Kouvottaret joulutauolle upealla vierasvoitolla

Kouvottaret (7/6) käväisi lauantaina Espoossa kohtaamassa sarjan kakkosena majailevan EBT:n (9/3). Vaikka ennakkoasetelmat ja ottelun alku eivät paljon vierailijoille luvanneetkaan, onnistui Kouvottaret voittamaan lopulta jatkoajalle venyneen ottelun pistein 82-85 (74-74, 33-29). Kouvottaret on nyt voittanut molemmat kauden ottelunsa espoolaisia vastaan.

Ensimmäinen asia mikä allekirjoittaneelle tuli mieleen heti ottelun ratkettua, oli tuttu sitaatti Tuntemattomasta sotilaasta: ”Jumalauta kuule. Se oli temppu.” Tuntemattomassa sotilaassahan nuo sanat lausuu sotamies Lehto vänrikki Koskelalle, joka hetkeä aiemmin oli tuhonnut vihollisen korsun kasapanoksella. Samanlainen oli tunnelma Espoonlahden urheiluhallilla heti kasapanoksen, anteeksi, voitonhuuman aiheuttaman pölypilven laskeuduttua.

Meiltä todella kova suoritus – Mika Hartonen, Kouvottarien päävalmentaja

Miksi näin? Miksi se oli temppu? EBT oli hävinnyt ennen illan ottelua kauden aikana vasta kahdesti. Kouvottarille ja sarjakärki Hyvinkään Pontevalle. Kotonaan Espoossa joukkue ei ollut hävinnyt vielä kertaakaan tällä kaudella. Kouvottaret puolestaan oli onnistunut voittamaan ennen lauantaita vieraissa vain kerran. Silloin kaatui sarjanousija ja tällä hetkellä sarjataulukon viimeisenä oleva Torpan Pojat. Ennakkoon kotijoukkue EBT:n piti olla vahvoilla sarjapisteiden saajaksi. Joten kyllä vain, kyllä se oli temppu.

Mutta sitten itse otteluun. Kamppailun alku ei luvannut Kouvottarille hyvää. EBT:n vaihtava puolustus oli myrkkyä vierasjoukkueelle eikä Kouvottaret saanut pisteitä aikaiseksi, ei sitten millään. Kouvottarien oma puolustus kuitenkin takasi sen, että EBT ei pääse täysimääräisesti hyödyntämään tilannetta ja karkaamaan tavoittamattomiin. Kouvottaret sai ensimmäisellä viidellä minuutilla aikaiseksi kaksi vaivaista pistettä (6-2) ja seuraavalla vitosella viisi lisää (17-7).

EBT:n johto kävi toisen jakson alun 5-0 runin myötä suurimmillaan jo 15 pisteessä (22-7) ennen kuin Kouvottaret alkoi onnistumaan hyökkäyskorilla. Toisen jakson puoliväliin mennessä Kouvottaret onnistui tuplaamaan ensimmäisen jakson pisteensä (23-15). EBT nykäisi kuitenkin uudestaan, tällä kertaa 7-0 runin (30-15) ja pakotti Kouvottaret aikalisälle kun jaksoa oli jäljellä kolme minuuttia. Aikalisän jälkeen Kouvottarien Taeler Deer (19/7/9) otti joukkueensa reppuselkään upottaen kolmeen minuuttiin yhdeksän pistettä mukaan lukien ottelun avauspisteensä. Vieraiden vahvan kirin myötä puoliajalle lähdettiin EBT:n neljän pisteen johdossa (33-29).

Kolmas jakso ja Kouvottarien vuoro heiluttaa tahtipuikkoa. Kouvottarien Veera Välimaan (10/3/4) seitsemällä peräkkäisellä pisteellä vieraat tulivat ensin tasoihin ja siirtyivät hetkeä myöhemmin ensi kertaa ottelussa johtoon (39-41). Kaisa Lindin (6/3) kolmosella Kouvottaret johti jakson lopulla jo neljällä pisteellä, mutta Espoon Kamilah Jacksonin (24/14/7) buzzer beater kakkosella oletetulle viimeiselle tauolle lähdettiin kahden pisteen vierasjohdossa (50-52).

Neljäs jakso ja Kouvottaret edelleen kuskin paikalla. Kouvottaret oli neljännellä jaksolla se joka määräsi tahdin. Vieraat eivät kuitenkaan muutamasta hyvästä yrityksestä huolimatta onnistuneet pääsemään karkumatkalle. Kaksi minuuttia ennen jakson päättymistä Kouvottaret johti viidellä pisteellä (66-71), mutta muutama huono hyökkäyspään ratkaisu antoi EBT:lle mahdollisuuden pysyä mukana.

Ero oli samainen viisi pistettä (68-73) vielä yhdeksän sekuntia ennen summeria kunnes valokeilaan nousi EBT:n Lotta Eräkangas (15/2). Omasta kuljetuksesta otettu kolmonen pohjaan (71-73), kaksi sekuntia ennen summeria Kouvottarien Camille Zimmermanin (19/8/4/4t) kaksi vaparia joista toinen sisään (71-74) ja sekunti ennen ottelun täyttä aikaa Eräkankaan toinen kolmonen sukkaan (74-74). Edessä viiden minuutin jatkoaika, mikäs siinä.

Jatkoajalla EBT ei päässyt kertaakaan johtoasemaan. Joko oltiin tasatilanteessa tai Kouvottaret johdossa. Suurta eroa ei kuitenkaan tullut missään vaiheessa. Kolmen minuutin pelaamisen jälkeen oltiin edelleen tutussa pattitilanteessa (79-79). Sitten estradin otti haltuunsa Kouvottarien Zimmerman. Vahva ajo pohjaan asti (79-81) ja minuuttia myöhemmin sama uudestaan (79-83). 10 sekuntia ennen jatkoajan päättymistä EBT:n Lotta Hämäläinen (7/5/4) nostatti vielä kertaalleen kotijoukkueen toiveita ottelun voitosta heittämällä kovan kolmosen keskelle korirengasta (82-83).

EBT rikkoi heti perään Kouvottarien Maria Koskista (2/3/2) pakottaen ikitaistelijan vapaaheittoviivalle. Koskisen käsi ei tärissyt kovassa paikassa vaan illan ainoat pisteet näkivät päivän valon tärkeään paikkaan, molemmat heitot pussin pohjalle (82-85). Koskisen pelitilanneheitot koko ottelussa 0/12, mutta mitäpä siitä, kun tärkeimmällä hetkellä heitto uppoaa. EBT:n aikalisä ja viisi sekuntia aikaa tiimalasissa. Paikka pelataan lopulta ex-kouvotar Ulriikka Nuolikoskelle (2/6/2) kolmosen viivalle, mutta Kouvottaret puolustaa tilan pois pakottaen Nuolikosken tyytymään kahden pisteen hyppyheittoon. Heitto ohi, peliaika loppu ja voitto Kouvottarille pistein 82-85 (74-74, 33-29).

Todettakoon vielä erikseen, että edellä mainittujen pelaajien lisäksi Kouvottarien Juuli Piiroinen (10/3/2) pelasi kauden parhaan ottelunsa. Todella väkevä suoritus molemmissa kenttäpäädyissä.

Kouvottarien päävalmentaja Mika Hartonen oli ottelun jälkeen onnellinen mies: ”Meiltä todella kova suoritus, varsinkin kun vieraissa ei ole kulkenut. Mielestäni toisen jakson pelillä ansaitsimme voittomme.”

Joukkueidensa parhaina pelaajina palkittiin kotijoukkueen Lotta Aaltonen ja vieraiden Veera Välimaa.

Espoo Basket Team: Kamilah Jackson 24/14/7/1r, Delaney Hodgins 18/10/1/2r, Lotta Eräkangas 15/2, Lotta Aaltonen 9/8/3/2r/1t, Lotta Hämäläinen 7/5/4, Sanni Tuomisto 6/3/3, Ulriikka Nuolikoski 2/6/2/2r ja Wilma Kivekäs 1/2/1r/1t.

Kouvottaret: Camille Zimmerman 19/8/4/1r/4t, Taeler Deer 19/7/9/1r, Claire Lamunu 15/17/3r/2t, Veera Välimaa 10/3/4/1r, Juuli Piiroinen 10/3/2/1r, Kaisa Lind 6/3, Maria Koskinen 2/3/2/1r, Henriikka Vähäuski 2/1 ja Emma Virtanen 2/0.

Jaksot: 17-7, 16-22, 17-23, 24-22, 8-11

Tilastot täältä

Kuvat: Matti O Koskinen