Seuraava otteluTampereen Pyrintö — Kouvot/27.2.2019/Pyynikin Palloiluhalli

Kouvot jatkoaikavoittoon kolmannessa Derbyssä

Kouvot (16/12) ja KTP-Basket (12/17) tarjoilivat kauden kolmannessa Kymenlaakson Derbyssä 1120-päiselle korisyleisölle herkkua koko rahalla. Kouvot vei lopulta jatkoajalle venyneen jännitysnäytelmän lopun kolikon heitossa kahden pisteen erolla (83-81, 73-73, 41-24). Alkuvuoden vaikeuksien jälkeen Kouvot nousi toisella peräkkäisellä voitollaan taistelemaan jälleen runkosarjan toisesta sijasta. Kouvot on voittanut kauden kaikki kolme Derbyä.

Hyvin kaksijakoinen kauden kolmas Derby oli kotijoukkueen hallintaa ensimmäisen jakson jälkimmäisen puoliskon, koko toisen jakson ja kolmannen jakson alun. Kouvot nykäisi kolmannen jakson alkuun johdon jo 21 pisteeseen (45-24) ja siinä vaiheessa kaikki näytti kotijoukkueen näkövinkkelistä erittäin hyvältä. Tämän jälkeen kaikki muuttui ja Derby tunnelmineen sekä kuumine kenttätapahtumineen vasta toden teolla alkoi.

Mitä sitten tapahtui tämän jälkeen? KTP:n valmennuskaksikko huusi, ohjeisti, viuhtoi käsillään ja steppasi kentän laidalla sata lasissa ohjaten omiaan. KTP alkoi puolustaa kovemmin ja intensiivisemmin sekä pallon paine oli aikaisempaa huomattavasti kovempaa. Päävalmentaja Ray Ailus otti käyttöön takataskustaan paikkapuolustuksen mikä hyydytti Kouvojen hyvin toimineen hyökkäyksen. Kouvoille vihellettiin kolmannella jaksolla 10 virhettä (ensimmäisellä puoliajalla yhteensä 5) ja KTP pääsi runsaasti vapaaheittoviivalle. Kouvoille huonoja hyökkäyspään ratkaisuja ja pallon menetyksiä joista kotkalaiset pääsivät juoksemaan paljon nopeita hyökkäyksiä. Kaikesta tästä huolimatta kolmannen jakson päätteeksi oltiin edelleen kotijoukkueen 13 pisteen johdossa (56-43).

Neljäs jakso (17-30) oli kuitenkin Kouvoille hyvin vaikea. Thomas Gipsonin (7/8) virhevaikeudet avasivat KTP:n Kenneth Simmsille (20/13) väylän riehua korin alla ja Simms toikin yhdessä joukkueen paikkapuolustuksen stoppien kanssa KTP:n tosissaan mukaan peliin. Neljännen jakson puolivälissä KTP oli siirtynyt ottelussa pitkästä aikaa johtoon (61-62). Samaan aikaan Mandell Thomas (20/3) ja Deon Edwin (18/18) aiheuttivat nopeudellaan kotijoukkueelle jatkuvasti harmaita hiuksia. Voitto näytti jo hetken lipuvan kotijoukkueen sormien välistä juoksevan veden lailla, mutta haava saatiin laastaroitua ja taistelu Derbyn voitosta jatkui.

KTP oli kuitenkin johtoon päästyään lievästi kuskin paikalla pitkään kunnes varsinaisen peliajan viimeisellä puoliminuuttisella Kouvojen Wayne Bernardin (13/4) onnistunut kolmonen ja Ville Kauniston (21/12) toinen onnistunut vapaaheitto siirsi Kouvot johtopaikalle (73-71). KTP:lle jäi 12 sekuntia aikaa joko tasoittaa ottelu tai siirtyä pisteen johtoon. Kotkalaisten aikalisän jälkeen pallo pelattiin Edwinille joka melkoisten immelmannien saattelemana tasoitti ottelun 0.7 sekuntia ennen täyttä aikaa (73-73). Kouvojen aikalisä ja Jyri Lehtosen fläppitaululle piirtyi oiva kuvio Drew Brandonin (12/6) alley-oopille. Kuvio hyvä, mutta toteutus jäi vajaaksi. Näin edessä viiden minuutin jatkoaika.

Kouvot sai koottua rivinsä kahden minuutin tauolla. Jamie Skeenin (16/7) kahdella lähikorilla kotijoukkue siirtyi neljän pisteen johtoon (77-73) jota kavensivat KTP:n Edwin toisella onnistuneella vaparilla ja Mandell Thomas (20/3) näyttävällä korille ajolla (77-76). Kouvot vastasi Kauniston illan kolmannella kolmosella ja Bernardin kahdella onnistuneella vaparilla (82-76) ja jälleen kaikki näytti hyvältä.

KTP:n Edwinin kakkosella ja Kouvojen Tuomas Hirvosen (8/5/7) toisella onnistuneella vapaaheitolla kotijoukkue johti ottelua viidellä pisteellä (83-78) kun peliaikaa oli jäljellä vaivaiset 34 sekuntia. Ajassa 44:37 vieraiden Thomas toi vielä ahdistetulla kulmakolmosellaan joukkueensa iskuetäisyydelle (83-81). KTP:n prässätessä ylhäältä Kaunisto sortuu virheeseen antaen vaikean syötön mikä painuu sivurajalta ulos. KTP:n aikalisä jonka jälkeen 18 sekuntia aikaa jälleen tasoittaa kakkosella tai siirtyä kolmosella johtoon. KTP pelaa pallon sivurajalta Michael Poundsin (12/0) käsiin joka kuluttaa hetken pelikelloa puolen kentän tuntumassa. Lopulta Pounds ajaa röyhkeästi kolmen sekunnin alueelle ja syöttää kolmosen viivan takana yksinään kädet ojossa odottavalle Thomasille, mutta ja tämä on iso mutta, väliin ehtii Kouvojen Bernard näppeineen katkaisten syötön ja pallo jää Kouvoille. Game over. Trilleri ohi ja Kouvojen voitto pistein 83-81. Kouvoilla kaksi tiukkaa ottelua 48 tuntiin ja molemmista tärkeä voitto.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”KTP:llä on hyvä rosteri tällä hetkellä ja ovat siitä inhottava joukkue, että saavat pienen viisikon rakennettua kentälle. Meidän tyyppiselle joukkueelle jolla on iso nelospaikan pelaaja niin se oli vähän ongelma. Toisella puoliajalla meidän hyökkäyksestä katosi spacing, ei tiedetty milloin omat heitot lähtee ja näin meidän nelospaikan pelaajat oli myöhässä levypalloista. Vastustaja oli jo saanut levypallon ja heidän nelospaikan pelaajansa voitti juoksukilpailun toiseen päähän ja jouduttiin auttamaan. Meidän vitospaikan pelaajakaan ei ehtinyt alas ja KTP:n Thomas, Edwin ja Pounds ovat erinomaisia käyttämään sitä syntynyttä tilaa ajamalla loppuun asti. Ensimmäisellä puoliajalla vähän paremmalla viimeistelyllä ja läsnäololla ero olisi voinut olla puoliajalla aika paljon isompi ja oltaisi voitu jopa tappaa peli siihen. Siihen jäi kuitenkin sellainen sopiva ero (17p), että Ailuksen tyylinen valmentaja sai puoliajalla kaivettua joukkueeseen sen tarvittavan tsempin. Oli kiva katsoa KTP:n pelaamista kun pelaajat juoksivat ja meidän pelaajat hiihtivät perässä aika kaukana. Jos meidän nuoret pelaajat eivät olisi pelanneet niin hyvin ensimmäisellä puoliajalla ja kolmannella jaksolla niin voi olla, että oltaisiin väsytty. Tämä oli yksi iso juttu tässä voitossa. Meidän läsnäolo on ollut huonoa viime aikoina ja se näkyy esimerkiksi Thomas Gipsonin pelaamisessa. Gipsonin ajatus on ihan muualla kuten vaikka tuomareissa ja vastustajassa. Siihen pitää tulla loppu.”

”Drew Brandon etsii vielä paikkaansa joukkueessa. Drew ei ole pelannut vielä kertaakaan ennen meidän paikkahyökkäystä ja jouduttiin laittamaan hänet tänään vasempaan kulmaan seisomaan. Se ei ole hänelle ominaisinta, että hän heittelee kulmasta kolmosia vaan hänen pitää päästä osallistumaan peliin eri tavalla. Pelattiin hänelle muutama erikoispeli jolla tyhjennettiin hänelle oikean puolen post niin kolme kertaa hän meni heittämällä ohi puolustajastaan. Häneltä löytyy sellaista ”Akeem Scott-maista” kiihdytystä ja sitä me tulemme käyttämään jatkossa hyväksi. Tuomas Hirvosella oli 20/80-tilanne, että pelaako tänään laisinkaan ja päätös pelaamisesta tehtiin vain tuntia ennen matsin alkua lääkärin keskustelujen jälkeen. Se näkyi tänään Tumpin pelaamisessa, että hän ei ollut ihan 100%:nen. Floaterit ja pitkät kakkoset jäivät koko ajan vajaaksi. Tumppi on kuitenkin meidän tärkein yksittäinen pelaaja. Hän on kuin pitsa eli on huonoimmillaankin hemmetin hyvä. Tumppi tasapainottaa meidän pelin. Aina kun Tumppi on poissa kentältä niin siellä alkaa tapahtua mitä ihmeellisimpiä asioita” -jatkaa Lehtonen vielä hetken takamieskaksikostaan.

Joukkueidensa parhaimpina pelaajina palkittiin Kouvojen Ville Kaunisto ja KTP:n Kenneth Simms. Samat pelaajat palkittiin myös joukkueidensa tehokkaimpina pelaajina.

Kouvot: Ville Kaunisto 21/12/2r, Jamie Skeen 16/7/1/1t, Wayne Bernard 13/4/3/2r, Drew Brandon 12/6/1r/1t, Tuomas Hirvonen 8/5/7, Thomas Gipson 7/8/2, Teemu Knihtinen 3/6/1 ja Severi Kaukiainen 3/0.

KTP-Basket: Kenneth Simms 20/13/1/2r/2t, Mandell Thomas 20/3/4r, Deon Edwin 18/18/2/1r, Michael Pounds 12/0/3r, Antto Nikkarinen 8/3/6, Jermont Horton 3/1/1r, Mikael Aalto 0/2, Ilmari Kallio 0/0/2/1r ja Jari Vekkilä 0/0/1r.

Jaksot: 19-12, 22-12, 15-19, 17-30, 10-8 (OT)

Ottelun tilastot

Ottelun lehdistötilaisuus

Kuvat: Tuomo Tulokas ja Matti Koskinen