Kouvot palaa avaustappion jälkeen kotiparketille

Kuten hieman odotettua, tuli Kouvojen (8/1) kauden avaustappio lopulta vierasvoittoisen marraskuun aikana. Karhu (5/5) oli keskiviikon korisliigakierroksella se joukkue joka ensimmäisenä onnistui Kouvot tällä kaudella voittamaan. Kotijoukkue voitti Kauhajoella käydyn tasaisen kamppailun lopulta pistein 85-80 (37-34). Tappiosta huolimatta Kouvot jatkaa edelleen sarjataulukon kärjessä.

Kouvot aloitti ottelun hyvin ja tuntui, että kotijoukkue ei ollut aivan alussa valmiina Kouvojen kovaan pallon paineeseen ja aktiiviseen puolustukseen. Mitä pidemmälle ensimmäinen puoliaika eteni, sen paremmin Karhu pääsi mukaan otteluun. Ensimmäinen (24-20) ja toinen (13-14) puoliaika oli kuitenkin kokonaisuudessaan tasaista taistelua eikä se siitä muuksi muuttunut koko ottelun aikana. Karhu johti toisella puoliajalla suurimmillaan kahdeksalla pisteellä, mutta valtaosa ottelusta kuljettiin 1-2 korin erolla puoleen tai toiseen. Vaikka Kouvot kävi johdossa vielä kolmannella jaksolla oli Karhu siitä huolimatta pääosin kuskin paikalla viimeisen 20-minuuttisen aikana. Karhu pääsi viimeiselle minuutille Cade Davisin (20/4) levykolmosen turvin kuuden pisteen johdossa eikä Kouvot enää kovasta yrityksestä huolimatta onnistunut kirimään eroa yhden korin peliksi. Näin sarjapisteet jäivät pohjanmaalle 40 minuutin tasaisen väännön jälkeen viiden pisteen turvin (85-80, 37-34).

20151118-_DSC3658

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Hyvä matsi niihin lähtökohtiin nähden, että molemmilla joukkueilla oli takana 11-12 päivän pelitauko. Pitkä pelitauko vaikuttaa varsinkin nuoriin pelaajiin negatiivisesti. Heittämällä 3/21 kolkin takaa joukkuetta vastaan jonne täytyy matkustaa pitkään ja jossa on hyviä pelaajia, hyvä valmennus ja hyvät fanit sekä vastustaja joka itse heittää kolmoset 11/25 ja periaatteessa kahden posessionin peli koko matsi, niin tämän kanssa meidän pitää vaan sitten elää. Sunnuntaina ollaan parempia, mutta ei oltu tänäänkään huonoja.”

Muutoin hyvin tasaisen ottelun ratkaisi lopulta kolmen pisteen heitot. Vaikka Kouvot vei selvästi levypallot (43-31), heitti enemmän ja tarkemmin niin vapaaheittoja (19/21, 90% – 12/15, 80%) kuin kahden pisteen heittoja (26/47, 55% – 20/42, 48%) niin onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa annettiin kotijoukkueelle liian monta metriä siimaa. Joukkueet nakkasivat lähes yhtä monta heittoa bonusviivan takaa (25-21), mutta kun Karhu onnistui 11 kertaa (44%) Kouvojen kolmea (14%) vastaan, oli voittamatonta kotijoukkuetta, ei tosin mahdotonta, mutta tällä kertaa liian vaikea voittaa.

Kouvolauman kapteeni Ville Kaunisto: ”Meillä oli vähän ruosteinen meno kentällä, mutta hieno peli ja kova taistelu. Ei vaan voitettu. Me heitettiin aika monta vapaatakin kolmosta ohi eikä siitä sen enempää, mutta Karhu on hyvä kotijoukkue ja ne voitti meidät. Siitä ihan kunnia heille. Nyt se tappio on tullut ja nyt mitataan joukkueen henkinen puoli, miten me reagoidaan tappioon. Tämä on oikeastaan aika mielenkiintoista. Ei tämä joukkue yhdestä tappiosta lannistu vaan meillä on jo katse suunnattu eteenpäin.”

Joukkueidensa parhaimpina pelaajina palkittiin Karhun Cade Davis ja Kouvojen Thomas Gipson.

Karhu: Antti Kanervo 21/5/2s, Cade Davis 20/4/1s/2r, James Weatherspoon 11/4/1s/1t, Bojan Sarcevic 11/0/6s/3r, Timothy Troutman 8/3/1s/1r/1t, Lawrence Kinnard 7/7/6s, Juho Lehtoranta 5/2/1t, Samuli Vanttaja 2/2/1s ja Aleksi Akpaso 0/2.

Kouvot: Thomas Gipson 23/14, David Gonzalvez 23/5/1s/3r, DJ Richardson 15/3/1s/2r, Kyle Shiloh 10/4/3s, Ville Kaunisto 9/8/4s/2r, Alexander Madsen 0/5 ja Tuomas Hirvonen 0/2/1s.

Uusi matsi ja uudet haasteet odottavat Kouvoja (8/1) jo sunnuntaina kun kotisaliin Mansikka-aholle palaava joukkue saa vastaansa hallitsevan mestarin Joensuun Katajan (5/3). Mestari on pelannut vahvasti erityisesti europeleissä (FIBA Europe Cup), mutta kotimaisilla kentillä ei olla varmastikaan vielä nähty syyskauden parasta Katajaa. Joensuulaiset ovat viidellä voitollaan sarjataulukossa sijalla kuusi.

Joukkueet ovat kohdanneet toisensa jo kertaalleen kun kauden avausottelussa Kouvot haki sarjapisteet Joensuusta pistein 85-93 (50-37). Kouvot oli toisella puoliajalla pahimmillaan tappiolla jo 21 pistettä, mutta hurjan viimeisen jakson (13-30) ansiosta Kouvot tuli vastustamattomasti ohi viimeisillä minuuteilla. Mikä sitten muuttui toisella puoliajalla, Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Neljännellä jaksolla sovimme, että alamme auttaa tietyistä pelaajista ja otimme layupit pois. Halusimme antaa mieluummin kolmosen kuin kakkosen. Iso asia oli että saimme pelin meidän näköiseksemme.” Katajan vahvimmat olivat kolmosillaan Lamayn Wilson (20/3, kolmoset 5/10), 11 syötöllään Teemu Rannikko (10/1), Trevis Simpson (15/2) ja viime kevään finaalien sensaatio Tommi Huolila (12/3). Kouvojen tehokkaimmat olivat David Gonzalvez (25/4), Kyle Shiloh (19/5) ja Ville Kaunisto (11/10).

20151118-_DSC3484

Vaikka Kouvot koki kauden ensimmäisen tappion Kauhajoella on Mansikka-ahon kotiluola edelleen koskematon. Kouvot on voittanut kaikki neljä kotiotteluaan ja tuota sarjaa on tarkoitus jatkaa sunnuntaina. Kataja on kärsinyt kotonaan vain yhden tappion (3/1) ja vieraissa saldona on kaksi tappiota ja kaksi voittoa. Vierasvoitot ovat tulleet Tampereen Pyrinnöstä (69-87) ja Salon Vilppaasta (73-81), tappiot puolestaan Kauhajoen Karhun (100-69) ja Helsinki Seagullsin (72-59) vieraana. Joukkueiden viimeiset viisi ottelua: Kouvot (4/1) ja Kataja (3/2).

Katajan hyökkäystehot jakautuvat melko tasaisesti jopa 8-9 pelaajan kesken ja avausviisikosta jokainen on heittänyt keskiarvoikseen kaksinumeroiset pisteet. Joukkueen hyökkäyspään moottorina toimii luonnollisesti Teemu Rannikko (11.8/2.4/7.9s) jonka käsistä lähtee noin kahdeksan koriin johtanutta syöttöä ottelua kohden. Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Kouvot onnistui tosin puolustuksellaan aiheuttamaan Rannikolle peräti seitsemän pallon menetystä. Vastapainona konkari tarjoili 11 syöttöä.  198-senttinen laituri Thomas Scrubb (13.3/9.0/1.5r) on parantanut otteitaan mitä pidemmälle kausi on edennyt. Scrubb on erityisen vahva levypalloissa ja viime otteluissa myös kolmen pisteen viivan takaa on alkanut osua. Viimeisessä ottelussa Pyrintöä vastaan kolmoset onnistuivat 7/8. Joukkueen alkukauden kolmostykki 203-senttinen laituri Lamayn Wilson (16.3/3.4) on heittänyt kaukoheitot 52.8%:n (3.5/6.6) tarkkuudella pömpeliin. Monipuolinen 193-senttinen laituri Trevis Simpson on pelannut ailahtelevasti, mutta hyvänä päivänä tehoja syntyy. Ulkomaalaisnelikon suurin kysymysmerkki tässä vaiheessa lienee 213-senttinen sentteri Carson Desrosiers (10.8/6.6/1.4t). Skreenipeli ja rullaus korille ei toimi kuten mestaruuskaudella Tom Knightin kanssa ja koostaan huolimatta ehkäpä hieman pehmeän oloisen sisäpelaajan käsiin toivoisi päätyvän enemmän levypalloja. Joukkue on tosin pelannut vasta kahdeksan korisliigaottelua joten kehittymisen mahdollisuuksia ja aikaa on vielä runsaasti ennen kevään suuria pelejä. Penkiltä päävalmentaja Jukka Toijala juoksuttaa kentälle viime keväänä huippufinaalit pelanneen Tommi Huolilan (5.3/2.9), Marius van Andringan (5.4/0.8) ja Jesse Niemen (2.5/0.9). Jokerina joukkue voi käyttää vielä muutamassa viime ottelussa vireensä uudelleen löytänyttä Petri Virtasta (5.4/0.5).

Katajan päävalmentaja Jukka Toijala: ”Kouvot on ollut syksyn kuumin joukkue. Susijengin ryhmästä tuttu kolmikko, Kaunisto, Madsen ja Hirvonen sekä laadukkaat neljä vahvistusta muodostavat Kouvoille 7 veljeksen katraan joka on tuottanut iloa Mansikka-ahon asiantuntevalle kotiyleisölle. Kohtasimme Kouvot kauden avauksessa Joensuussa, jossa hukkasimme reilun johdon ja kärsimme toistaiseksi ainoan kotitappiomme. Nyt liikkeellä revanssimielellä. Avainasioita sunnuntaina tulee olemaan levypallopelaaminen (jälleen), puolustukseen palaaminen, sekä Kouvojen pallonliikkeen hidastaminen. Hyökkäyspäässä tulee olla kärsivällinen ja energinen.”

Kuten edellisessä ottelussaan Karhua vastaan, Kouvot kohtaa Katajassa hyvin hyökkäysvoimaisen joukkueen. Niin Kouvot kuin Katajakin ovat heittäneet paljon pisteitä hyvällä tarkkuudella. Kouvot on heittänyt keskimäärin 95 pistettä (#1) ja Kataja 85 pistettä (#2). Kataja on sarjan toiseksi tarkin kolmosten heittäjä (37.4%) ja Kouvot kolmas (36.9%). Kouvot puolestaan tarkin kahden pisteen heitoissa (55%) ja Kataja neljäs (50%). Samat sijoitukset ovat myös vapariviivalta, Kouvot 79% ja Kataja 75%. Molemmat joukkueet myös pääsevät paljon vapaaheittoviivalle, Kouvot 24 (#1) ja Kataja 21 heittoa (#2). Kataja on Rannikon myötä luonnollisesti sarjan ykkönen syötöissä (18) ja Kouvot saman kategorian kakkonen (15). Samoin kuin Karhua vastaan, oikeastaan yhdessä tilastossa Kouvot on selvästi edellä tulevaa vastustajaansa. Kouvot on levypallotilaston ykkönen (43) ja Kataja viimeinen (34). Sen lisäksi, että Kouvojen pitää saada otetta Teemu Rannikon pelinjohdosta on myös varauduttava Katajan mahdolliseen kolmosralliin. Joensuulaiset heittävät sarjassa selvästi vähiten kahden pisteen heittoja (38) ja eniten kolmen pisteen heittoja (28). Viimeisessä ottelussa Pyrintöä vastaan Joensuulaiset heittivät peräti 44 kertaa (43%) bonusviivan takaa.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Kataja näyttää päässeen tasolleen viimeisissä euro-peleissään. Hieno joukkue, joka levittää kenttää hyvin ja isot pelaavat rullaavat renkaalle Rannikon syöttöjen toivossa. Meillä alkaa vihdoin tiukempi pelitahti ja seuraavat vastustajat ovat selkeästi sarjan kärkeä. Kaamoksen saapuessa kaksi peliä viikossa on parasta, mitä pelaaja voi toivoa. Rannikon pelinteon hidastaminen, reagointi close-out tilanteissa ja tempon nosto pääteemoina.

Kouvot – Kataja sunnuntaina 22.11. klo 15.00 Mansikka-aholla. Tervetuloa kannustamaan kotijoukkue jälleen voittojen tielle.

Ottelun tarjoavat myös Yle TV2, Elisa Viihde ja Fanseat.

Kuvat: Erkki Hautaviita