Kouvot isännöi kauden kolmatta derbyä

tunnus_vaaka_liiga

Kauden kolmas Kymenlaakson derby, kuten aikanaan neljäskin, pelataan Kouvolassa Mansikka-ahon hornankattilassa. Kouvot (14/11) ja KTP-Basket (7/18) mittelevät voimiaan huomenna perjantaina korisliigan päivän ainoassa kamppailussa. Kauden kaksi ensimmäistä derbyä kisattiin Kotkassa ja näistä otteluista molemmilla joukkueilla on vyöllään yksi voitto.

Perjantain keskinäisen ottelun jälkeen kumpaisellakin on runkosarjaa jäljellä tasan 10 ottelua. Kymenlaakson joukkueiden lähtökohdat kuitenkin poikkeavat toisistaan runkosarjan viimeisen neljänneksen alkaessa. Sarjan neljäntenä oleva Kouvot taistelee tiukasti pudotuspelien kotiedusta mikä toteutuessaan toisi kouvolalaisille vuosikausiin parhaat lähtökohdat kevään ratkaisupeleihin. Tällä hetkellä tiukimmin Kouvojen kanssa viimeisestä kotietupaikasta taistelevat viidentenä oleva Pyrintö (12/13) ja kuudentena oleva Seagulls (12/12). Karhu (16/8) ja viime päivien puhutuin joukkue Bisons (16/8) ovat hieman karussa toisena ja kolmantena. Kärjessä pyyhältävä Kataja (18/4) lienee jo kouvolalaisten tavoittamattomissa. Käytännössä koko kauden liigan jumbosijaa hallussaan pitänyt KTP on viime aikojen piristyneillä otteillaan luonut mahdollisuuden taistella viimeisissä otteluissa jopa pääsystä pudotuspeleihin. Vaikka kotkalaiset ovatkin edelleen viimeisenä on tilanne kuitenkin huomattavasti valoisampi kuin muutama kuukausi sitten. Edellä olevista joukkueista yhdeksäntenä oleva Kobrat (8/17) on voiton ja kahdeksantena oleva Vilpas Vikings (9/16) vain kahden voiton päässä. Teoriassa KTP voi hyvällä loppukauden pelaamisella hätyytellä jopa seitsemäntenä olevan BC Nokian (10/15) sijoitusta. Varsinkin näiden neljän joukkueen jäljellä olevat keskinäiset ottelut ovat todella tärkeässä roolissa pelattaessa viimeisistä pudotuspelipaikoista. Toki jokainen voitto tuo pudotuspelipaikkaa useita askelmia lähemmäs.

hvbnklDerbyn osapuolten kuntokäyrä on viime peleissä ollut hyvin samankaltainen sillä molemmat joukkueet ovat voittaneet viimeisestä viidestä ottelustaan kaksi ja viimeisestä kymmenestä neljä. Kouvot on voittanut kotonaan 11 ottelusta peräti yhdeksän ja KTP 12 vierasmatsistaan vain kaksi. Molemmat voitot ovat tulleet Seagullsin vieraana (76-81, 66-86). Kotkalaiset ovat kohdanneet Seagullsin kolmasti ja voittaneet kaikki kohtaamiset, kahdesti vieraskentällä ja kerran kotona. Kouvot hakee perjantain ottelusta jo kuudetta perättäistä kotivoittoa. Perättäisten kotivoittojen tilastossa se oikeuttaisi kuitenkin vasta kolmanteen sijaan sillä Karhu ei ole hävinnyt kotonaan vielä kertaakaan (13/0) ja Katajallakin kyseinen lukema on peräti 10 (10/1). Itseasiassa vain Kouvot on onnistunut kuluvalla kaudella hakemaan vieraspisteet susirajalta kauden avausottelussa.

Kauden ensimmäinen Kymenlaakson derby oteltiin 1039 silmäparin edessä Kotkassa marraskuun alussa. Kyseinen ottelu oli Kouvoille kauden kahdeksas mikä tulisi tarkoittamaan sitä, että tämän voiton (67-89) jälkeen Kouvojen huima voittoputki katkeaisi seuraavassa ottelussa Kauhajoella. Kouvot oli ensimmäisessä kohtaamisessa lievästi kuskin paikalla jo ensimmäisen puoliajan (35-43) ja ratkaisi ottelun käytännössä kolmannella jaksolla (16-25). Vaikka Kouvojen kone yski jo hieman tässä ottelussa, onnistui se kuitenkin kairaamaan melko selvän vierasvoiton. Kotkalaisten tehokkaimmat olivat Alexander Herrera (17/17), Devonne Giles (15/7) sekä ensimmäisen ottelunsa KTP-paidassa pelannut Parrish Brown (19/0). Parrish pelasi Kotkassa lopulta vain kaksi ottelua. Kouvojen tehomiehet ensimmäisessä kohtaamisessa olivat Kyle Shiloh (21/8) ja DJ Richardson (18/5). Toisen derbyn vuoro oli heti joulunpyhien jälkeen. Tässä ottelussa oli kotijoukkue KTP:n vuoro olla kuskin paikalla lähes alusta alkaen. KTP vei ensimmäisen puoliajan selvästi 12 pisteellä (48-36) ja vaikka Kouvot voitti toisen puoliajan pisteellä (41-42) ei ottelun voittajasta ollut lopussa epäselvyyttä (89-78). Kouvot ei saanut kunnolla otetta Devonne Gilesiin (23/8) eikä varsinkaan vahvasti korille ajaneeseen Sefton Barrettiin (29/10). Muut kotkalaiset jäivät kaikki alle 10 pisteen ja myös edellisessä kohtaamisessa loistanut Alexander Herrera (4/5) oli aika tehoton. Kouvojen parhaimmistoa olivat DJ Richardson (20/1), Ville Kaunisto (18/17) ja Thomas Gipson (14/13).

20151118-_DSC3586

KTP:n neljästä ulkomaalaisvahvistuksesta vain kaksi on ollut kokoonpanossa kauden alusta lähtien. Sisäpelaajakaksikko Devonne Giles (17.1/9.2/2.0) – Alexander Herrera (10.5/9.3/1.6t) ovat täyttäneet ruutunsa ja varsinkin Giles on ollut tuttuun tapaan joukkueensa ehkäpä varmin suorittaja. Takamies Darren Duncan (12.4/3.1/3.8/1.4r) on pelannut KTP:n paidassa 14 ottelua tuoden kotkalaisten hyökkäyspelaamiseen pitkään kaivattuja uusia tuulahduksia. Viimeisin hankinta, laituri Lamarcus Reed (16.0/4.0), on pelannut vasta yhden ottelun joten miehen todellisesta iskukyvystä ei vielä tässä vaiheessa täyttä varmuutta. Reed väläytteli kuitenkin osaamistaan heti ensimmäisessä ottelussaan Kauhajoella joten pelimies on varmasti kyseessä. Reed palkattiin joukkueeseen loukkaantumisista kärsineen Sefton Barrettin (16.3/5.9) tilalle/tuuraajaksi. Barrettin tilanteesta ei allekirjoittaneella ole tällä hetkellä tarkempaa tietoa. KTP:n kotimainen osasto sai viime hetkellä kauden kynnyksellä kokeneen pistenikkarin kun Samuel Haanpää (10.0/3.4) liittyi joukkueeseen. Haanpää on pelannut ihan ok kauden, mutta ei ole ehkä yltänyt aivan sille tasolle mitä sopisi konkarilta odottaa. Toinen uusi pelaaja KTP:n ringissä on Markus Molenius (4.6/2.3) joka oli loukkaantuneena pitkään sivussa, mutta on pelannut paluunsa jälkeen jo tukun otteluja. Michael Pounds (7.2/1.4) aloitti kauden äärettömän vahvasti, mutta on hiipunut alkukauden vauhdistaan mitä pidemmälle kausi on edennyt. Mieheltä voidaan kuitenkin odottaa pelissä kuin pelissä hyviä otteita vaikka aina odotukset eivät välttämättä konkretisoidukaan. Joonas Lehtoranta (5.5/1.9) on pelannut ailahtelevasti, välillä erinomaisia otteita ja toisinaan taas pimennossa. Mikael Aalto (2.4/1.8) tuo tärkeitä huiliminuutteja sisäpelaajille.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”KTP on kookas ja vaarallinen joukkue. Uusi pelaaja esiintyi edukseen Kauhajoella. Oma joukkue on terve. Olemme tehneet kolme punttiharjoitusta ja juosseet spurtteja pre-season tyyliin. Focus on olla iskussa huhtikuun alussa. Intensiteetti ylös pakissa, levypallopeli ja oman korin suojeleminen pääteemoina tässä ottelussa.

Kauden kolmas Kymenlaakson derby Kouvot – KTP-Basket perjantaina 5.2. klo 18:30 alkaen Mansikka-aholla.

Ottelua voi seurata myös Fanseatilla jossa selostajana Simo Pyöriä ja kommentaattorina legendaarinen Anssi Kinnaslampi.

Korisliiga_MV

 

Fanseat banneri 468x400