Kouvot jatkoajan kautta voittoon ensimmäisessä osaottelussa

Kouvot (8/3) ja Tampereen Pyrintö (4/5) tarjosivat koriksen ystäville todellisen herkkupalan Jatke Areenalla keskiviikkoillan ratoksi. Joukkueet eivät tyytyneet tarjoamaan viihdettä ainoastaan normaalin 40-minuutin verran vaan ottelun loppupuolella innokkaaseen kannustukseen yltynyt kouvolalaisyleisö sai 5 minuuttia ekstraa ja herkkua koko rahalla. Kouvot vei kauden ensimmäisen jatkoajalle venyneen ottelunsa lopulta pistein 100-95 (84-84, 48-37). Voitollaan Kouvot siirtyi sarjataulukossa Seagullsin (7/4) ohi toiseksi.

Pilataan lukuelämys heti alkuunsa toteamalla, että keskiviikon ottelu oli käsikirjoitukseltaan hyvin samankaltainen kuin Kouvojen edellinen kotiottelu KTP Basketia vastaan. Tosin sillä erotuksella, että kotkalaisia vastaan irronnut voitto ei tullut jatkoajalla vaikka ei sekään kaukana ollut. Kouvot siis aloitti ottelun vahvasti, alkoi pelata sen jälkeen puolivaloilla ja huolimattomasti, päästi kaverin takaisin mukaan otteluun lopussa ja sai taistella kynsin ja hampain viimeiset minuutit ottelun voitosta.

Kouvot tuli siis kotiparketille ärhäkästi vieden ensimmäisen jakson selvästi yhdeksällä pisteellä (22-13). Saumoja suurempaankin eroon olisi ollut, mutta muutama missattu täysin vapaa lay uppi ja turha menetys vesittivät tämän ajatusleikin. Toisella jaksolla meno tasoittui huomattavasti ja Pyrintö tuli reilussa kolmessa minuutissa jo tasoihin (28-28). Kouvot aloitti uuden irtioton ja jakson puolivälissä kotijoukkueen johto oli kahdeksan pistettä (36-28). Toisen jakson viimeisen viiden minuutin pätkän Kouvot vei kolmella pisteellä ja näin puoliajalle lähdettiin kotijoukkueen 11 pisteen johdossa (48-37).

Kouvot aloitti jälleen kolmannen jakson vahvasti siirtyen nopeasti 15 pisteen (52-37, 54-39) johtoon, mutta sitten taivas synkkeni. Pyrinnön ja Osku Heinosen (8/6) kolmosen jälkeen Kouvot otti aikalisän (54-42). Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen ei ollut tyytyväinen tapaan jolla Heinosen heitto puolustettiin. Pelin jatkuttua Pyrinnön Lassi Kilpinen (3/1) riisti ja kipitti toiseen päätyyn lay upin (54-44). Kouvojen seuraava hyökkäys ja Pyrinnön Kenneth Manigault (17/10) riisti pallon ja donkki toiseen päätyyn (54-46). Seuraavassa Kouvojen hyökkäyksessä riistovuorossa jälleen Kilpinen ja Antero Lehto (12/1) juoksi lay upin toiseen päätyyn (54-48). Ville Kauniston (20/10) kolmonen kuitenkin pysäytti Pyrinnön huippuvaiheen (57-48), mutta liekki oli syttynyt tamperelaisten silmiin. Lopulta kolmannen jakson jälkeen Kouvojen johto oli 10 pistettä (68-58).

Neljäs jakso oli ehtinyt vasta hyvään vauhtiin kun Osku Heinonen toi illan toisella kolmosellaan Pyrinnön jo pisteen päähän (70-69). Vain hetki edellisestä ja Pyrintö siirtyi ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon (72-73) hyvää vaihetta pelanneen Brian Asburyn (31/7) donkilla. Kouvot toipui vielä tästä ja Tuomas Hirvosen (14/3/8) viidellä peräkkäisellä pisteellä otti kotijoukkue hetkeksi ottelun valtikan käsiinsä (79-75). Ilo oli kuitenkin lyhytaikaista sillä pian Pyrintö oli jälleen kolmen pisteen johdossa (79-82). Ottelu oli saada huipennuksensa kun 17 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Kouvojen Wayne Bernard (8/1) asteli vapaaheittoviivalle kahteen heittoon Kouvojen johtaessa pisteellä (83-82). Kauden avausottelun tavoin samanlaisessa tilanteessa ensimmäinen ohi ja toinen sisään (84-82). Pyrinnön aikalisä jonka jälkeen vieraiden Devonne Giles (8/9) tasoitti ottelun (84-84) ja edessä oli viiden minuutin jatkoaika.

Jatkoaikaa edettiin ensimmäiset neljä minuuttia (93-93) tasaisesti muutaman pisteen erolla kunnes ottelua alettiin tosissaan ratkaisemaan. Kouvojen hyökkäyksessä pallo pelattiin sisälle Thomas Gipsonille (24/11) joka tuplattiin välittömästi. Gip oli kuitenkin hyvin hereillä ja syötti kolmosen kaarelle täysin vapaaksi jääneelle Severi Kaukiaiselle (5/5). Vaihtopenkiltä kuului ”Veto” -huuto ja Severihän vetäisi. Kolmonen pussiin (96-93) ja yleisö räjähti huutomyrskyyn. Pyrinnön Asbury onnistui heti toisessa päässä kahden pisteen heitossaan (96-95). Seuraavassa Kouvojen hyökkäyksessä James Sinclairia (25/7) rikottiin kun peliaikaa oli jäljellä 17 sekuntia. Slick vapaaheittoviivalle ja molemmat heitot tyynesti sisään (98-95). Pyrinnön aikalisän jälkeen pallo pelattiin Jua’yan Greenin (13/2) käsiin joka kuitenkin heitti kolmosensa ohi. Levypallo Tuomas Hirvoselle ja nopea syöttö kentän puolivälin ylittäneelle Sinclairille joka viimeisteli iltapuhteen kakkosellaan (100-95). Matsi ohi ja sarjapisteet jäivät Kouvolaan yleisön hakatessa käsiään yhteen.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Meidän oli tarkoitus iskeä ensimmäisellä kympillä. Otimme viisi huonoa heitonvalintaa ja heitimme neljä lay-uppia ohi. Ensimmäisen kympin viimeisillä minuuteilla meille tuli kolme pallonmenetystä. Tilanne olisi voinut olla ensimmäisen kympin jälkeen 36-13. Varsinaisen peliajan kolmella viimeisellä minuutilla aloimme olemaan taas aggressiivisia. Olimme välillä passiivisia ja se näkyi meidän puolustuksessa sekä pallonmenetyksinä. Perjantaina vähemmän menetyksiä ja enemmän pallo ilmaan, emme tule perjantaina muuttamaan mitään.”

Nostetaan muutama seikka framille. Ottelusta odotettiin ennakkoon joukkueiden sisäpelaajien hurjaa taistelua ja sitä saatiinkin. Kouvojen kaksikko Thomas Gipson – Ville Kaunisto vei tällä kertaa Pyrinnön Devonne Giles – Brian Asbury parivaljakkoa pidemmän korren vaikkakin niukasti. Kouvot viimeisteli paintiltä kahdeksan pistettä enemmän (50-42) ja vielä paremmalla tarkkuudella (69%-57%). Myös kaksikoiden yhteenlasketut tehot menivät Kouvoille pisteissä viidellä (44-39) ja levypalloissa neljällä (21-17). Ero näkyy kuitenkin selvimmin pelaajien tehokkuuslukemassa jonka Kouvojen duo vei nimiinsä 16 paunan erolla (55-39). Kyseessä on kuitenkin joukkuepeli jossa jokaisella pelaajalla ja tekijällä on oma roolinsa ja merkityksensä. Kouvoista pelasivat vahvasti myös joukkueensa pisteykkönen James Sinclair ja kahdeksan huippupassia jakanut Tuomas Hirvonen. Pyrinnöltä Kenneth Manigault oli yllättävän vahva varsinkin kauden aikaisempiin peleihin peilattuna.

Toinen seikka kuvastaa Kouvojen pelaamista ensimmäisen jakson jälkeen. Positiivista on tietysti Kouvojen vietyä syötöt selvästi nimiinsä (20-6) ja tässä näkyy kotijoukkueen hyökkäyspelaamisen joukkuekeskeisyys. Mutta sitten. Huolimattomuuden puolesta puhuvat heikosti osuneet vapaaheitot (10/19, 53%) ja peräti 20 pallon menetystä. Pyrintä puolestaan riisti pallon yhtä monta kertaa kuin menetti (12). Kouvot antoi lisäksi tamperelaisille peräti 16 hyökkäyspään levypalloa joista syntyi 20 pistettä. Kouvojen vahvuus syöttöjen lisäksi oli osumatarkkuus sillä kakkoset osuivat 64%:n ja kolmoset 43%:n tarkkuudella.

Voittokorin heittänyt ja muutoinkin hienosti pelannut Kouvojen Severi Kaukiainen: ”Meidän pitäisi pysyä aggressiivisina koko ottelun ajan. Silloin vältymme hölmöiltä virheiltä. Menetyssarakkeesta näkee, että passivoiduimme lopussa aika pahasti. Meidän pitää oppia pelaamaan paremmin johtoasemassa ja pysymään samassa tasossa koko pelin ajan. Vaparit pitää heittää jatkossa paremmin sisään.”

Ottelun parhaimpina pelaajina palkittiin Kouvojen Thomas Gipson III ja Pyrinnön Antero Lehto.

Kouvot: James Sinclair 25/7/2/2r, Thomas Gipson 24/11/3, Ville Kaunisto 20/10/3/1r/1t, Tuomas Hirvonen 14/3/8/1r, Wayne Bernard 8/1/2/2r, Severi Kaukiainen 5/5, Jamie Skeen 4/4/2/1r ja Arttu Saarijärvi 0/0/1t.

Pyrintö: Brian Asbury 31/7/2/3r, Kenneth Manigault 17/10/3r/1t, Jua’yan Green 13/2/3/1r, Antero Lehto 12/1/1r, Devonne Giles 8/9/1r/2t, Osku Heinonen 8/6/1r, Topias Palmi 3/2/1 ja Lassi Kilpinen 3/1/2r.

Jaksot: 22-13, 26-24, 20-21, 16-26, 16-11

Yleisömäärä: 1042

Täydelliset tilastot täältä

Kuvat: Matti Koskinen ja Tuomo Tulokas

Joukkueet kohtaavat uudestaan heti perjantaina jolloin pelataan kello 18:30 alkaen Pyynikin palloiluhallilla Tampereella.