Kouvot haastajana Pyynikille

Kouvot (4/4) kohtaa lauantain korisliigakierroksella kauden toistaiseksi kovimman haasteen kun mainiossa syysvireessä oleva Tampereen Pyrintö (6/2) isännöi kouvolalaisia Pyynikillä. Pyrinnön vahvan alkukauden taustalla on huikea hyökkäysvoima jonka selkärankana on mieletön tarkkuus bonusviivan takaa. Molemmat joukkueet ovat pelanneet viime aikoina vahvasti, Pyrintö on voittanut viimeisestä viidestä ottelustaan neljä ja Kouvot lähtee Pyynikille kolmen ottelun voittoputkessa. Pyrintö on sarjataulukossa toisena Kouvojen miehittäessä viidettä sijaa.

Me taas hangoitellaan vastaan puolustuksen kautta – Jyri Lehtonen

Pyrinnön vahva alkukausi ei niinkään ole levännyt puolustuksen varassa sillä joukkuetta vastaan on tehty 86.5 pistettä matsia kohden. Kouvot on puolestaan antanut vastustajan rankaista itseään 78.8 pisteen edestä. Kouvoja vastaan onkin tehty toistaiseksi vähiten pisteitä. BC Nokia on Kouvojen jälkeen toisena 83.4 pisteellä. Eniten pisteitä on tehty Korihaita vastaan (94.0).

Pyrinnön vahvuus on ollut ennen kaikkea vahva hyökkäyspelaaminen ja siinä se onkin aivan omassa kategoriassaan. Pyrintö on ilotulittanut kahdeksaan otteluun keskimäärin huimat 101.6 pinnaa matsia kohden. Seuraavana oleva Kobrat on tulittanut lähes 10 pistettä vähemmän (92.5). Kouvot on tilastossa seitsemäntenä 86.3 pisteellään. Tämän myötä on jo nyt selvää, että Pyrintöä vastaan ei Kouvojen kannata lähteä heittokisaan.

Muutama muukin tilastokategoria tukee Pyrinnön väkivahvaa hyökkäyspelaamista. Tehokkuustilastossa joukkue on ylhäisessä yksinäisyydessään huimalla lukemalla 123.8. Aivan käsittämätön lukema. Toisena tilastossa olevan Vilppaan (9/1) lukema on ”vain” 101.3. Vilpas kuitenkin johtaa sarjaa yhdeksällä voitolla ja yhdellä tappiolla. Kouvojen tehokkuuslukema on 97.5 (6.).

Vaikka Pyrinnön kolmen pisteen heittotarkkuus on edes hieman normalisoitunut sitten aivan käsittämättömän ensimmäisten pelien, on se edelleen tajuttoman korkea 47.4%. Toiseksi tarkin viivan takaa on ollut Kataja Basket (38.3%). Kouvot on tilaston neljäs 36.8%:n tarkkuudella. Sama laulu jatkuu kahden pisteen heittotarkkuudessa. Pyrintö ykkösenä (59.6%), Kobrat kakkosena (54.9%) ja Kouvot viimeisenä (47.8%).

Eikä siinä vielä kaikki. Pyrintö jakelee sarjassa selvästi eniten syöttöjä (23.5). Kakkosena olevan Seagullsin lukema on 18.7 ja yhdeksäntenä olevan Kouvojen 15.6. Pyrintö hyökkää vauhdikkaasti, pallo tekee töitä ja vapaa pelaaja löytyy, vastustajan kannalta harmittavan usein vielä kolmen pisteen viivan takaa.

Viime kaudella Pyrinnön paidassa pelannut Brian Asbury paluustaan entiseen kotisaliinsa: ”Tuntuu hyvältä palata Tampereelle. Minulla oli siellä viime vuonna hyvä kausi yhdessä valmennuksen ja joukkuekavereideni kanssa. Oma tavoitteeni lauantain kohtaamisessa on auttaa joukkuettamme taistelemaan voitosta aina viimeiselle sekunnille asti. Meille on ensiarvoisen tärkeätä pysyä pelisuunnitelmassa ja pelata yhdessä joukkueena.”

Kouvojen vahvuudet Pyrintöä vastaan ovat tilastojen valossa levypalloissa, riistoissa ja puolustuksessa. Kuten todettua, Kouvoja vastaan on tehty sarjassa vähiten pisteitä. Joukkuepuolustuksen toimivuus, nukahdusten minimointi ja riittävä aggressiivisuus ovatkin tärkeässä roolissa ja 1vs -puolustuksessa on pärjättävä. Pyrinnön pelaajia ei parane jättää kolmosen kaarelle vapaaksi. Pyrintöä ei saa myöskään päästää karkumatkalle vaan pelissä on oltava heti ylösheitosta lähtien mukana.

Kouvot on levypalloissa toinen (40.4) Pyrinnön ollessa lukemallaan 37.0 kahdeksas. Hyökkäyslevyissä Kouvot on ykkönen (13.00) ja Pyrintö kahdeksas (9.9). Kouvot on ykkönen riistoissa (10.1) ja Pyrintö seitsemäs (7.0). Pyrintö (22.3) on ollut hieman virheherkempi kuin Kouvot (17.3). Niin tai näin, kaikki edellä lueteltu jargoni on puhdasta tilastoniiloilua, mutta kaipa sieltä on rivien välistä löydettävissä jonkin sortin totuuden siemen. Kouvojen on lauantaina onnistuttava puolustuspelaamisessaan ja kaiken avaimena on joukkuepuolustus. Pyrintöä ei saa missään nimessä päästää kotonaan kuumaksi bonusviivan takaa. Lisäksi on tehtävä riittävästi pisteitä ottelun voittamiseen (luonnollisesti), helppoja pisteitä korin alta ei saa enää missata kuten alkukaudesta on liian usein käynyt.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Korisliigan GSW (Golden State Warriors) vastassa. Pyrintö on tasapainoisesti kasattu joukkue, joka on suomalaisten osalta ollut kasassa jo muutaman vuoden. Pyrintö rokottaa jokaisesta puolustusvirheestä ja heittää juuri nyt hyvällä prosentilla kolmosia. Hieno pähkinä meidän puolustukselle purtavaksi. Onneksi meillä on jo kohtuullisesti hallussa kaksi erilaista palloscreenpuolustusta ja olemmekin pystyneet reagoimaan vastustajien viisikoihin otteluiden sisällä aikaisempia vuosia paremmin.”

”Kun katselee alkukauden tilastoja, niin koko sarjan trendinä on ollut selkeästi iloinen hyökkääminen. Me taas hangoitellaan vastaan puolustuksen kautta ja ratkotaan omia hyökkäysongelmia kauden edetessä.” -Lehtonen päättää.

Pyrinnön valtavat hyökkäystehot jakautuvat kaiken lisäksi usealle pelaajalle joten yhden tai kahden pelaajan pysäyttäminen tuskin voittoon asti riittää. Korisliigan neljän tarkimman kolmen pisteen heittäjän joukossa on kolme Pyrinnön pelaajaa. Ykkösenä 193-senttinen Eron Harris (12.3/2.3, 3p 61.3%), kolmantena 190-senttinen Jaylon Tate (13.9/1.5/4.8, 3p 53.3%) ja neljäntenä vuoden Kouvoissakin pelannut Osku ”Kultaranne” Heinonen (10.5/1.5, 3p 51.3%). Toisena tilastoissa on muuten Kouvojen Teemu Knihtinen (56.3%) ja Ville Kaunisto (45.2%) sijalla 10.

Pyrinnön neljä muuta kaksinumeroiset pistekeskiarvot per matsi heittänyttä pelaajaa ovat viime kaudelta tuttu 196-senttinen kimmoisa Kenneth Manigault (18.3/3.4/3.3/1.8r), kapteeni Lehto (12.5/2.9/4.6), 201-senttinen sisäpelaaja Kevin Johnson Jr (11.3/10.4/2.6, 3p 40%, teh 19.9) ja tällä hetkellä mitä ilmeisimmin loukkaantuneena oleva Joonas Cavén (10.2/4.4/2.2). Myös kolmikko Petri Heinonen (5.3/3.1) – Lassi Kilpinen (5.8/2.0) – Justus Kilpinen (6.3/2.8/1.9) ovat pelanneet hyvin.

Pyrintö – Kouvot lauantaina 17.11. klo 17:00 alkaen Pyynikin palloiluhallilla ja Elisa Viihde Sportilla.

Kuvat: Tuomo Tulokas, Matti O Koskinen ja Mikko MJ Pitkänen