Kouvot keskiviikkona kärkiotteluun Salohalliin

Kouvot (8/4) lähtee keskiviikkona suorittamaan kovan luokan tehtävää Varsinais-Suomeen kun se haastaa sarjan suurimman mestarisuosikin Vilpas Vikingsin (10/3) tämän kotiparketilla Salohallissa. Keskiviikkona kohtaavat sarjataulukon ykkönen ja kakkonen joten tällä kertaa voidaan hyvällä syyllä puhua todellisesta kärkikamppailusta. Kouvot voitti joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen lokakuun alussa Jatke Areenalla 25 pisteellä (96-71).

Kouvoilla ei tule olemaan keskiviikkona helppoa, mutta ei kai sarjapisteiden varastaminen vieraista helppoa pidä ollakaan. Vilpas on voittanut viimeiset kahdeksan otteluaan ja viimeisestä 10 ottelustaan se on hävinnyt vain yhden. Kotonaan salolaiset ovat voittaneet kaikki kauden viisi otteluaan keskimäärin 20 pisteen erolla vastustajaan. Samoin joukkue on voittanut kaikki kauden kolme tiukkaa otteluaan. Kaupan päälle Salohallin yleisökeskiarvo kuluvalla kaudella on ollut maan mainio 1775 (#1) sisältäen Vilpas Ultrasin kannustamisen.

Ja jos tässä ei ollut vielä riittävästi haastetta ja jännättävää niin mestarisuosikille saattoi jäädä lokakuun Kouvolan reissulla jotain sitkeää hampaiden väliin unohtamatta joukkueiden tulikuumaa puolivälieräsarjaa keväällä 2016. Kouvot meni silloin jatkoon voitoin 3-2 ja kruunasi kautensa seurahistorian neljänteen mestaruuteen. Salolaiset saivat balsamia haavoilleen viime keväänä joukkueen voitettua seurahistorian ensimmäisen mitalin hävittyään finaaleissa Joensuun Katajalle. Tällä kaudella salolaisten tavoite on luonnollisesti mestaruus.

Vilpas Vikingsin päävalmentaja Joonas Iisalo: ”Kouvot murskasi meidät kauden alussa kotonaan. Siitä pelistä alkoi selkeä muutos pelaamisessamme ja onkin kiva nähdä miten paljon olemme tänä aikana kehittyneet. Ottelussa on monta mielenkiintoista match-uppia ja ottelun lopputulos määräytyy pitkälti kumpi joukkue pääsee pelaamaan paremmin vahvuuksillaan. Meille on suuri etu, että pääsemme pelaamaan Salohallissa liigan parhaan kotiyleisön edessä.”

Vilpas Vikingsin kotimainen paletti on kovaa valuuttaa. Peliä pyörittää lähemmäs kotikontujaan palannut Teemu Rannikko (9.5/1.3/6.3) joka ei välttämättä ole parhaimmillaan vielä syyskauden pimeinä iltoina, mutta vertyy aina kevätauringon alkaessa lämmittää. Mikko Koivisto (4.0/3.0) on palkattu Saloon kolmoslingoksi, mutta tarkkakätinen takamies on vasta hiljattain palannut sairastuvalta. Vaikka Matias Ojala (3.0/1.0) on ollut loukkaantuneena lähes koko kauden, on salolaisilla ison laiturin paikalle Juho ”Kansan tanssittaja” Nenonen (11.5/4.2). Ojala alkaa mitä ilmeisimmin olla hyvin lähellä paluuta pelikentille. Loput Vilppaan kotimaiset ovat Suomen mestaruuden Kouvoissa (-16) voittanut Miikka ”The Gentleman” Luosmaa (1.2/2.1), Aatu Kivimäki (4.4/0.8/1.3), Riku Laine (1.9/1.5) ja Topias Kuukkanen (3.2/0.3).

Vaikka Vilpas saisi pelkästään kotimaisista pelaajista kasaan erinomaisen avausviisikon korisliigaan, on joukkueessa tietysti muiden liigajoukkueiden tavoin neljä ulkomaalaisvahvistusta. Lokakuun pelaajaksi valittu 206-senttinen sisäpelaaja Aaron Jones (15.8/10.8/2.5/2.1t, teh 26.5) on oiva pari Rannikolle pick n rolliin ja puolustuksen jykevä lukko. Laituri Canyon Barryn (9.8/2.4) tilalle hankittu 178-senttinen takamies Johnathan Jordan (19.1/5.9/3.6/1.4r, 3p 42%) on osoittautunut erinomaiseksi hankinnaksi ja pomppuvoimansa ansiosta myös näyttäväksi pelaajaksi. Kun lisäksi kauden alusta lähtien mukana olleet 193-senttinen takamies Tobin Carberry (15.5/4.7/2.3, 3p 48%) ja 196-senttinen laituri Javontae Hawkins (13.8/4.5, 3p 41%) ovat kelpo vahvistuksia on Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalolla käytössään mainio noin kymmenen pelaajan kamariorkesteri kapellimestarinaan Mr Rannikko.

Kuten todettua, keskiviikkona Kouvot kohtaa toistaiseksi kovimman haasteensa tällä kaudella. Millä voitto Salosta olisi napattavissa? Selvää on, että keskiverto pelaaminen ei riitä, ei alkuunkaan. Otteluun on tultava hyvin sisään jotta kotijoukkue ei pääse heti karkumatkalle. Kouvojen alkukauden vahvuudet syöttö (#2)- ja levypallopelaaminen (#1) pitää toimia mallikkaasti. Joukkuepelaamisen tärkeys korostuu molemmissa kenttäpäädyissä. Hyökkäyksessä pallon pitää liikkua ja pelaajien tehdä töitä jotta päästään hyville ratkaisupaikoille. Yksin yrittämällä ei pitkälle pötkitä. Hyökkäyksessä pitää pyrkiä välttämään huonoja ratkaisuja sillä niistä Vilpas pääsee juoksemaan ja sitä se juuri haluaa.

Puolustuksessa on pärjättävä niin 1vs1 kuin koko joukkueen toteutuksessakin. Joukkuepuolustuksen tulee olla uomissaan sillä ei riitä, että Vilppaalta pysäyttää 1-2 pelaajaa, skoraajia ja ratkaisijoita joukkueessa riittää. Joukkuepelaamiseen, oman konseptin noudattamiseen ja omilla vahvuuksilla pelaamiseen kun lisätään vielä riittävä tahtotila ja peli-ilme niin ollaan jo hyvällä tiellä. Joka tapauksessa keskiviikon ottelu tulee olemaan hyvä mittari missä kouvoleirissä tällä hetkellä mennään. Haaste on hieno, mutta kova. Todennäköisesti molemmille joukkueille.

Vilpas VikingsKouvot keskiviikkona 15.11. klo 18:30 alkaen Salohallilla ja Fanseatilla.