Kouvojen kausi käyntiin Joensuussa

Korisliiga_MV

Korisliigakausi 2015-2016 alkoi perjantaina yhdellä ottelulla ja viikonlopun aikana pelataan vielä kolme ottelua lisää. Tällä kaudella korisliigaa pelataan 10 joukkueen voimin ja nelinkertaisen rumban myötä runkosarja sisältää kaikkiaan 36 ottelua. Kouvot aloittaa uuden kauden haastavassa ympäristössä kun se matkustaa maanantaina hallitsevan Suomen mestarin Joensuun Katajan vieraaksi Mehtimäelle.

Mestarijoukkue Katajan kotimainen runko säilyi kesän siirtomarkkinoilla lähes koskemattomana joten vuoden tauon jälkeen joukkueen peräsimeen paluun tekevä päävalmentaja Jukka Toijala saa käyttöönsä hyvin toimivan koneiston. Ainoastaan Marcel Moore siirtyi Joensuusta Helsinkiin Seagullsien riveihin. Kesän aikana Katajaan hankittu ex-kouvo Atte Perttu vahvistaa jo ennestään vahvaa kotimaista rintamaa. Monen muun joukkueen tavoin myös Katajan ulkomaalaiskolmikko meni kesän aikana uusiksi ja vaihtui samalla vahvuudeltaan nelikoksi.

Katajan hyökkäyspeli on edelleen alkaneella kaudella vakaissa käsissä kun joensuulaisten ensimmäisen mestaruuden takuumies Teemu Rannikko johtaa orkesteria. Sormivamman takia EM-kisoista sivussa ollut taikuri on Joensuusta kantautuneiden tietojen mukaan täydessä iskussa kun korisliigakausi käynnistyy. Salosta Lahden Namikan kautta Joensuuhun päätynyt Tommi Huolila pelasi erittäin vahvan ja nousujohteisen finaalisarjan silloisen Katajan sentterin Tom Knightin jouduttua loukkaantumisen vuoksi sivuun. Huolila oli tuolloin mies paikallaan ja käytti saamansa tilaisuuden hyväkseen 100 prosenttisesti. Onkin mielenkiintoista nähdä miten tuo onnistuminen on kantanut kesän harjoitteluun ja onko Huolila kuluvallakin kaudella yhtä hurjassa iskussa kuin keväällä.

3187

Finaalisarjan tähtikaksikon takana Katajalla on mielenkiintoisia nimiä. Kokemusta tuo edelleen hyvässä vireessä oleva Säynätsalon Riennon vauhtikipittäjä Petri Virtanen joka aloittaa peräti kymmenennen kautensa Katajassa. 21-vuotias Marius van Andringa löi ainakin osittain itsensä läpi korisliigatasolla viime kaudella ja tanskalainen 203-senttinen Nicolai Andersen on kuulemma ottanut kesän aikana jälleen kehityksessään isoja askeleita eteenpäin. Lisäksi joensuulaisten rosterissa on varsinkin puolustuspäässä kova luu Jesse Niemi ja jo mainittu uusi kiinnitys Atte Perttu.

Kuten todettua mestaruuskauden jenkkikolmikko vaihtui kokonaisuudessaan. Robert Arnold, Ken Horton ja Tom Knight muodostivat lähes täydellisen trion viime kauden joukkueeseen, mutta on toki huomioitava, että mestaruuden varmistaneissa otteluissa Kataja pelasi vain kahdella ulkomaalaisvahvistuksella. Tommi Huolilan tason nosto ja sensaatiomaisen kova suoritus kevään ratkaisupeleissä mahdollistivat jopa Knightin poissaolon pelaavasta kokoonpanosta kauden tärkeimmällä hetkellä. Katajan uusi ulkomaalaiskvartetti on ainakin paperilla hyvää tasoa. Joensuulaiset hankkivat kolme vahvistusta laiturin tontille sekä yhden sentterin. Viimeisin kiinnitys, 203-senttinen Lamayan Wilson, aloittaa jo 14. kautensa ammattilaisena. Ison laitahyökkääjän paikalla viihtyvä konkari on pelannut uransa aikana erinomaisella menestyksellä myös monissa Euroopan kovissa sarjoissa ja europeleissä. Kolmospaikan Trevis Simpson (193cm) ja kanadalainen Thomas Scrubb (198cm) vakuuttivat seurajohdon taidoillaan preseasonilla. Kuten Kouvot myös Kataja hankki sentteriksi rookiepelaajan suoraan yliopistosta. Peräti 213-senttinen Carson Desrosiers päivystää haukkana joensuulaisten korin läheisyydessä. Jätin pitäisi olla ennakkotietojen mukaan jokaisella osa-alueella viime kauden Tom Knightia parempi pelimies joten myös sisäpelin suhteen on Katajalla pullat hyvin uunissa.

Kouvojen korisliigamiehistö täydentyi lopulliseen muotoonsa vasta vajaa kaksi viikkoa ennen kauden alkua. Mark Dorris jr oli mainio pelaaja, mutta Kouvojen pelityyliin hieman sopimaton palanen ja hän vaihtuikin melko nopeasti viime kaudella Lahdessa pelanneeseen puolustusekspertti David Gonzalveziin. Kouvot oli Gonzalvezin perässä pitkin kesää joten syyskuussa varmistunut sopimus oli varmasti päävalmentaja Jyri Lehtosen mieleen. Samaa voidaan sanoa ulkomaalaisnelikon uusimmasta jäsenestä Kyle Shilohista joka saapui Kouvolaan hieman yllättäen ja nopealla aikataululla Romaniasta. Lehtonen tuntee takamiestaiturin vuosien takaa ja on aiemminkin valmentanyt Kylea joukkueessaan menestyksekkäästi. David ja Kyle ovat päässeet hyvin sisälle joukkueeseen parin viikon harjoittelulla ja kolmella harjoitusottelulla. Pari kolme viikkoa lisää yhteisiä harjoituksia ja yhteispeli alkaa varmasti olla jo mukavalla mallilla. Kaksikko DJ Richardson – Thomas ”Gip” Gipson III on ilahduttanut joukkuettaan jo pidempään ja ovat osoittautuneet mainioiksi pelaajiksi ja hyviksi persooniksi. Richardson tuntuu olevan jopa hieman kovemmassa kunnossa kuin viime keväänä Kouvoissa pelatessaan.

DSC_6764

Kouvojen tres hombres Ville Kaunisto – Tuomas Hirvonen – Alexander Madsen on hyvä tukipilari jolle rakentaa vauhdikasta koripalloa pelaava joukkue. Kolmikon kesä sujui enemmän tai vähemmän Suomen maajoukkueiden mukana ja nuorisokaksikko onkin jälleen kehittynyt silmissä. Eivätkä maajoukkuepelit ja EM-kisat joukkueen kapteeniakaan ole ainakaan huonontaneet, päinvastoin. Tätä kolmikkoa lukuun ottamatta Kouvojen kotimainen osasto tyhjeni lähes kokonaan viime kauden päätteeksi. Uusina kasvoina mukaan tulleet Cedric Latimer, Miikka Luosmaa ja Arttu Saarijärvi ovat nopeasti vakiinnuttaneet paikkansa Kouvojen pelaavassa kokoonpanossa. Varsinkin nuorten Luosmaan ja Saarijärven ennakkoluulottoman rohkeat otteet harjoituspeleissä ovat ilahduttaneet niin joukkuetta itseään kuin katsojiakin. Kun vielä Latimer on pelannut perusvarmaa hyvää peliään läpi harjoituskauden on Kouvoilla näin kokoonpanossaan täydet 10 pelaajaa joita laittaa kentälle tason juurikaan laskematta.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtosen mietteet kauden ensimmäisen ottelun aattona: ”Hallitseva Suomen mestari ensimmäisenä vastassa on mukava haaste joukkueelle. Hyökkäyksen osalta olemme varmaan hieman takamatkalla Katajaan nähden, mutta luotan meidän henkilökohtaisiin puolustusekspertteihin, että he pystyvät hidastamaan Teemu Rannikon pelinjohtoa. Kahden erityyppisen sentterin kohtaaminen tulee olemaan isossa roolissa.”

Kouvot on viime kausina tunnettu hyökkäysvoimaisista joukkueistaan, mutta tälle kaudelle kokoonpanoa on ainakin pyritty hiomaan enemmän myös puolustusta silmällä pitäen. Kouvojen takamiesnelikossa kaikki ovat enemmän tai vähemmän hyviä puolustajia ja näin palloon saataneen painetta ns. jatkuvalla syötöllä. Myös sentteri Thomas Gipson on preseasonilla osoittanut kykyjään 1vs1 puolustuksessa joten sekin yksityiskohta tuntuu olevan hyvissä kantimissa uuden kauden kynnyksellä. Gip joutuukin, tai pääsee, kunnon tulikokeeseen heti ensimmäisessä korisliigaottelussaan kun vastaan asettuu niin ikään rookiesentteri, mutta reilut 10 senttiä pidempi Katajan Desrosiers.

Kataja – Kouvot maanantaina 5.10. klo 18:30 alkaen LähiTapiola Areenalla Joensuussa.

Kouvojen ensimmäinen kotipeli pelataan keskiviikkona 7.10. jolloin Mansikka-ahon hornankattilaan saapuu Kobrat Lapualta.

tunnus_vaaka_liiga