Sarjakärki Vilpas Kouvojen vieraaksi keskiviikkona

Kouvot (4/5) saa kovan kaliiberin vieraita keskiviikkona kun se isännöi Jatke Areenan parketilla sarjakärjessä viihtyvää Salon Vilpasta (10/1). Mukavan eron sarjataulukon nuppipaikalla riuhtonut Vilpas on hävinnyt vasta kertaalleen kun se hävisi avauskierroksella viime kevään finaalin uusinnan Karhu Basketia vastaan Kauhajoella. Sen jälkeen joukkue on voittanut 10 ottelua putkeen. Kouvot oli jo kolmen ottelun voittoputkessa kunnes se hävisi perjantaina Pyrinnölle vieraissa vaivaisella kahdella pisteellä. Kouvot on sarjassa kuudentena.

Meiltä löytyy tarvittava määrä talenttia ja työkaluja kamppailuun voitosta – Jyri Lehtonen

Joukkueiden tilastovertailussa Vilpas on niskan päällä lähes kaikissa kategorioissa. Toisaalta ero Kouvoihin ei ole juuri missään kategoriassa suuren suuri. Illan kunto, kärsivällisyys ja oman pelisuunnitelman toteuttaminen ratkaiseekin paljon kumman hyväksi vaakakuppi kääntyy. Kouvot on ollut salolaisia vahvempi levypalloissa ja riistoissa. Molemmat ovat pitäneet hyvin huolta pallosta ja menetyksiä onkin kertynyt kumpaisellekin vain 11 per matsi.

Vaikka Vilpas onkin marssinut voitosta voittoon on tietty ero viime kauden alun juhlamarssiin kuitenkin olemassa. Voitot eivät ole tulleet yhtä suurella marginaalilla kuin vuosi sitten. Toisaalta onko sillä mitään väliä, voitosta saa aina sen kaksi pistettä ottelun piste-erosta riippumatta. Kouvot on tehnyt yhdeksässä ottelussaan keskimäärin 86 pistettä kun Vilpas on heittänyt pisteitä sarjassa toiseksi eniten, 92. Toisaalta Kouvot on antanut vastustajalle sarjassa vähiten pisteitä (79) kun Vilppaan lukema on viisi pistettä enemmän (84). Tämän matematiikan mukaan Vilpas voittaisi keskiviikon kohtaamisen pisteellä.

Mutta otetaan mukaan vielä yksi muuttuja. Vilpas on pelannut otteluistaan lähes puolet kotonaan kun taasen Kouvot on pelannut kotonaan vain kolmasosan otteluistaan. Teoreettisesti oltaneen aika tasoissa, mutta urheilu on muun muassa siitä syystä penteleen mukavaa, aikaisemmilla tilastoilla ei ole juurikaan merkitystä kun asetutaan ylösheittoon. Ei tässäkään tapauksessa.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen: ”Vilpas on ollut taas voittoisa alkukaudella. Vilpas on hieman kookkaampi ja hitaampi kuin aikaisemmin, mutta tutun tehokas. Me sekoitamme hieman puolustusta jotta pääsisimme kontrolloimaan tempoa. Kova haaste edessä, mutta meiltä löytyy tarvittava määrä talenttia ja työkaluja kamppailuun voitosta.”

Molemmat päävalmentajat, Lehtosen lisäksi myös Vilppaan Joonas Iisalo, puhuvat ottelun alla kuinka tärkeätä olisi päästä kontrolloimaan ottelun tempoa. Siitä voitaneen päätellä, että se joka pääsee pelaamaan enemmän haluamallaan tempolla, on ottelussa vahvoilla. Kouvot ainakin halunnee pitää vauhtia ja juosta. Vilpas on kuitenkin sarjassa niitä joukkueita, jonka tulivoima on melkoinen eli heittokilpailuun ei salolaisten kanssa kannata lähteä. Kouvot perustanee pelinsä jälleen rivakan juoksemisen lisäksi alkukaudesta melko mukavasti toimineeseen, paikoin aggressiiviseen, puolustukseen. Tällä kertaa, tai tällä kaudella, Vilpas on joukkueista isokokoisempi, viime kaudella oli toisin.

Yksi tekijä joka tekee Vilppaasta isokokoisemman on viime kaudella Kouvoissa pelannut 203-senttinen iso laituri/sisäpelaaja Jamie Skeen (12.6/6.2, 3p 41%). Alkukauden perusteella vaikuttaa siltä, viime kauden tavoin, Jamie ei ole vielä alkukaudesta täydessä fyysisessä iskussa. Tosin tällä kaudella kuitenkin paremmassa kuin viime kaudella vastaavaan aikaan. Siitä kertoo osaltaan se, että vaikka Skeen on tehnyt suurin piirtein samat tilastokeskiarvot kuin viime kaudellakin, on heittotarkkuus erityisesti kolmen pisteen heitoissa (29%-41%) selvästi parempi. Skeen kellottaa joukkueensa suurimmat minuutit, 26:47 ottelua kohden. Sekunnilleen yhtä paljon on pelannut joukkueen priimusmoottori, taikuriksikin tituleerattu, Teemu Rannikko (12.5/2.1/5.9). 38-vuotias ikiliikkuja ei ehkä ole päässyt enää ihan yhtä huimiin syöttömääriin kuin pari vuotta sitten, mutta ei se tee kokeneesta ja kaiken nähneestä pelimiehestä yhtään sen vaarattomampaa.

Kouvojen tavoin myös Vilppaassa joukkueen sisäiset tehot jakautuvat tasaisesti. Siitä syystä kummankaan joukkueen pelaajia ei nähdä tilastokategorioiden kärkipaikoilla, mutta joukkueena molemmat pelaavat erinomaisesti. Jotkut pelaajat onnistuvat yhtenä iltana, toisena taas muut. Vilppaan kolme muuta ulkomaalaisvahvistusta ovat joukkueensa piste- ja levyriykkönen 201-senttinen iso laituri Brandon Taylor (13.8/6.9), 180-senttinen takamies Diante Baldwin (12.5/6.2/2.8/1.4r) ja vasta yhden ottelun joukkueessa pelannut uusin viikinki 194-senttinen laituri Antonio Ballard (9/1/3). Ballard korvasi kokoonpanossa seitsemännessä ottelussa loukkaantuneen DJ Fennerin (11.3/5.1).

Ja sitten ovatkin vuorossa ne loput kotimaiset viikingit. Juho Nenonen (11.9/4.2, 3p 47%) on ollut joukkueensa tarkin kolmosissa eikä huonosti ole heittänyt toinen susijengiläinen Mikko Koivistokaan (9.4/1.9, 3p 42%). Mestarijoukkue Karhusta kesän aikana Saloon siirtynyt ex-kouvo Henri Kantonen (1.6/1.8/1.6) oli alkukaudesta pitkään sivussa loukkaantumisen takia, mutta nuorimies alkaa pikku hiljaa päästä taas peliin kunnolla sisälle. 21-vuotias takamies Aatu Kivimäki (7.9/2.1/1.6, 3p 41%) pelaa uransa parasta kautta, mutta toisaalta minuutitkin ovat jo yli kahdenkymmenen. Lopuista joukkueen tehoista ovat vastanneet ex-kouvo Miikka Luosmaa (1.8/2.3) ja kaarinalaislähtöinen Riku Laine (3.2/1.2).

Kouvot on voittanut kaikki kauden kolme kotiotteluaan kun Jatke Areenalla ovat kaatuneet Ura Basket, Kobrat ja Korihait. Tervetuloa keskiviikkona kannustamaan Kouvot kauden neljänteen kotivoittoon, kannustustanne tarvitaan. Fear Nothing!

Kouvot – Vilpas keskiviikkona 21.11. klo 18:30 Jatke Areenalla.

Kuvat: Ville Vuorinen ja Matti O Koskinen