Kouvot isännöi hallitsevaa mestaria

Kouvot (5/1) kulkee Korisliigan kärkikamppailusta toiseen kun perjantaina Jatke Areenalle saapuu hallitseva Suomen mestari Kataja Basket (2/1). Korisliigassa ei ole enää kolmen viikon jälkeen yhtään puhtaan pelin joukkuetta ja perjantai-illan joukkueetkin ovat ainoat joilla on vyöllään vasta yksi tappio. Muilla on sitten sitäkin enemmän. Katajan vähäisen ottelumäärän Korisliigassa selittää joensuulaisten osallistuminen saman aikaisesti FIBA Europe Cupiin.

Kataja on tähän mennessä voittanut kotonaan KTP Basketin (109-70) sekä vieraissa Helsinki Seagullsin (80-90). Toistaiseksi ainoan tappion se koki kotonaan kun viime kauden finaalivastustaja Vilpas Vikings (81-84) ryöväsi pisteet mukaansa Saloon. Kouvot on puolestaan voittanut avaustappion (Seagulls; 84-86) jälkeen viisi ottelua putkeen. Kolme voitoista on tullut vieraissa (Kobrat, Korihait ja BC Nokia) ja kaksi kotona (Vilpas Vikings ja Karhu Basket). Molemmat perjantaina kohtaavista joukkueista lähtevät haastavasta tilanteesta sillä takana on keskiviikkona pelatut raskaat ottelut, Kouvoilla Nokialla ja Katajalla Itävallassa.

Erinomaisesti kauden aloittanut ex-kouvo ja kaksinkertainen Suomen mestari, nykyään Katajan huipputakamies Ilari Seppälä: ”Kohtalaisen hyvin alkanut kausi siihen nähden, että ensimmäiset pelit (Champions League karsinnat) tulivat todella nopeasti sen jälkeen, kun kaikki pelaajat oli saatu Joensuuhun. Harjoittelutunnit ovat olleet rajalliset alkukauden aikana, mutta hyvin ovat valmentajat saaneet pelaajat toteuttamaan asioita. Melko yksinkertaisena tosin on pelaaminen vielä pidetty. Oma alkukausi on sujunut hyvin. Kroppa tuntuu erittäin hyvältä ja itseluottamus on korkealla.”

Seppälä jatkaa vielä tulevasta ottelusta ja paluusta tuttuun halliin: ”Molemmilla joukkueilla oli keskiviikkona tiukat ottelut ja perjantain peliin valmistautumiseen on vain päivä aikaa. Kouvot on aloittanut kauden vahvasti ja Jyrin (Lehtonen) kädenjälki näkyy taas voimakkaasti Kouvojen pelaamisessa. Kumpi joukkue löytää enemmän energiaa on vahvoilla. Manskarille on aina mukava tulla pelaamaan. Pelissä on taatusti hyvä tunnelma ja katsomossa minulle paljon tuttuja kasvoja.”

Kuten edellä tuli todettua on Ilari Seppälä (17.3/1.3/4.3) aloittanut uuden kauden vakuuttavasti. Seppälä on aina tunnettu hyvänä heittäjänä, mutta kolmessa pelatussa ottelussaan mies on heittänyt kolmen pisteen heittonsa peräti 53%:n (2.7/5.0) tarkkuudella. Kotimaisista hyvää taustatukea ovat antaneet Vesa Mäkäläinen (6.0/3.3) ja Tommi Huolila (7.0/3.5). Myös Jesse Niemi (3.0/0.7), ex-kouvo Atte Perttu (0.7/0.3), Emil Osmanu Djeen (3.0/1.5), Johannes Lasaroff (0/0/3) ja Mikael Kauhanen (3.3/1.3) ovat saaneet peliaikaa. Mäkäläinen lienee sivussa perjantaina ja Alex Murphy ei ole vielä pelannut tällä kaudella otteluakaan.

Vaikka Matthew Hezekiah (9.0/1.0) sai Katajasta hiljattain lähtöpassit on joensuulaisilla silti rosterissaan viisi ulkomaalaisvahvistusta. Hezekiah löysi nopeasti uuden kodin Kauhajoelta (Karhu) jossa hän sijaistaa heti alkukaudesta loukkaantunutta Stephen Maxwellia. Ennakkotiedon mukaan Katajalta on perjantaina huilivuorossa 196-senttinen laituri Alex Marzette (12.2/5.3). Katajan toistaiseksi tehokkaimmat vahvistukset ovat olleet 177-senttinen takamies Damier Pitts (17.0/2.7/6.3) ja 196-senttinen laituri Wesley Saunders (18.0/8.7/2.7/2.3r). Saunders on koko liigan tehotilaston ykkönen (27.7). Kouvoista Thomas Gipson (17.5/10.8) on tehotilaston kolmas (23.2) ja Ville Kaunisto (13.0/12.0/3.0) viides (22.2). Katajan ulkomaalaisvahvistuksista myös 193-senttinen takamies Daniel Bejarano (9.0/6.0) pelaa Kouvoja vastaan. Ensiesiintymisensä Korisliigassa tekee Katajan uusi sisäpelaaja 203-senttinen Tim Williams.

Joukkueiden vertailussa on muutama silmiin pistävä eroavaisuus. Kouvot on koko Korisliigan levypallotilaston selkeä ykkönen (45.2) kun Kataja on saman kategorian viimeinen (32.7). Eroa on peräti 12 levypallon verran. Katajan vahvuus on puolestaan kolmen pisteen heittotarkkuus (42.3% – 30.5%) ja menetysten vähäisempi määrä (6.3 – 13.5). Menetysten määrä kompensoi levypalloissa syntynyttä eroa Katajan hyväksi seitsemällä. Kahden pisteen heitoissa Kataja (56%) on niin ikään tarkin ja Kouvot (54.5%) on sijalla kaksi. Vapaaheittoja Kataja (15.3) on saanut ottelua kohden Kouvoja (18.5) vähemmän. Vapaaheittotarkkuudessa Kouvot on niukasti niskan päällä (73% – 70%).

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Kataja on eurokentillä rutinoitinut joukkue, jossa on hyvä sekoitus nuoruutta ja kokemusta. Seppälä pelaa huikealla tasolla. Mäkäläinen, Huolila ja Niemi tukkivat puolustuksellaan korinalustaa. Ottelussa on paljon meille tuttuja taktisia asioita vastassa. Molemmilla joukkueilla alla raskas ottelu, joten palautuminen ja ylivalmistautumisen välttäminen ovat avainasemassa tässä ottelussa.

Kouvot lähtenee perjantain kärkikamppailuun samalla kokoonpanolla jolla joukkue nappasi viidennen peräkkäisen voiton keskiviikkona Nokialla.

KouvotKataja perjantaina 20.10. klo 18:30 Jatke Areenalla.

Kumpi vie voiton takamiesten välien selvittelyssä, huippuvireinen Kouvojen Tuomas Hirvonen vai vahvasti kauden aloittanut Katajan Ilari Seppälä? Onko kaksikko Thomas GipsonVille Kaunisto edelleen täyttä betonia etukentällä vai pystyykö Katajan Tim WilliamsTommi Huolila murentamaan Kouvolan harmaata perinnemateriaalia? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus huomenna Korisliigan kärkikamppailussa Kouvojen kotiluolassa Jatke Areenalla. Saavu lehtereille ja kannusta Kouvot kuudenteen peräkkäiseen voittoon!