Kouvot keskiviikkona Vilppaan vieraaksi

Kouvot (3/5) matkustaa keskiviikkona Saloon jossa se kohtaa Salohallila Vilppaan (4/4). Kumpaisellakin joukkueella on ollut alkukaudesta omat haasteensa ja sarjapisteet tulisivat tarpeeseen molemmissa kaupungeissa. Vilpas on kahdeksan kierroksen jälkeen sarjassa seitsemäntenä ja Kouvot yhdeksäntenä.

Kouvot porskuttaa eteenpäin kolmella ulkomaalaisvahvistuksella eikä Jacoby Armstronginkaan (14.8/6.2/1.7) pelaamisesta keskiviikkona ole takeita. Tilanne kuitenkin avaa mahdollisuuksia muille. Kouvo-kapteeni Antonio Ballard (15.3/10.0) on pelannut viime otteluissa vahvasti kirjauttaen viidessä viimeisessä ottelussa tilastoiksi 17.4/11.8 kovalla 24 teholukemalla. Ballard on joukkueensa ykkönen kaikissa kolmessa kategorissa. Keskiviikkona Ballard palaa kauden 2018-19 kotisaliinsa. Moses Greenwood (12.0/6.0/1.4) täyttää hyvin paikkansa joukkueessa, mutta nykyisessä tilanteessa laiturilta voisi odottaa hieman aktiivisempaa otetta hyökkäyspäässä.

Vajaalla ulkomaalaiskatraalla mentäessä kotimaisten vastuu kasvaa ja pelaajat ovatkin vastanneet huutoon hienosti. Tuomas Hirvonen on nakuttanut 15.0/2.8/6.5/2.0r, Severi Kaukiainen 12.8/3.3/4.8 ja Vili Nyman 8.5/3.8/1.8/1.4r neljässä viimeisessä ottelussa. Myös kolmikon tehokkuuslukema on kirjattu vahvasti kaksinumeroisilla. Saloon lähtevät myös Oscar Storgård (5.3/1.0/1.0), Ilmari Toikkanen (3.1/2.0) sekä viime ottelussa paluun pelaavaan kokoonpanoon tehnyt Teemu Knihtinen (2.0/1.0).

Kouvojen päävalmentaja Tuomas Oja: ”Woodin ja Koiviston kanssa etenkin on tehtävä hyvää työtä puolustuspäässä mikäli haluamme hakea pisteet Kouvolaan. Hyökkäyspäässä tilankäyttö ja tilanteiden tunnistaminen erittäin tärkeässä asemassa.

Teemu Knihtinen loukkaantui kauden alla, mutta palasi parketin puolelle viime ottelussa Korihaita vastaan. Kuva: Tuomo Tulokas.

Vilpas Vikingsin haasteet ovat liittyneet alkukauden loukkaantumisiin ja sopivan neljännen ulkomaalaisvahvistuksen löytämiseen. Vilpas on myös useana edelliskautena perustanut pelinsä vahvaan hyökkäyspään tekemiseen, mutta tällä kaudella hyökkäystehot ovat olleet aikaisempaa maltillisempia erityisesti vieraskentällä. Kotona joukkue nakkaa kyllä mainiot 93 pistettä, mutta vieraissa vain 77 pistettä matsia kohden. Vilpas onkin voittanut kotonaan kolmesti (3/1), mutta vieraissa voittoja on kertynyt vasta yksi (1/3).

Teemu Rannikon paluuta odotetaan Salossa varmasti kuin kuuta nousevaa. Rannikko on ollut sivussa koko alkukauden viime kaudella sattuneen ikävän loukkaantumisen jälkeen. Koko koripalloileva Suomi varmasti toivoo viimeistä ammattilaiskauttaan pelaavan taikurin palaavan parketille mahdollisimman nopeasti. Myös Riku Laine (3.3/3.0) on tällä hetkellä sairastuvalla.

Vilppaan kotimaisista tekijöistä erityisesti Mikko Koivisto (14.3/2.4/2.9) on ollut erinomaisessa vedossa. Suotta coach Oja ei ennakoinnissaan nosta kokenutta heittäjää esille. Koivisto pystyy hyvänä heittopäivänä sammuttamaan vastustajan pelimotivaation hetkessä. Kouvolassakin suosittu Juho Nenonen (8.0/4.8) aloitti kauden maltillisesti, mutta alkaa pikku hiljaa vertymään sesongin edetessä. Aatu Kivimäki (9.1/1.5/3.5/1.6r) pelaa Salossa jo viidettä kautta ja on aloittanut syksyn viime kaudelta tutuilla hyvillä tehoilla. Uudet viikingit Perttu Blomgren (6.0/1.5/2.0/1.6r) ja Elias Eerikinharju (6.9/3.6/1.4) ovat täyttäneet ruutunsa mallikkaasti. Varsinkin Eerikinharju on ollut viime otteluissa vahvassa vireessä. Korihaista siirtynyt 24-vuotias takamies on nakuttanut viimeiseen viiteen otteluun tehot 8.6/4.0/2.0.

Kouvojen kapteeni Antonio Ballard palaa keskiviikkona tuttuun Salohalliin. Ballard pelasi viikinkipaidassa kaudella 2018-19. Kuva: Tuula Aronen.

Entäpä salolaisten ulkomaalaisvahvistukset? Joukkueen viime kaudeltakin tuttu tähtipelaaja Jeremiah Wood (15.0/7.0/5.1/1.1t) tekee edelleen takuuvarmaa työtä vaikka ei liene (pienten vaivojen takia) edes vielä täydessä iskussa. 196-senttinen laituri Myles Stephens (14.0/7.6/1.6) on varmasti täyttänyt seurajohdon ja vaativan kotiyleisön odotukset, mutta kaksimetrisen sisäpelaajan Ladarien Griffinin (7.1/7.1/2.5/1.3r/1.4t) varaan lienee laskettu enemmän varsinkin hyökkäyspäässä.

Eletään vasta marraskuun puoliväliä ja korona tuo omat haasteensa uusien pelaajien saapumiselle maahan, mutta takamiehen tontille on signattu jo kolmas kandidaatti. Jahaad Proctorin (8.0/1.7) ja Tyler Cheesen (7.0/2.3) jättämän aukon täyttää jatkossa lupaavan oloinen 185-senttinen ja melko kokenut takamies Deondre Parks Jr. Parks ei liene vielä Salossa eikä pelaa keskiviikon ottelussa vaan Kouvoja vastaan peliasun pukee ylleen kahdesti Korisliigassa esiintynyt PeU Basketin Saiquan Jamison (0.0/1.0). Div1B:ssä Jamison on tehnyt vahvaa jälkeä (17.6/20.0).

Vikings luotsi Sami Toiviainen: ”Hieman haastavan viikonlopun jälkeen katse kirkkaana kohti Kouvojen kaatoa. Oma pelaaminen on ollut aivan liian hidastempoista ja siihen tulemme keskittymään alkuviikon treeneissä ja keskiviikon ottelussa. Myös koko joukkueen aktiivinen puolustaminen ja vastustajan yksilöiden tunnistaminen ovat asioita, joissa täytyy onnistua.

Vilpas Vikings – Kouvot keskiviikkona 18.11. klo 18.30 Salohallissa ja suorana Ruutu+:lla.