Kouvot voittoon jatkoajan jälkeen

Kouvot (9/7) ja Lahti Basketball (4/13) tarjosivat keskiviikon korisliigakierroksella Jatke Areenan yleisölle hurjan jännitysnäytelmän vailla vertaa. Kouvot nousi kahdesti takaa, ensin tasoihin ja jatkoajalle, toisen kerran pisteen ohi ja voittoon. Sen lisäksi, että parketilla kamppailtiin sarjapisteistä, oli myös katsomossa hyvä tunnelma molempien joukkueiden kannattajien kannustaessa antaumuksella omiaan.

Tässä ottelussa jos missä voidaan sanoa, että molemmilla joukkueilla oli omat hetkensä. Lahti oli äärimmäisen hyvä ensimmäisellä jaksolla (10-19). Sen puolustus toimi mainiosti ja hyökkäys tuotti riittävästi pisteitä irtiottoon. Toisella jaksolla (17-17) se sai pidettyä hankkimansa edun. Puoliajalle lähdettiin näin yhdeksän pisteen (27-36) vierasjohdossa.

Kouvot tuli puoliajalta täysin uudistuneella asenteella. Kotijoukkue oli siirtynyt pisteen johtoon (39-38) jo jakson puoliväliin mennessä ja meno sen kuin kiihtyi jakson edetessä. Kouvot oli lähdössä viimeiselle tauolle jo kaksimuroisella erolla, mutta ottelun pistekuningas Devante Wallacen (33p) buzzer beater kolmonen toi vieraat kahdeksan pisteen etäisyydelle (51-43).

Neljättä jaksoa oli pelattu vaivaiset 1,5 minuuttia kun Lahti ohitti jälleen Kouvot (53-54). Jakson puoliväliin edettiin kuitenkin tasapäin (62-62). Pari minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppumista Lahti oli nykäissyt neljän pisteen kaulan (62-66) jonka Kouvot tasoitti (69-69) kun kellossa oli peliaikaa 38 sekuntia. Ratkaisut siirtyivät kuitenkin viimeiselle parille sekunnille.

Kouvojen Severi Kaukiainen (4/7/2) vie ottelun ratkaisun jatkoajalle buzzer beater kakkosellaan. Lahden Tuomas Hirvonen (9/3/2) pelasi ensi kertaa Jatke Areenan parketilla vierasjoukkueen paidassa.

Ensin Lahden Wallace vetää väkevän ajon pohjaan (69-71) ja Kouvojen hyökkäykselle jää aikaa vajaa kaksi sekuntia. Kouvot aikalisälle minkä aikana tussi sauhuaa fläppitaululla. Pallo peliin, syöttö liikkeessä olevalle Severi Kaukiaiselle joka ottaa vaikean oloisen pitkän kulmakakkosen, ikuisuudelta tuntuva hiljaisuus joka loppuu äänekkääseen kotiyleisön huutoon ja ottelun tasoitukseen (71-71). Severi heitti ottelussa kaksi kakkosta sisään, tämä lienee niistä se tärkeämpi.

Viiden minuutin jatkoaika ei ala kotijoukkueen kannalta ruusuisesti. Huikeassa heitossa ollut Wallace heittää kahdella kolmosellaan Lahden jo kuuden pisteen (71-77) karkumatkalle. Kouvot kuitenkin kirii, tasoittaa ja menee kahden pisteen johtoon Silas Melsonin (22/3/5/3r) kakkosella (81-79) 26 sekuntia ennen summeria. Sen jälkeen Kouvojen taivas synkkenee, Lahden Jerry Evans Jr (15/10) linkoaa onnistuneen kolmosen ja isokokoista laituria vielä rikotaan heitossa. Myös vapari sisään ja Lahti kahden pisteen johtoon (81-83) 20 sekuntia ennen lisäajan umpeutumista.

Kouvot ei ottanut aikalisää vaan luotti kentällä olleeseen viisikkoon ja tämän kykyyn luoda tarvittava tilanne. Heitto ohi ja Lahti voittaa. Kakkonen sisään ja uusi jatkoaika. Kolmonen tupaan ja voitto on lähellä. Pallo pelattiin viime otteluissa hyvässä heitossa olleelle Silas Melsonille. Pari screeniä ja tilanne kolmosen kaarella on Lahden Vesa Mäkäläinen (10/5/6) vastaan Kouvojen Melson. Takamies tekee parit harhautukset, askel sivuun ja kolmonen ilmaan…ja kolmonen pussiin (84-83) 3,5 sekuntia ennen peliajan umpeutumista.

Lahti ottaa aikalisän jonka jälkeen pallo pelataan heti sivurajaheitosta aiemmin kovan kolmosen upottaneen Evans Jr:n hyppysiin. Välittömästi kolmonen ilmaan ja onnistuminen käy äärimmäisen lähellä, mutta pallo kiepsahtaa ulos renkaan keskeltä. Levypallo turvallisesti Kouvojen Duke Sheltonin (21/13/3/2r) hyppysiin ja sarjapisteet jäävät 55-vuotis juhlaottelussa kotijoukkueen laariin.

Lahti Basketball voitti selvästi kaksi jaksoa ja yksi pelattiin tasan, mutta siitä huolimatta Kouvot onnistui voittamaan ottelun. Kotijoukkueelle riitti, että se pelasi erittäin vahvan kolmannen jakson (24-7) ja voitti viiden minuutin jatkoajan pisteellä (13-12).

Silas Melson (22/3/5/3r) tykittää jatkoajalla ottelun voittoheiton sisään 3,5 sekuntia ennen summerin pärähdystä. Tässä irtoaa yksi kolmonen pelin aikaisemmassa vaiheessa.

Paluun entiselle kotiparketilleen tehnyt Lahti Basketballin takamies Tuomas Hirvonen: ”Alettiin tekemään kolmannella jaksolla huonoja ratkaisuja hyökkäyspäässä ja kuten koko kauden niin se vaikutti sitten meidän puolustuspään tekemiseen. Kolmas jakso tietysti vähän harmittaa. Seitsemän tappiota putkeen, mutta kun mietitään kokonaisuudessaan niin kyllä me ollaan aika paljon menty eteenpäin siitä ensimmäisestä tappiosta. Nyt kokeillaan aika lujalla otteella meidän joukkueen vahvuutta ja yhteishenkeä. On ollut tiukkoja matseja, mutta tämä ilta kruunasi vielä kaiken. Ensin Severi tasoittaa hienolla heitolla ja sen jälkeen vielä Melson painaa kovan kolkin sisään. Onnittelut Kouvoille voitosta, ansaitsivat voiton tällä kertaa.”

”Muuten oli ihan normaali päivä, mutta ehkä pari perhosta enemmän vatsan pohjalla kuin normaalisti. Oli kiva palata Manskarille. Oli lämmin vastaanotto, kiitos siitä.” – Hirvonen jatkaa.

Harvoin joukkue voittaa jos sen kolmen pisteen heitot osuvat 17%:n (4/23) tarkkuudella. Nyt se onnistui vaikka Lahti heitti kolmoset 35%:lla (16/46). Tähän lienee pari selittävää tekijää. Ensinnäkin Kouvojen huikeat 14 riistoa ja niistä juoksemat 24 pistettä. Toisekseen Lahti oli lopulta ehkä jopa liian paljon kolmosten varassa. Kouvot nakutti maalatulta alueelta 32 pistettä (54-22) enemmän ja lisäksi selvästi paremmalla tarkkuudella (62%-52%). Lahti heitti ottelussa peräti 19 kertaa useammin kaaren ulkopuolelta (46) kuin sen sisäpuolelta (27). Kouvoilla taas kakkosia (53) oli huomattavasti enemmän kuin kolmosia (23).

Kouvojen riveissä oli useampi onnistuja, Lahti oli pitkälti parin pelaajan varassa varsinkin hyökkäystehoilla mitattuna. Tehoista puheen ollen, merkillinen tilastopoikkeama tulee joukkueiden teholukeman kohdalla. Pelissä jonka piste eroksi muodostuu yksi vaivainen piste oli joukkueiden välinen ero teholukemassa kuitenkin 21 (103-82) Kouvojen hyväksi.

Mainio taistelupari, Lahden Vesa Mäkäläinen (10/5/6) ja Kouvojen Derrick Barden Jr (12/15/3). Tässä Barden taitanee ottaa yhden illan seitsemästä riistostaan.

Kouvojen päävalmentaja Tuomas Oja: ”Lahti puolusti alkuun todella hyvin ja me ei saatu toteutettua oikein mitään niitä juttuja joita oltiin valmisteltu tähän peliin. Puoliajalla saatiin aavistuksen yksinkertaistettua juttuja ja saatiin onnistumisia hyökkäyspäässä. Samalla se ruokki myös puolustuksen innokkuutta. Saatiin vähän jopa eroa tehtyä vastustajaan, mutta sitten hyvin pelatulla yksinkertaisella hyökkäyksellä he saivat Wallacelle heittopaikat. Yhdeksän kolmosta tupaan joten ei se puolustus ihan nappiin mennyt. Lopussa tällaiset pelit on ihan kolikon heittoa, tänään me oltiin onnekkaita. Varsinaisen peliajan lopulla meillä oli piirretty kuvio jossa oli useampiakin optioita ja kovan heiton laittoi poika (Severi) sisään.”

”Lahdella on nyt haastava tilanne, vaikka pelaaminen paranee niin se on vaikeata käsitellä kun sitä palkintoa ei sieltä tule. He ovat menneet paljon eteenpäin, mutta vielä on se palkinto saamatta.” – Oja päättää.

Kouvoilta hyökkäyspään onnistujiin voidaan laskea koko ulkomaalaisnelikko sekä huikean heiton varsinaisen peliajan lopulla upottanut Severi Kaukiainen (4/7/2). Lahden kaikki kaikessa oli yhdeksän kolmosta 64%:n (9/14) tarkkuudella ja yhteensä 33 pistettä heittänyt Devante Wallace (33/5/3). Jerry Evans Jr (15/10), Vesa Mäkäläinen (10/5/6) ja Tuomas Hirvonen (9/3/2) pelasivat kelpo ottelun. Varsinkin Courtney Stockardilta (7/8) ja Taylor Johnsilta (7/4) olisi kaivattu enemmän tehoja.

Joukkueidensa parhaina pelaajina palkittiin kotijoukkueen David Gonzalvez (21/1/3) ja vieraiden Devante Wallace.

Kouvot: Silas Melson 22/3/5/3r, Duke Shelton 21/13/3/2r, David Gonzalvez 21/1/3, Derrick Barden 12/15/3/7r/1t, Severi Kaukiainen 4/7/2/1r, Teemu Knihtinen 2/1/1r, Vili Nyman 2/0, Tomi Lommi 0/0/1 ja Mika Nuolivirta 0/0.

Kuvat: Matti O Koskinen