Kouvottaret kohtaa Peli-Karhut Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina

Koripallon naisten Suomen Cupin finaalissa nähdään naisten korisliigan tämän hetken kärkikaksikko. Kouvottaret (15/3) on toisena tasapistein kärkipaikalla olevan Peli-Karhujen (15/3) kanssa. Korisliigassa joukkueet ovat kauden aikana kohdanneet kahdesti molempien voittaessa kotonaan. Naisten Suomen Cup palasi ohjelmaan täksi kaudeksi kuuden vuoden tauon jälkeen.

Asetelma naisten korisliigassa: Kärkikaksikko on kohdannut kahdesti. Molemmat voittivat kotonaan. Kouvojen voitto tapahtui heti lokakuun alussa (84-73) ja PeKa:n kaksi kuukautta myöhemmin joulukuun alussa (107-55). Molemmat ovat myös hävinneet Tapiolan Hongalle vieraissa. Lisäksi Kouvottaret on hävinnyt vieraissa Catzille (77-68) ja PeKa Forssan Alulle (81-56). Vaikka joukkueilla on runkosarjassa jo 15 voittoa, ovat molemmat hävinneet viimeisen ottelunsa.

Road to the Finals, Kouvottaret: Kouvottaret johti naisten korisliigaa vaiheessa, jossa Suomen Cupin puolivälieräparit valittiin. Samalla se tarkoitti sitä, että Kouvottarilla tuli olemaan kotietu niin pitkään kuin se leikissä kestää. Sunnuntaina tämä kotietu konkretisoituu, Cupin finaalit pelataan Kouvolassa. Kouvottaret valitsi puolivälierävastustajakseen HBA Märskyn. HBA:n nuorisojoukkue ei pystynyt horjuttamaan emäntiään vaan Kouvottaret hoiti ensimmäisen vaiheen selvästi 28 pisteen marginaalilla (94-66). Välierissä Kouvottaret kohtasi naisten korisliigan viime kauden hopeamitalistin Lappeenrannan Catzin. Tästä ottelusta tulikin kova taistelu finaalipaikasta. Catz johti ottelua puoliajalla jo 14 pisteellä (26-40) ja suurimmillaan ero kävi lappeenrantalaisien hyväksi toisella puoliajalla jo 20 pisteessä. Kouvottarien hurja kiri viimeisellä 15 minuutilla kuitenkin kiidätti joukkueen rinnalle, ohi ja Cupin finaaliin pistein 80-74.

Kouvottarien ja Catzin välinen Cupin välieräottelu oli kovaa taistelua finaalipaikasta. Catz vei peliä 25 minuuttia, mutta Kouvottaret kiri takaa voittoon ja finaaliin.

Road to the Finals, Peli-Karhut: Viimeiset kaksi naisten korisliigan mestaruutta voittanut PeKa pääsi valitsemaan vastustajansa toisena, kohteeksi osui Torpan Pojat. Tuo ottelu ratkesi jo hyvin pitkälle ensimmäisellä puoliajalla jonka PeKa vei 19 pisteellä (55-36). ToPo iski takaisin vielä kolmannella jaksolla (69-57), mutta lopulta PeKa rullasi 21 pisteen voittoon (95-74). Välierissä kotkalaiset saivat vastaansa kovalla kotimaisella nipulla varustetun Forssan Alun. Tuo ottelu olikin huomattavasti tasaisempi kuin ensimmäisen kierroksen ToPo -matsi. PeKa onnistui tasaisen ensimmäisen puoliajan (46-43) jälkeen karkaamaan 15 pisteen johtoon kolmannen jakson puolivälissä. Vaikka Alku sai kirittyä eron yksinumeroiseksi, ei se enää päässyt kunnon iskuetäisyydelle. PeKa eteni finaaliin voittamalla ottelun pistein 92-81.

Kouvottarien päävalmentaja Mika Hartonen: ”PeKa on sarjajohtaja ja aina kova haaste meille. Heillä on laadukas pelaajamateriaali. Kovasti yritetään vastata heidän fyysisyyteensä, nopeaan pelitapaansa sekä sisäpeliin ja kolmen pisteen heittoihin.”

”Lähdetään pelaamaan me myöskin ennakkoluulotonta korista ja toteuttamaan mallikkaasti pelitapaamme puolustuksen kautta. Yritetään huolehtia hyvästä levypallopelistä, puolustukseen paluusta ja fyysisestä pelistä. Lisäksi tarvitaan osumatarkkuutta kauko- ja vapaaheittoihin. Tunne on isossa roolissa tässä pelissä.” – Hartonen ruotii oman joukkueensa tekemistä.

”Toivottavasti fanit matkaavat Jatkeelle runsain joukoin. Heitä jokaista tarvitaan taas sunnuntaina. Kymenlaakson paikallispeli ja Cup finaali on hyvä paikka seurata naisten korista.” – Hartonen päättää.

Ameryst Alston oli lokakuun PeKa -voitossa hurjalla pelipäällä. Pointti nakutti 40 pistettä erinomaisella tarkkuudella: kakkoset 9/13, kolmoset 5/8 ja vaparit 7/8.

Toimituksen neljä nostoa:

1. PeKa:n huikean kova ja laaja hyökkäysarsenaali. Kotkalaisten hyökkäys on tuottanut korisliigassa tällä kaudella lähes 90 pistettä ottelua kohden. Ero toisena tilastossa olevaan Kouvottariin (81p) on merkittävä. Lisäksi pistetehtailu ei ole vain muutaman pelaajan harteilla, sillä peräti viisi pelaajaa nakuttaa kaksinumeroisia keskiarvoja. Tasaisesta pisteiden jakautumisesta kertoo myös se, että PeKa:n pisteykkönen 185-senttinen sentteri Zykera Rice (19.8/9.0) on liigan pistetilastossa ”vasta” kuudentena. Vahvaa hyökkäystä tukevat myös seuraavat tilastot: liigassa ykkönen syötöissä (22.1), ykkönen 2p% (55.8), ykkönen 3p% (31.6%) ja lisäksi menetyksiä (11.9) sarjassa vähiten.

2. Puolustuspelaaminen. Kouvottarien vastaus PeKa:n vahvaan hyökkäykseen on löydyttävä puolustuspään tekemisestä. Juoksu- ja heittokilpailuun ei voida PeKa:a vastaan lähteä. Tai voidaan, mutta siinä ei oltaisi vahvoilla. Molempien joukkueiden puolustus on sarjan eliittiä, PeKa antaa vastustajalle 72.1 pistettä ottelua kohden ja Kouvottaret 72.0. Kouvottarillakin lukema paranee huomattavasti kun tarkastellaan kotiluolassa annettuja pisteitä (67.6). PeKa:lla kotikentän merkitys on puolustuspelaamisessa ollut vielä suurempi, vieraissa annetaan 78 pistettä ja kotona 66.1. Kouvottarien on pärjättävä Cupin finaalissa 1vs1 -puolustuksessa. Tehtävä ei ole helppo, mutta toteutettavissa. Pelaajien on tiedettävä vastustajan pelaajien vahvuudet ja heikkoudet hyökkäyksessä. Lisäksi joukkuepuolustuksen tulee toimia kommunikointia myöden. Tiivis joukkuepuolustus ilman turhaa uhkapeliä antaa eväät myös hyvään hyökkäyksen käynnistämiseen.

3. Huonot jaksot minimoitava. Huonoja jaksoja tulee jokaisessa ottelussa, se on selvä. Kyse onkin siitä, kuinka niihin reagoidaan, miten ne katkaistaan ja kuinka joukkue jatkaa tämän jälkeen. Huonot jaksot on pystyttävä finaalissa pitämään mahdollisimman lyhyinä. Voitosta pelaaminen ei kestä yhtäkään kokonaan huonoa 10-minuutin jaksoa. Aina ei ole varaa ottaa aikalisää, vaan pelaajien pitää kokoontua ripeästi pelitaukojen aikana ja keksiä ratkaisu yhdessä. Kokeneiden ja johtavien pelaajien merkitys korostuu.

4. Suomen Cupin finaali. Korisliigan kärkikaksikko. Viime kevään pudotuspelien välieräsarjapari. Kymenlaakson paikallisottelu. Vastakkain paljon jo historian saatossa voittanut PeKa ja vasta neljättä kauttaan ylimmällä sarjatasolla pelaava Kouvottaret, joka on toistaiseksi vailla minkään väristä mitalia. Kaikki on kuin pedattu valmiiksi huippujännittävälle korisillalle. Toivottavasti illan kattaus saa myös kymenlaaksolaisen koripalloyleisön liikkeelle ja Jatke Areenalle. Toivottavasti Cupin finaali kuorrutetaan ja viimeistellään loistavalla tunnelmalla, molemmat joukkueet ovat sen vahvalla kaudella ansainneet.

Kouvottarista on huokunut läpi kauden erinomainen joukkuehenki. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen niin hyvinä kuin hieman huonompinakin aikoina. Cupin finaalissa Kouvottarien onkin pelattava ja onnistuttava joukkueena, yksilöinä mitaten ja paperilla PeKa onkin ennakkosuosikki otteluun.

Kouvottarien kapteeni Kaisa Lind: ”Huomenna edessä kauden tähän asti isoin peli. PeKa on todella kokenut, taitava, urheilullinen ja tulivoimainen joukkue. Finaalissa pitää olla valmiina heti pelin alusta ja saada puolustuksen kautta peli rullaamaan. Finaaleja ei ihan joka kausi pelata, joten niistä pitää nauttia.”

”On hienoa päästä pelaamaan Cupin finaali meidän mahtavan kotiyleisön edessä. Kotkasta saapuu varmasti myös faneja, joten odotan tunnelman olevan huipussaan. Toivottavasti Taret -fanit saapuvat hallille sankoin joukoin ja laittavat jaossa olevat ämpärit paukkumaan.” – kokenut Lind jatkaa.

Joukkueiden oletetut avausviisikot:

Kouvottaret: Ameryst Alston (21.5/5.1/4.7/2.1r) – Roosa Frimodig (6.2/2.1/1.6) – Camille Zimmerman (18.0/9.9/4.3/2.7r) – Kaisa Lind (5.5/3.4/1.4) – Brandi Harvey-Carr (15.5/8.0/1.8).

Peli-Karhut: Tiasha Gray (15.3/6.97.4/2.7r) – Zykira Lewis (15.5/5.1/2.8) – Linda-Lotta Lehtoranta (12.3/3.3/7.0) – Elena Melto (14.2/7.5/3.1/1.2t) – Zykera Rice (19.8/9.0/1.8).

Naisten Suomen Cupin finaali Kouvottaret – Peli-Karhut sunnuntaina 26.1. klo 19.00 Kouvottarien kotiluolassa Jatke Areenalla. Tervetuloa molempien joukkueiden fanit, tehdään yhdessä Cupin finaalista hienoa tapahtuma.

Mikäli et syystä tahi toisesta pääse paikalle Jatke Areenalle, on ottelu nähtävissä YLE TV2:ssa suorana lähetyksenä.

Voiton ja sen tuoman gloorian lisäksi kärkikaksikolle on luvassa myös rahapalkinto, voittajalle 10 000 euroa ja kakkoselle 3 000 euroa.

Kuvat: Tuula Aronen ja Tuomo Tulokas