeseen ja valmistautumiseen käytettyjen tuntien kanssa, josta oli paras hyöty joukkueelle.”

Kouvot pelasi harjoituskaudella ulkomaalaisvahvistusten osalta vajaalla joukkueella. Kapteenin roolin itseoikeutetusti harteilleen saanut ja kolmannen kautensa Kouvoissa aloittanut David Gonzalvez (13.4/2.3/3.8, 3p 41%) ja lupaavan oloinen laituri Derrick Barden Jr (18.2/7.7/2.4/2.5r, 3p 43%) olivat kauden alusta lähtien menossa mukana. Barden osoittautui kauden aikana melkoiseksi löydöksi. Kesken harjoituspelien rosteriin tulivat sentteri Duke Shelton (15.7/10.5/1.7) ja takamies Silas Melson (20.8/4.1/2.5, 3p 44%). Melson toi parketilla usein mieleen kouvolalaisten katsojien yhden viime kausien suuren suosikin DJ Richardsonin. Sheltonin ja Melsonin kausi Kouvoissa päättyi kuitenkin ennen aikaisesti, tosin eri syistä johtuen.

David Gonzalvez, joukkueen kapteeni kaudella 2019-2020. Kolmen kauden aikana Kouvoissa yhteensä 136 ottelua. Pidetty pelaaja ja persoona niin omien kuin uskallan väittää vastustajienkin keskuudessa. Tässä kauden viimeiseksi jääneessä kotiottelussa takamies nakutti tehot 24/4/7. Kuva: Tuomo Tulokas.

Kouvot aloitti runkosarjan tahkoamisen syyskuun lopulla yhden mestarisuosikin, Salon Vilppaan vieraana. Kyyti oli kylmää ja tuliaisina 18 pisteen tappio. Kouvot ei tästä häkeltynyt vaan voitti viisi seuraavaa otteluaan. Samalla Duke Shelton valittiin korisliigan lokakuun pelaajaksi. Voittoputki katkesi kun Kouvot hävisi kotonaan hallitsevalle tuplamestarille Karhulle, mutta seuraavassa ottelussa kaatui jälleen kotisalissa paikallisvastustaja KTP. Kahdeksan ottelua ja kuusi voittoa. Tappiot tulivat kahta sarjan ennakkoon kärkiryhmään kuuluvaa joukkuetta vastaan. Vahva startti kaudelle.

Seuraavaan kahdeksaan otteluun voittoja kertyi enää kolme. Kauden alusta lukien 16 peliä olivat tuottaneet kuitenkin ihan mukavat 9 voittoa. Elettiin joulukuun alkua. Tästä alkoi Kouvojen kahden kuukauden Via Dolorosa.

”Pelillisesti kausi oli ailahteleva. Aloitimme kauden loistavasti, mutta joulu-tammikuussa kävimme taas peliesitysten puolesta aikamoisessa kuopassa. Pystyimme kuitenkin kapuamaan sieltä ylös ja tekeminen oli parantumassa koko ajan niin harjoituksissa kuin pelikentällä.” – Oja toteaa.

Silas Melson osoittautui erinomaiseksi pelaajaksi. Loukkaantuessaan takamies oli joukkueensa pisteykkönen liki 21 pisteen keskiarvolla. Kolmoset upposivat mukavalla 44%:n tarkkuudella. Kuva: Tuomo Tulokas.

Seuraavat 10 ottelua tuottivat vain kaksi sarjapistettä, yhden voiton. Mitä tapahtui? Ensin loukkaantui hyvää kautta pelannut Teemu Knihtinen (5.7/3.9/1.9). Seuran oma kasvatti tulisi olemaan sivussa seuraavat kaksi kuukautta. Reilu viikko ja loukkaantumisvuorossa oli joukkueen pisteykkönen Silas Melson. Hetken aikaa eläteltiin toiveita, että tarkkakätinen takamies palaisi vielä tositoimiin. Lopulta kuitenkin selvisi, että kausi on pelaajan osalta paketissa. Melsonin korvaaja Avery Woodson (16.8/3.5/2.8, 3p 43%) pelasi ensimmäisen ottelunsa kouvopaidassa tammikuun puolella.

Kouvoilta puuttui vahvuudestaan Knihtinen ja Melson, kun samaan aikaan oli tehtävä lopullisia päätöksiä sentteriosaston suhteen. Duke Shelton pelasi viimeisen ottelunsa Kouvoissa joulukuun lopulla.

”Pelityylimme ei mahdollistanut Duken olevan se pelaaja joka hän haluaisi olla ja tämän takia tilanne ei ollut joukkueelle eikä pelaajalle optimaalinen.” – totesi Oja seuran tiedotteessa.

Viime kaudella Ura Basketissa pelannut Avery Woodson paikkasi Melsonin jättämän aukon hienosti. Kuva: Tuomo Tulokas.

Verkot laskettiin vesille sentterin löytämiseksi. Muutama vaihtoehto kävi nuuskimassa verkon liepeillä, mutta ei uinut maaliin asti. James Suber (6.9/6.0) nostettiin Korikouvoista edustusjoukkueeseen. Suber pelasi korisliigaa seitsemän ottelua, pesti alkoi jo Melsonin loukkaannuttua. Kesken kaiken Oscar Storgård (3.4/0.5, 3p 44%) loukkaantui tammikuun alussa, eikä takamies ehtinyt enää pelikuntoon liigakentille.

Sheltonin tilalle löydettiin lopulta uusi sentteri tammikuun puolivälin seutuvilla. Edelliskaudella Pyrintöä edustanut Kevin Johnson Jr (11.6/11.5/2.9, teh 20.8) tulisi pukemaan kouvonutun ylleen loppukauden ajaksi. Myös Teemu Knihtinen palasi riviin tammikuun lopulla. Knihtinen in, Lommi out. Turusta kesän aikana Kouvoihin siirtynyt kotkalaislähtöinen takamies Tomi Lommi (3.6/0.8) loukkaantui Knihtisen paluuottelussa. Lommin kausi, samoin kun miehen sormi, olivat sitä myöten paketissa.

Severi Kaukiainen oli joukkueen tehokkain kotimainen pelaaja kaudella 19-20. Peliaikaa kertyi lähes 30 minuuttia ottelua kohden. Kuva: Matti O Koskinen.

Kaikkien värikkäiden vaiheiden jälkeen vain kolme pelaajaa pelasivat ”täyden” kauden eli 36 ottelua: Gonzalvez, Barden ja hyvän kauden pelannut Severi Kaukiainen (8.8/2.1/4.0). Paikoin vahvasti esiintynyt Vili Nyman (3.9/2.2) kirjautti 33 ja Mika Nuolivirta (2.9/1.6) 28 ottelua.

Kesken kauden uudistunut ja useista loukkaantumisista kärsinyt Kouvot voitti viimeisestä 10 ottelustaan puolet vaikka ajanjaksoon sisältyy viiden ottelun tappioputki. Tappioista huolimatta suunta oli oikea. Ura Basket eGameStarsille helmikuun lopulla vieraissa kärsitty kolmen pisteen tappio herätti viimein Kouvot taistelemaan ja antamaan kentällä kaikkensa.

Mainio viisikko matkalla ottelun viimeiselle jaksolle Lahdessa helmikuun alussa. Kouvot haki isonumeroisen voiton 23 pisteen marginaalilla (77-100). Kouvoista kuusi pelaajaa nakkasi kaksinumeroiset pisteet, kärkenä Avery Woodson 24 pisteellä, kolmoset 6/8. Kuva: Niko Toivonen.

Vaikka seuraavasta ottelusta Seagullsin vieraana tuli 9 pisteen tappio, oli taisteluilme ja asenne juuri sitä mitä pitikin. Kouvot oli toisella puoliajalla kauden parhaassa iskussaan. Kouvojen uuden vireen saivat kokea kahdessa viimeisessä ottelussa kotiluolassa Tampereen Pyrintö (85-84) ja vieraissa Korihait (78-99). Kouvot oli aloittanut taistelun, voittanut kaksi tärkeätä ottelua, henki oli jälleen silminnähden korkealla ja sitten…kausi olikin paketissa. Kauden päättäminen oli oikea ratkaisu, mutta syvällä sisimmässä oli tyhjä fiilis. Tähän se lento sitten loppui.

”Kauden kokokohta joukkueena jäi saavuttamatta, sillä uskon, että olisimme olleet pudotuspelissä erittäin inhottava vastustaja kenelle tahansa.” – Oja kertoo.

Kauden viimeinen ylösheitto. Kouvojen kausi loppui makoisaan vierasvoittoon Uudessakaupungissa. Samassa salissa Kouvot juhli 25 vuotta aiemmin seurahistorian ensimmäistä Suomen mestaruutta keväällä -95. Kuva: Niko Toivonen.

Vaikka tulevaisuuden suhteen moni asia on hämärän peitossa koronaviruksesta johtuen, on harjoittelu ja valmistelut tulevaa kautta varten jo hyvässä vauhdissa. Katse on suunnattu eteen, ei taaksepäin. Päävalmentajana tulevalla kaudella jatkava Tuomas Oja valottaa nykytilannetta ja avaa varovaisesti tulevaisuuden verhoa.

”Olemme harjoitelleet nykyisten sopimuspelaajien kanssa nyt kuukauden verran. Antti Hurri ja Ville Sipari ovat tehneet hienoa työtä harjoittelun mahdollistamisen kanssa. Harjoittelu on tällä hetkellä aika paljon fysiikkapainotteista, koska Manskarin halli on suljettu. Pallon kanssa on mahdollista tehdä asioita erittäin rajallisesti. Kaikki harjoittelu toteutetaan pienryhmissä valtioneuvoston ohjeistuksia noudattaen.”

”Rekrytointi on ollut koko ajan päällä, ensi kaudella olisi tarkoitus olla hieman syvempi joukkue ja pelata laajemmalla rotaatiolla, mikä näkyisi intensiteetin lisäämisenä kentällä.”

”Pysykää kaikki terveenä!” – toivottaa Oja loppuun.

Kouvot haluaa kiittää kaikkia taustahenkilöitä, tukijoita ja kannattajiaan kaudesta 2019-2020.

Kuva: Tuomo Tulokas.