Kouvot kohtaa Pyrinnön kahdesti

Kouvot (7/3) ja Tampereen Pyrintö (4/4) kohtaavat kuluvalla viikolla kahdesti kun joukkueet pelaavat jo viime kaudelta tutun back to back -henkisen turneen. Joukkueet kohtaavat toisensa ensin keskiviikkona Kouvolan Jatke Areenalla ja paria vuorokautta myöhemmin sama parivaljakko kohtaa uudelleen Tampereen Pyynikillä. Kouvot lähtee tuplaotteluun runkosarjan kolmannelta ja Pyrintö kuudennelta sijalta.

Kouvot on voittanut viidestä kotiottelustaan neljä ja Pyrintö neljästä vierasottelustaan kaksi. Molemmat ovat voittaneet viidestä viimeisestä ottelustaan kolme ja molemmat ovat voittaneet viimeisen ottelunsa ja hävinneet sitä ennen. Kouvot on voittanut kolmesta tiukasta ottelustaan (+-5p) kaksi ja Pyrintö viidestä kaksi. Pyrinnön kahdeksasta pelaamasta ottelusta siis viisi on päättynyt maksimissaan viiden pisteen erolla.

Joukkueiden rakenne on hyvin saman kaltainen. Molemmilla on kolme isoa pelaajaa ja vahva takakenttä. Tästä syystä onkin hieman erikoista, että Kouvot (#1, 43.4) on ollut alkukaudesta huomattavasti vahvempi levypalloissa kuin Pyrintö (#8, 38). Pyrintö (9) on ollut alkukaudesta jopa heikoin joukkue hyökkäyslevypalloissa kun Kouvot (11.5) on kyseisen tilaston neljäs. Puolustuslevypalloissa Kouvot (32) on ykkönen ja Pyrintö kolmas (29).

Pisteitä (84.4-83.9) joukkueet ovat takoneet lähes identtisesti eikä vastustajan tekemissä pisteissäkään (79.2-81.1) sen suurempaa eroa ole. Itse asiassa Kouvot on antanut vastustajalle vähiten pisteitä koko sarjassa ja Pyrintö kolmanneksi vähiten. Voidaanko siis olettaa keskinäisten ottelujen ratkeavan puolustuksen pitävyyteen?

Kouvot on niukasti niskan päällä syötöissä (#2, 18.5 – #9, 14.5), tehokkuudessa (#4, 97.1 – #9, 89.8), menetyksissä (#6, 12.8 – #10, 13.8) ja kahden pisteen heittotarkkuudessa (#2, 54.4% – #5, 52.5%). Pyrintö on puolestaan tarkempi kolmosen viivan takaa (#8, 31.9% – #5, 35.7%). Vapaaheittotarkkuudessa, riistoissa ja torjunnoissa joukkueet ovat hyvin lähellä toisiaan. Pyrintö on saanut keskimäärin kolme vapaaheittoa ottelua kohden enemmän (17.0-20.4). Kokonaisuutena tarkastellen tilastot ovat hyvin tasaiset.

Pyrinnön päävalmentaja Sami Toiviainen: ”Vastassa yksi alkukauden parhaimmista joukkueista. Kouvojen hyökkäyspäässä on erittäin paljon asioita, joihin meidän pitää päästä kiinni. Heiltä löytyy monelta pelipaikalta tulivoimaa, joten meidän puolustuksella tulee olemaan todellinen haaste saada Kouvot tekemään jotain muuta kuin päästä pelaamaan vahvuuksillaan. Topias Palmin paluu kokoonpanoon on meille erinomainen asia.”

Pyrinnön kotimainen pelaajisto on pysynyt hyvin samana viime kauteen verrattuna vaikka valmentaja vaihtui ja Sami Toiviainen otti ohjat joukkueessa. Vanha tuttu Antero Lehto (14.0/1.4/4.0) johtaa edelleen tamperelaisten peliä ja tällä kaudella myös kapteeni Lehdon kolmoset (46%) ovat osuneet tarkasti. Viime kaudella Kouvoissa otteillaan ilahduttanut Osku Heinonen (6.1/3.0/1.4) pelaa jälleen kerran hyvää kautta. Loukkaantumisista alkukaudella kärsineet Topias Palmi (5.0/2.5) ja Petri Heinonen (3.6/3.4) ovat tehneet paluun P-paitaan. Palmi pelaa paluuottelunsa keskiviikkona Kouvolassa. Kouvojen mestaruuskaudella kouvolalaisen yleisön suosikiksi noussut Joonas Cavén (5.6/4.0) näyttäisi puuttuvan kokoonpanosta mitä ilmeisimmin loukkaantumisen vuoksi. Cavén on pelannut viimeksi 18.10 Seagullsia vastaan.

Pyrinnön ulkomaalaisvahvistuksissa on myös aikaisemmilta kausilta tuttu nimi kun coach Toiviainen palkkasi luottomiehensä 203-senttisen sisäpelaajan Devonne Gilesin (11.8/7.5) Pyrintöön. Vaikka Giles ei totuttuun tapaan vielä alkukaudesta ole ihan parhaimmillaan tekaisi sentteri Salon Vilpasta vastaan huikeat 25/15/2t -tehot. Pyrinnön väkivahvan etukentän täydentää joukkueen piste- ja levypalloykkönen 201-senttinen sisäpelaaja Brian Asbury (21.1/8.3/2.0r, teh 21.5). Nelikon täydentää 188-senttinen takamies Jua’yan Green (13.1/3.0/3.0) ja 196-senttinen laituri Kenneth Manigault (7.9/5.0)

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Pyrinnöllä on kasassa potentiaalinen Top 4 -nippu. Pyrintö on iso kokenut joukkue, joka parantaa keväällä. Giles (Devonne) ja Asbury (Brian) vastaan meidän isot pelaajat tulee olemaan hieno ja fyysinen vääntö.”

Kuten coach Lehtonen totesi, voidaan Jatke Areenan parketilla nähdä melko eeppinen isojen miesten taisto kun Pyrinnön iso kolmikko Giles – Asbury – Heinonen haastaa Kouvojen vastaavan kolmikon Ville Kaunisto (11.6/11.3/2.3) – Thomas Gipson (16.6/10.5/2.6, teh 22.8) – Jamie Skeen (10.8/5.2). Näiden miesten taistossa takuuvarmasti tanner tömisee. Kouvojen pelinjohtaja Tuomas Hirvonen (12.8/2.8/5.9) pelaa uransa parasta kautta . Viimeisessä viidessä ottelussa Tumppi on viimeistellyt 16 pistettä ja 6.4 syöttöä ottelua kohden teholukeman näyttäessä hienoa 16.4 lukemaa. Lisäksi Tumppi on kauden 10 ottelussa kellottanut keskimäärin lähes 34 minuuttia parketilla.

Viime kaudella Kouvojen paidassa tehot 5.2/1.8 tehnyt ja joukkueensa kapteenina hienosti toiminut Osku Heinonen paketoi tämän otteluennakon yhteen: ”Jännittävät tunnelmat palata Manskarille viime kevään playoffien jälkeen. Ollaan nyt saatu vieraissa pari voittoa ja varmuutta vieraspelaamisen on tullut sen myötä. Kouvojen palloscreenhyökkäämisen hidastaminen on erittäin tärkeää, jotta voitto Manskarilta huomenna irtoaisi. Oma alkukausi on mennyt hyvin ja vastuuta on tullut paljon (26min). Nyt on hauska päästä pelaamaan muutamia tuttuja naamoja vastaan.”

KouvotPyrintö keskiviikkona 8.11. klo 18:3o Jatke Areenalla. Tervetuloa lehtereille kannustamaan Kouvot voittoon!

PyrintöKouvot perjantaina 10.11. klo 18:30 Pyynikin palloiluhallilla ja Fanseatilla.

Kuvat: Matti Koskinen ja Ville Vuorinen