Raportti (28/36): Kouvot – Kobrat 88-77 (44-38)

Kouvot oli perjantai-illan Korisliigakierroksen ottelussaan tiukan paikan edessä sillä varsinkin pudotuspelihaaveiden kannalta joukkue oli kokenut monta niukkaa ja ikävää tappiota peräjälkeen. Kotiluolassaan Mansikka-aholla Kouvot yltyi sarjassa viidentenä olevaa Kobria vastaan kuitenkin hyvään pelivireeseen ja korjasi elintärkeät sarjapisteet talteen lopulta pistein 88-77 (44-38). Voitollaan Kouvot (12/16) vankisti sijoitustaan sarjataulukon seitsemäntenä ja säilytti samalla seitin ohuet mahdollisuudet taisteluun runkosarjan viidennestä sijasta.

Ottelun ensimmäistä jaksoa lukuun ottamatta Kouvot oli koko matsin hienoisesti niskan päällä. Kobrat onnistui viemään ”vähämaalisen” ensimmäisen jakson kahdella pisteellä (12-14) Kouvojen roiskiessa kaikki 10 kolmosyritystään rautoihin. Kun heitto alkoi jatkossa upota edes hieman tarkemmin siirtyi kotijoukkue samalla kuskin paikalle. Toisen jakson puolivälissä Kouvot oli siirtynyt viiden pisteen johtoon (31-26) ja parhaimmillaan ennen puoliaikaa ero kävi jo yhdeksässä pisteessä (40-31). Dom Morrisin (20/10) kolmosella ja Damon Williamsin (15/6) neljällä onnistuneella vapaaheitolla Kobrat tuli kuitenkin puoliajalle kuuden pisteen tuntumaan (44-38). Vaikka Kouvot pommitti toisella jaksolla huikeat 32 pistettä onnistui Kobrat pysymään mukana pelissä oikeastaan kahdesta syystä. Ensinnäkin se pääsi vapariviivalle tuplasti kotijoukkuetta enemmän ja upotti vapaaheitot 92%:lla (11/12) sisään. Toisekseen vaikka Kobrat otti vain yhden hyökkäyslevypallon enemmän (7-8) onnistui se viimeistelemään toisista mahdollisuuksistaan huomattavasti paremmin (6-14). Myös kaksikko Morris (16p) – Williams (10p) olivat ensimmäisellä puoliajalla kovassa iskussa. Kouvojen Raheem Appleby (22/3/6) oli kotijoukkueen avauspuolikkaan hahmo upottaen vahvoilla korille ajoillaan (6/8) puoliaikaan mennessä 17 pistettä.

Ottelu oli jo ratketa kolmannella jaksolla, mutta ei sitten kuitenkaan. Heti kärkeen Steven Pledgerin (13/1) ja Mike Cuffeen (18/5) perättäiset kolmoset (50-40) pakottivat Kobrat aikalisälle, mutta minuutin breikistä huolimatta Kouvot oli jakson puolivälissä karussa jo 14 pisteellä (54-40). Suurimmillaan Kouvojen johto oli jo 17 pistettä (59-42) kunnes kuvioihin astui avauspuolikkaalla vain kaksi pistettä upottanut Kobrien Marius van Andringa (18/8). Tarkkakätisen takamiehen neljä perättäistä kolmosta toi Kobrat parissa minuutissa takaisin mukaan voittotaisteluun (61-54). Viimeiselle tauolle lähdettiin lopulta Kouvojen yhdeksän pisteen johdossa (66-57).

Viimeisen jakson aluksi kotijoukkueen Tuomas Hirvonen (11/4) heitti kolmosellaan eron jälleen kaksinumeroiseksi (69-57), mutta kukapa muukaan kuin van Andringa tasoitti puntit illan viidennellä kolmosellaan ja hetkeä myöhemmin talkoisiin osallistui kolmosellaan (69-63) myös vieraiden Jussi Turja (6/2). Kouvojen aikalisän jälkeen Rakeem Bucklesin (12/16) and one ja Cuffeen kolmonen antoivat kotijoukkueelle hieman tilaa hengittää (75-65). Kobrat ei kuitenkaan myynyt nahkaansa halvalla. Jussi Turjan illan toisella kolmosella ja Lawrence Kinnardin (8/7) kakkosella pohjanmaalaiset tulivat vielä viiden pisteen päähän (75-70) kun tiimalasissa oli hiekkaa vielä vajaan neljän minuutin edestä. Lopullinen ratkaisu nähtiin kuitenkin heti tämän lähentymisen jälkeen. Pallotaituri Hirvosen hermo piti vapariviivalta kahdesti yhteensä neljän pisteen edestä ja kun Pledger nakutti kirsikaksi kakun päälle kolmosen (82-72) alkoi kotijoukkueen voitto nähdä vihdoin todellista päivänvaloa. Tästä iskusta Kobrat ei enää toipunut ja viimeinen reilu puolitoista minuuttia pelailtiin aikaa pois kellosta. Kouvojen kauden 12 voitto kirjattiin lopulta pistein 88-77 (44-38).

Neljä kolmosta kolmannella jaksolla upottanut ja joukkueensa takaisin peliin tuonut Kobrien Marius van Andringa: ”Mulla sattui osumaan pari kolmosta, saatiin kaikki siitä henkeä päälle ja päästiin aika lähelle. Joka kerta kun me päästiin tosi lähelle niin sitten Kouvot pisti vuorostaan kovan heiton sisään. Kun se tapahtuu useamman kerran niin kyllä se lopulta lamauttaa eikä meiltäkään löytynyt sitten enää lopussa kovia heittoja. Taisteltiin kuitenkin voitosta loppuun asti ja meidän peli-ilme oli varmaan parasta tällä kaudella. Taisteltiin jokainen pelaaja ihan täysillä koko matsi. Vaikka tänään hävittiin niin ollaan silti menossa taas parempaan suuntaan.”

Tasapainoisen vahvan ottelun pelannut Kouvojen Mike Cuffee: ”Hyvä voitto meiltä ja todellakin tarvittiin tämä voitto. Muutaman niukan tappion jälkeen tultiin tähän otteluun hyvällä energialla. Emme edes tienneet etukäteen, että vastustajalta puuttuu rivistä Jamal Jones vaan tultiin otteluun niin, että tehdään kaikki mitä pitää tehdä voiton eteen. Vaikka Kobrat tuli toisella puoliajalla takaisin peliin emme huolestuneet sillä pelissä tulee molemmille aina isompia tai pienempiä runeja. Vastustaja laittoi kovia heittoja sisään ja meidän piti vain parantaa tämän jälkeen omaa puolustustamme. He tekivät runinsa luonnollisena osana peliä ja me vastasimme siihen voittaen ottelun. Henkilökohtaisesti pelaan vain pelin kerrallaan, se on se mitä voimme tällä hetkellä tehdä ja valmistaudutaan pelaamaan pudotuspeleissä. Siellä meidän on pelattava kauden parasta peliämme ja oltava valmiita mikäli pelaamme pudotuspeleissä.”

Kouvot oli keskittynyt kuluvan viikon harjoituksissaan puolustuspään tekemisen parantamiseen ja se myös näkyi kentällä. Aikaisemmissa keskinäisissä otteluissa Kouvot oli aina vaikeuksissa maalatulla alueella, mutta neljännessä kohtaamisessa roolit olivat päinvastaiset. Kouvot voitti pisteet kolmen sekunnin alueella selvästi (34-20) ja tämän lisäksi pisteet tulivat myös paremmalla tarkkuudella (68%-48%). Kouvot puolusti Kobrien kahden pisteen heitot 29%:iin (11/38) mitä voidaan pitää erinomaisena suorituksena. Helppoja heittoja ei ollut tarjolla kolmen pisteen viivan sisäpuolelta. Toisaalta aiemmasta poiketen Kobrat oli vahvempi ja erityisesti tarkempi kolmosissa (29%-41%). Positiivista oli se, että vaikka kotijoukkue ei bonusviivan takaa osunutkaan järin mairittelevasti maltettiin pysyä konseptissa eikä kukaan yrittänyt ratkaista ottelua liiallisella yksin pelaamisella. Vaikka heitto ei uponnutkaan oli ottelu hallinnassa ja puolustus maistui. Toisella puoliajalla Kouvot aiheutti myös Kobrille virheitä ja näin kotijoukkuekin pääsi nauttimaan vapaaheittoviivan mahdollisuuksista. Kouvot heittikin kaikki 20 vapaaheittoaan sisään. Toisella puoliajalla Kouvot pääsi myös nauttimaan hyvästä puolustuksesta pisteiden muodossa sillä vastustajan menetyksistä seuranneista 23 pisteestä Kouvot tehtaili jälkimmäisellä 20-minuuttisella peräti 17.

Kobrien päävalmentaja Damion Dantzler: ”Tiesimme jo tänne tullessamme että ottelusta tulee tiukka. Kouvot pelaa kotonaan aina hyvin eikä edustamani seura ole vielä onnistunut voittamaan Kouvolassa. Pelasimme kuitenkin hyvän pelin vaikka emme heittäneet kovin hyvin. Heittotarkkuutemme ei ollut hyvä ja siitä pitää antaa tunnustusta Kouvojen puolustukselle ja taktiikalle. Olen ylpeä pelaajistani ja penkiltä tulleet kaverit antoivat meille tänään paljon. Aikalisällä 17 pisteen tappioasemassa olin rehellinen pelaajilleni kuten aina ja annoin heidän kuulla suoraan, että he eivät ole riittävän keskittyneitä otteluun. Emme pärjänneet siinä vaiheessa 50-50 -tilanteissa ja eforttimme oli huonoa.”

Kobrien ensimmäisen puoliajan hahmot Dom Morris – Damon Williams katosivat katukuvasta, ainakin pistetehtailussa, toisella puoliajalla, mutta molemmat pelasivat siitä huolimatta loppuun asti hyvän ottelun. Toisella puoliajalla vieraiden hahmot olivatkin vahvasti heittäneet Marius van Andringa ja Jussi Turja. Vahvalla polvituella lähes 33 minuuttia kellottanut Mario Edwards (3/3/3) ei yltänyt parhaaseensa eikä Lawrence Kinnardinkaan liikkuminen kentällä ollut sieltä kepeimmästä päästä. Aubrey Conerly (7/2/5) pelasi perusvarman ottelun.

Kouvojen päävalmentaja Pieti Poikola: ”Lähtökohta otteluun oli erinomaisen hyvä sillä meillä oli varmasti ehjin harjoitusviikko koko vuonna takana. Kaikki pelaajat olivat mukana ja vielä tuore erinomainen pelaaja (James Sinclair) mukana. Keskityttiin harjoittelussa puolustuspään asioihin ja se näkyi myös tänään meidän pelaamisessa. Pelattiin hyvällä energialla ja toteutettiin meidän puolustusta aika hyvin. Kobrat on hyvä, kokenut ja kurinalainen joukkue joka työntää palloa oikeisiin match uppeihin. Ensimmäisellä puoliajalla meillä oli paljon vaikeuksia Morrisin (Dom) puolustamisessa, mutta käytiin sitä puoliajalla läpi ja vastattiin siihen aika hyvin. Ollaan pikku hiljaa rakennettu meidän paikkapuolustusta ja tänään se toimi hyvin. Olin oikeastaan positiivisesti yllättynyt siitä kuinka hyvin pelattiin Kobria vastaan paikkapuolustusta eivätkä he oikeastaan saaneet helppoja heittoja. Kobrat meni myös paikkaan ja me pystyttiin siinäkin taktisesti pärjäämään ihan hyvin. Tänään oli fyysinen peli ja pystyttiin vastaamaan siihen. Hyvä ottelu meiltä ja ensimmäinen ottelu kun heitetään huonosti, mutta pysytään siitä huolimatta konseptissa eikä aleta pakottamaan ratkaisuja.

Kouvojen tehokkaimmat pistemiehet olivat vahvoilla ajoillaan säväyttänyt Raheem Appleby ja tarkasti kaikilta etäisyyksiltä heittänyt Mike Cuffee. Rakeem Buckles tehtaili jälleen vahvan tupla tuplan, mutta joutui virhevaikeuksiin ja pelasi vain 19 minuuttia ennen suihkukomennustaan. Steven Pledger heitti illan kolmosensa juuri oikeisiin paikkoihin. Tuomas Hirvonen pelasi jälleen hyvän ottelun ja nuorukaisen hermo piti täydellisesti ratkaisuhetkien vapaaheitoissa (6/6). Kauden jälkimmäisellä puoliskolla hyvään vireeseen päässyt Arttu Saarijärvi (6/9) oli jälleen hyvä ja erityisesti levypalloihin lahtelaislähtöinen pelimies meni todella väkevästi. Vaikka Miikka Luosmaa (4/3) ei tällä kertaa tehoilla mässäillytkään oli sentterin työnäyte jälleen huippuluokkaa. 26 minuuttia väkivahvaa vääntöä, erinomaista puolustusta ja kentän selvästi paras +- -lukema (+21). Eleetöntä taistelua joukkueen hyväksi. Luosmaa onkin pelaaja jonka merkitystä joukkueelleen ei voikaan arvioida puhtaasti tehdyillä pisteillä tai napatuilla levypalloilla. Tämän huomasi myös illan palkintoraati valitsemalla Luosmaan ottelun parhaaksi pelaajaksi ja ansaitusti.

Coach Poikola suuntaa katsettaan myös jo tulevaan: ”Jatkossakin keskitytään harjoituksissa puolustuspään rakentamiseen ja sen pieniin detaljeihin. Kyllä mä luulen, että me täältä vielä tullaan ja voidaan olla aika hyviäkin. Tietysti ensin pitää päästä pudotuspeleihin, mutta toisaalta sitä on turha miettiä koska jos me ei päästä sinne niin ei me siellä myöskään pärjättäisi. Kyllä me lähdetään siitä, että niitä pelejä pelataan ja ollaan pudotuspeleissä hyvä formissa. Sinclair tulee pelaamaan hyvin suurella todennäköisyydellä vielä runkosarjan aikana. Mennään ottelu kerrallaan ja katsotaan miten vastustaja meille sopii ja toisaalta katsotaan mikä meidän omien pelaajien tilanne on. Hieno asia ja käden ojennus seuralta, että ollaan vielä tosissaan liikkeellä eikä ole luovutettu yhtään mitään. Sinclair on juuri sellainen pelaaja jota me tuohon tarvitaan sillä hän pystyy tuuraamaan ketä tahansa takakentän pelaajaa ja ennen kaikkea parantaa meidän harjoittelua.”

Joukkueidensa parhaimpina pelaajina palkittiin Kouvojen Miikka Luosmaa ja Kobrien Dom Morris.

Kouvot: Raheem Appleby 22/3/6/1r, Mike Cuffee 18/5/1/1r/1t, Steven Pledger 13/1/1/2r, Rakeem Buckles 12/16/2r, Tuomas Hirvonen 11/4/2, Arttu Saarijärvi 6/9/1, Miikka Luosmaa 4/3/1r/1t, Nicolai Andersen 2/0/1r, Osku Heinonen 0/0 ja Henri Kantonen 0/0.

Kobrat: Dom Morris 20/10/1/1r, Marius van Andringa 18/8/2r, Damon Williams 15/6/3, Lawrence Kinnard 8/7/1r/1t, Aubrey Conerly 7/2/5/1r, Jussi Turja 6/2/1, Mario Edwards 3/3/3 ja Tuomas Viertola 0/0.

Jaksot: 12-14, 32-24, 22-19, 22-20

Yleisömäärä: 987

Kuvat: Tuula Aronen

Kouvot pelaa seuraavaksi ensi viikon keskiviikkona jolloin hallitseva mestari matkustaa Joensuun Katajan vieraaksi.