Kouvot pitkäperjantaina Kotkaan

Kouvot (21/17) ja KTP-Basket (16/22) tarjoilevat pitkäperjantaina korisyleisölle varsinaisen herkkupalan kauden neljännen Kymenlaakson derbyn muodossa. Kumpainenkin osapuoli on jo raivannut tiensä pudotuspeleihin ennen viimeisiä runkosarjaotteluja. KPT on varmuudella runkosarjan kahdeksas ja saa puolivälierissä vastaansa Salon Vilppaan, mutta Kouvojen sijoitus ja vastustaja on vielä hämärän peitossa. Kotietuun on vielä seitin ohuet mahdollisuudet, mutta mitä suurimmalla todennäköisyydellä Kouvojen sijoitus tulee olemaan jotain 5-7 välillä.

Puolustuksen ja levypallopelin pitää olla meillä tänään parhaimmillaan; Jyri Lehtonen

KTP-Basket kävi pitkään taistelua viimeisestä pudotuspelipaikasta Espoo Unitedin kanssa, mutta espoolaisten hävittyä viime kierroksella suurinumeroisesti Kouvolassa, varmistui KTP:n paikka kahdeksan parhaan joukkueen joukossa. KTP on voittanut kauden aikana kotonaan 11 ottelua (11/8) ennen kauden viimeistä runkosarjan kotiottelua. Se lähtee derbyyn kolmen ottelun tappioputkessa, kaksi näistä on tullut kotiparketilla.

Kouvot taistelee edelleen sinnikkäästi pudotuspelien kotiedusta eli sijoittumisesta runkosarjan neljänneksi. Tämän toteutuminen edellyttää kuitenkin kahta asiaa joista toiseen joukkue ei voi edes itse vaikuttaa. Ensinnäkin Kouvojen pitää voittaa tänään KTP ja runkosarjan päätöskierroksella keskiviikkona kotonaan Jatke Areenalla Tampereen Pyrintö (21/17). Toisekseen tällä hetkellä neljättä sijaa hallussaan pitävä Helsinki Seagulls ei saisi voittaa enää kumpaakaan jäljellä olevaa otteluaan. Seagulls pelaa vielä runkosarjan lopuksi lauantaina vieraissa Lapuan Kobria ja ensi keskiviikkona kotonaan KTP-Basketia vastaan. Kouvojen kotietu on mahdollista, mutta epätodennäköistä. Derbyyn Kouvot lähtee kahden ottelun voittoputkessa. Kauden vierasotteluistaan se on voittanut kahdeksan (8/11).

Kauden kaikki kolme aikaisempaa Kymenlaakson derbyä on sujunut Kouvojen komennossa. Kautta aikain voitoissa Kouvot johtaa niin ikään (50-54) ja viimeisestä kymmenestä derbystä Kouvot on voittanut kahdeksan. Vaikka tilastot ovat vahvasti Kouvoja suosivat tulee pitkäperjantain derby olemaan kaikkea muuta kuin helppo matsi. Kaikki tämän kauden kolme kohtaamista ovat olleet tiukkoja ottelua: ensimmäinen Jatke Areenalla +5 (86-81), toinen Steveco Areenalla +10 (69-79) ja kolmas Jatke Areenalla +2 (83-81).

KTP-Basketin päävalmentaja Ray Ailus: ”Mielenkiintoinen paikallisottelu edessä. Olemme varmistaneet Playoff-paikan ja Kouvot pelaa vielä kotiedusta. Tavoite saada paketti paremmin kasaan ja korjata puolustuksemme aukkoja. Voittoa lähdetään viimeisestä kotiottelusta hakemaan.”

KTP:n kokoonpano on elänyt paljon vielä tämän vuoden puolella. Ex-kouvo Antto Nikkarinen (7.8/1.9/3.8) on ottanut KTP:ssä pelintekovastuun palattuaan Ruotsin pääsarjasta takaisin Suomeen. Niin ikään ex-kouvo James Sinclair (15.8/6.5/2.5/2.4r) ja ex-kataja Timothy Williams (17.7/6.1) ovat siirtyneet Kotkaan kuluvana vuonna. Vastavuoroisesti Kenneth Simms (15.8/9.9) siirtyi Katajaan. Takamies Mandell Thomas (14.5/3.2/2.7) ja laituri Deon Edwin (15.7/6.1/2.2) ovat pelanneet joukkueessa koko kauden. Edwin on nakuttanut viimeisessä 10 matsissa keskimäärin 21 pistettä ottelua kohden.

Nikkarisen lisäksi KTP:n kotimaisista pelaajista erityisesti Michael Pounds (12.2/2.7/2.0) on ollut hyvässä vireessä. Lopuista kotimaisista tehoista vastaavat tasaisesti Mikael Aalto (4.0/2.7), Ilmari Kallio (4.0/1.3), Manuel Barnes (3.0/1.8), Janne Lehtoranta (1.6/1.1), Joni Herrala (2.8/1.9) ja 42-vuotias korislegenda Jari Vekkilä (1.1/1.1).

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”KTP-Basket on hankala vastustaja. Puolustuksen ja levypallopelin pitää olla meillä tänään parhaimmillaan, jotta voimme pelata voitosta. Myös transition-puolustus ja pallosta huolehtiminen ovat avainroolissa.”

Korikouvojen hienon kauden päätyttyä 1.divisioona A:n puolivälierävaiheessa, on Kouvojen kokoonpano täydentynyt tärkeillä pelaajilla. Severi Kaukiainen (4.4/1.1/1.3), Vili Nyman (1.9/1.2), Arttu Saarijärvi (2.2/2.0), Ilmari Toikkanen (1.0/1.0) ja huikeata kautta pelaava Teemu Knihtinen (4.4/2.0) ovat loppukauden mukana miesten edustusjoukkueen riveissä. Varsinkin Knihtinen on lyömässä itseään toden teolla läpi jo tällä kaudella. Viimeisessä kolmessa ottelussa keskimäärin 13 pistettä ja kolme levypalloa (teh 12.0) ottelua kohden tehtaillut Knihtinen on huimassa kevätvireessä pudotuspelien lähestyessä. Myös Tuomas Hirvonen (13.1/2.6/6.3) on tehnyt kolmessa viimeisessä ottelussa vakuuttavaa jälkeä: 17.0/2.3/9.3, teh 19.3. Mikä ilahduttavinta, myös Thomas ”Täystuho” Gipson (16.4/9.8/2.4) on viimeisessä kahdessa ottelussa keskittynyt jälleen oikeisiin asioihin ja tehot ovat olleet sen mukaiset: 23.5/12.5, teh 31.

Kymenlaakson derby vol. 4: KTP-Basket – Kouvot pitkäperjantaina 30.3. klo 18:30 Steveco Areenalla Kotkassa. Menossa mukana myös fanibussillinen Kouvojen kannattajia.

Kuvat: Matti Koskinen ja Tuula Aronen