Kouvot kontioista vahvempi Kauhajoella

Kouvo-perhe sai kuluvalla viikolla kahdesti hyviä uutisia Pohjanmaan suunnalta. Niin miesten kuin naistenkin edustusjoukkue haki sarjapisteet isänniltään täsmälleen saman kaavan mukaan, hurjalla loppukirillä ja vaikeimman kautta. Kouvot (10/5) vankisti sarjataulukon kakkospaikkaansa hakemalla lauantaina voiton Karhu Basketista (9/6). Voitto oli jo oikeastaan pedattu kotijoukkueelle ja herkkupäivällinen oli kuvun nostamista vaille valmiina tarjoiltavaksi, mutta niin vain jälleen kerran saatiin todistaa urheilumaailman ennakoimattomuutta. Kouvojen kärsivällinen taistelu kotijoukkuetta ja ottelun lopussa lisäksi kelloa vastaan tuotti tulosta ja tärkeät sarjapisteet lähtivät Kouvolaan vaivaisen pisteen erolla (73-74, 45-34).

Kovin moni Kauhajoen liikuntahallilla ei olisi lyönyt viimeisiä roposiaan kiinni lauantai-iltana vieraiden voitolle kun pelikellon ajassa 35:25 kotijoukkueen johto oli perusturvallinen 14 pistettä (73-59). Rehellisesti sanottuna en minäkään olisi. Karhu Basket oli hallinnut kenttätapahtumia tähän asti eivätkä mitkään merkit tai mittarit osoittaneet sen suuntaan, että kenttätasapaino vaihtuisi, ei ainakaan riittävän rajusti, viimeisen reilun neljän minuutin aikana. Onneksi tärkeimmät ihmeiden tekijät eli Kouvojen valmennus ja pelaajat tähän uskoivat, se riitti. Ennen kuin mennään ottelun loppuhetkiin sen tarkemmin, kerrataan kuinka tähän tilanteeseen päädyttiin.

Lähtökohdat otteluun olivat mielenkiintoiset. Joukkueet lähtivät illan taistoon tasapistein sijoilta kaksi ja kolme. Kouvot oli voittanut ensimmäisen kohtaamisen Kouvolassa, mutta Karhu oli rajusti uudistunut tämän jälkeen. Itse asiassa Karhu oli voittanut ennen lauantaita viimeisestä kymmenestä ottelustaan peräti kahdeksan ja tappion Kauhajoella olivat kokeneet muun muassa sarjakärki Vilpas Vikings (85-73) ja Joensuun Kataja (102-80). Vieraissa Karhu oli käynyt selättämässä esimerkiksi vahvoina kotijoukkueina tunnetut Helsinki Seagullsin (67-72) ja BC Nokian (80-83). Kovin usein Kouvot ei ole pisteitä Kauhajoelta hakenut, ei varsinkaan aivan viimeisinä vuosina. Lauantain ottelusta Karhulta oli sivussa Juho Lehtoranta ja Kouvoilta Arttu Saarijärvi.

Ottelun ensimmäinen jakso oli tasaista asetelmien hakemista ja lopulta 10 minuutin pelaamisen jälkeen oltiin tuttavallisesti tasapisteissä (19-19). Toinen jakso olikin sitten kotijoukkueen näytöstä. Kouvoilla ei enää heitto uponnut kuten ensimmäisellä jaksolla ja puolustuksessa alkoi tulla nukahduksia. Karhu nykäisi jakson puoliväliin mennessä eron kuuteen pisteeseen (35-29) ja puoliajalle lähdettäessä ero oli kasvanut jo hieman huolestuttavasti 11 pisteeseen (45-34). Ensimmäisen puoliajan viimeisestä korista vastasi Karhun ex-kouvo Henri Kantonen (3/1) kolmosellaan kahdeksan sekuntia ennen summeria.

Kolmas jakso on ollut monesti se jolla ratkaisu on Kauhajoella nähty näiden joukkueiden välillä. Niin se meinasi olla tälläkin kertaa. Karhu ottaa kuskin paikan puoliajan jälkeen. Kouvot tuntuu olevan perässä enemmän tai vähemmän pelin kaikilla osa-alueilla. Hieman jakson puolivälin jälkeen Karhun johto on jo 18 pistettä (58-40). Kouvojen kiri alkoi kuitenkin siinä vaiheessa kun takakentän kolmikon muodostivat Tuomas Hirvonen (9/1) – Severi Kaukiainen (5/1) – Teemu Knihtinen (8/2). Siis kolmikko jonka keski-ikä on 19 vuotta. Hirvonen kolmonen pussiin, Knihtinen kakkonen, Jamie Skeen (8/3) kahdesti peräkkäin kakkonen korin alta sisään, Knihtinen kolmonen sukkana pussiin ja näin ero oli kurottu kahdeksaan pisteeseen (60-52) reilussa kolmessa minuutissa. Tästä tilanteesta lähdettiin myös ottelun ratkaisevalla viimeiselle jaksolle.

Bojan Sarcevicin (10/2) viidellä peräkkäisellä pisteellä Karhu nykäisi heti neljännen jakson alkuun eron jälleen 13 pisteeseen (65-52). Tästä eteenpäin edettiin tasaisesti eron pysyessä kuitenkin koko ajan yli 10 pisteessä. Heti viimeisen jakson puolivälin jälkeen eroa oli 12 pistettä (71-59).

Ottelun viimeisten minuuttien tapahtumat ajattelin jakaa omasta ajatusmaailmastani ja kuinka itse koin tilanteen kehittymisen kentän laidalla.

Aika 35:25 Karhun Rene Rougeau 2 pistettä (73-59): ”Vai niin, taitanee olla lopun alkua. No, Kauhajoella on aina vaikeata voittaa.”

Aika 35:45 ja 36:26 Kouvojen Thomas Gipson 3 pistettä neljästä vapaaheitosta (73-62): ”Hyvä keskinäisten ottelujen kannalta jos saadaankin ero vielä puristettua alle 10 pisteeseen.”

Aika 37:02 Kouvojen James Sinclair vahvasti ahdistettu 3 pisteen heitto sisään (73-65): ”Jees, hienoa. Harmi, että kiri taisi alkaa vain liian myöhään. Saamarin saamari.”

Aika 37:41 Kouvojen James Sinclair 3 pisteen heitto sisään (73-68): ”Hemmetti, voisikohan sittenkin olla mahdollista?”

Aika 38:19 Kouvojen Thomas Gipson 2 pistettä pussiin (73-70): ”Jumankauta, tästähän voi tulla vielä oikeasti tiukka loppu. Nyt vaan stoppeja, stoppeja pojat. Ei enää koriakaan kaverille. Sampsan (Huttunen) ja minun katseet kohtasivat, mitä täällä tapahtuu? Kumpikaan ei tuntunut tietävän, mutta molemmat virnistivät jännittyneesti.”

Aika 39:08 Kouvojen Tuomas Hirvonen 2 pisteen lay uppi koriin (73-72): ”Käsittämätöntä, nyt rauhassa. Pieni tuuletus, mutta istu rauhassa, ei suuria tunteita jos ei kuitenkaan lopulta riitä. Ei ainakaan kolmosta kaverille jolloin meillä vielä mahdollisuus viimeisessä hyökkäyksessä omalla kolmosella tasoihin. Huhhuh.”

Aika 39:43 Kouvojen Tuomas Hirvonen 2 pisteen heitto pussiin (73-74): ”Ei voi olla totta, me siirryttiin johtoon. Ei pysty istumaan enää rauhassa, tuuleta tuuleta! Me johdetaan. Nyt vielä pojat yksi stoppi, yksi vaivainen stoppi! C’moooon. Nyt ollaan lähellä jos vaan saadaan se stoppi.”

Aika: 39:59 Karhun heitto ohi, pallo meille ja aikalisä (73-74): ”1.3 sekuntia peliaikaa. Nyt pallo enää saatava sisäänheitosta omalle pelaajalle. Karhu joutuu rikkomaan jonka jälkeen jää maksimissaan 0.5-0.8 sekuntia heittokelloon. Eivät voi saada siitä enää kunnon heittoa meidän vapareiden jälkeen. Nyt vaan pallo 5 sekunnissa omalta hyökkäyspään sivurajalta omille. Sen pitäisi riittää. Sen on pakko riittää!”

Aika 40:00 Loppusummeri ja pallo turvallisesti sivurajan jälkeen Kouvojen Wayne Bernardin käsissä eikä kukaan ehtinyt rikkomaan (73-74): ”Aivan uskomatonta! Mitä juuri tapahtui? En voi ymmärtää, mitä ihmettä täällä oikein tapahtui? Me voitettiin sittenkin. Miten ihmeessä? Nyt rauhoitu hyvä mies. Rauhoitu ja nauti. Edelleen mieleeni hiipi ajatus, mitä ihmettä täällä oikein tapahtui, miten tämä oli mahdollista? Hämmennys mielen sopukoissa oli suuri vielä pitkään pelin jälkeen, mutta voitto ja sen mukanaan tuoma onnellisuuden tunne oli tosiasia.”

Siinähän se ratkaisu oli. Kouvot vei viimeisen reilun neljän minuutin pätkän 15-0 onnistuen saamaan puolustuksessa stoppeja stoppien perään. Karhulta alkuun muutama hätäinen (ja turhan nopea) kolmosyritys rautoihin minkä jälkeen kotijoukkueen hyökkäys meni kipsiin ja keskittyminen olennaiseen unohtui.  Kouvojen Thomas Gipson tilkitsi puolustuksen keskustan, Ville Kaunisto liimasi Gregory Manganon ja kolme muuta kipittivät ja puolustivat minkä jaloistaan pääsivät. Kouvot onnistui samaan aikaan saamaan hengen päälle ja kuroi vastustamattomasti eroa kiinni kori korilta. Avainasia loppuminuuttien aikana oli, että Karhu ei saa enää tehdä pistettäkään ja kellossa riittää aika ohittamiseen. Molemmat toteutuivat ja Kouvot juhli voittoa pistein 73-74 (45-34). Keskinäisten ottelujen voitot ovat nyt Kouvoille 2-0 (korierolla +18) kun joukkueet kohtaavat runkosarjassa vielä kerran niin Kouvolassa kuin Kauhajoellakin.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa sykkeen hieman tasaannuttua: ”Karhu on ollut todella hyvä viime aikoina. Meidän ryhmä on aika nuori ja me ollaan viimeisen 7-8 vuoden aikana käyty Kauhajoellakin näyttämässä näitä nuoria Hirvosia, Seppälöitä, Nikkarisia, Vanttajia ja Kantosia. Me tiedetään, että nämä pelaajat ovat meidän kanssa pari kolme vuotta ja lähtevät sitten meiltä urallaan eteenpäin. Mielestäni tänään Knihtinen (Teemu) ja Kaukiainen (Severi) olivat äärimmäisen hyviä. He antoivat meille mahdollisuuden pelata tänään voitosta. Siinä vaiheessa kun Karhulla olisi ollut mahdollisuus tappaa peli kolmannella jaksolla niin tämä kaksikko ja Hirvonen muodostivat meidän takakentän ja heidän työllään me päästiin takaisin peliin mukaan. Avausviisikon pelaajat istuivat meillä siinä vaiheessa kuusi minuuttia putkeen penkillä ja me vaihdettiin ainoastaan meidän isoja pelaajia. Näin Bernard (Wayne) ja Sinclair (James) pääsivät tuoreina neljännelle jaksolle. Oltiin kovassa sillassa ja tällä saatiin itsellemme pieni toivon kipinä. Tiedettiin lopussa, että ei voida tehdä yhtään pallon menetystä ja siirryttiin yhden syötön hyökkäykseen mistä yht’äkkiä alkoikin tulemaan koreja. Kun toisessa päässä saatiin stoppeja niin se lisäsi entisestään meidän mahdollisuuksia. Tällaiset ottelun loput menevät sitten aina kolikon heitoksi, mutta kyllä me oltiin aika hyvin kontrollissa viimeisellä viidellä minuutilla.”

Joukkueidensa parhaimpina pelaajina palkittiin Karhun Gregory Mangano ja Kouvojen Thomas Gipson III.

Karhu: Gregory Mangano 16/9/2/3t, Stephen Maxwell 15/7/2/2r, Samuli Vanttaja 11/3/1r, Rene Rougeau 10/10/3/2r/3t, Bojan Sarcevic 10/2/4/3r, Joonas Lehtoranta 4/4/2/1r, Marcus Allen 4/1 ja Henri Kantonen 3/1/1.

Kouvot: James Sinclair 21/3, Thomas Gipson 14/13/3r/1t, Tuomas Hirvonen 9/1/2/2r, Jamie Skeen 8/3/1r, Teemu Knihtinen 8/2, Wayne Bernard 7/1/3, Severi Kaukiainen 5/1/2/1r ja Ville Kaunisto 2/9/2/1r.

Jaksot: 19-19, 26-15, 15-18, 13-22

Täydelliset tilastot täältä

Ottelun lehdistötilaisuus täältä

Ottelun highlightsit täältä