Kouvot suuntaa niukan kotitappion jälkeen Pyynikille (raportti 26/36 ja ennakko 27/36)

Kouvot ja illan vieras Vilpas Vikings tarjoilivat korisviihdettä koko rahalla keskiviikon Korisliigakierroksella Mansikka-ahon korispyhätössä. Vilpas oli niukasti kuskin paikalla lähes täydet 40 minuuttia, mutta ottelun lopulla Kouvot nousi johtoon. Kotijoukkueen ote ei kuitenkaan pitänyt loppuun asti vaan Vilpas nousi trillerin voittoon pistein 97-100 (41-47). Kauden keskinäiset kohtaamiset ovat keskiviikon jälkeen tasan 1-1.

Pelin alkuhetkiltä näki, että salolaiset olivat tulleet Kouvolaan kaivamaan lihanpaloja hampaidensa välistä koettuaan tammikuun alussa Kouvolassa selvän tappion. Kouvot johti ottelua toki ensimmäisen jakson puolivälissä (12-6), mutta sen jälkeen kuskin paikalla oli Vilpas. Ensimmäinen jakso päättyi kuitenkin vain muutaman pisteen vierasjohdossa (20-22). Toisella jaksolla Vilpas alkoi tehdä pieniä irtiottoja samalla kun Kouvojen fokus ei pysynyt riittävällä pieteetillä puolustuspäässä. Kouvot keskittyi liikaa hyökkäyspelaamiseen eikä se ole pelitapa jota halutaan. Jakson puoliväliin mennessä Vilppaan johto oli viisi pistettä (30-35) ja hetken kuluttua jo seitsemän (33-40). Kutakuinkin samalla erolla lähdettiin puoliajalle (41-47).

Kouvot aloitti toisen puoliajan vahvasti Mike Cuffeen (23/13) ja Steven Pledgerin (8/2) kolmosilla (47-47), mutta Vilppaan Desmon Williamsin (25/8) kahdella kolmosella ero kasvoi jälleen kuuteen pisteeseen (50-56) ja jakson puoliväliin mennessä ero oli kasvanut yhdeksään (52-61) myös Matias Ojalan (11/5) nakattua kolmosensa pussiin. Illan suurimmaksi vierasjohto kasvoi Juho Nenosen kolmosella (5/3) vähän jakson puolivälin jälkeen (54-66). Kotijoukkueen Tuomas Hirvonen (25/1/6) kuitenkin sytytti kolmella peräkkäisellä kolmosellaan niin kotijoukkueen kuin -yleisönkin ja viimeiselle tauolle lähdettiin viiden pisteen vierasjohdossa (63-68).

Cuffeen kakkosella ja Hirvosen kolmosella Kouvot tuli tasoihin (68-68) heti viimeisen jakson alkuun, mutta Vilpas ei halunnut luovuttaa johtopaikkaa kotijoukkueelle. Vilpas yritti yrittämistään irtiottoa, mutta hurjat 22 pistettä pelkästään toisella puoliajalla heittänyt Hirvonen piti kotijoukkueen mukana taistelussa. Tästäkin huolimatta Vilpas johti jälleen viidellä pisteellä (79-86) heti viimeisen jakson puolivälin krouvin jälkeen. Kouvot ei kuitenkaan myynyt turkkiaan halvalla vaan Pledgerin ja Rakeem Bucklesin (17/6) kolmosilla ja Cuffeen kakkosella Kouvot siirtyi pitkästä aikaa johtoon (89-88). Vilppaan aikalisän jälkeen salolaisten Al’lonzo Coleman (19/6) kakkonen siirsi väliaikaisesti vieraat johtoon (89-90) kunnes Hirvonen heitti illan seitsemännellä kolmosellaan Kouvot johtoon (92-90) kun pelikellossa oli aikaa enää minuutti. Seuraavassa hyökkäyksessä nähtiin kuitenkin ottelun ratkaisu kun Vilppaan Williams heitti kuittikolmosen metrin bonusviivan takaa pussiin (92-93). Kouvojen Cuffeen kolmosen kolistessa raudoissa oli Kouvot pakotettu rikkomaan ottelun viimeiset sekunnit eikä onni ollut kotijoukkueen mukana. Lopulta voitto Vilppaalle pistein 97-100 (41-47).

Kouvojen päävalmentaja Pieti Poikola: ”Harmillinen tappio, mutta kyllä tässä tapahtumassa varmasti koripallo voitti. Tämähän oli aivan huikea tapahtuma eikä tästä puuttunut tunnetta. Siinä vaiheessa kun olimme alhaalla niin oli hieno juttu, että meidän kotiyleisö ei luovuttanut missään vaiheessa. Siinä vaiheessa kun saatiin pari onnistumista niin yleisö työnsi meidät mukaan uuteen taisteluun ja myös pelaajat näyttivät upeasti selkärankaa. Kaiken kaikkiaan oli hieno matsi jos tietysti moni kotiyleisöstä olisi toivonut sen päättyvät toisin päin. Mutta toisaalta näin näiden pelien pitää päättyä. Vilppaan Desmond Williams osoitti minkä takia on sarjan parhaita vahvistuksia ja pisti pallon koriin silloin kun täytyi. Täytyy myös kehua vastustajaa sillä Vilpas sai meidät ensimmäisellä puoliajalla ihan sekaisin, että taukotilanne jopa mairitteli meitä. Meillä kävi sama mikä meillä on käynyt aika usein tällä kaudella eli oltiin ensimmäisellä puoliajalla liian hyökkäysmielisiä ja vastustajan pelisuunnitelma sai meidän hyökkäyksen pois tolaltaan. Kun ei pystytty toteuttamaan meidän hyökkäystä niin alettiin levittelemään käsiä ja unohdettiin puolustaa ja sen seurauksena Vilpas pääsi pelaamaan vahvuuksiensa kautta. Kun saa alussa pelata vahvuuksien kautta niin sen jälkeen sekundaarisetkin ratkaisut onnistuvat. Toisella puoliajalla meidän puolustaminen oli ihan hyvää vaikka Vilpas skorasi 53 pistettä. Numerot eivät aina kerro koko totuutta.”

Coach Poikola jatkaa: ”Kouvot on kasvattajajoukkue ja nyt on yksi sukupolvi lähtenyt Kouvolasta mestareina ja täällä on toinen sukupolvi kasvamassa ja toivottavasti Tuomas Hirvonen on seuraava mestarijoukkueen kapellimestari milloin sen ajankohta sitten onkaan. Tänään Tuomakselta oli aivan upea peli. Hän on alkukauden hieman takellellut heiton kanssa, mutta Tuomaksen todellinen heittotaito ei korreloi heittoprosentin kanssa. Oli makeata nähdä, että nuori herra pelasi tällaisen ottelun. Tietysti se olisi ollut hänelle kiva jos olisi tullut voitto ja se viimeinen kolmonen olisi voinut olla voittoheitto, mutta tänään löytyi vastustajalta vielä kovempi pelaaja.”

Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo: ”Viime pelissä täällä jäätiin kaikella tavalla alakynteen jo ihan huonon pelisuunnitelman takia. Odotin kovasti että päästään takaisin tänne Mansikka-aholle ja tänään tuli koko joukkueena tehtyä hyvää duunia. Pieti (Poikola) on siitä loistava valmentaja että, Gibsonin sanoin, hän näyttää ne heikkoudet mitä omalla joukkueella on. Pieti pystyy näkemään ne jutut mihin pitää painostaa molemmissa päissä kenttää. Näistä otteluista saa aina paljon materiaalia mitä käydä myöhemmin joukkueen kanssa videolta läpi ja mitä pitää kehittää. Huikea valmentaja ja olen oppinut paljon häneltä. Meidän pelissä oli monta positiivista asiaa. Meidän hyökkäyspelaaminen on ollut tosi nihkeätä uudella kokoonpanolla ja tänään saatiin 25 syöttöä. Tänään hyökkäyksessä alkoi olla jo hyviä elementtejä. Kouvojen kolkit oli 17/35 ja sillä yleensä voittaa ottelun, mutta onneksi meidän hyökkäys oli tänään aika hyvää. Eikä puolustuskaan ollut meiltä huonoa varsinkaan ensimmäisellä puoliajalla. Nyt keskitytään tähän hetkeen ja seuraavaan peliin ja pleijareihin keskitytään sitten kun sen aika on.”

Hurjat seitsemän kolmosta (7/15) upottanut, korisliigan piste-ennätyksensä tehnyt ja otteillaan kotijoukkueen sekä yleisön sytyttänyt Tuomas ”Tumppi” Hirvonen: ”Tällä kertaa kävi näin ja Vilpas oli meitä vahvempi. Ei pelin häviämien johtunut lopusta tai toisen puoliajan pelaamisesta vaan ensimmäinen puoliaika oli meiltä huonoa pelaamista. Toteutettiin ensimmäisellä puoliajalla heikosti meidän pelitapaa ja vastustaja pääsi tekemään juuri niitä asioita mitä he halusivat. Henkilökohtaisella tasolla Vilppaan pelaajat pääsivät tekemään juuri niitä asioita mitä meidän oli määrä ottaa pois. Puoliajalla saatiin kerättyä itsemme, toteutettiin paremmin sovittuja asioita ja päästiin vielä taistelemaan ottelun voitosta. Pitää antaa kunnia myös omalle joukkueelle, että jatkettiin taistelua loppuun asti.  Itse ainakin nautin näistä kuumista matseista mitä meillä on viime aikoina ollut Vilppaan kanssa.”

Joukkueidensa parhaina pelaajina palkittiin Kouvojen Tuomas Hirvonen ja Vilppaan Desmond Williams.

Kouvot: Tuomas Hirvonen 25/1/6/1r, Mike Cuffee 23/13/4/2r/1t, Rakeem Buckles 17/6/2, Raheem Appleby 10/0/6, Miikka Luosmaa 8/4, Steven Pledger 8/2, Arttu Saarijärvi 5/2, Nicolai Andersen 1/1, Osku Heinonen 0/4/1 ja Henri Kantonen 0/0.

Vikings: Desmond Williams 25/8/3/1r/1t, Al´lonzo Coleman 19/6/2/1r/1t, Matias Ojala 11/5/1/1r, Juwan Staten 11/2/6, Brandon Edwards 9/3/1/1r, Mikko Koivisto 9/2/3, Michael Pounds 9/1/6/1r, Juho Nenonen 5/3/2 ja Okko Järvi 2/2/1/1r.

Jaksot: 20-22, 21-25, 22-21, 34-32

Yleisömäärä: 1004

Kuvat: Matti Koskinen ja Tuula Aronen

 

 

Keskiviikon niukka tappio tulee unohtaa nopeasti sillä jo perjantaina on edessä uusi haaste kun Kouvot (11/15) matkustaa Pyynikille hiljattain uudistuneen Tampereen Pyrinnön (9/18) vieraaksi. Molemmat joukkueet taistelevat kynsin hampain pääsystä kevään pudotuspeleihin joten keskinäiset ottelut ovat tässä kuviossa suuressa roolissa. Ennen viimeistä keskinäistä ottelua Pyrintö johtaa parivaljakkoa voitoin 2-1.

Kauden ensimmäinen kohtaaminen viime kevään finaaliparin kesken käytiin kauden avausottelussa Kouvolassa. Tuon ottelun Kouvot onnistui vielä voittamaan (94-87), mutta sen jälkeen Pyrintö on ollut vahvempi niin kotonaan (82-77) kuin vieraissakin (65-83). Viimeisessä kohtaamisessa Kouvoilta oli sivussa Raheem Appleby (14.7/2.1/4.0), mutta suurin ongelma joukkueella oli kuitenkin efortin ja keskittymisen puute molemmissa kenttäpäädyissä mikä näkyi pieninä virheinä ja helpohkona katkeamisena.

Kouvojen pääkäskijä Pieti Poikola Pyynikin aattona: ”Kovan Vilpas-pelin pettymyksen jälkeen seuraa nopeasti paluu arkeen ja hyvä niin. Menneitä on turha murehtia ja nyt pitää käyttää aika mahdollisimman hyvin Pyrintö-peliin valmistautumiseen. Viime matsin tulosta ihmetellessä ei ole paljon kysymystä, millä osa-alueella meidän pitää parantaa. Mikäli emme saa Pyynikillä stoppeja, sarjapisteistä on turha haaveilla. Pyrintöä vastaan korostuu hyvä mies miestä vastaan puolustus. Varsinkin Kelvin Lewisin liityttyä joukkueeseen vastassa on yksi vahvimmista takakentistä ja sieltä löytyy poikkeuksellisen paljon pallollista 1-1 skoraamista. Pyrintö on myös erinomainen avoimella kentällä. Siksi pallosta on pystyttävä pitämään huolta edellisiä otteluita paremmin. Toivoa sopii, että tämänkertainen vierailu Tampereelle sujuu edellistä paremmissa tunnelmissa.”

Sitten viimeisen kohtaamisen on Pyrinnön joukkue muuttunut aikamoisesti. Vuoden 2014 yksi mestaruuden takuumiehistä, Kelvin Lewis, tuli kuluvalla viikolla takaisin Tampereelle ja pelaa jo perjantaina Kouvoja vastaan. 206-senttinen Tyrone Nelson (8.7/6.0) on pelannut P-paidassa kolmen ottelun verran. Ulkomaalaisnelikon täydentävät Ricky Minard (14.4/5.8/4.2/1.8r) ja J’Nathan Bullock (16.6/8.0) kuuluivat päävalmentaja Palviaisen luottopelaajiin jo viime kaudella. Pyrinnön kotimaisista pelaajista Topias Palmi (14.3/2.9) on ollut kuluvan kauden kulttihahmo. Antero Lehto (12.5/2.0/3.5) pelaa edelleen hyvällä tasolla ja Petri Heinonen (5.8/4.3) on ollut puolustuspäässä todella vahva. Joonas Cavén (5.1/2.9) on väläytellyt ajoittain, mutta otteista on puuttunut tasaisuus. Terrierimäinen puolustaja Ville Pekkola (2.0/1.8) ja Justus Kilpinen (1.7/1.1) täydentävät Pyrinnön pelaavan kokoonpanon.

Toistamiseen Pyynikillä vierasjoukkueen edustajana pelaava kouvokapteeni Osku Heinonen: ”Keskiviikon tappiota lähdetään nyt kääntämään voitoksi perjantaina. Joukkueessa oli harjoituksissa hyvin keskittynyt fiilis. Yksi vastaan yksi puolustuksessa täytyy olla Pyrintöä vastaan hereillä ja lisäksi omaa hyökkäyskonseptia täytyy pystyä toteuttamaan joukkueena hyvin jotta voitto Tampereelta irtoaa. Pyrinnöllä on monia hyviä yksi vastaan yksi pelaajia joiden pysäyttäminen on ensiarvoisen tärkeätä. Henkilökohtaisesti minulle pelistä tekee mielenkiintoisen se, että olen pelannut aikaisemmilla kausilla samassa joukkueessa kaikkien muiden pelaajien paitsi Tyrone Nelsonin kanssa, ulkomaalaisvahvistukset mukaan lukien.”

Pyrintö – Kouvot perjantaina 17.2. klo 18:30 alkaen Pyynikin palloiluhallilla.