Kouvot palaa tositoimiin keskiviikkona

20.11.2020 on päivämäärä jolloin Kouvot (3/7) pelasi edellisen ottelunsa Korisliigassa. 47 päivää myöhemmin Kouvot isännöi Kataja Basketia (6/5) kotiluolansa parketilla. Siinä missä Kouvojen kuntokäyrä on viime otteluiden perusteella laskusuhdanteessa, porskuttaa Kataja sarjataulukossa vahvasti ylöspäin. Joukkueet ovat kohdanneet kuluvalla kaudella kertaalleen, marraskuun alkupuolella Joensuussa pelatun kamppailun voitti Kataja 11 pisteen marginaalilla (94-83).

Vaikka edellisestä kohtaamisesta ei ole kulunut paria kuukautta enempää, ovat joukkueiden lähtöasetelmat loppiaisena käytävään kamppailuun hyvin erilaiset kuin marraskuussa. Katajan rosteri on vahvistunut loukkaantuneiden kotimaisten palattua riviin. Lisäksi joukkueen vahvuuteen kuuluu täysi kattaus ulkomaalaisvahvistuksia. Vaikka Kouvot pelasi ensimmäisessäkin kohtaamisessa vain kahdella ulkomaalaisvahvistuksella ja laittoi loppuun asti hyvin hanttiin, on vahvistusten lukumäärä vähentynyt edelleen yhdellä toiseen kohtaamiseen.

Otetaan pieni kertaus, mitä kaikkea Kouvo -leirissä on tapahtunut sitten Joensuun reissun. Mistä aloittaisi? Toista kauttaan Kouvojen päävalmentajana toiminut Tuomas Oja on lomautettu loppukauden ajaksi. Vetovastuun on ottanut joukkueen valmennustiimiin monta vuotta kuulunut Antti Hurri. Tuleva ottelu on Hurrille neljäs vastuuvalmentajana.

Severi Kaukiainen ja Korihaita aiemmin edustanut Bo Zeigler (8) pelaavat tätä nykyä samalla pallolla. Kuva: Tuomo Tulokas.

Pelaajapuolella Antonio Ballard (15.9/10.2) ja Moses Greenwood (12.7/6.2) lomautettiin niin ikään loppukaudeksi. Jacoby Armstrongin (14.8/6.2) pelaajasopimus purettiin pelaajan henkilökohtaisista terveydellisistä syistä johtuen. Namon Wrightin (3.3/2.7) sopimus purettiin jo alkukaudesta kolmen ottelun jälkeen. Armstrongia korvaamaan Kouvot hankki isoon päähän Uudestakaupungista vapautuneen 198-senttisen Bo Zeiglerin. Iso laituri viimeisteli Korihaiden paidassa 10 ottelussa keskimäärin 10.5 pistettä ja 5.2 levypalloa ottelua kohden.

Ei niin huonoa ettei taasen jotain hyvääkin. Kouvojen kotimaiset pelaajat saavat muuttuneen tilanteen myötä huomattavasti enemmän vastuuta ja näyttöpaikkoja. Pelaajat ovat valmiita vastaamaan haasteeseen ja motivaatio on korkealla. Ainoastaan kauden vahvasti aloittanut Henri Permanto (4.8/1.0) on toistaiseksi sivussa toipumassa loukkaantumisesta, muut ovat valmiita kauden jatkumiseen.

Kouvojen takamiehet Tuomas Hirvonen (12.2/2.0/6.1/1.7r) ja Severi Kaukiainen (10.7/2.6/3.6) pelaavat erinomaista kautta ja ovat saaneet runsaasti vastuuta jo alkukaudesta. Vili Nyman (6.4/3.7/1.4), Teemu Knihtinen (1.3/1.3) ja Oscar Storgård (4.7/1.2/1.1) sekä ison pään Ilmari Toikkanen (2.7/2.0) ja Aapeli Syrjämäki (2.0/3.5) saavat jatkossa enemmän vastuuta.

Myös M1DA:ssa vakuuttavaa jälkeä tehnyt Joel Mäntynen (2.0/0.5) on valmis Korisliigan haasteisiin. Mäntynen on viimeistellyt tällä kaudella toiseksi korkeimmalla sarjatasolla hienon tilastorivin 21.1/11.3/4.7/1.2r, tehokkuuslukema 25.3. Mäntynen on divarissa parhaana kotimaisena piste- ja levypallotilastossa molemmissa viidentenä. Syötöissäkin 18-vuotias takamies/laituri on kahdeksas.

Kouvojen päävalmentaja Antti Hurri: ”Pitkän tauon jälkeen päästään jatkamaan Korisliigakautta ja ensimmäisenä vastaan tulee yksi sarjan ennakoidusta kärkijoukkueista – Joensuun Kataja. Tärkein fokus tauon jälkeen on omassa tekemisessä, mutta etenkin levypallopelaaminen ja Katajan siirtymähyökkäysten hidastaminen ovat asioita, joissa meidän tulee onnistua.

Kouvot pelasi edellisen ottelunsa marraskuussa, tuolloin joukkue hävisi kotonaan Karhu Basketille viidellä pisteellä (78-83). Kuvan Vili Nyman on pelannut vahvan kauden. Kuva: Tuomo Tulokas.

Uudistunut Kouvot saakin tauon jälkeen vastaansa sarjataulukossa kahdeksantena olevan nousukuntoinen Kataja Basketin. Joensuulaiset ovat voittaneet viidestä viimeisestä ottelustaan peräti neljä. Hyvä vire on vakiinnuttanut Katajan sijoituksen pudotuspeliviivan yläpuolella ja pienentänyt välimatkaa edellä oleviin taistelussa pudotuspelien kotiedusta. Yhtä monta ottelua pelannut Vilpas Vikings (7/4) on sijalla neljä vain yhden voiton joensuulaisia enemmän napanneena. Kun runkosarja pelataan Koronan vuoksi vain kaksinkertaisena, nousee jokaisen ottelun merkitys entisestään.

Vaikka Katajalla onkin perin hyvä ja tasavahva ulkomaalaisnelikko, nostavat entisestään joukkueeseen kohdistuvaa mielenkiintoa kuitenkin kotimaiset pelaajat. Susijengin vakiokokoonpanoon jo vuosia kuulunut Jamar Wilson (16.7/3.7/6.1) palasi Korisliigaan vajaan 10 vuoden ulkomaankomennuksen jälkeen. Susijengiin noussut Aapeli Alanen (13.5/3.5/2.6) pelaa vahvaa kautta ja 18-vuotias takamies Valtteri Mervola (6.4/1.5/2.0) on lyömässä itseään ihan toden teolla suuren yleisön tietoisuuteen. Nokialta siirtynyt taistelija Niko Mattila (7.1/1.3/3.5) tuo takamiesosastolle erityisesti puolustusvoimaa. EX – Kouvot Tomi Lommi (4.9/2.0) ja Samuli Vanttaja (2.0/4.0) täydentävät vahvan kotimaisen osaston.

Kouvot – Kataja keskiviikkona 6.1. klo 18.30 Jatke Areenalla ja suorana Ruutu+:lla. Ottelu pelataan koronarajoitusten vuoksi ilman yleisöä.

Sinulla on kuitenkin mahdollisuus tukea seuraa vaikeassa tilanteessa ostamalla kannatuslippu. Lipun hinta on 10€ ja sen voit maksaa seuran tilille FI72 5750 7720 0265 05. Kirjoita maksun viestikenttään Kouvot sekä oma sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme lipun sinulle. Kiitos tuesta.