Kouvot kaksijakoisen ottelun voittoon

Perjantai-illan Korisliigakierros Kouvolan Jatke Areenalla näytti kotijoukkue Kouvojen kahdet kasvot. Lähes sysimustan ensimmäisen puoliajan jälkeen parketille asteli puoliajalta kuin uudestisyntynyt kotijoukkue. Kaikki epävarmuus oli tiessään, puolustus oli kovaa kuin betoni ja hyökkäys rullasi. Loppuun asti tiukkana pysynyt ottelu ratkesi vasta viimeisen viiden minuutin aikana kun Kataja putosi ryminällä kyydistä. Kouvot voitti vaiherikkaan ottelun lopulta pistein 87-74 (40-52). Voitollaan Kouvot kasvatti voittoputkensa jo kuuden ottelun mittaiseksi.

Ottelun lähtökohdat: Kouvoilta sivussa Tuomas Hirvonen ja Arttu Saarijärvi. Katajalta sivussa Vesa Mäkäläinen ja Alex Murphy. Molemmat olivat pelanneet fyysisen ja tiukan pelin keskiviikkona, Kouvot Nokialla ja Kataja Itävallassa. Kouvot lähti iltaan viiden ottelun voittoputkessa. Kataja oli hävinnyt Korisliigassa edellisen ottelunsa kotonaan Salon Vilppaalle. Molemmat joukkueet olivat hävinneet ennen perjantaita vain yhden ottelun.

Sanottakoon heti kärkeen, että Kouvot sai ensimmäisellä jaksolla kylmää kyytiä. Kotijoukkueella pallo poltti hyökkäyksessä eikä liikettä saatu niin pelivälineeseen kuin pelaajiinkaan. Puolustuksessa juostiin koko ajan perässä ja Katajan heittäjät jäivät auki. Kataja kiitti ja vei ensimmäisen jakson selvästi 14 pisteellä (16-30). Toisella jaksolla Kataja johti ottelua parhaimmillaan jo 19 pisteellä (31-50), mutta kotijoukkueen ja -katsomon onneksi Kouvot sai aivan jakson lopulla kurottua eron tauolle 12 pisteeseen (40-52) ja näin toivo voitosta jäi vielä elämään. Jotain olennaista pitäisi kuitenkin tapahtua mikä sytyttäisi kotijoukkueen taisteluun. Ensimmäisen puoliajan hahmo oli Katajan Ilari Seppälä 20 pisteellään. Pisteet syntyivät kaiken lisäksi erinomaisella tarkkuudella; kakkoset 4/5 ja kolmoset 4/6.

Jotain ihmeellistä tapahtui puoliajalla sillä asetelmat kääntyivät parketilla päälaelleen. Kouvot sai puolustuksen toimimaan ja hyökkäystä yksinkertaistettiin. Kouvot näytti heti alkuun mitä tuleman pitää ja kotijoukkueen 6-0 aloituksen jälkeen (46-52) Katajan päävalmentaja Greg Gibson oli pakotettu komentamaan suojattinsa aikalisälle. Kouvojen meno ei tästä laantunut vaan hetken kuluttua oltiin tasatilanteessa (54-54). Tämän jälkeen peli eteni tasaisesti ilman sen suurempia eroja aina neljännen jakson puoliväliin asti (73-74). Kouvot piti kuitenkin Katajan nollilla viimeiset reilut kuusi minuuttia kun vieraiden viimeiset pisteet teki hyvän pelin pelannut Damier Pitts (25/4) ajassa 33:44. Tästä eteenpäin pisteiden teosta vastasi vain ja ainoastaan kotijoukkue. Ensin Severi Kaukiainen (13/2) kolmonen tupaan, Jamie Skeen (14/6) kakkonen, Wayne Bernard (11/2) kakkonen, James Sinclair (18/5/6) kaksi vapaaheittoa, Ville Kaunisto (13/14) ensin kakkonen ja vajaa minuuttia ennen päätössummeria sama mies kolmonen pussiin. Kouvoille siis loppuun 14-0 runi ja voitto pistein 87-74 (40-52).

Huippupelin pelannut Kouvojen takamies Severi Kaukiainen: ”Sain tietää aamulla, että Hirvonen on sivussa ja on tulossa enemmän roollia. Totta kai uskon omiin mahdollisuuksiini, mutta tietysti minua jännitti. Jännitys saattoi näkyä pelin alussa. Valmentajan ohje oli vain, että pitää pelata aggressiivisesti. Pelaaminen on kivaa eikä paina jaloissa.”

Kuten ottelun viimeisen viiden minuutin kuvaus osoitti, oli Kouvojen voitto koko joukkueen ansiota. Tehot jakautuivat tasaisesti ja vaikka kaksi avainpelaajaa oli sivussa, nakutti peräti kuusi pelaajaa kaksinumeroiset pisteet. Ulkomaalaisnelikko ja kapteeni Kaunisto pelasivat toki kaikki hyvin, mutta suurimman huomion keräsivät erinomaisen ottelun pelanneet Severi Kaukiainen (33min) ja Teemu Knihtinen (5/1, 20min). Katajasta kaksi pelaajaa oli ylitse muiden, takamiehet Damier Pitts ja Ilari Seppälä (22/5). Tosin molemmat syyllistyivät toisella puoliajalla lievään itsekkyyteen ja heitot eivät enää uponneet ensimmäisen puoliajan tavoin. Esimerkiksi Seppälä teki toisella puoliajalla enää kaksi pistettä ja nekin vapariviivalta. Seppälä heitti toisella puoliajalla kaikki kahdeksan heittoaan rautoihin eikä Pitts onnistunut juuri sen paremmin (3/13). Katajalta kaksinumeroisille pääsivät myös Timothy Williams (13/9) ja Wesley Saunders (10/8). Näistäkin Saunders teki toisella puoliajalla vain kaksi pistettä. Kouvot piti kovalla puolustuksellaan Katajan toisella puoliajalla 22 pisteessä (11/jakso) tehden itse 47 pistettä. Kouvojen pelin kukoistaminen alkoi jälleen puolustuksen kautta mikä alkoi heijastua positiiviseen tekemiseen myös hyökkäyspäässä. Kaukiaisen ja Knihtisen tavoin erityismaininnan ansaitsee myös kuluvan kauden Jatke Areenan ennätysyleisö (1147) joka kannusti omiaan vahvasti erityisesti toisen puoliajan kirivaiheessa ja ottelun loppuhetkillä.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen peräänkuulutti ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa pelaajien, varsinkin nuorien pelaajien, pelirohkeutta. Perjantai-iltana pelirohkeutta löytyikin ja Severi Kaukiainen sekä Teemu Knihtinen pelasivat hyvällä itsevarmuudella yhteensä 54 minuuttia. Coach Lehtonen: ”Lähtökohdat peliin olivat huonot. Meillä oli raskas Nokian peli alla ja tänä aamuna sain viestin, että Hirvonen ei pelaa tänään.  Siinä vaiheessa Kaukiainen varmaan mietti, että ketähän pelaajia meillä on laittaa tilalle. Kun konsepti on tuttu, niin kaksi nuorta pelaajaa (Kaukiainen ja Knihtinen) pystyvät tulemaan helposti konseptiin sisään. Kahdella ensimmäisellä jaksolla emme olleet sillä tasolla, missä meidän pitää puolustuksessa olla. Kataja taas oli huikea ensimmäisellä puolikkaalla. Kataja sai 10 hyökkäyslevypalloa ja teki ekstrasyötöistä kolmen pisteen koreja. Saimme kuitenkin toisella jaksolla eron 19 pisteestä 12 pisteeseen ja pystyimme vielä pelaamaan voitosta. Toisella puoliajalla Kataja meni meidän ansaan. Toisella puolikkaalla emme ottaneet edes aikalisiä, sillä konsepti on niin vahva, että pelaajat eivät tarvitse neuvoja. Lisäksi toisella puolikkaalla yksinkertaistimme hyökkäystämme.”

Joukkueidensa parhaimpina pelaajina palkittiin Kouvojen Severi Kaukiainen ja Katajan Damier Pitts, takamiehiä kumpainenkin.

Kouvot: James Sinclair 18/5/6/2r/1t, Jamie Skeen 14/6/1/1r/1t, Ville Kaunisto 13/14/2, Thomas Gipson 13/9/5/1r/1t, Severi Kaukiainen 13/2/2, Wayne Bernard 11/2/5/1r, Teemu Knihtinen 5/1 ja Valtteri Leino 0/0.

Kataja: Damier Pitts 25/4/4/2r, Ilari Seppälä 22/5/2r, Timothy Williams 13/9/2r/1t, Wesley Saunders 10/8/4/2r, Alex Marzette 4/4/1/2t, Tommi Huolila 0/2/1r/2t, Atte Perttu 0/1, Jesse Niemi 0/1 ja Emil Osmanu Djeen 0/0.

Jaksot: 16-30, 24-22, 26-11, 21-11

Yleisömäärä: 1147

Täydelliset tilastot täältä

Ottelun lehdistötilaisuus täältä

Kuvat: Matti Koskinen