Kouvottaret kuilun partaalta voittoon ja Cupin finaaliin

Kouvottaret ja Catz tarjosivat 476-päiselle yleisölle jännitysnäytelmän vailla vertaa kun joukkueet kohtasivat Suomen Cupin välierässä Kouvolan Jatke Areenalla keskiviikkona. Catzilla oli jo huippusauma ratkaista ottelu, mutta niin vain kotijoukkue kampesi väkisin mukaan voittotaisteluun. Kouvottaret voitti loppumetreille asti jännittävän ottelun lopulta pistein 80-74 (26-40) ja eteni näin Cupin finaaliin.

Ottelun alku taivallettiin käsi kädessä aina viiden minuutin virstan pylväälle asti (12-12). Sen jälkeen Catzin valtakautta kesti parketilla lähes 20 minuuttia. Ensimmäisen jakson päätteeksi eroa oli jo 8 pistettä (16-24). Toinen jakso ei tarjonnut muutosta vaan Kouvottarien pelaaminen jatkui hieman laiskana ja passiivisena. Catz kiitti ja kasvatti eroa. Suurimmillaan ero kävi toisella jaksolla 16 pisteessä (22-38) ja puoliajalle lähdettiin 14 pisteen (26-40) vierasjohdossa.

Kouvottarien valmennus ei puoliajalla puuttunut juurikaan pelikirjaan tai pelillisiin asioihin. Sitäkin enemmän sanottavaa oli intensiteetistä, energiasta, taisteluilmeestä ja irtopalloista kamppailemisesta.

Ameryst Alston (26/9/7) pelasi vahvan toisen puoliajan. Camille Zimmerman (19/10/4) valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi.

Toisen puoliajan alku ei paljoa lupaillut, tai riippuu siitä kumman joukkueen näkökulmasta asiaa tarkastelee. Kaksi minuuttia pelattu ja ero 18 pistettä (30-48), Kouvottarien aikalisä. Vielä pari pistettä lisää vieraille ja ero oli jo 20 pistettä (30-50).

Mutta sitten Kouvottarien kotimaiset pelaajat, jotka ensimmäisellä puoliajalla jäivät täysin pisteittä, alkoivat nostaa joukkuettaan suosta. Roosa Frimodigin kaksi onnistunutta vaparia, Henriikka Vähäuskin neljä pistettä, Ameryst Alstonin kakkonen ja Maria Koskisen, ja samalla koko joukkueen ensimmäinen kolmonen toivat Kouvottaret hetkessä 9 pisteen päähän (41-50). Eikä kotijoukkueen hurmos tähän päättynyt. Viimeiselle tauolle lähdettiin enää 3 pisteen vierasjohdossa (51-54).

Elli Salovaaran kakkosella ja Alstonin kolmosella Kouvottaret siirtyi pitkästä aikaa johtoon (56-54). Camille Zimmermanin kolmonen kasvatti eron jo viiteen pisteeseen (59-54). Catz otti aikalisän ja sen jälkeen tapahtumat kentällä tasoittuivat.

Catzin Tuulia Timo (9/1) ajaa laidasta ohi Kouvottarien puolustuksen, mutta tulee torjutuksi Brandi Harvey-Carrin (11/11/3t) toimesta.

Kun peliaikaa oli kellossa enää kolme minuuttia tuli Catz Natalie Dayn (17/6/2t) kakkosella vielä pisteen päähän (69-68), mutta tämän lähemmäs lappeenrantalaiset eivät enää päässeet. Ajassa 38:21 Kouvottaret oli jälleen karannut kahdeksan pisteen päähän (76-68) eikä tästä ollut enää vierailla toipuminen. Ottelun viimeiset pisteet heitti Catzin Tuulia Timo (9/1) neljä sekuntia ennen summerin pärähdystä (80-74, 26-40).

Kouvottarien päävalmentaja Mika Hartonen pölyn laskeuduttua: ”Ei oltu henkisesti valmiita pelaamaan ensimmäisellä puoliajalla. Puoliajalla puhuttiin efortista, joukkueen puolesta taistelemisesta ja siitä, että jokainen pelaaja taistelee jokaisesta pallosta. Kolmannen jakson alussa otettiin aikalisä kun mikään ei ollut muuttunut. Sanoin aikalisällä, että nyt on viimeinen hetki muuttaa jos jotain aiotaan muuttaa.”

Maria Koskinen (9/2) oli yksi kotijoukkueen sytyttäjistä kolmella kolmosellaan ja aktiivisella puolustuspelaamisella.

”Henkka +- saldo +19, erittäin hieno 17 minuuttia. Brandi näytti myös, että kyllä iso pelaaja voi mennä lattialle kamppailemaan irtopalloista. Sanoin Ameryst Alstonille, että nyt on sun vuoro johtaa tätä joukkuetta. Hänhän nosti kolmannen jakson lopulla ja neljännellä jaksolla omaa profiiliaan selvästi. Kotimaisilla pelaajilla oli nolla pistettä puoliajalla, toisella puoliajalla 24 pistettä. Lisäksi toisella puolikkaalla saatiin laskettua menetysten määrää. Todella hieno 15 minuuttia miten joukkue voi pelin sisällä parantaa omaa esitystään ja kehittää omaa peliään. Huikean hieno suoritus, tämä on sinnikäs joukkue.” – Hartonen päättää.

Joukkueidensa parhaimpina pelaajina palkittiin Kouvottarien Camille Zimmerman ja Catzin Jordan Jones (23/1/2/2r). Makeimman pelaajan Kouvolan lakritsit saivat kotijoukkueen Ameryst Alston ja vieraiden Erica Covile (17/15/2/5r/1t).

Kouvottaret: Ameryst Alston 26/9/7/2r, Camille Zimmerman 19/10/4/1r/1t, Brandi Harvey-Carr 11/11/3t, Maria Koskinen 9/2/1r, Henriikka Vähäuski 6/6/2/1r, Roosa Frimodig 5/1/1, Kaisa Lind 2/2/1r, Elli Salovaara 2/2/1r ja Jemina Airaksinen 0/0.

Finaali pelataan 26. tammikuuta Kouvolassa. Vastustaja finaaliin tulee otteluparista Peli-Karhut – Forssan Alku. Tämä välierä pelataan torstaina.

Kuvat: Matti O Koskinen