Kouvottaret voitti Catzin ja varmisti kotiedun puolivälieriin

Kouvottaret (19/4) nappasi kauden toisen voittonsa Catzista (14/9) lauantain naisten korisliigakierroksella kun se voitti lappeenrantalaiset kotonaan pistein 82-65 (42-38). Kouvottaret vankisti asemiaan sarjan kärkikahinoissa kuluvalla viikolla kun se voitti jo keskiviikkona kotonaan Forssan Alun (15/8). Lauantain voitolla Kouvottaret varmisti myös pudotuspelien kotiedun puolivälieriin vaikka runkosarjaa on jäljellä vielä neljä ottelua.

Catz onnistui tavoitteessaan ensimmäisellä puoliajalla. Se sai pidettyä tempoa alhaalla ja Kouvottaret ei löytänyt lääkkeitä peliä vauhdittamaan. Ensimmäisellä jaksolla (21-20) joukkueet eivät saaneet suuntaan tai toiseen eroa aikaiseksi. Toisella jaksolla (21-18) Kouvottaret onnistui hieman ennen 10- minuuttisen puoliväliä kasvattamaan eron 8 pisteen runilla juuri kahdeksaan pisteeseen (31-23), mutta Catz imi eron lähes kiinni puoliaikaan mennessä (42-38).

Ameryst Alston nakutti 31 pistettä vahvoilla ajoillaan. Usein puolustus oli iholla ja ahdisti vaikeisiin ratkaisuihin, mutta siitä huolimatta pisteitä syntyi. Kakkosten tarkkuus (60%, 9/15) pysyi kuitenkin hyvänä.

Kolmannen jakson ensimmäinen puolikas edettiin vielä samalla kaavalla (47-45), mutta sen jälkeen alkoi ote siirtyä kotijoukkueelle. Pitkälti Ameryst Alstonin (31/12) ja Jemina Airaksisen (8/2) pisteillä Kouvottaret nykäisi viimeiselle tauolle lähdettäessä eron 13 pisteeseen (64-51).

Kouvottaret nykäisi heti neljännen jakson alkuun eron jo 18 pisteeseen (69-51) ja optimistisimmat kuvittelivat ottelun jo ratkenneen. Catz iski kuitenkin vielä kerran. Vieraat punnersivat väkisin eron yhdeksään (71-62) heti jakson puolivälin krouvin jälkeen, mutta siihen pyristely myös loppui. 1,5 minuuttia myöhemmin ero oli venähtänyt jälleen turvallisen tuntuiseksi 15 pisteeseen (77-62). Viimeisen kolmen minuutin aikana Catz ei enää pystynyt kotijoukkuetta hätyyttelemään ja näin eroksi jäi summerin viheltäessä 17 pistettä (82-65, 42-38).

Kouvottarien päävalmentaja Mika Hartonen: ”Catz on kyllä ihan huikea pelin temmon säätelyssä. Ensimmäinen puoliaika oli meille todella hankala. Tiivistettiin puolustuspeliä ja koko joukkue oli Claire etunenässä vahva hyökkäyslevyissä. Vähennettiin myös menetyksiä toisella puolikkaalla. Se oli todella tärkeä asia.”

Tällä osa-alueella Kouvottaret oli ratkaisevasti vahvempi, levypallopeli. Kotijoukkue viimeisteli hyökkäyslevyistä 29 pistettä ja se lienee suurin yksittäinen tekijä voittoon. Myös puolustus oli jälleen hyvällä tasolla.

”Puolustuspelin kautta tultiin kuitenkin taas tähän mukaan ja saatiin nostettua tempoa. Nopean hyökkäyksen pisteet meillä 4 ja Catzilla 3 kuvastaa tätä peliä aika paljon. Meille hyökkäyslevyt ja niistä tulleet 29 pistettä olivat meille todella arvokkaita. Puolustuspeli ja 65 pistettä vastustajalle on meiltä hyvä suoritus.” – Hartonen jatkaa.

Toimituksen nostot:

1. Hyökkäyslevypallot. Kouvottaret voitti levypallot selvästi molemmissa kenttäpäädyissä (55-36), mutta hyökkäyspään levypallot olivat Catzin näkövinkkelistä turmiollisia. Kouvot haki lähes yhtä paljon hyökkäyspään irtopalloja (23) mitä Catz otti puolustuspäässä (28). Eli lähes joka toinen irtopallo Catzin päädyssä päätyi kotijoukkueen hyppysiin. Tosin hyökkäyslevyrit antavat vain uuden mahdollisuuden. Tämän mahdollisuuden Kouvottaret käytti surutta hyväkseen nakuttamalla näistä peräti 29 pistettä. Catz sai hyökkäyslevyistään aikaiseksi vain 6 pistettä.

2. Puolustus. Kouvottarien puolustus alkaa olla hyvässä iskussa pudotuspelien lähestyessä. Aiemmin viikolla se jätti Forssan Alun hyökkäysarsenaalin 56 pisteeseen ja Catzillekin suotiin vain 65 pistettä. Toisella puoliajalla, kun matsia ratkaistiin, sai Catz aikaiseksi 27 pistettä. Kouvottarien puolustus on koko kauden ollut sarjan parasta antaen vastustajalle vain 70.9 pistettä ottelua kohden.

Joukkueensa kapteenille Kaisa Lindille tuli edellisen ottelun myötä täyteen 300 runkosarjaottelua pääsarjatasolla. Kukat luovutti Catz ottelun jälkeen Kouvottarien GM Marko Frimodig ja joukkueenjohtaja Terhi Vikström.

3. Ameryst Alston ja Claire Lamunu. Tämä kaksikko oli hurjassa iskussa. Catzin puolustus ei saanut Kouvottarien tehopelaajia kuriin oikeastaan missään vaiheessa. Molemmat tehtailivat todella vahvan tupla tuplan, Ameryst 31/12 ja Claire 20/17. Kaksikko riisti yhteensä viidesti ja noukki 14 hyökkäyspään levypalloa. Claire haki yksinään 11 hyökkäyspään irtopalloa. Yhteenlaskettu teholukema on huikea 76 kun koko joukkueella se oli 103.

Joukkueidensa parhaina pelaajina palkittiin Kouvottarien Ameryst Alston ja Catzin Erica Covile (22/10). Makeimman pelaajan lakut saivat hyppysiinsä kotijoukkueen Jemina Airaksinen ja vieraiden Tuulia Timo (12/2).

Kouvottaret: Ameryst Alston 31/12/5/2r, Claire Lamunu 20/17/2/3r, Camille Zimmerman 8/9/3/2r/1t, Jemina Airaksinen 8/2, Maria Koskinen 6/1/1, Kaisa Lind 3/4/3, Yasmine Blomfelt 3/3/1, Roosa Frimodig 3/2/1, Henriikka Vähäuski 0/2/1t ja Elli Salovaara 0/0.

Kuvat: Tuomo Tulokas