Kouvot taisteluvoittoon Nokialla

Kouvot (10/11) palasi neljän tappion jälkeen upeasti voittokantaan lauantaina kun se voitti vieraissa BC Nokian (10/10) hurjan viimeisen jakson siivittämänä pistein 68-77 (37-34). Nokialaiset hakivat sarjapisteet aiemmin syksyllä Kouvolasta, joten keskinäiset voitot ovat nyt tasan 1-1.

Molempien joukkueiden lähtökohdat otteluun olivat haastavat sillä kumpaiseltakin puuttui muutama tärkeä pelaaja. Nokialta sivussa olivat Niko Mattila (10.9/2.5), Lassi Nikkarinen (6.9/1.3) ja Michael Besselink (4.3/2.7). Kouvoilta sivussa olivat joukkueensa pisteykkönen Silas Melson (20.8/4.1) ja Teemu Knihtinen (6.6/4.5).

Ottelu oli oikeastaan alusta lähtien kovaa taistelua eikä hienouksia nähty kuin ajoittain, rehellistä fyysistä koripalloa. Molempien kaukoheittopeli oli vaatimattomalla tasolla (20%-23%), joten ratkaisut nähtiin maalatulla alueella ja nopeilla hyökkäyksillä. Koska heittoprosentit jäivät vaatimattomiksi myös levypalloja oli runsaasti tarjolla.

Lauantain ottelu oli kaksijakoinen, kolme ensimmäistä jaksoa kotijoukkue vei ja Kouvot sinnitteli mukana eikä jäänyt ratkaisevasti kyydistä perään. Suurimmillaan BC Nokia sai kasvatettua johtonsa 10 pisteeseen (51-41) hieman kolmannen jakson puolivälin jälkeen. Viimeiselle tauolle lähdettiin vielä seitsemän pisteen kotijohdon turvin (60-53).

Joukkueen kapteeni David Gonzalvez (11/1/5) aloitti illan ainoalla kolmosellaan vieraiden hurmoksen mikä siivitti Kouvot aina kauden kymmenenteen voittoon. Duke Shelton (10/10) pelasi kelpo ottelun.

Neljäs ja kaiken ratkaiseva jakso olikin sitten ihan toinen tarina. Viimeisen jakson pari ensimmäistä minuuttia jatkettiin vanhaan tyyliin (64-55), mutta sitten alkoi kaukaisuudesta kuulua jykevän leidin laulua. Laulun voimistuessa Kouvot vei seuraavan reilun kolmen minuutin pätkän puhtaasti 14-0 (64-69) ja matsi oli käytännössä taputeltu.

Lumivyöryn aloitti joukkueensa kapteeni David Gonzalvez (11/1/5) joka viimein osui illan ensimmäisen, ja ainoan kolmosensa. Perään Derrick Bardenin (22/10/7r) riisto, Vili Nymanin (10/4) juoksemat kaksi pistettä ja henki oli päällä (64-62). Nokian aikalisä.

Aikalisä ei kuitenkaan enää pelastanut kotijoukkuetta, lumivyöry oli jo hallitsemattomassa tilassa. Barden haastettu kakkonen sisään (64-64), Duke Shelton (10/10) riistää ja Barden pommittaa kolmosen (64-67), Barden riistää ja Nyman kipittää kaksi pistettä (64-69). Nokian aikalisä.

Kouvojen hurmos on kuumimmillaan eikä mikään tunnu pysäyttävän sitä. Derrick Barden Jr (22/10/7r) oli Kouvojen taistelun ruumiillistuma. James Suber (9/7) tuli BC Nokian päävalmentajan Greg Gipsonin sanoin ”ykkösdivarista ja potki kotijoukkueen pelaajia persuksille napsimalla 7 hyökkäyslevypalloa.” Tomi Lommi (2/2/2) pelasi myös pirteästi.

Kotijoukkueen parhaaksi pelaajaksi valittu Ladarius Tabb (17/10) onnistuu toisessa vapaaheitossaan (65-69), mutta vyöry ympärillä jatkuu. Severi Kaukiainen (5/4/4) kakkonen, Barden riistää ja Shelton vapariviivalle, molemmat heitot ohi. Hetken hallitsematonta vyöryä kunnes Shelton upottaa kakkosen, Barden riistää ja donkkaa toiseen päätyyn. Lopulta vyöryn päättää sen aloittanut Gonzalvez kakkosellaan (65-77).

Kouvot vei vajaan seitsemän minuutin pätkän 22-1 eikä voittoa veisi sen näpeistä viimeisen 1,5 minuutin aikana enää mikään. Nokia kaunistelee lopussa ja summerin soidessa Nokian palloiluhallin valotaululla loistavat numerot 68-77 (37-34). Lumivyöryn tauottua pipot kaivetaan hangesta ja suunnataan kohti kotia.

Kouvojen päävalmentaja Tuomas Oja: ”Kolme ensimmäistä jaksoa oli haastavaa. Ensimmäisellä puoliajalla ero tuli siitä, että menetettiin palloa ja vastustaja pääsi juoksemaan nopeita. Toiselle puoliajalle saatiin se kuitenkin käännettyä, mutta korin tekeminen oli äärimmäisen haastavaa. Saatiin kohtuu hyviä heittopaikkoja, mutta ei uponnut. Neljännen jakson alkuun sitten hieman huonommistakin paikoista pari osui ja saatiin siitä selvästi virtaa. Puolustus- ja levypallopeliin erityisesti neljännellä jaksolla pitää olla tyytyväinen. Vastustaja ei päässyt enää kovin vaarallisiin koritekopaikkoihin. Poimittiin lisäksi muutama riisto ja siitä se ero sitten tuli. Taidettiin tehdä toisella puoliajalla 21 pistettä vastustajan menetyksistä, siinä suurin tekijä mikä muuttui.”

Taistelu ottelun voitosta on tauonnut, toteaa kentän laidalta myös Kouvojen päävalmentaja Tuomas Oja. Kotimatkalla Ojan ja valmentaja Antti Hurrin katseet oli jo suunnattu maanantain kotiotteluun Seagullsia vastaan.

Muutama nosto lauantain ottelusta. Sarjan paras levypallojoukkue ja paras hyökkäyslevarijoukkue vastassa. Kouvot voittaa levypallot (41-37) ja hyökkäyslevypallot (19-11). James Suber (9/7) kunnostautui varsinkin kolmannella jaksolla jolloin Kouvot taisteli ja roikkui mukana eikä luovuttanut. Suber nakutti kolmannella kympillä vapariviivalta kuusi pistettä putkeen ja noukki seitsemän hyökkäyspään levyriä.

Oscar Storgård (8/0) piti joukkuetta mukana pelin alussa kun muilla pisteiden teko yski. Vili Nyman (10/4) urakoi 28 minuuttia ja pelasi kokonaisvaltaisesti hienon ottelun. Derrick Barden Jr tuntui olevan viimeisellä jaksolla joka paikassa tehden ihan kaikkea, kaikkea mitä voittoon vaaditaan.

Ja viimeinen nosto, koko joukkue. Voiton siemen kylvettiin puolustuspäässä. Vaikka lukuisilla riistoilla päästiin juoksemaan kenttää, oli avain voittoon kuitenkin ihan perus 5vs5 puolustus joka toteutettiin aktiivisella tekemisellä, hyvällä paineella palloon ja pallottomien pelaajien erinomaisella puolustamisella. Vastustajan hyökkäys tyrehtyi täydellisesti niiden seitsemän minuutin aikana kun ottelun voittajaa ratkaistiin. Tällä kertaa puolustuspäässä uurasti viisi pelaajaa, ei neljä tai kolme kerrallaan.

Joukkueidensa parhaina pelaajina palkittiin kotijoukkueen Ladarius Tabb ja vieraiden Derrick Barden.

Kouvot: Derrick Barden Jr 22/10/3/7r, David Gonzalvez 11/1/5, Duke Shelton 10/10/1r/1t, Vili Nyman 10/4, James Suber 9/7, Oscar Storgård 8/0/1/1r, Severi Kaukiainen 5/4/4/1r, Tomi Lommi 2/2/2/1r ja Mika Nuolivirta 0/1.

Kuvat: Niko Toivonen