Kouvot lauantaina mestarisuosikin vieraaksi

Kouvot (17/13) aloittaa huomenna lauantaina runkosarjan osalta kymppitonnin sileän viimeisen kierroksen loppukirin kun se matkustaa sarjakärki Salon Vilppaan (26/6) vieraaksi. Kouvot pelaa seuraavan kuukauden aikana kaikkiaan 10 ottelua jotka tulevat määrittelemään sen runkosarjasijoituksen mitä ilmeisimmin johonkin sijojen kaksi ja seitsemän haarukkaan. Kouvot ja Vilpas ovat kohdanneet kauden aikana kolmesti Vilppaan johtaessa ennen lauantaita voitoin 2-1. Kouvojen tueksi Salohalliin lähtee lauantaisena talvipäivänä myös fanibussi joten kannustuksesta voitto ei ainakaan tule jäämään kiinni.

Haastavaa voiton hakeminen hulppeasta Salohallista tulee olemaan. Vilpas ei ole hävinnyt kauden 15 kotiottelustaan ainuttakaan, mutta toisaalta juuri Kouvot on käynyt kaikkein lähimpänä tuota harvinaisuutta. Edellinen joukkueiden välinen kohtaaminen Salohallissa marraskuun puolivälissä oli nimittäin trilleri vailla vertaa. Lopulta kotijoukkue Vikings oli vahvempi kahden jatkoajan jälkeen pistein 96-90 (84-84, 74-74, 38-41). Kahden Jatke Areenalla käydyn ottelun voitot tasataan. Ensimmäisen vei Kouvot 25 pisteen (96-71) marginaalilla ja jälkimmäisen Vilpas 14 pisteen (67-81) erolla.

Oman haasteensa sarjapisteiden hakuun viikinkien pyhätöstä tarjoaa myös äänekäs ja runsaslukuinen kotiyleisö. Vilppaan kuluvan kauden yleisökeskiarvo on huikea 1 781 katsojaa ottelua kohden. Ero seuraaviin joukkueisiin on suuri. Toisena katsojakeskiarvossa oleva Kouvot on houkutellut kauden aikana kotiotteluihinsa keskimäärin 1 048 katsojaa. Kaikki muut korisliigajoukkueet jäävät alle 1 000 keskiarvoon. Kouvojen tuskaa lievittämään lähtee kuitenkin lauantaina oma sinnikäs kannustusjoukko fanibussin kera, hienoa.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Vilppaalla on hieno joukkue ja meno on sen näköistäkin. Vilpasta vastaan on pakko tehdä isoja valintoja eikä kaikkea saa  heiltä pois millään. Meillä kärkipelaajien minuutit ovat olleet kohtuuttomat alkukaudesta, joten käytimme tauon huilaamiseen. Pari pikkuloukkaantumista haittasi harjoittelua, joten emme ole juuri nyt parhaassa iskussa. Tähtäin on olla terveenä ja hyvin valmistautuneena, kun pleijarit alkavat. Emme ole niinkään taistelemassa hampaat irvessä kotiedusta. Oli hieno nähdä maaotteluissa, että Koivisto ja Nenonen ovat päässeet hyvää iskuun loukkaantumisten jälkeen.”

Ennen lauantain ottelua Vilpas on siis reilussa sarjakärjessä ja Kouvot sijalla seitsemän. Kouvoilla on matkaa toisena olevaan Kauhajoen Karhuun (20/12) kuusi pistettä, mutta pohjanmaalaiset ovat pelanneet kaksi ottelua kymenlaaksolaisia enemmän. Kouvot on voittanut viimeisestä 10 ottelustaan neljä ja viimeisestä viidestä kolme. 15 vierasottelustaan Kouvot on onnistunut vääntämään seitsemän voittoa. Vilpas on puolestaan voittanut viimeisestä 10 ottelustaan kahdeksan ja kaikki viisi viimeistä otteluaan. Kuten todettua, Salohallista ei yksikään joukkue ole vielä onnistunut tällä kaudella sarjapisteitä hakemaan.

Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo:  ”Sisäpelaajien ja palloskriinien puolustaminen sekä levypallopelaaminen ovat keskiössä. Myöskin aikalisiltä ja tauoilta juostavista ”kikkapeleistä” meidän tulee saada helpot heitot eliminoitua. Löysimme viimeksi Kouvolassa tavan hyökätä Kouvoja vastaan joten siitä jatketaan ja laitetaan Kouvojen isot miehet töihin puolustuksessa. Meillä oli erinomainen harjoitustauko ja nyt on mukava palata takaisin pelien pariin.”

Vilpas on tällä hetkellä suvereeni sarjakärki ja suurin mestarisuosikki joten myös kokoonpano on sen mukainen. Takamieslegenda Teemu Rannikko (9.5/1.8/7.2) on edelleen 37-vuoden iässä äärimmäisen hyvä pelimies ja hassuttaa nuorempiaan parketilla säännöllisesti. Juho Nenonen (10.4/3.4) ja Matias Ojala (7.3/3.0) muodostavat nelospaikalle mainion duon. Kakkospaikalla Mikko Koivisto (7.4/1.9) nakuttaa kolmosta pussiin 41%:n tarkkuudella. Karkkilalaislähtöiset ex-kouvo Miikka Luosmaa (2.4/2.4) ja takamies Aatu Kivimäki (4.8/1.0/1.5) pelaavat ihan mainiota kautta. Pelkästään edellä mainituista pelaajista saisi koottua korisliigaan aikamoisen kovan avausviisikon, mutta onhan Vilppaalla luonnollisesti myös ulkomaalaisvahvistukset.

Nelikon ehkäpä tärkein lenkki on ollut sisäpelaaja Aaron Jones (16.3/11.4/2.4/2.1t, teh 27.1). 206-senttinen ja kimmoisa Jones on ollut hyvä niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin. Kaksikko takamies/laituri Tobin Carberry (14.8/5.1/2.4, teh 16.1) ja laituri Javontae Hawkins (14.5/5.2, teh 14.5) pelaavat hyvin samanlaista koripalloa hyvin samanlaisin tehoin. Kaksikko on myös erittäin hyvä kaaren takaa, Carberry 46% ja Hawkins 43%. On mielenkiintoista nähdä onko uusin viikinki takamies Jaylon Brown (14.6/2.0/2.6, teh 12.8) myös kasvattamassa edellä mainitun kolmikon tavoin ”Rubeus Hagridmaista” tukka-parta -yhdistelmää. Brown korvaa 20 ottelua Vilppaassa pelanneen Johnathan Jordanin (18.4/5.2/4.3/1.3r, teh 18.4) joka lähti kesken kauden jatkamaan uraansa Liegen joukkueeseen Belgiaan.

Kouvot pääsee lähtemään viikinkien kaatoon ainakin lähes täydellä miehistöllään. Tuomas Hirvonen (12.9/2.7/5.9, teh12.1) on pelannut hienon kauden, mutta varsinkin viime otteluissa takamies on ollut kovassa lyönnissä. Viimeisessä kuudessa ottelussa Tumppi on taituroinut keskiarvoikseen 17.3 pistettä ja 6.8 syöttöä teholukeman osoittaessa 15.3. Teemu Knihtinen (4.0/2.0) on puolestaan nakuttanut viimeisessä seitsemässä ottelussa keskimäärin tehot 6.4/4.5. Myös Jamie Skeen (12.7/5.6, teh 12.7) on löytänyt kuntoaan mitä pidemmälle kausi on edennyt. Skeen on tehnyt viimeisessä seitsemässä ottelussa tehot 15.9/7.6 teholukemalla 16.3. Neljä ottelua kouvopaidassa pelannut Drew Brandon (11.5/3.8/2.3/1.3r) on nyt vihdoin päässyt harjoittelemaan joukkueen kanssa pari viikkoa ja onkin mielenkiintoista nähdä onko takamies päässyt entistä paremmin sisälle joukkueen kuvioihin.

Vilpas Vikings – Kouvot lauantaina 3.3. klo 17:00 alkaen Salohallissa ja Fanseatilla.