Raportti (25/36): Korihait – Kouvot 81-87 (31-44)

Kouvot onnistui kaappaamaan kauden kolmannen vierasvoittonsa lauantaina Uudessakaupungissa. 13 ottelun tappioputkessa vaeltava kotijoukkue Uudenkaupungin Korihait oli hätää kärsimässä kolme ensimmäistä jaksoa, mutta osoitti suurta sydäntä nousten viimeisellä jaksolla mukaan voittotaisteluun. Kouvot oli kuitenkin ottelun ratkaisuhetkillä kylmähermoisempi vieden sarjapisteet mukanaan pistein 81-87 (31-44).

Kouvot on tullut viime peleissä hyvin mukaan heti alusta ja sama toteutui myös lauantaina Pohitullin parketilla. Kotijoukkue johti ottelua vielä viiden minuutin pelin jälkeen (14-11), mutta hyvän peli-ilmeen ja laaditun taktiikan noudattaminen nosti Kouvot 17-2 runilla johtopaikalle ensimmäisen jakson päätteeksi (16-28). Kouvot jatkoi erinomaisia otteitaan toisella puoliajalla karauttaen kolmessa minuutissa jo 18 pisteen johtoon (19-37). Korihaiden aikalisän jälkeen meno kentällä tasaantui ja tasoittui. Kotijoukkue tuli pariin otteeseen 12 pisteen päähän vieraista ja puoliajalle lähdettiin lopulta 13 pisteen vierasjohdossa (31-44). Kouvojen kaikki pelaajat olivat avanneet pistetilinsä puoliaikaan mennessä ja suurimman pistesaaliin oli heittänyt Steven Pledger (12p). Kolmas jakso ei tuonut vaihdosta kenttätasapainoon vaikka Korihait tulikin hyvin puoliajalta sisään (39-49). Reilun kuuden minuutin pelin jälkeen Kouvot oli karannut jo 20 pisteen johtoon (41-61), mutta Korihaiden kotimaisten pelaajien johdolla kotijoukkue kiri siimaa sisään ennen jakson loppua niin, että viimeiselle tauolle lähdettiin Kouvojen 15 pisteen johdossa (51-66).

Tässä vaiheessa myös Pohitullin kotiyleisö innostui omiensa otteista ja se vaikutti kuin olisi heitetty bensaa nuotioon. Kouvot onnistui ensimmäiset pari minuuttia pitämään tilanteen stabiilina, mutta Panu Peltokankaan (12/1) kaksi peräkkäistä kolmosta toi hait jo viiden pisteen päähän (65-70) kun peliä oli jäljellä vielä kuusi minuuttia. Minuuttia myöhemmin liigajyrä Mikko Jalonen (12/2/7) toi kolmosellaan kotijoukkueen jo kahden pisteen päähän (68-70) kotikatsomon ulvoessa suoraa huutoa ja vaikutti siltä, että momentum oli kääntymässä ellei jo kääntynyt.

Seuraavat lähes kaksi minuutti taisteltiin ilman pisteitä kunnes Kouvojen Steven Pledger (19/8) räjäytti pankin. Pledgerille pelattiin skriinin kautta paikka miehen omalle leipäheitolle, Raheem Applebyn (25/5/7) nappisyöttö näppeihin, pallo radalle ja kolme pinnaa plakkariin (68-73). Vahvan ottelun pelannut kotijoukkueen Aapeli Alanen (9/3) toi kuitenkin heti seuraavasta hyökkäyksestä Korihait jälleen kolmen pisteen päähän (70-73). Seuraavan kahden minuutin aikana Kouvot onnistui tekemään kuusi pistettä Applebyn kahdella ja Mike Cuffeen (8/3/3) yhdellä kakkosella Korihaiden Mikael Herbertin (16/3) yhtä kakkosta vastaan ja näin viimeiselle minuutille lähdettiin Kouvojen seitsemän pisteen johdossa (72-79). Korihait onnistui varsin hyvin pisteiden teossa, mutta eron pysytellessä koko ajan vähintään kahden pallon hallinnan pelinä, oli kotijoukkue pakotettu rikkomaan aina Kouvojen saadessa pallon. Kouvojen hermot pitivät Applebyn (1p:12/13, 92%) upottaessa kuusi ja Pledgerin kaksi vapaaheittoa 100%:n tarkkuudella sisään. Hyvästä loppukiristä ja vahvasta taistelusta huolimatta Korihaille palkintona kultainen ananas ja Kouvoille tuliaisina kaksi sarjapistettä pistein 81-87 (31-44).

Korihaiden päävalmentaja Jarno Nikula: ”Jokainen voi tilastoista nähdä, että meidän joukkueesta yli puolet pinnoista tulee suomalaisilta. Me tarvitaan Aapeli Alasen kaltaisia taistelijoita, mutta liiga on niin kova, että vielä Aapelin pelitasolla ei ilta illan perään pysty kantamaan joukkuetta, se olisi vahvistusten tehtävä. Meidän nuoret suomalaispojat antavat kaikkensa sillä tasolla, jossa he tällä hetkellä ovat. Vahvistusten pitäisi olla tekemisessään selvästi kovempia, muuten ei pärjää tällä tasolla. Kyllä heillä potentiaalia olisi. Eka kymppi oli omaa virhettä, sillä vaihdoin kolme pelaaja kerralla ja se sekoitti tekemistä. Ennen puoliaikaa saatiin hyvää intensiteettiä. Neljännellä jaksolla ei ollut ”kömppäjalkoja” kentällä, erona oli lopulta se, että Kouvolan viimeistely oli tiukassa paikassa tehokasta. Viimeisen neljänneksen taisteluilme kantoi vain lähelle.”

Nikula osuu lausunnossaan naulan kantaan. Korihaiden 81 pisteestä peräti 51 syntyi kotimaisten pelaajien hyppysistä. Joukkueen viiden tehokkaimman pelaajan joukossa oli lauantaina ainoastaan yksi ulkomaalaisvahvistus, Emmanuel Holloway (14/2/5). Varsinkin kotijoukkueen parhaana palkittu Mikael Herbert (16/3), kolmosillaan kotijoukkueen ja yleisön sytyttänyt Panu Peltokangas ja vahvasti puurtanut Aapeli Alanen olivat hyvässä vedossa. Myös kokenut Mikko Jalonen oli hyvällä pelipäällä. Marcus Van (6/2,16min), Gary Johnson (5/7/4, 25min) ja Eric McAlister (5/2, 8min) olivat yllättävän vaisuja. Kolmikosta Johnson pesi hieman kasvojaan ottelun lopun vahvalla peli-ilmeellään.

Kouvojen päävalmentaja Pieti Poikola antoi tukensa Nikulan ulkomaalaispelaajien valinnan vaikeuteen: ”Meillä on hyvät vahvistukset, mutta toisaalta olemme vaihtaneet myös monta kertaa. Korisliiga on hankala sarja sillä tavalla, että se mitä ulkomaalaisvahvistuksille maksetaan Korisliigassa ja mikä on vahvistusten vaatimustaso, eivät kohtaa. Vaatii myös paljon hyvää tuuria löytääkseen hyvät vahvistukset ja kaiken lisäksi myös markkinat ovat tällä hetkellä hyvin vaikeat. Sen takia vahvistukset meidän sarjassa vaihtuu niin usein koska kun pelaat hyvätasoisessa Korisliigassa kovan kauden, niin seuraavalla kaudella saman pelaajan hintalappu on kaksin- tai kolminkertainen. Näin kävi esimerkiksi Kouvojen viime kauden vahvistuksille. Kouvot voitti mestaruuden , mutta ei mitään jakoja pitää samoja vahvistuksia.”

Coach Poikola jatkaa itse lauantain ottelusta: ”Pelaamme pudotuspelipaikasta ja puhuttiin joukkueen kanssa etukäteen siitä, että tämä on meille tärkeä peli ja tietyllä tavalla halusimme luoda itsellemme paineita ja valmistautua myös näin pudotuspeleihin joissa pelataan ”do or die”. Haluttiin katsoa, että olemmeko riittävän iso joukkue ja se mikä oli kiva huomata niin oltiin aika hyviä pelin alussa. Toteutettiin pelisuunnitelmaa ja oltiin valmistauduttu hyvin. Tiedettiin mitä Korihait tekee toteutus oli meidän muihin vieraspeleihin verrattuna ihan kärkikastia niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin. Hyvää koripalloa meiltä ja ollaan selkeästi otettu monta askelta eteenpäin kahden kuukauden takaisesta kerrasta Pohitullissa. Täytyy nostaa hattua Korihaille sillä he kokeilivat kahta eri palloscreenipuolustusta ja me oltiin itse asiassa siihen toiseenkin valmistauduttu ja tiedettiin mitä tehdä sitä vastaan. Sitten tuli kolmas palloscreenipuolustus ja he menivät viisikkoon missä on pelkästään heittäjiä ja he vaihtoivat kaikki screenit. Pelattiin aiemmin Kotkaa vastaan vastaavaa peliä ja silloin löydettiin aika hyvin lääkkeet, mutta vielä näkyy se, että meidän konsepti on liian ohkaista sillä emme pystyneet tänään ottelun aikana toteuttamaan vaihtavaa screeniä niin hyvin kuin aiemmin Kotkaa vastaan. Samaan aikaan Korihait otti niitä heittoja mitä haluttiin heidän ottavan, mutta ei siinä vaiheessa ottelua kun meillä on 15 pistettä keulaa. Silloin ei pidä antaa Peltokankaankaan heittää kättä vastaan tai Hollowayn ottaa kättä vastaan pull uppia vaan puolustajan olisi pitänyt tulla vähän lähemmäs. Oli iso asia, että pysyttiin rauhallisena vaikka ollaan hävitty paljon tiukkoja pelejä. Ehkä tässä lopussa yhteiset harjoituskokemukset auttoivat siinä mielessä, että vaikka Korihait tuli kahden pisteen päähän niin juostiin seuraavana hyökkäyssettinä meidän parhaalle heittäjälle se paikka mikä haluttiin ja Steven (Pledger) teki sitä työtä mitä varten sen on meille tuotu eli pisti heiton sisään. Sama on pudotuspeleissä eli isot heitot pitää pistää koriin ja tänään me onnistuttiin siinä. Voidaan sanoa, että oltiin onnekkaita, mutta toisaalta tienattiin se onni sillä, että saatiin sellainen heitto mikä haluttiin.”

Kuten monta edellistäkin ottelua, onnistui Kouvot myös lauantaina hienosti joukkueena. Kaikki yhdeksän pelaajaa heittivät pisteille ja osallistuivat yhteisiin talkoisiin hyvällä ilmeellä. Kouvot heitti kakkoset (72%, 21/29) ja vapaaheitot (91%, 21/23) sisään erinomaisella tarkkuudella ja kolmonenkin upposi kohtuullisesti (38%, 8/21) varsinkin vieraskentällä. Kouvot vei myös levypallot (27-35) ja syöttöjäkin kirjattiin mukavasti (19), mutta menetysten määrä (16) oli edelleen turhan suuri. Raheem Appleby on kyllä varsin mielenkiintoinen velikulta. Mieletön nopeus, huikeita ajoja ja donkkeja, maukkaita syöttöjä ja vapaaheitot tarkasti sisään. Pledger ja Rakeem Buckles (14/8/4) pelasivat hyvän ottelun ja kaikki kotimaiset esiintyivät edukseen. Mike Cuffee hitsasi omalla tekemisellään porukan hyvin yhteen erityisesti puolustuspäässä. Ilmeisesti myös joukkueen itseluottamus on kohoamaan päin sillä Korihaiden hyvästä loppukiristä huolimatta maltti ja usko omaan tekemiseen säilyivät ratkaisevalla hetkellä.

Joukkueidensa parhaimpina pelaajina palkittiin Korihaiden Mikael Herbert ja Kouvojen Raheem Appleby.

Korihait: Mikael Herbert 16/3/2/1r/1t, Emmanuel Holloway 14/2/5/1r, Mikko Jalonen 12/2/7/1r, Panu Peltokangas 12/1/1r, Aapeli Alanen 9/3/1/1r, Marcus Van 6/2/1/1r, Gary Johnson 5/7/4, Eric McAlister 5/2/1, Eero Lehtonen 2/0 ja Vesa-Pekka Laine 0/1/1/1r.

Kouvot: Raheem Appleby 25/5/7, Steven Pledger 19/8/1/2r, Rakeem Buckles 14/8/4/2r, Mike Cuffee 8/3/3, Miikka Luosmaa 6/3, Tuomas Hirvonen 6/0/2/1r, Nicolai Andersen 4/1/1, Osku Heinonen 3/3/1/1t ja Henri Kantonen 2/2.

Jaksot: 16-28, 15-16, 20-22, 30-21

Kouvot pelaa seuraavaksi tulevan viikon keskiviikkona jolloin Mansikka-aholle saapuu Vilpas Vikingsin tähtisikermä Salosta.

Kuvat: Niko Toivonen