Kouvot viettää Itsenäisyyspäivän tien päällä

tunnus_vaaka_liiga

Kouvojen (9/4) kausi jatkuu sunnuntaina jolloin joukkue reissaa Itä-Suomeen haastamaan hallitsevan mestarin Joensuun Katajan (7/3). Joukkueet ovat kohdanneet aiemmin jo kahdesti molempien ottelujen päättyessä vierasvoittoihin joten ennen sunnuntaita voitot jaetaan. Ottelun lähtökohdat eivät ole Kouvoille parhaat mahdolliset sillä vahvan alkukauden jälkeen kouvo on alkanut hieman yskähdellä ja röyhtäillä. Kaikesta huolimatta kurssi on tarkoitus kääntää ja jokaista ottelua lähdetään vilpittömästi voittamaan.

Kuten todettua molemmat aikaisemmat kohtaamiset ovat päättyneet vierasvoittoihin. Kouvot haki Joensuussa Katajasta voiton ensimmäisestä keskinäisestä ottelusta joka oli samalla kauden avausottelu (85-93). Kotijoukkue Kataja johti ottelua toisella puoliajalla suurimmillaan jo 21 pisteellä, mutta niin vain Kouvot tuli viimeisillä minuuteilla ohi ja voittoon. Tästä alkoi Kouvojen kahdeksan ottelun voittoputki. Vaikka DJ Richardson ei pelannut, onnistui Kouvoista silti viisi pelaajaa heittämään kaksinumeroisille pisteille. Vierasjoukkueen tehokkain oli David Gonzalvez 25 pisteellä. Katajasta myös neljä pelaajaa heitti kaksinumeroisille tehokkaimman ollessa Lamayn Wilson 20 pisteellä. Toinen kohtaaminen marraskuun loppupuolella Kouvolassa päättyi Katajan voittoon (91-94). Tämä ottelu oli kauttaaltaan hyvätasoinen ja viihdyttävä, ehkä tähän mennessä kauden kovatasoisin ottelu jossa Kouvot on ollut osallisena. Ottelu oli toista jaksoa (14-21) lukuun ottamatta tasainen ja johtopaikka vaihteli usein. Kouvot vei hienokseltaan viimeistä jaksoa ja johti ottelua vielä 2,5 minuuttia ennen loppua (86-84), mutta lopussa oli Katajan vuoro tulla takaa ohi. Kouvot sai vielä tilaisuuden tasoittaa peli muutamaa sekuntia ennen päätössummeria, mutta kouvolalaiset eivät onnistuneet saamaan enää kunnollista heittoa aikaan. Kouvoista heitti jälleen viisi pelaajaa kaksinumeroisille pisteille tehokkaimman ollessa jälleen David Gonzalvez tällä kertaa 27 pisteellä. Katajasta kaksinumeroisille ylsi neljä pelaajaa ja suurimman pistemäärän rohmusi tälläkin kertaa Lamayn Wilson (22p). Ottelun hahmo oli kuitenkin Katajan Teemu Rannikko (20/3/10s/3r).

Kouvot on voittanut kauden seitsemästä vierasottelustaan hienosti viisi ja Kataja viidestä kotiottelustaan neljä. Joukkueiden kuntokäyrät ovat kuitenkin päinvastaiset. Kouvot on onnistunut voittamaan viidestä viimeisestä ottelustaan vain yhden, tosin senkin vieraissa. Kataja on voittanut viimeisestä viidestä ottelustaan neljä. Kataja on kolmen ottelun voittoputkessa ja Kouvot kahden ottelun tappioputkessa. Sarjataulukossa Kouvot (18) jatkaa edelleen piikkipaikalla ja Katajan (14) sijoitus on neljäs. Joensuulaiset ovat tosin pelanneet kolme ottelua Kouvoja vähemmän.

Katajan päävalmentaja Jukka Toijala: ”Itsenäisyyspäivänä Areenalla huippuottelu luvassa. Kouvot tulee vastaan jo kolmannen kerran ja odotettavissa on varmasti kiivas ja hyvätasoinen ottelu. Molemmilla on paljon hyökkäyspään taitoa ja osaamista, joten voiton kannalta merkittäviä asioita ovat levypallopelaaminen ja pallosta huolehtiminen. Se kumpi onnistuu omassa puolustuspelaamisessaan on lähempänä voittoa.”

Kataja on jälleen onnistunut hyvin ulkomaalaisvalinnoissaan. Avausviisikko Teemu Rannikko (13.1/2.5/8.0s) – Trevis Simpson (14.9/3.9/2.6s) – Lamayn Wilson (16.4/3.8) – Thomas Scrubb (13.9/9.4/1.5r) – Carson Desrosiers (9.5/6.1/1.6t) on kovaa valuuttaa ja heittävät yhteensä 68 pistettä ottelua kohden. Tälle pohjalle on hyvä rakentaa hyökkäyksen perusta. Viisikon lisäksi tehoista vastaavat pääosin Tommi Huolila (5.8/3.7), Petri Virtanen (5.8/0.6), Marius van Andringa (4.3/0.8) ja Jesse Niemi (2.7/1.0).

kataja2015_rannikko_teemu_8251_kki

Kouvojen pitää olla Katajaa vastaan valmiina erityisesti kahteen asiaan: Teemu Rannikkoon ja Katajan kolmosralliin. Teemu Rannikko on Katajan hyökkäyksen sydän ja moottori. Rannikon peliä hidastamalla ja häiritsemällä voi vaikuttaa koko joukkueen hyökkäyksen toimivuuteen. Toisaalta Rannikon päästessä huseeraamaan oman tahtonsa mukaan, on Katajaa kovin vaikeata voittaa. Ensimmäisessä ottelussa Kouvot puolusti Rannikkoa hyvin vaikka mies 11 passia kirjauttikin. Rannikolle kirjattiin kuitenkin peräti seitsemän pallon menetystä ja lisäksi takamies joutui virhevaikeuksiin minkä seurauksena virhetilikin täyttyi ennen täyttä aikaa. Toisessa ottelussa Kouvot ei saanut Rannikkoon otetta vaan mies sai enemmän tilaa ja aikaa joukkueensa hyökkäyspelin johtamiseen. Itsenäisyyspäivän ottelussa on Rannikkoon ja palloon saatava kunnon paine, on oltava syöttölinjoilla ja takamiehen pelinjohtaminen on tehtävä mahdollisimman tukalaksi kovalla mutta rehdillä puolustamisella. Kataja heittää sarjassa eniten kolmen pisteen heittoja (29) tarkkuuden ollessa niin ikään sarjan parasta (38.5%). Keskimäärin Kataja nakuttaa 11 onnistunutta kolmosta matsia kohden. Kataja on parhaimmillaan heittänyt peräti 19 (19/44) onnistunutta kolmosta ottelussa ja paras kolmosten heittoprosentti ottelussa on ollut 52.4%. Katajan pelaajista kuusi pelaajaa heittää kolmosensa yli 31%:n tarkkuudella joista peräti kaksi yli 42%:n tarkkuudella. Erityisesti Lamayn Wilson (3.4/6.9, 49%) pitää merkata eikä jättää kaarelle vapaaksi. Kataja tulee ottamaan tulevassakin ottelussa isompia tai pienempiä runeja, mutta niiden ei saa antaa häiritä omaa pelaamista vaan Kouvojen pitää malttaa pysyä konseptissaan.

15126091444_0caa91ed8d_o

Omassa tekemisessä Kouvojen tulee pyrkiä ainakin kahden osa-alueen onnistumiseen. Mikä on muuttunut kahdeksan ottelun voittoputken jälkeen? Intensiteetti. Joukkueen intensiteetti on laskenut  molemmissa kenttäpäädyissä, mutta erityisesti puolustuspäässä se on ollut kohtalokasta. Puolustuksen intensiteetin puuttuessa myös hyökkäyspään tekeminen on selvästi kärsinyt. Nämä ovat vahvasti sidoksissa toisiinsa. Kouvot on voittanut tällä kaudella erityisesti aktiivisen puolustuksen ja korkean intensiteetin lisäksi sillä, että joukkueessa on ollut monta onnistujaa illasta toiseen. Viimeisissä otteluissa onnistujia on ollut maksimissaan muutama ja se ei ole vain riittänyt voittoihin. Alkukaudella onnistujia oli yleensä 4-6, joskus enemmänkin, ja tällöin myös lopputulos oli positiivinen. Toki tämäkin asia toimii tutulla ketjulla: puolustuksen onnistuminen siirtyy hyökkäyksen toimivuuteen mikä puolestaan avaa ovia useammille onnistujille.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Kolmas kohtaaminen tällä kaudella. Katajalla on ollut hienoja esityksiä fiba-cupissa. Meillä on nihkeä ottelu alla. Odotan selkeätä intensiteetin nostoa joukkueeltani. Joka ilta ei heitto uppoa, mutta yleisilmeen ja irtopalloista tappelemisen tason pitäisi olla vakio. Nyt toki heitonkin pitää upota, koska 90 plus pinnaa pitää pystyä tekemään areenalla, jos haluaa voiton napata mukaansa.”

Kataja – Kouvot sunnuntaina 6.12. klo 15:00 alkanen Joensuun LähiTapiola Areenalla ja fanseatilla.

 

Korisliiga_MV

 

Fanseat banneri 468x400