Kouvot avausvoiton kautta kotiparketille

Korisliiga_MV

Vaikka uusi ottelu odottaa Kouvoja jo huomenna keskiviikkona, on tähän alkuun kuitenkin paikallaan piipahtaa vielä toviksi maanantai-illan huipputunnelmiin Joensuun LähiTapiola Areenalle. Kouvot aloitti siis kautensa hallitsevan Suomen mestarin kotisalissa Joensuussa. Sanomattakin on selvää, että haaste oli aikamoinen. Kouvojen kokoonpanossa on kuusi uutta pelaajaa joista kaksi ovat tulleet vasta pari viikkoa sitten kaupunkiin. Kokoonpanosta oli myös poissa DJ Richardson joka on ulkomaanvahvistuksista ainoa jolla on edes jonkinlaista kokemusta Kouvojen pelitavasta viime kaudelta. Lisäksi mestarin haastaminen sen kotisalissa kauden avausottelussa on aina haastava tilanne.

Kouvot aloitti ottelun mestaria vastaan hyvin ja puolustus toimi. Viiden minuutin kohdalla vieraiden johto oli neljä pistettä (5-9). Mitä pidemmälle ensimmäinen jakso eteni sitä paremmin kotijoukkue pääsi otteluun mukaan. Ensimmäisen jakson päätteeksi tilanne oli kuitenkin vielä tasainen (23-21). Toisella jaksolla Kataja pääsi mukavuusalueelleen ja juoksi paljon nopeita hyökkäyksiä maestro Rannikon käskyttämänä. Jakson puolivälissä eroa oli jo melkein 10 pistettä (36-27) ja 20 minuutin pelin jälkeen kotijoukkueen johto merkittiinkin kaksinumeroisin pistein (50-37).

Toisen puoliajan alku oli ratkaista ottelun lopullisesti Katajalle. Kotijoukkue karkasi kolmannen jakson ensiminuuttien 8-0 runillaan jo 21 pisteen johtoon (58-37) ja Kouvojen tilanne vaikutti tukalalta. Kouvot ei kuitenkaan laskenut leukaansa rintaan vaan uskoi edelleen voiton olevan mahdollista. Jakson puolivälissä eroa oli kuitenkin vielä 16 pistettä (64-48) Katajan eduksi. Kouvot onnistui pikkuhiljaa kaventamaan eroa pienemmäksi jakson loppupuolella ja viimeiselle tauolle lähdettiin Katajan yhdeksän pisteen kotijohdossa (72-63).

Viimeistä jaksoa oli ehditty pelata vain vajaa kolme minuuttia kun Kouvot tuli jo Katajan kantaan Arttu Saarijärven kolmosella (74-73) ja hetkeä myöhemmin kärkipaikka vaihtui Tuomas Hirvosen kakkosella (74-75). Katajan päävalmentajaksi vuoden sapattivapaan jälkeen palannut Jukka Toijala otti tässä vaiheessa aikalisän ja se kannatti. Joensuulaisten tuorein hankinta Lamayn Wilson pommitti kahdella peräkkäisellä kolmosellaan kotijoukkueen jälleen viiden pisteen johtoon (80-75) kun viimeinen jakso oli puolivälin krouvissa. Ajassa 38:11 Kouvot pyyhälsi uudelleen, ja tällä kertaa lopullisesti, Katajan ohi (82-83) hurjat 16 pistettä viimeisellä jaksolla urakoineen David Gonzalvezin johdolla. Gonza heitti reiluun minuuttiin seitsemän pistettä (82-88) ja Kouvot oli tekemässä mahdottomasta mahdollisen. Lopussa Kataja pakotti Kouvot vielä muutamaan otteeseen vapariviivalle, mutta se ei muuttanut enää asetelmia ottelun voittajan suhteen. Kouvot voitti viimeisen jakson 17 pisteellä (13-30) ja koko ottelun pistein 85-93 (50-37).

Mikä käänsi pelin päälaelleen toisella puoliajalla? Kouvot onnistui puolustamaan Gonzalvezin, Hirvosen ja Kyle Shilohn voimin Katajan pelinjohtajan Teemu Rannikon erinomaisesti pois mukavuusalueeltaan. Rannikko ei tehnyt jälkimmäisellä puoliajalla enää pistettäkään, menetti pallon viisi kertaa (yhteensä 7) ja sai hyökkääjän virheen seurauksena virhetilinsä täyteen kaksi minuuttia ennen ottelun loppusummeria. Toisaalta myös koko kouvolauman puolustus oli parempaa ja kovempaa kuin pelin alkupuoliskolla. Kun puolustus toimi pääsi Kouvot juoksemaan nopeita hyökkäyksiä ja puolustuksen kautta löytyi myös tarvittava lisävaihde ja peli-ilo. Puoliajalla Kouvot oli levypalloissa perässä neljällä (19-15), mutta onnistui lopulta kääntämään nekin voitokseen (34-41). Toisella puoliajalla Kouvot myös hyökkäsi määrätietoisesti kohti koria ja pakotti Katajan pelaajat rikkomaan. Kouvot pääsi koko ottelussa heittämään peräti 32 vapaaheittoa (28/32, 87.5%) ja näistä peräti 24 toisella puoliajalla.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Isoin juttu oli päästä pois niistä huonoista asioista, joita teimme silloin kun Kataja vei peliä. Neljännellä jaksolla sovimme, että alamme auttamaan tietyistä pelaajista ja otimme layupit pois. Halusimme antaa mieluummin kolmosen kuin kakkosen. Iso asia oli, että saimme pelin meidän näköiseksemme. Madsen ja Saarijärvi, jotka olivat alussa vähän ulapalla, nostivat tasoaan hurjasti jatkossa.”

Kataja: Lamayn Wilson 20/3/1s/1r, Trevis Simpson 15/2/3s/1r/1t, Tommi Huolila 12/3/2r/1t, Teemu Rannikko 10/1/11s, Carson Desrosiers 7/3/2t, Thomas Scrubb 6/14/6s/1r/1t, Jesse Niemi 6/3, Petri Virtanen 6/0/1s ja Marius van Andringa 3/0/1s.

Kouvot: David Gonzalvez 25/4/1s/3r/1t, Kyle Shiloh 19/5/1s/1r, Thomas Gipson III 12/7/1s/1r, Ville Kaunisto 11/10/3s, Tuomas Hirvonen 11/1/4s/1r/1t, Arttu Saarijärvi 7/3/1r, Alexander Madsen 6/7 ja Miikka Luosmaa 2/1.

Shiloh

Hyvänolon tunteeseen ei kuitenkaan ole varaa sillä pelit jatkuvat yhden välipäivän jälkeen heti keskiviikkona. Kouvot saa kotiluolaansa Mansikka-aholle vastaansa niin ikään avausottelunsa voittaneen Lapuan Kobrat. Lapualaiset voittivat perjantaina tämän kauden korisliigan avanneessa ottelussa paikallisvastustajansa Kauhajoen Karhun selvin pistein 89-64 (40-30). Kobrat karkasi Pohjanmaan derbyn toisella jaksolla (23-12) ja viimeisteli iltapuhteen viimeisen 10 minuutin aikana (25-14).

Kouvojen takamieskolmikko tai -nelikko saa heti keskiviikkona uuden haasteen sillä Kobrat on onnistunut kiinnittämään vahvuuteensa todella kovan takamieskaksikon. 183-senttinen Lamont ”Momo” Jones (29/3/3s/2r) ja 190-senttinen Darien Brothers (14/1/1s/2r) tulevat kauden aikana varmasti aiheuttamaan monelle joukkueelle tukun harmaita hiuksia. Tyypilliseen lapualaiseen tyyliin myös kaksi muuta ulkomaalaisvahvistusta ovat oivia pelimiehiä. 206-senttinen sentteri Damen Bell-Holter (16/15/1s/1r/2t) oli ensimmäisen ottelun tehokkain ja 201-senttinen sisäpelaaja Dom Morris (12/5/1s/1r) oli joukkueensa kakkonen +- tilastossa.

Kobrat oli maltillinen kesän pelaajamarkkinoilla vaikka hyvän kauden pelannut Juho Nenonen siirtyi Salon Vilppaan riveihin. Tulopuolella on ainoastaan Suomessa usean vuoden pelannut Aubrey Conerly (4/3/5s/3r). Vaikka Jussi Turja on sivussa pelaavasta kokoonpanosta ilmeisesti jonkin asteen loukkaantumisesta johtuen on Kobrilla silti hyviä kotimaisia roolipelaajia. Puolustusekspertit Pyry Rainamaa (6/4/2s) ja Tuomas Viertola (3/2/1s) jatkavat edelleen Lapualla ja samoin tekee viime kaudella välillä väläytellyt 198-senttinen Panu Peltokangas (3/5/1r). Korisliigan piste-ennätyksensä, 22 pistettä (kolmoset 4/6), Peltokangas nakutti viime kaudella juuri Kouvoja vastaan. Vaikka Turjan veljeksistä Jussi toistaiseksi sivussa onkin, mahtuu kokoonpanoon kuinkin yksi Turja, nimittäin Ville (0/2).

Kouvot lähtee runkosarjan ensimmäiseen kotiotteluunsa hyvin pitkälle samalla miehistöllä ja samoin asein joilla kauden avauspisteet irtosivat Joensuusta. Maanantaina sivussa olleen DJ Richardsonin pelaaminen selviää huomisen päivän aikana.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen kotiavauksen aattona: ”Iso tekijä on se, että kuinka pystymme palautumaan Kataja-ottelusta sekä suhteellisen pitkästä matkustamisesta lyhyessä ajassa. Kobrat pelaa vauhdikasta koripalloa, jossa heidän amerikkalaiset takamiehet ovat suuressa roolissa. Levypallopeli, pärjääminen 1 vs. 1 -tilanteissa puolustuksessa sekä hyvä toteuttaminen hyökkäyksessä ovat pääteemoina tässä ottelussa.”

Kouvot – Kobrat keskiviikkona 7.10. klo 18:30 alkaen Mansikka-ahon hornankattilassa. Tervetuloa sankoin joukoin katsomaan ja kannustamaan kun viime kaudesta vahvasti uudistunut Kouvot aloittaa runkosarjan 18 kotiottelun urakkansa.

tunnus_vaaka_liiga