Kouvot haastaa sarjakärjen kotiluolassaan lauantaina

Tärkeän jatkoaikavoiton keskiviikkona Tampereella taistellut Kouvot (14/13) jatkaa kovien ottelujen sarjaansa tänään kotiparketillaan Jatke Areenalla kun vieraaksi saapuu sarjakärjen ominaisuudessa Vilpas Vikings (25/4). Vilpas voittanee runkosarjan selvällä erolla muihin, mutta Kouvot taistelee vielä pudotuspelien kotiedusta mikä on vielä mahdollista saavuttaa vahvalla runkosarjan päätöksellä. Joukkueiden väliset kauden kaksi aikaisempaa kohtaamista ovat päättyneet Vilppaan voittoon.

Vilppaan heittäville isoille on tarjolla pystypainia Herman Karen hengessä – Jyri Lehtonen

Vaikka lauantaina palloa laitetaan koriin Kouvojen kotiluolassa, on vierailija Vilpas ottelun ennakkosuosikki. Sen lisäksi, että se on voittanut molemmat kauden aikaisemmat kohtaamiset, ovat salolaiset voittaneet yhteensä viisi viimeistä kohtaamista. Viimeisestä 10 keskinäisestä on Kouvot onnistunut voittamaan vain kaksi. Vilpas on tällä hetkellä selvässä sarjajohdossa 12 pisteen erolla seuraavana olevaan Karhu Basketiin (19/9). Vain ihme voi riistää Salon ylpeydeltä runkosarjavoiton.

Vilpas on voittanut viimeisestä 10 ottelustaan yhdeksän, mutta mielenkiintoisen asiasta tekee se, että tappio tuli Tampereen Pyrinnön vieraana (89-80). Sama parketti josta Kouvot kuukautta myöhemmin haki voiton. Vilpas on hävinnyt kauden aikana vain kertaalleen kotonaan (13/1) eikä vieraissakaan ole tullut kuin kolme tappiota (12/3). Pyrinnön lisäksi Vilppaan ovat tällä kaudella voittaneet kotonaan Karhu (115-112) ja KTP Basket (76-72). Salohallista on sarjapisteet hakenut vain Kataja Basket (87-97).

Kouvolaan Vilpas saapuu neljän ottelun voittoputkessa. Kahdeksasta tiukasta ottelustaan joukkue on voittanut kuusi. Vilpas on kokonaisuutena erittäin tulivoimainen joukkue sillä koko rytmiryhmän tarkkuus kaaren takaa on mainio 39.5%. Myös kaikki isot pelaajat osuvat bonusviivan takaa.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Seuraavaksi testataan uutta kokoonpanoamme äärimmäisissä olosuhteissa. Vilppaan heittävät isot aiheuttavat peruspuolustuksellemme päänvaivaa. Joten hyökkäyspeliimme kannattaa olla uomissaan ja levypallopeli pitää voittaa. Kokeilemme myös uusia matchuppeja puolustuksessa, jotta ei tarvitsisi auttaa liikaa korin alla. Toisaalta heidän heittäville isoille on tarjolla pystypainia Herman Karen hengessä. On mielenkiintoista nähdä mitkä  osa-alueet muodostuvat joukkueiden ongelmakohdiksi?”

Vilpas haki voiton Jatke Areenalta marraskuun lopulla pistein 81-90 (39-39). Tuolloin tasaisen ensimmäisen puoliajan jälkeen Vilpas ratkaisi ottelun hieman paremmalla suorittamisella jälkimmäisellä 20-minuuttisella. Lopullisen irtioton Vilpas onnistui tekemään viimeisen jakson alkupuolella. Tammikuun alkupuolella Salohallissa oli kyyti vierasjoukkueelle kylmää. Vilpas vei kaikki neljä jaksoa nimiinsä johtaen jo puoliajalla 17 pisteellä (55-38). Toinen puoliaika ei tuonut muutosta kenttätasapainoon vaan viikinkipursi surffaili selvään voittoon pistein 106-72. Syystä tai toisesta Vilppaan 201-senttinen Brandon Taylor kävi jälkimmäisessä ottelussa kuumana kuin hellan koukku heti ottelun alusta lähtien. Mikä on tilanne nyt kun maalatulla alueella vastassa on astetta paria tuhdimpi, niin ikään 201-senttinen, Thomas Gipson?

Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo: ”Kouvot nappasi hienon vierasvoiton Pyrinnöstä ja näytti vakuuttavalta etenkin puolustuspäässä. Gipsonin tulon myötä heillä on yhtä paljon tai enemmän kokoa isossa päässä kuin muilla sarjan joukkueilla. Samalla joukkueen takamiehet uskaltavat pelata erittäin aggressiivisesti puolustuksessa, kun he tietävät, että painttia suojelee kaksi isoa. Mukava mennä Kouvolaan tietäen, että vain parhaalla suorituksella pisteet lähtevät mukaamme Saloon.”

Vilppaan kotimainen runko on muutaman edellisen kauden tavoin vahva ja leveä. Teemu Rannikko (11.0/2.0/6.3) pyörittää edelleen 38-vuoden iässä peliä mallikkaasti ja maltilla. Susijengin Mikko Koivisto (9.1/2.0/1.7) ja Juho Nenonen (9.7/4.0) tuovat tulivoimaa ja kokemusta. Nenonen tuo lisäksi myös oman mausteensa soppaan aina parketilla ollessaan. Takamies Aatu Kivimäki (8.9/2.1/2.6) on lyönyt itsensä läpi viimeistään tällä kaudella ja ex-kouvo Henri Kantonen (3.6/1.9/1.6) tuo koko ja fyysisyyttä kaarelle. Riku Laine (3.7/2.3) täydentää kotimaisen rosterin. Ex-kouvo Miikka Luosmaa (1.9/1.8) ei sen sijaan ole lauantaina mukana matkassa sillä sentteri siirtyi siirtorajan kynnyksellä loppukaudeksi Ura Basketin bandwagoniin.

Vilppaan ulkomaalaiskvartetti on tullut nykyiseen muotoonsa useiden pelaajavaihdosten jälkeen. Kouvolalaiselle korisväelle tuttu Jamie Skeen (12.9/5.7/1.6) ja jo mainittu Brandon Taylor (13.4/6.6) ovat olleet mukana jo runkosarjan alusta. Skeen tuli mukaan pre-seasonin pelaajavaihdoksen myötä. Vahvarakenteinen 194-senttinen laituri Antonio Ballard (17.5/6.3/1.6) on pelannut viikingeissä 19 ja 183-senttinen heittävä takamies Jack Gibbs (13.6/2.9/2.9) kahdeksan ottelua.

Ilmoitetut kokoonpanot lauantain otteluun:

Kouvot: Tuomas Hirvonen, Arttu Saarijärvi, Vili Nyman, Severi Kaukiainen, David Gonzalvez, Ville Kaunisto, Jeremy Morgan, Teemu Knihtinen, Thomas Gipson ja Brian Asbury.

Vilpas: Jamie Skeen, Mikko Koivisto, Henri Kantonen, Juho Nenonen, Antonio Ballard, Teemu Rannikko, Brandon Taylor, Aatu Kivimäki, Jack Gibbs ja Riku Laine.

Kouvot – Vilpas Vikings lauantaina 2.3. klo 17:00 Jatke Areenalla.

Kuva: Matti O Koskinen