Seuraava otteluKauhajoki — Kouvot/23.1.2019/Kauhajoen Liikuntahalli

Osku Heinonen – Ensimmäinen kausi täysammattilaisena

Ensi kuussa 24-vuotta täyttävä Osku Heinonen teki juhannuksen korvilla uransa kannalta ison päätöksen. Kasvattajaseurassaan Tampereen Pyrinnössä koko ikänsä aina juniorista edustusjoukkueeseen asti pelannut Heinonen solmi pelaajasopimuksen hallitsevan Suomen mestarin Kouvolan Kouvojen kanssa. Pyrinnön edustusjoukkueessa yhteensä seitsemän kautta pelanneena ja seurassa Suomen mestaruuttakin juhlinut 194-senttinen laituri tuo nuoreen kouvolaumaan nuoresta iästään huolimatta myös kokemusta. Juniorivuosina Heinonen valittiin vuoden pelaajaksi niin A- kuin B-poikienkin SM-sarjassa.

Tällä hetkellä Tanskan maajoukkueen parissa temmeltävä Kouvojen päävalmentaja Pieti Poikola tuntee Heinosen erinomaisesti sillä yhteisiä vuosia Tampereella kertyi useampikin. Näin Poikola luonnehti Heinosta kesäkuussa pelaajasopimuksen julkistamisen yhteydessä:

Osku oli kuudes pelaaja ja varmimpia suorittajiamme Pyrinnön mestaruuskaudellamme, kunnes loukkaantuminen sotki kuviot. Silloin hän toi meille stoppeja pystyen puolustamaan laajalla skaalalla paikkoja kahdesta neljään. On mukavaa saada ryhmäämme hienosti toiminta-ajatukseemme sopiva pelaaja: erinomainen harjoittelija ja tyylikäs urheilija, jolla parhaat pelit ovat edessä päin.

Kouvolassa jo jonkin aikaa uuden joukkueensa kanssa harjoitellut Heinonen on myös siirtänyt jo kortteerinsakin Kymenlaaksoon. Miltä meno Kouvolassa vaikuttaa Osku Heinonen?

Kaupungilla olen vieraillut useasti myös vapaa-ajallani koska minulla asuu äidin puolen sukua Kouvolassa. Joukkuekaverini Kouvoissa ovat tuttuja pelikentiltä vastustajan roolissa usean vuoden ajalta ja olenkin innoissani, että pääsen tutustumaan heihin paremmin saman joukkueen jäseninä tulevan kauden aikana. Erinomaisena asiana olen kokenut Kouvojen henkilökunnan todella ystävällisen, mutta samalla ammattimaisen tavan toimia. Olen positiivisesti yllättynyt kuinka hyvin asiat on hoidettu kanssani. Ylipäätään koko kesä on sujunut hyvin. Takana on paljon treeniä ja välillä on käyty mökillä huilailemassa.

Mitä odotuksia hyvänä heittäjänä tunnetulla Heinosella on lokakuussa alkavan kauden osalta?

Pyrinnössä pelatessani olen ollut aina nuorimpien pelaajien joukossa, joten sen osalta rooli on hieman erilainen Kouvoissa. Kentällä rooli heittäjänä ei luultavasti tule hirveästi muuttumaan. Pelisysteemi on kuitenkin minulle Pyrinnön ajoilta tuttu, joten sen osalta voin myös auttaa muita pelaajia. Pelaan ensimmäistä kertaa koripalloa täysammattilaisena, joten minulla on korkeat odotukset pelaajana kehittymisen suhteen. Koska joukkueella on pohjalla viime kaudelta Suomen mestaruus, ei tavoitteena voi olla muuta kuin sen uusiminen. Lisäksi odotan joukkueen osalta jatkuvaa kehittymistä sekä työtä hyvällä yhteishengellä.

Heinonen oli hyvässä kiidossa kaudella 2013-2014 (5.3p/2.0l), mutta ikävä loukkaantuminen katkaisi menon kesken kauden. Mitä tapahtui?

Helmikuussa 2014 polven eturistiside meni poikki, jonka jälkeen menin leikkaukseen ja sen jälkeen alkoi usean kuukauden kuntoutusjakso. Kuntoutus meni hyvin ja pääsinkin takaisin pelikentille ennen joulua -14. Kausi 2014-2015 meni hyvin ottaen huomioon loukkaantumisen, mutta viime kaudella joukkueesta ei tahtonut löytyä minulle sopivaa roolia, vaikka polvi olikin paremmassa kunnossa kuin edellisellä kaudella. Tämä kuitenkin kasvatti haluani näyttää ja lisäsi motivaatiota tulevalle kaudelle.

Kuten todettua tunnetaan O. Heinonen erinomaisena heittäjänä. Tästä hyvänä osoituksena viimeisellä neljällä kaudella kolmen pisteen heitot ovat osuneet haitariin hyvällä 37.5%-45.5% kausikohtaisella tarkkuudella. Mitä vahvuuksia uusi kouvo itse tunnistaa pelissään?

Joukkuepuolustuksen toteuttaminen on vahvuuteni puolustuspäässä. Pyrin aina tuomaan energiaa ja puhetta puolustukseen. Hyökkäykseen tuon heittovoimaa. Heitto on ollut kesällä hyvässä formissa ja Mansikka-ahon koriraudat ovat tulleet jo vähän tutuiksi. Lisäksi olen muille pelaajille Suomi-Pieti-Suomi sanakirjana, jos he eivät uutta päävalmentajaa heti ymmärrä. Kehitettävää on puolestaan pallollisen puolustajana etenkin, kun on nopeita kavereita vastassa.

Kouvojen pääkäskijä herra Poikola on kehunut usein Heinosen korkeata harjoitusmotivaatiota. Mistä löytyy aina vuosi vuodelta tarvittava motivaatio ja tsemppi harjoitella tunnollisesti ja kovaa? Mitä haluat kovalla harjoittelulla vielä saavuttaa?

Intohimo koripalloa kohtaan on isoin tekijä treenimotivaation ylläpitämiseen. Toinen motivaattori on joukkueen kehittyminen, johon päästään sillä, että sekä valmentajat, että pelaajat vaativat toisiltaan kovaa työtä. Lisäksi vuonna -14 olin loukkaantuneena ja en päässyt pelaamaan Korisliigan finaaleita. Viime kaudella finaalipelit menivät myös tavallaan sivu suun. Joten henkilökohtaisella tasolla näiden pelien pelaaminen olisi mahtavaa. Täten myös joukkueena finaaleihin pääseminen on jotain, mitä haluaisin saavuttaa. Jotta sinne asti päästään, täytyy saavuttaa jokapäiväisessä tekemisessä mielekkyys ja terve kilpailu.

Tästä päästäänkin sopivasti haastattelun loppuun utelemaan muutaman kuukauden takaisen Kouvot – Pyrintö-finaalisarjan tunnelmista. Mitä muistoja kyseinen sarja jälkeenpäin herättää ja millä miettein Osku Heinonen palaa Pyynikille ensi kertaa urallaan vierasjoukkueen paidassa?

Finaalisarja oli siitä mielenkiintoinen, että molemmat joukkueet tuntuivat pelaavan paremmin vieraskentällä. Finaalipelien vieminen jäähalleihin on tietysti loistavaa, koska pelaajat nauttivat pelaamisesta isommalle yleisölle. Loppujen lopuksi Pyrinnöltä ei löytynyt aseita pysäyttää Kouvojen useita heittäjiä ja näin Kouvoille ansaittu mestaruus.Tulevalla kaudella punakaartin suunnasta tulee varmasti huutelua, mutta luultavasti päävalmentajalle menee siitä silti leijonan osa. Tietysti on myös jännä pelata tuttuja jätkiä vastaan eri joukkueen paita yllä.

Osku Heinosen terveiset Mansikka-ahon kotiyleisölle ovat lyhyet ja selkeät.

Jatkakaa samaa meteliä, jota piditte finaaliotteluissa!