Kouvot lähellä avausvoittoa Loimalla

Puolivälieräsarja Kouvojen ja Bisonsin välillä alkoi juuri niin värikkäästi kuin ennakkoon sopikin odottaa. Loimaan liikuntahallin parketilla nähtiin 712 silmäparin edessä erittäin hyvätasoinen ottelu jonka loppuratkaisu tapahtui vasta viimeisten minuuttien aikana. Bisons osoitti lopussa kuitenkin varmuutensa ja kiihdytti sarjan avausottelun voittoon pistein 90-82 (51-48). Näin Bisons johtaa sarjaa 1-0.

Bisons tuli otteluun VTB-liigan karaisemana ja vei ensiminuutit selvästi nimiinsä. Kouvot onnistui kuitenkin toipumaan ensi-iskusta ja pääsi mukaan peliin. Ensimmäinen jakso oteltiin lopulta pistein 28-20.

Kouvot pääsi yhä paremmin mukaan peliin toisen jakson aikana. Ero kasvoi jakson puolivälissä tosin jo 12 pisteeseen (42-30), mutta kun Kouvojen heitto alkoi osua, supistui ero puoliajalle lähdettäessä kolmeen pisteeseen (51-48).

Bisons tuli jälleen puoliajalta hurjalla latauksella ja vei kolmannen jakson alun 10-0 (61-48). Tätä runia edesauttoi vahvasti loimaalaisten neljä perättäistä riistoa joista kolmesta juostiin suoraan layuppi toiseen päätyyn. Bisons puolusti muutenkin jakson vahvasti sillä Kouvot sai ensimmäisen onnistuneen pelitilannekorin aikaiseksi vasta kun jaksoa oli pelattu jo yli kuusi minuuttia. Tässä vaiheessa Bisons johti ottelua jo 16 pisteellä (69-53).

Kouvot tuli kuitenkin vielä mukaan samaisen kolmannen jakson aikana. Alexander Madsen (11/2) täräytti jakson loppuun peräti kolme onnistunutta kolmosta lähes putkeen ja viimeiselle tauolle lähdettiin kotijoukkueen kahdeksan pisteen johdossa (72-64).

Viimeistä jaksoa tahkottiin tasaisissa tunnelmissa, mutta jakson puoliväliin mennessä Kouvot oli hilannut itsensä kolmen pisteen päähän (78-75) kun Jason Conley (24/5) alkoi ottamaan roolia ja oli upottanut kolme nättiä kolmen pisteen heittoa sisään. Kouvot tuli jo kahden pisteen (81-79) päähän kotijoukkueesta Tuomas Hirvosen (10/2) kolmosella kun peliaikaa oli jäljellä vajaat kolme minuuttia.

Lopussa Bisonsin kokemus oli kuitenkin valttia ja se sai pidettyä hankalaksi osoittautuneen vierasjoukkueen takanaan. Loppunumerot 90-82 (51-48) upotti hyvän ottelun entistä seuraansa vastaan pelannut Bisonsin Antto Nikkarinen (15/4) vapariviivalta puoli minuuttia ennen summerin soittoa.

DSC_5175-64

Kuten tuli aiemmin todettua, ensimmäinen puolivälieräottelu oli hyvää ja viihdyttävää koripalloa. Lupaa kuitenkin hyvää sarjan jatkolle, että molemmilla joukkueilla on tästä huolimatta vielä rutkasti varaa parantaa. Kouvoilla tuntui olevan jo paluumatkalla selvät sävelet mitä asioita korjataan ja miten se tullaan tekemään. Sama tilanne lienee biisonileirissä. Maanantaina nähdään kumman velhon rohdot purevat vastustajaan väkevämmin. Toisaalta ei Kouvojen pelaaminen mitään sen suurempia muutoksia kaipaa. Pientä hienosäätöä parissa asiassa ja huolellisuutta pelaamiseen. Perustekemisen pitäisi riittää.

Mitä pitää ensimmäisen ottelun perusteella muuttua Kouvojen leirissä, että tässä parissa käännettäisi voimasuhteita? Tässä on lyhyen oppimäärän omaavan amatöörin näkemys asiasta. Ensinnäkin Kouvojen pitää tulla molempien puoliaikojen alkuun vahvemmin, huolellisemmin ja valmiimpana. On oltava valmiina ja pystyttävä vastaamaan Bisonsin haasteeseen pelikovuudesta, intensiteetistä ja palloon laitettavasta paineesta ensi minuuteista lähtien. Peliin ei voi herätä mukaan vasta joidenkin minuuttien kuluttua koneen lämmettyä. On erittäin kuluttavaa kiriä yli kymmenen pisteen eroja kiinni läpi ottelun. Vastustaja saa näin määrätä ottelun tahdin ja peluuttaa vapaammin kuin siimassa roikkuja.

Kouvojen pitää myös saada pudotettua menetysten määrää. 18 menetystä on jo itsessään liikaa, mutta kun niistä peräti 13 tulee vielä riistojen kautta, on siinä liikaa nopeiden hyökkäysten ilmaisia pisteitä vastustajalle. Samalla kun tilanteessa menetetään oma hyökkäysposessioni ja vastustaja rokottaa toiseen päätyyn, on aiheutettu menetys aina kaksinkertainen. 5vs5 puolustuksessa Kouvoilla ei ollut juurikaan ongelmia koko 40-minuuttisen aikana. Kaveria ei saa päästää juoksemaan nopeita huonojen hyökkäyspään ratkaisujen tai menetysten myötä. Paikoitellen myös Kouvojen puolustukseen paluu oli liian velttoa. Tässä tapauksessa myös hyökkäys on paras puolustus.

Molempien kenttäpäätyjen korinaluspelaamisessa on myös parannettavaa. Staattisella hyökkäyksellä on erittäin vaikeata haastaa Bisonsia korin alta. Sen kerran kun pallo saatiin leikkaavalle ja näin liikkeessä olevalle sisäpelaajalle tai laiturille, oli lopputulos hyvä. Tätä tapahtui kuitenkin vain äärimmäisen harvoin. Toisaalta Bisons pääsi hyökkäyksessään juoksemaan aivan liikaa layuppeja takaoven tai muutoin Kouvojen puolustusvirheen kautta. Tähän ongelmaan, tai haasteeseen, reagoitiin jo ottelun toisella puoliajalla, mutta siinä riittää edelleen työsarkaa.

Loukkaantumisista kauden aikana kärsinyt Bisons oli avausottelussa yllättävän paljon hyvän avausviisikkonsa varassa. Pisteiden teossa loimaalaisten penkiltä tulikin apuja vain kahden pelaajan voimin yhteensä 12 pistettä. Bisons sai runinsa aikaiseksi aina avausviisikkonsa ollessa kentällä. Avausviisikosta neljä pelaajaa joutuivat urakoimaan yllättävän suuret minuutit. Suurimmat minuutit pelasivat Anthony Hilliard (13/4, 38min) ja Martin Zeno (15/4, lähes 37min).

Tässä voi olla seikka johon Kouvojen kannattaa iskeä. Kouvot voi peluuttaa edelleen kahdeksan miehen ”laajaa” rotaatiota, pitää pelissä kovaa tempoa ja laittaa painetta palloon vaikka koko kentän matkalta. Kaiken kaikkiaan puolustuksessa ja puolustukseen paluussa tulee Kouvojen myös parantaa. Pallon paineen lisäksi pitää pystyä puolustamaan yleisellä tasolla kovempaa, päästä paremmin syöttölinjoille ja malttaa olla ylipuolustamatta. Monet Bisonsin tilanteet aukesivat Kouvojen ylipuolustamisen seurauksena. Kouvoilla oli ottelussa erittäin paljon hyvääkin, josta ponnistaa eteenpäin, mutta paljon on vielä parannettavaakin. Sunnuntaina harjoitussalilla keskityttäneen ensimmäisestä ottelusta saatuihin havaintoihin sekä pieneen viilaukseen ja maanantaina isketään kotisalissa kova kovaa vastaan.

DSC_5304-119

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Molempien puoliaikojen alussa Biisonit työnsi meidät liian kauas kolmen pisteen rajasta ja pelaajien välimatkat kasvoivat aivan liian suuriksi. Sitä myöten varsinkin Kotti (Tuukka) pääsi syöttölinjoille hyvin ottaen meidän puolen käännöt pois ja sitä kautta varmaan 14 tai 16 pinnaa suoria layuppeja vastustajalle meidän menetyksistä. Kolme päällimmäisintä asiaa: puoliaikojen aluissa me oltiin vähän pehmeitä, meidän paikkaprässissä oli liian suuret välimatkat etupelaajien ja välipelaajien välillä ja viimeisen kolmen minuutin aikana meille tuli muutama ratkaiseva virhe. Me päästiin tässä matsissa hurmostilaan kolme kertaa, mutta Biisonien konemainen varmuus varsinkin ottelun loppuhetkillä käänsi tänään pelin heille. Lisäksi meille tuli liian paljon menetyksiä. Mun mielestä Biisonit pelasi aika hyvän matsin tänään ja me emme pelanneet hyvää matsia. Ei meillä ole tässä mitään huolta.”

Joukkueidensa parhaimpina pelaajina palkittiin Bisonsin Antto Nikkarinen ja Kouvojen Ville Kaunisto.

Bisons: Tuukka Kotti 18/3/4s/6r/1t, Ian Hummer 17/7/1s/3r/2t, Antto Nikkarinen 15/4/5s/3r/1t, Martin Zeno 15/4/4s/1r, Anthony Hilliard 13/4/1s, Pierre Jallow 6/5/1t ja Roope Ahonen 6/1/3s.

Kouvot: Jason Conley 24/5/3s/1r/1t, Ville Kaunisto 14/14/1r/1t, Alexander Madsen 11/2/1t, Tuomas Hirvonen 10/2/4s/1r, Ilari Seppälä 7/6/7s, DJ Richardson 7/2/1t, Andre Williamson 5/5 ja Daniel Dolenc 4/0.

DSC_5165-61

Puolivälieräsarja jatkuu seuraavaksi Mansikka-ahon hornankattilassa kun Kouvot ja Bisons iskevät yhteen jo maanantaina klo 18:30 alkaen. Nyt jos koskaan arvon Kouvo-kannattajat tukeanne tarvitaan, joten tervetuloa sankoin joukoin kannustamaan Kouvot sarjan avausvoittoon. Laitetaan Manskari valkoiseksi.

Ellet pääse paikan päälle maanantaina niin voit seurata ottelun myös KorisliigaTV:n välityksellä. Selostajana totuttuun tapaan Simo Pyöriä ja kommentaattorina tällä kertaa Ville Mäkäläinen.

DSC_5516-203

 

Tästä pääset ottelun tilastoihin

Tästä pääset ottelun highlights-videoon

Tästä pääset ottelun lehdistötilaisuuteen

 

Otteluohjelma:

20.4. maanantai klo 18.30 Kouvot – Bisons, Kouvola

22.4. keskiviikko klo 18:30 Bisons – Kouvot, Loimaa

25.4. lauantai klo 17:00 Kouvot – Bisons, Kouvola (tarvittaessa)

26.4. sunnuntai klo 17:00 Bisons – Kouvot, Loimaa (tarvittaessa)

 

Teksti: Niko Toivonen

Kuvat: Jukka Rasimus/Kuvakori