Sarah Toeaina Kouvottarien ensimmäinen ulkomaalaiskiinnitys

Kouvottaret on solminut ensi kauden kattavan sopimuksen yhdysvaltalaisen Sarah Toeainan kanssa. Sisäpelaajana operoiva 185-senttinen Toeaina on aiemmin pelannut ammattilaisena Iso-Britanniassa ja Ruotsissa. Roberta Björnman (1+1v) jatkaa Kouvottarissa myös tulevalla kaudella.

San Franciscossa syntynyt Sarah Toeaina, 23, pelasi täydet neljä kautta (2014-2018) Havaijin yliopistossa jossa vuosien saatossa otteluja kertyi yhteensä 115. Avausviisikkoon sentteri kuului jokaisessa ottelussa kahden viimeisen kauden ajan. Neljän kauden aikana Toeainan tilastot olivat 10.5 pistettä, 4.2 levypalloa ja 1.5 syöttöä ottelua kohden. Viimeisen kauden tilastot 16.5/6.0/1.8 olivat yliopistouran parhaat.

Sarah valittiin WBBL:n parhaaksi pelaajaksi heti ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan. Sentteri on koko pelaajauransa päässyt ahkerasti vapaaheittoviivalle. Esimerkiksi WBBL:ssa vapaaheittoja kertyi 44 enemmän tilaston kakkoseen verrattuna. Ottelua kohden Sarah pääsi heittämään 7.7 vapaaheittoa jotka osuivat 80%:n tarkkuudella keskelle. Ruotsissa vastaavat lukemat olivat 5.3 ja 79%. Kuva: WBBL

Toeaina aloitti ammattilaisuransa heti yliopiston jälkeen Iso-Britannian pääsarjassa (WBBL) Sheffield Hattersin paidassa. Startti ei olisi voinut olla vahvempi sillä Sarah valittiin kauden päätteeksi sarjan parhaaksi pelaajaksi (MVP). Titteliin oikeuttavat tilastot olivat 19.7/9.7/2.7/1.5r teholukeman ollessa mainio 24.6. Kolmoset osuivat mukavalla 42%:n tarkkuudella. Hatters voitti kauden aikana Cupin, mutta jäi liigan pudotuspeleissä välieriin.

Viime kauden Toeaina pelasi Ruotsin pääsarjaa (Damligan) Telgen joukkueessa. Sarah oli jälleen joukkueensa johtava pelaaja tehoilla 18.8/8.2/1.6/1.5r ja teholukemalla 19.7. Kolmoset osuivat myös tällä kertaa hyvin tarkkuuden ollessa peräti 44%. Liigan keskeytyessä Telge oli sarjassa kuudentena 10 voitolla ja 9 tappiolla.

Kolmannen kautensa ammattilaisena aloittava Sarah Toeaina: ”Heti alkuun haluan kiittää Joonasta ja Kouvottaria mahdollisuudesta pelata Suomessa tulevalla kaudella. Olen jo nyt innoissani tulevasta kaudesta ja odotan kovasti uuden joukkueeni, valmentajien, staffin ja fanien tapaamista. Kouvottaret pelasi erinomaisen viime kauden, mikä ikävä kyllä loppui ennen aikojaan Korona viruksesta johtuen. Odotankin, että pääsemme jatkamaan siitä, mihin viime kausi päättyi.”

Kuvassa Sarah kurittaa Havaijin paidassa Oregon Ducksin puolustusta. Kahdella viimeisellä yliopistokaudellaan tuleva Taret kuului jokaisessa ottelussa avausviisikkoon. Peliaikaa näissä kertyi keskimäärin 34 minuuttia ottelua kohden ja tilastot olivat 15.0/5.6/2.0. Kuva: Sam Wasson (Hawaii Athletics)

”Tiedän jo etukäteen, että naisten korisliiga on hyvin kilpailukykyinen sarja. Odotan suurella innolla, että pääsemme joukkueena taistelemaan sarjapisteistä ja samalla sparraamaan toinen toistamme paremmaksi niin harjoituksissa kuin peleissäkin. Näinä epävarmoina aikoina haluan vielä loppuun kiittää seuraa siitä, että he ovat jo nyt toivottaneet minut avosylin tervetulleeksi. Tulee olemaan todella upeata saada pukea Kouvottaret -paita ylleni. Nähdään pian Kouvola!” – Toeaina jatkaa.

Kouvottarien päävalmentaja Joonas Frimodig: ”Sarah oli meidän ykkösvaihtoehto korin alle pidemmän aikaa, kun Claire (Lamunu) kertoi lähtevänsä uusiin haasteisiin rapakon taakse. Kävimme Reetan kanssa muitakin ehdokkaita läpi, mutta Sarah valikoitui näistä meille sopivimmaksi.”

”Odotan Sarahista meidän ison pään henkistä sekä pelillistä johtajaa. Hän on monipuolinen iso pelaaja, pystyy hyökkäämään selkä korille sekä laittamaan palloa lattiaan naama korille päin. Hän omaa hyvät kädet ja heittotaito riittää kaaren taakse asti. Sarah on vahva sisäpuolustaja, mutta pystyy myös vaihtamaan palloskriineissä. Olen hyvin tyytyväinen, että Sarah valitsi meidät seuraavaksi etapikseen ammattilaisurallaan.” – Frimodig päättää.

Viime kaudeksi Kouvottariin siirtynyt 174-senttinen takapelaaja Roberta Björnman jatkaa tutussa Taret -paidassa myös tulevalla kaudella. Viime kaudella Björnman pelasi pääosin 19-vuotiaiden tyttöjen valtakunnallista 1. divisioonaa tehoin 12.7/10.8/2.7/2.5r. Naisten korisliigaa Björman pelasi kahden ottelun verran.

Kouvottarien pelaajasopimukset kaudelle 2020-2021: Henriikka Vähäuski, Yasmine Blomfelt, Sarah Toeaina ja Roberta Björnman.