Kouvot isännöi kauden ensimmäistä kontioiden kohtaamista

Kouvoille (3/1) tulee mieluisia vieraita keskiviikon korisliigakierroksella kun pohjanmaan serkkupoika, Kauhajoen Karhu (1/2), saapuu vieraisille Jatke Areenalle. Joukkueet kohtasivat jo pre-seasonilla Salon turnauksessa ja tuolloin päädyttiin tasapeliin. Pientä kahnausta ja toisistaan mittaa ottamista oli jo harjoitusottelussa aistittavissa joten odotettavissa on monella tapaa mitä mielenkiintoisin runkosarjakamppailu. Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen saavutti 400 runkosarjaottelun rajan päävalmentajana Kouvojen edellisessä ottelussa Uudessakaupungissa.

Karhu aloitti kauden voitolla Kotkassa (93-98), mutta sen jälkeen saldona on kaksi selvää tappiota. Karhu hävisi ensin kotonaan vahvaa alkukautta pelaavalle Helsinki Seagullsille (77-98) ja tämän jälkeen vieraissa Salon Vilppaalle (103-82). Vaikka kolmesta ottelusta kauhajokiset ovat saalistaneet vain yhden voiton ei pohjanmaan perukoilla ole aihetta pistää päätä pensaaseen. Molemmat tappiot ovat kuitenkin tulleet etukäteen sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvia vastustajia vastaan. Karhun kotimaiset pelaajat ovat hyvin pitkälle samat kuin aiemmillakin kausilla, mutta sen lisäksi että kaikki ulkomaalaisvahvistukset ovat vaihtuneet, on vaihtuvuutta ollut myös penkin päässä. Sami Toiviaisen aisaparina aiemmin toiminut Jussi Laakso otti nimittäin päävalmentajapestin kesän aikana vastaan.

Sarjakärki Kouvot aloitti kautensa kotitappiolla Seagullsille (84-86), mutta sen jälkeen seuranneet kolme ottelua ovat tuoneet joukkueelle saman verran voittoja. Kouvot on käynyt hakemassa sarjapisteet niin Uudenkaupungin Korihailta (67-85) kuin Lapuan Kobriltakin (76-84) ja koko sarjan ehkä suurin mitalisuosikki Salon Vilpas kaatui Jatke Areenan hornankattilassa selvästi 25 pisteellä (96-71). Kouvojen hieman poikkeava joukkueen rakenne, jossa on kolme taitavaa isoa pelaajaa, on ehkäpä aiheuttanut vastustajille varsinkin alkukaudesta hieman päävaivaa. Toki Kouvoilla, niin kuin tässä vaiheessa kautta kaikilla joukkueilla, on vielä runsaasti tekemistä ja parannettavaa niin hyökkäys- kuin puolustuspelaamisenkin kanssa.

Serkukset Kouvot ja Karhu ovat kohdanneet pääsarjatasolla kaikkiaan 36 kertaa. Sopivasti ennen uuden kauden alkua voitot tasataan (18/18), mutta Karhu on ollut viime kaudet selkeästi niskan päällä voitettuaan 10 viimeisestä ottelusta peräti kahdeksan. Tässä onkin hyvä paikka keskiviikkona saapua lehtereille ja kannustaa kotijoukkue voittoon ja samalla tasoittamaan viimeisten keskinäisten ottelujen saldoa. Ääntä Areenalle!!!

Joukkueiden kauden tilastoja vertaamalla voi hyvällä omalla tunnolla todeta joukkueiden olleen alkukaudesta  hyvin lähellä toisiaan. Vaikka Kouvot lähtee keskiviikon otteluun kolmen ottelun voittoputkessa ja Karhu kahden ottelun tappioputkessa, ovat joukkueiden tilastoitavat kategoriat hyvin yhteneviä. Muutama yksityiskohta kuitenkin pistää silmään. Vaikka joukkueet ovat tehneet lähes yhtä paljon pisteitä ottelua kohden (87 – 85) on Karhu kuitenkin ”päästänyt” huomattavan määrän enemmän (75 – 98).

Toinen poikkeavuus tulee levypalloissa (46-40) joissa Kouvot on koko sarjan ykkönen. Tämä kuitenkin sillä poikkeuksella, että Karhu on ollut vahvempi hyökkäyslevypalloissa (12 – 14) ja Kouvot puolustuslevypalloissa (34- 26). Karhu on alkukaudesta pitänyt pallosta parempaa huolto sillä joukkueelle on siunaantunut menetyksiä koko sarjassa kolmanneksi vähiten (13 – 9). Vaikka Karhu on pelannut ihan ok alkukauden, on joukkueen tekemistä leimannut ehkä lievä tasapaksuus ja puolustuspään ”vuotaminen”. Karhun päätyyn on tehty toistaiseksi selvästi eniten pisteitä (98) sillä seuraavaksi eniten on päästänyt Korihait hieman vajaan 90 pisteen keskiarvolla (88.7).

Karhun kotimainen ”kärkinelikko” on pysynyt ennallaan viime kaudesta. Peliä johtaa edelleen, jo viidettä kautta putkeen, joukkueen syöttötilaston ykkönen Bojan Sarcevic (8.0/5.3/5.3/1.3r). Lehtorannan veljekset Juho (6.7/2.3) ja Joonas (3.7/2.0/4.0) ovat joukkueen kantavia voimia ja ex-kouvo 210-senttinen Samuli Vanttaja (8.3/5.0) tuo voimaa ja kokoa korin läheisyyteen. Koko nelikko on aloittanut kautensa varsin hyvin. Karhun kotimaisen kaartin täydentää ex-kouvo Henri Kantonen (3.0/1.5) ja Valtteri Pihlajamäki.

Karhun ulkomaalaishankinnat osuivat tällä kaudella enemmän laiturin ja sisäpelaajan tonteille. 191-senttinen takamies/laituri Marcus Allen (10.7/2.7) ehkäpä hakee vielä parasta virettään kun 198-senttinen laituri Fuquan Edwin (14.3/4.3/1.0t) on jo hieman paremmin sinut kotoisen liigan menoon. 201-senttinen iso laituri Flenard Whitfield (16.7/7.3/1.7) on aloittanut kautensa ehkä nelikon tasaisimmin. 201-senttinen sentteri Stephen Maxwell (15.3/6.3) pelasi selvästi parhaan pelinsä avauskierroksella KTP Basketia vastaan (20/13). Kun vastassa oli kuitenkin kova luu eli KTP:n 206-senttinen Kenneth Simms (16.3/7.0/3.8/1.5t), voidaan Maxwellilta odottaa vahvaa kautta pohjanmaalla. Maxwellin ja kotijoukkueen Thomas Gipsonin kohtaaminen saattaa olla yhtä mielenkiintoista ja värikästä seurattavaa kuin aiemmin tällä kaudella ”Täystuhon” pelatessa Tuukka Kottia (Seagulls) ja Juan Pattilloa (Korihait) vastaan.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen, 400 pääsarjaottelun valmennuskokemuksella: ”Karhu on hyvä joukkue. Kokenut suomalaisossto mahdollistaa korkean suoritustason. Sarcevic on liigan eliittiä pelinjohtajana ja hän pystyy aiheuttamaan meille ongelmia palloscreen hyökkäämisellään. Korinalusta tukkoon ja levypallojen myötä siirtymähyökkäyksiin on meidän tavaramerkki.”

Kouvot pääsee keskiviikon kliimaksiin lähes parhaalla kokoonpanollaan. Ainoastaan Arttu Saarijärvi (4.0/5.0) on sivussa. Kouvojen alkukautta on leimannut kuuden kärkipelaajan tasainen suorittaminen. Kaikkien ei ole ollut pakko onnistua illasta toiseen voiton varmistamiseksi vaan yleensä 3-5 pelaajaa ovat pelanneet vahvan ottelun. Kouvojen pisteykkösenä jatkaa viihdyttävä pelaaja James ”Slick” Sinclair (18.8/7.0), ilmatilan hallitsijana Thomas ”Täystuho” Gipson (16.0/11.5/2.3) ja syöttömestarina Tuomas ”Tumppi” Hirvonen (8.8/2.8/4.5/1.3r). Gipsonin tavoin myös kapteeni Ville Kaunisto (12.0/11.0/2.0) on nakuttanut kolme tupla tuplaa neljässä ottelussa. Myös Wayne Bernard (14.3/2.3/2.3) ja Jamie Skeen (12.3/5.8, 3p 50%) ovat täyttäneet ruutunsa. Severi Kaukiainen (4.7/0.7) pelasi vahvasti Korihaita vastaan ja Korikouvojen sunnuntain voitto-ottelussa Lahti Basketballia (M1DA) vastaan sama mies nakutti 20 pistettä viidellä syötöllä ryyditettynä. Lahtea vastaan myös Teemu Knihtinen (14/8/5) ja Ilmari Toikkanen (6/12) pelasivat vahvasti. Kaksikko on myös esiintynyt Korisliigassa tällä kaudella.

Kouvot – Kauhajoen Karhu keskiviikkona 11.10. klo 18:30 alkaen Jatke Areenalla.

Jatkuuko Kouvojen alkukauden vahva vire myös kauden viidennessä ottelussa otsojen ottaessa tosissaan mittaa toisistaan? Kannattaa saapua itse lehtereille ja todistaa illan tapahtumia. Samalla on hyvä mahdollisuus katsastaa Suomi-koriksen tulevaisuuden nimien, kuten vaikkapa Tuomas Hirvosen, Severi Kaukiaisen, Teemu Knihtisen ja Ilmari Toikkasen, ennakkoluutonta pelaamista omin silmin. Laitetaanpas samalla kauden oma yleisöennätys uusiksi ja kannustetaan Kouvot neljänteen perättäiseen voittoon. Tervetuloa lehtereille.

Kuvat: Matti Koskinen