Kouvottaret jatkaa ainoana puhtaan pelin joukkueena

Kouvottaret (5/0) jatkaa naisten koriliigassa lauantain jälkeen ainoana puhtaan pelin joukkueena kun se onnistui kaatamaan Jatke Areenalla yhden suurista mestarisuosikeista Forssan Alun (3/1) pistein 74-61 (29-36). Ottelusta puhuttiin etukäteen tämän hetken kärkikamppailuna eikä syyttä. Sen lisäksi, että yhteen ottivat ainoat puhtaan pelin joukkueet myös ottelun kovuus ja tempo olivat aivan eri luokkaa kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella.

Yksi suuri kysymys ennen ottelun alkua oli, pystyykö Kouvottaret vastaamaan Alun kovaksi tiedettyyn fyysiseen peliin. Ottelun alku ei paljoa lupaillut sillä FoA meni nopeasti kahdeksan pisteen johtoon (2-10). Varsinkin Meral Bedretdin (13/3/7) rankaisi kotijoukkuetta armotta. Kouvottaret toipui kuitenkin varsin nopeasti ja alkoi myös pelaamaan sitä fyysisemmin mitä pidemmälle ottelu eteni. Ensimmäiselle tauolle lähdettiin vieraiden kahden pisteen johdossa (20-22).

Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Kouvottarien Ameryst Alston (26/5/4/3r) oli forssalaisille vaikeasti puolustettava läpi pelin.

Toinen jakso oli vähäkorinen, mutta sitäkin suurempaa taistelua. Kouvottaret pyristeli mukana eikä suostunut putoamaan kelkasta. Jakson puoliväliin mennessä vierasjohto oli kasvanut 7 pisteeseen (24-31) ja saman suuruisena se pysyi puoliajalle lähdettäessä (29-36).

417 silmäparia saivat todistaa puoliajan jälkeen sen mikä oli tapahtunut jo useamman kerran tämän alkukauden aikana. Kouvottaret tuli nimitäin 15 minuutin paussilta todella energisesti peliin.

Kolmannen jakson puoliväliin mennessä Kouvottaret oli siirtynyt ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon (41-40) eikä se paikkaansa enää luovuttanut. Viimeiselle tauolle lähdettiin seitsemän pisteen kotijohdossa (53-46). Seitsemän pisteen tappio oli vaihtunut 10 minuutissa seitsemän pisteen johdoksi.

Viimeinen 10 -minuuttinen ei tuonut enää muutosta kenttätasapainoon. Jakson alkuun forssalaiset saivat eroa kurottua umpeen muutaman pisteen edestä, mutta hyvin hyökännyt Kouvottaret onnistui iskemään takaisin eikä antanut vastustajalle mahdollisuutta muutamaa pistettä suurempiin runeihin.

Jakson puoliväliin mennessä kotijoukkue oli kasvattanut eron kaksinumeroiseksi (64-53) eikä se siitä enää juuri muuksi muuttunut. Loppusummerin soidessa ero oli suurimmillaan koko ottelussa eli 13 pistettä (74-61, 29-36). Kouvottaret onnistui puolustamaan FoA:n toisella puoliajalla 25 pisteeseen kun samaan aikaan oma hyökkäysarsenaali tuotti 45 pistettä.

Claire Lamunu oli illan ilmatilan valtiatar 20 levypallolla (9/11). 15 pistettä varmistivat viidennen tupla tuplan yhtä monessa pelissä.

Kouvottarien Claire Lamunu: ”Meidän piti tänään pelata todella hyvin ja noudattaa tarkkaan pelisuunnitelmaa sillä Alku on erittäin lahjakas ja hyvä joukkue. Tiesimme, että meidän pitää pelata todella hyvin jotta pärjäämme heille. Puoliajalla valmennus teroitti meille, että pallosta täytyy pitää huolta paremmin ja antoi muutamia muitakin vinkkejä. Saatiin parannettua sitten peliämme toisella puoliajalla.”

”Se, että pelasin täällä jo viime kaudella ja tiedän kuvioita, antaa minulle lisää itsevarmuutta pelaamiseen. On mukavaa olla takaisin hyvässä organisaatiossa. Olen tyytyväinen, että pystyin omalla panoksellani auttamaan joukkuettamme tänään voittoon, mutta kyseessä on kuitenkin koko joukkueen voitto.” – Lamunu jatkaa.

Mitä tapahtui puoliajan jälkeen? Miksi kärkiottelun tuulen suunta vaihtui? Vastaus sisältää kolme seikkaa, ainakin. Kouvottaret alkoi hallita yhä selvemmin levypallopelaamista. Kouvottaret voitti lopulta levypallot selvähkösti (54-42), samoin hyökkäyspään levypallot (22-14). Toisekseen Kouvottarien puolustuspään tekeminen parani merkittävästi ensimmäiseltä puoliajalta antaen vastustajalle enää 25 pistettä. Lopulta Kouvottaret ei pelkästään enää vastannut forssalaisten fyysisyyteen vaan pelasivat jopa vastustajaansa fyysisemmin.

Koko ottelu oli puolustuksen ja fyysisen pelaamisen juhlaa ja se näkyi molempien heittoprosenteissa, Kouvottaret 32% ja Alku 34%. Molemmille joukkueille tuli runsaasti menetyksiä (16-16), mutta Kouvottaret onnistui juoksemaan niistä huomattavasti enemmän pisteitä (22-9). Kotijoukkueen puolustukseen paluu oli varsin hyvää. Myös Kouvottarien penkki onnistui vastustajaa paremmin (21-5) vaikka Alun vahvuus on nimen omaan leveä rosteri.

Maria Koskinen (11/3/3r) toi penkiltä tehoja niin hyökkäykseen kuin puolustukseen.

Kouvottarien päävalmentaja Mika Hartonen: ”Totta kai tunnelma on voiton jälkeen hyvä. Forssa on hyvä joukkue ja heidän asettamaansa fyysiseen haasteeseen me pystyttiin tänään vastaamaan. Sanoin ennen ottelua, että miten me pärjätään hyökkäyslevypalloissa ja paintissa yleensä tulee ratkaisemaan paljon. Voitettiin hyökkäyslevypallot ja se oli ehkä suurin avain voittoon. Ongelma alussa oli se, että me ei oltu valmiita peliin. Tehtiin siinä aika pahoja puolustusvirheitä ja se aiheutti meille ongelmia. Pelin edetessä päästiin kuitenkin tarpeeksi lähelle ettei pudottu kelkasta ja se varmasti antoi pelaajille uskoa omaan tekemiseen. Tunnelmahan oli hallissa taas tosi mahtava. Kyllä tällaisia pelejä on mukava pelata.”

”Meillä ei sen pelin alun jälkeen ollut enää suuria ongelmia, saatiin ihan hyviä heittopaikkoja mutta heitot meni vielä silloin ohi. Pidettiin pelaajat puoliaikatauolla vaan rauhallisina koska oltiin tehty paljon asioita hyvin ja se vaati vaan suoritustasossa yhden stepin ylöspäin jotta voidaan tehdä asioita vielä vähän paremmin.” – Hartonen päättää.

Kouvottaret: Ameryst Alston 26/5/4/3r, Claire Lamunu 15/20/3/3r/1t, Maria Koskinen 11/3/1/3r, Camille Zimmerman 8/12/4/2r, Elli Salovaara 7/1, Kaisa Lind 4/5/1r, Henriikka Vähäuski 3/3/1, Jemina Airaksinen 0/2/1 ja Roosa Frimodig 0/2.

Forssan Alku: Taru Tuukkanen 18/13/4/1r, Delaney Bruce 15/5/4r/1t, Meral Bedretdin 13/3/7/1r/1t, Anni Mäkitalo 8/5/2, Laura Saarinen 3/1/1/2r/2t, Ella Salminen 2/6, Petra Noponen 2/0, Hanna Vapamaa 0/1/1/1r, Julia Heinonen 0/0/2 ja Jenna Toivonen 0/0.

Kuvat: Matti O Koskinen