Kouvot haastaa kotonaan yhden mestarisuosikeista

Kouvot (1/1) pääsee keskiviikkona kestitsemään mielenkiintoisia vieraita kun Jatke Areenalle saapuu Vilpas Vikings (1/1) uuden kapellimestarinsa Teemu Rannikon johdolla. Kolmannen sarjakierroksen parivaljakko muistetaan ennen kaikkea huikean tasaisesta puolivälieräsarjasta keväältä 2016. Tuolloin Kouvot nousi kotiyleisönsä edessä haudan partaalta sarjan voittoon edeten aina myöhemmin keväällä seurahistorian neljänteen mestaruuteen. Uusi kausi ja uudet kujeet ovat kuitenkin nostaneet Vilppaan yhdeksi alkaneen kauden suurimmista mestarisuosikeista.

Molemmat joukkueet ovat pelanneet tällä kaudella kahdesti ja molempia yhdistää yksi ja sama asia. Molemmat, niin Kouvot kuin Vilpaskin, ovat ehtineet jo hävitä sarjajohtaja Helsinki Seagullsille (2/0). Kouvot hävisi helsinkiläisille sarja-avauksessa kotonaan niukasti kahdella pisteellä (84-86) ja Vilpas toisella kierroksella vieraissa kuudella pisteellä (78-72). Kouvot voitti toisessa ottelussaan Lapuan Kobrat vieraissa (76-84) ja Vilpas puolestaan KTP:n kotonaan (75-70).

Kouvoissa kaksi edellistä kautta pelannut ja täksi kaudeksi Saloon siirtynyt Miikka Luosmaa: ”Kiva päästä heti kauden alkuun Kouvolaan pelaamaan ja morjestamaan tuttuja! Kahden kauden aikana ehti kertymään monta hienoa muistoa Manskarilla ja onkin varmasti hieman outoa pelata siellä vieraspaidassa. Itselläni kesä kului osaksi vielä vammoja parannellen, joten ihan täyteen vauhtiin ei ole vielä päästy. Oman haasteensa ja hauskuutensa ovat myös tuoneet alkaneet yliopisto-opiskelut.”

Luosmaa uskoo keskiviikkona olevan vahvoilla sen joukkueen joka toteuttaa paremmin pelisuunnitelmaansa: ”Meillä, kuten varmasti kaikilla muillakin joukkueilla, on prosessi vielä aika pahasti kesken. Selvää on kuitenkin, että meidän tulee parantaa sunnuntaisesta Seagulls-ottelusta mikäli haluamme Kouvolasta voiton hakea. Tässä vaiheessa kautta uskon sen joukkueen voittoon, kumpi onnistuu toteuttamaan paremmin harjoiteltuja ja sovittuja asioita.”

Vilpas Vikings saalisti viime kauden päätteeksi seurahistoriansa ensimmäisen mitalin, hopean. Tälle kaudelle joukkue on entisestään vahvistunut sillä salolaiset kiinnittivät kesän aikana suurella kohulla riveihinsä elävän takamieslegendan 37-vuotiaan Teemu Rannikon (10.0/1.5/8.0) yhden vuoden kontrahdilla. Kotimaisista pelaajista Saloon siirtyi myös sentteri Miikka Luosmaa (1.0/2.5). Ovesta ulos lähtivät puolestaan Michael Pounds (KTP Basket) ja Okko Järvi (Espoo United). Viime kauden kovasta kotimaisesta katraasta Vilppaassa jatkavat alkaneellakin kaudella Mikko Koivisto, Juho ”The Dancer” Nenonen (14.0/3.0) ja Matias Ojala (3.0/1.0). Näistä Koivisto on ollut koko alkukauden sivussa EM-kisoissa sattuneen loukkaantumisen jäljiltä ja Ojala loukkaantui mitä ilmeisimmin kauden avausottelussa. Molemmat lienevät sivussa keskiviikon ottelusta. Tällä kaudella peliaikaa ovat saaneet myös takamies Aatu Kivimäki (1.5/1.0/1.5) ja laituri Riku Laine (1.5/0.0).

Vilppaan ulkomaalaisvahvistuksista ainakin 206-senttinen sentteri Aaron Jones (11.0/8.5/3.5t) tuntuu olevan kova pelimies.  Jonesista Vilpas näyttää saaneen kunnon ”maalivahdin” omaa koriaan suojelemaan. Kolmesta muusta on vielä tässä vaiheessa vaikea sanoa jäätäviä kommentteja. 193-senttinen takamies Tobin Carberry (13.0/6.0/3.5) on ainakin pallovarma takamies (0.5 menetystä), mutta 196-senttinen laituri Javontae Hawkings (8.5/5.0) vielä ilmeisesti hakee parasta pelivirettään. 198-senttinen laituri Canyon Barry (11.5/3.5) on toistaiseksi saanut eniten palstatilaa omintakeisesta vapaaheittotyylistään miehen sinkauttaessa heittonsa ilmaan alakautta. Tyylistä viis, sillä miehen tarkkuus vapariviivalta (100%) puhuu puolestaan.

Vilppaan mitaleille heti ensimmäisenä kautenaan valmentanut Joonas Iisalo:  ”Kovat vierasottelut jatkuvat Kouvolassa keskiviikkona, ja vastassa on aina erinomaisesti valmennettu Kouvojen joukkue. Tämän vuoden Kouvot on pelipaikoilla 4 ja 5 selkeästi isompi ja fyysisempi kuin edellisellä kaudella. Se asettaakin ison haasteen sisäpuolustuksellemme ja tietenkin myös palloskreenipuolustukselle. Hyökkäyspäässä yritämme löytää keinoja joilla saamme helpotettua ratkaisuja. Kouvot tarjoaakin taas erilaisen puolustuskonseptin, jonka olemme kohdanneet kahdessa edellisessä pelissä. Siihen etsitään taktisia malleja videolta ja treeneistä, mutta loppujen lopuksi kyse on yksittäisistä päätöksistä joissa meidän täytyy parantaa selkeästi.

Kouvot on aloittanut molemmat kauden ottelunsa varsin huonosti joten siihen olisi hyvä löytää parannusta. Rannikon organisoimaa hyökkäystä vastaan ei voi missään nimessä antaa ottelun alussa liian paljon eteen. Kauden alun perusteella Kouvot on todella vahva levypalloissa (47.5) kun taas keskiviikon vastustajan (36.5) näkökulmasta kyseessä lienee kehitettävä osa-alue. Myös Vilppaan kahden ottelun pistekeskiarvo (73.5) kertoo siitä, että joukkueen hyökkäys ei ole vielä täydessä iskussa varsinkin kun taikurinsauvaa heiluttaa itse maestro Rannikko. Kouvot on nakuttanut kahdessa ottelussa keskimäärin 84 pistettä. Itseasiassa molemmissa pelaamissaan otteluissa joukkue heitti 84 pistettä.

Kouvojen alkukauden pisteykkönen James ”Slick” Sinclair (20.0/7.5/2.5/1.5r) on ollut hyvässä vedossa ja samaa voi sanoa jo kaksi tupla tuplaa kirjauttaneesta Thomas ”Täystuho” Gipsonista (16.5/12.0/3.0). Myös Ville Kaunisto (9.5/10.0/2.5) ja Tuomas Hirvonen (8.5/5.0/4.5/1.5r) ovat olleet hyvässä vireessä. Keskiviikon viikingin kaatoon lähtevät mukaan myös Wayne Bernard (15.0/1.5), Jamie Skeen (11.0/4.5), Severi Kaukiainen (3.0/1.0), Vili Nyman, Teemu Knihtinen ja Ilmari Toikkanen. Puolustuspään spesialisti Arttu Saarijärvi (4.0/5.0) on toistaiseksi sivussa avausottelussa tulleen kolhun seurauksena.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Vastassa on sarjan ennakkosuosikki. Vilpas on joukkue, joka paljastaa meidän heikkoudet. Olemme pystyneet pelaamaan hyviä pätkiä otteluiden sisässä, mutta tasainen peruspelaaminen on hakusessa. Kaikille joukkueille tulee hyviä heittopäiviä, mutta sarjan kärjestä löytyvät lopulta kuitenkin ne joukkueet, joiden suoritustaso heittelee vähiten.”

Kouvot – Vilpas Vikings keskiviikkona 4.10. klo 18:30 alkaen Jatke Areenalla. Tule kannustamaan Kouvot kauden avausvoittoon kotiluolassa.