Ville Kaunisto: kansanedustaja, seuraikoni ja kaksinkertainen Suomen mestari

Kouvojen tiedotus on ollut loppukevään aikana yhteydessä muutamiin miesten edustusjoukkueen lähihistorian pelaajiin ja kysellyt hieman Manskarin lehtereiden sytyttäjien kuulumisia. Haastatteluissa keskustellaan menneestä, nykypäivästä ja hieman tulevastakin. Haastattelusikermä julkaistaan kesän kuluessa Kouvojen sivuilla ja ne linkitetään myös Kouvojen Facebookiin sekä Twitteriin.

Ensimmäinen haastateltava on itseoikeutetusti nykyinen kansanedustaja, Kouvolan kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Ville Kaunisto, kouvoikoni pelinumerolla 13. Kaunisto edusti Kouvoja yhteensä 10 kauden ajan vuosina 2002-2004, 2009-2011 ja 2013-2019. Näiltä kausilta Kauniston palkintokaapissa on kaksi Suomen mestaruutta (-04 ja -16), SM-hopeaa (-19) ja -pronssia (-10) sekä Suomen Cupin hopeaa (-04). Kaunisto on valittu Korisliigan vuoden pelaajaksi (-11) ja vuoden kehittyneimmäksi pelaajaksi (-03).

Koin lupauksen mestaruuden tuomisesta Kouvolaan niin tiukkana asiana, että ehkä vieläkin ensimmäinen tunne mestaruutta ajatellessa on helpotus – Ville Kaunisto

204-senttinen Kaunisto on voittanut Korisliigan levypallokuninkuuden ensimmäisenä suomalaisena pelaajana (2013-14). Ison laiturin tontilla viihtynyt Kaunisto napsi kyseisellä kaudella hyppysiinsä 10.6 levypalloa. Vaikka kaudella 2017-18 levypalloja tarttui kouraan vielä enemmän (10.7) oli Kauniston tuolloin ”tyytyminen” levypallotilaston kakkossijaan. Korisliigassa Kaunisto onnistui naaraamaan tupla tupla -kauden kasaan neljästi. Tehokkuuslukemalla mitattuna Ville Kauniston paras kausi Korisliigassa oli 2013-14, eli kolmas ja ainakin toistaiseksi viimeinen paluukausi Kouvoihin. Tuolloin Kaunisto tykitti tilastorivin 17.0/10.6/2.0/1.2r ottelua kohden teholukemalla 22.2. Kaunisto pelasi Korisliigassa urallaan 471 ottelua tehoin 12.2 pistettä, 8.7 levypalloa, 1.4 syöttöä ja 1.0 riistoa (teh 16.8).

”Tää on mun pallo!” Ville Kaunisto tuli tunnetuksi tarkasta kolmen pisteen heitosta ja vahvasta levypallopelistään. Kaunisto on ensimmäinen kotimainen pelaaja joka voitti Korisliigan levypallokuninkuuden. Kuva: Katja Juurikko, KS.

Ville Kauniston Manskarin katonrajaan nostetun pelipaidan numeroa kunnioittaen lähetimme kiireiselle kansanedustajalle 13 kysymystä sisältävän kysymyspatterin. Kaunisto lienee kysymykset saatuaan tyytyväinen siihen, että koripallokenttien herrasmiehen pelinumero ei ollut aktiivivuosina tuota suurempi. Mysteeriksi jäi, kääriytyikö Kaunisto eduskunnan legendaariseen torkkupeittoon vastattuaan yömyöhällä toimituksen kysymyksiin.

Miten peilaisit omaa pelaajauraasi nyt kun sen päättymisestä on jo muutama vuosi aikaa?

”Ehkä suurin asia mitä on alkanut miettimään on uran aikana tehdyt suuret valinnat kuten siirtyäkö yliopistoon Yhdysvaltoihin tai oliko kaikki seuravalinnat oikeita. Elämä on ainutlaatuinen juttu ja yhden menneen asian muuttaminen vaikuttaisi kaikkeen, etenkin tähän nykyhetkeen. Lopulta siis voi todeta, että kun olen todella tyytyväinen elämääni juuri nyt niin miksi murehtisin olenko aina tehnyt optimivalinnan. Olen myös huomannut, että yhtään otettua heittoa en ole harmitellut. Muutamaa ottamatta jäänyt heittoa on tullut harmiteltua.”

Mikä asia jäi elävimmin mieleesi pelaajauralta tai mikä oli urasi suurin saavutus?

”Monet oman joukkueen voitot ja henkilökohtaiset onnistumiset ovat tietenkin hieno osa uraa. Silti nostaisin merkittävämmäksi asiaksi Kouvojen pelin jälkeisen läpykierroksen käynnistämisen. Urheilija helposti erehtyy luulemaan, että voittaminen on kaikki kaikessa. Läpykierros oli jokaikinen kerta muistutus siitä, että urheilu on jotain paljon enemmän. Etenkin 2016 jäähallissa läpyjen antaminen satojen ihmisten kanssa on jäänyt mieleen.”

Pelasit yhteensä 10 kautta Kouvoissa, parhaat muistosi tältä ajalta?

”Ehkä se mehevin juttu on, että Kouvolasta tuli minun kotini. Parhaat muistot liittyvät niin pelaajien kuin kannattajien kanssa vietettyyn aikaan. Sitä yhteisöllisyyttä kaipaan varmasti eniten.”

11.5.2016 Lumon Areena, Kouvola. Kouvot on juuri voittanut Suomen mestaruuden ja kapteeni Kaunisto pääsee toista kertaa urallaan nostamaan Pantteri -patsaan suorille käsille. Kouvot kaatoi viidennessä finaaliottelussa Tampereen Pyrinnön (100-76) peräti 3733 katsojan edessä. Kuva: Jukka Rasimus.

Miltä tänä päivänä tuntuu Kouvojen viimeisin mestaruus vuonna 2016, mitä muistoja se tuo mieleen?

”En ole vielä ehtinyt asiaa miettimään ja muistelemaan. Koin lupauksen mestaruuden tuomisesta Kouvolaan niin tiukkana asiana, että ehkä vieläkin ensimmäinen tunne mestaruutta ajatellessa on helpotus. Muistan heti mestaruuden jälkeen istuneeni pukukopissa yksinäni. En iloinnut tai riehunut vaan olin vain äärimmäisen helpottunut ja tyytyväinen.”

Kenet joukkueesi pelaajan nostaisit esille tuosta kauden 2015-16 joukkueesta ja miksi?

”Joukkueurheilu on siitä hienoa, että ilman täysillä sitoutunutta joukkuetta emme olisi voineet voittaa. Kaikilla pelaajilla ei aina ollut suurta roolia itse ottelussa, mutta jokaisen merkitys mestaruudelle oli valtava. Muistelen, että nostin finaalien jälkeisessä lehdistötilaisuudessa esiin Miikka Luosmaan pyyteettömän työn joukkueen eteen ja näitä esimerkkejä löytyi joukkueesta juuri niin monta kuin oli pelaajiakin.”

Tarkastellaan tässä välissä mittavan uran ulkomaillakin tehneen Ville Kauniston koripalloon liittyvää seikkailua Kouvolan talousalueen ulkopuolella. Ennen Kouvoihin tuloa Ville pelasi Korisliigaa jo viime vuosituhannella Turkulaisen Piilosetin (1999-01) riveissä josta miehen tie vei kauden ajaksi Saloon Vilppaan paitaan (01-02). Tämän jälkeen tuleva kansanedustaja pelasikin urallaan vain Kouvolassa tai ulkomailla. Kauniston huikea pelaajaura käsitti yhteensä peräti 20 kautta, näistä seitsemän Suomen rajojen ulkopuolella.

Ville Kauniston ensimmäinen periodi ulkomailla käynnistyi syksyllä 2004 ja kesti aina vuoteen 2009. Tuona aikana Kaunisto pelasi Italiassa, Sveitsissä, Ranskassa ja Espanjassa. Välillä pyörähdettiin pari kautta Kouvoissa naaraamassa pronssia jonka jälkeen oli vuorossa toinen stintti ulkomaille. Jälkimmäisellä ulkomaan reissullaan Kaunisto pelasi reilut kaksi kautta Ranskassa. Kaunisto valittiin kahdesti Ranskan NM1 -liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi (-12 ja -13). Kauden 2013-2014 Kaunisto aloitti Ranskassa sarjaporrasta ylempänä (Pro B) Lillen joukkueessa, tehden pelaamissaan otteluissa erinomaiset tilastot, 10.4 pistettä ja 10.6 pistettä ottelua kohden. Kaunisto kuitenkin irtisanoi sopimuksensa kesken syyskauden.

Ville Kaunisto viimeistelee kaksi pistettä Lumon Areenalla keväällä 2019 puolivälieräsarjassa Salon Vilpasta vastaan. Kouvot voitti lopulta sarjan game sevenissä Salossa ja eteni finaaliin Karhu Basketia vastaan. Kuvassa torjuntaa hakeva Antonio Ballard pelasi Kouvojen paidassa syksyllä 2020. Kuva: Mikko Tahvanainen.

Spekulaatiot paluusta Kouvoihin alkoivat välittömästi Ville Kauniston ja vaimonsa Aino-Kaisan ilmestyttyä katsomoon Kouvojen ottelussa marraskuussa. Kouvolalaisen korisväen ei tarvinnut onneksi kovin pitkään elää jännityksessä kun Kauniston paluu kouvo-paitaan konkretisoitui. Kaunisto pelasi uransa viimeiseksi osoittautuneen Korisliiga -visiitin ensimmäisen ottelunsa kotiluolassa Mansikka-aholla itsenäisyyspäivänä 6.12.2013 Salon Vilpasta vastaan. Kouvot oli tähän mennessä voittanut kauden aikana vain yhden ottelun, mutta paluuottelussaan Kaunisto iski välittömästi vahvan statementin pöytään: 18 pistettä, 17 levypalloa, 2 torjuntaa ja Kouvoille kauden toinen voitto. Lopulta Kouvot ylsi keväällä -14 aina pudotuspeleihin asti. Loppu onkin sitten kouvolalaista koripallohistoriaa.

Kaipaatko jotakin koripalloammattilaisen elämästä, Ville Kaunisto?

”Päiväunet. Aina oli lupa ottaa päiväunet, koska se oli paras tapa palauttaa kroppaa rasituksesta. Toisaalta myös se tunne kun kolmen pisteen heitto lähtee hyvin kädestä. Levypallon ottaminen. Kaipaanko niitä jokapäiväisiä uhrauksia ja kipuja mitä noiden asioiden eteen piti kärsiä? En.”

Tuot edelleen vahvasti Kouvolaa esille positiivisessa valossa, mikä on mielestäsi parasta Kouvolassa?

”Myynnin tärkein puoli on, että tuote vastaa kehuja. Kaikkialla on kehitettävää ja aiheellistakin valitettavaa, mutta on hieman hassua jos näkee Kouvolassa enemmän negatiivista kuin positiivista. Toisin sanoen, omasta mielestäni puhun vain totta Kouvolasta. Kouvolan ja Helsingin väliä sahatessa Kouvolaan tuleminen tuntuu aina rauhoittavan seesteiseltä. Olen koko elämäni ollut julkisessa työssä ja siihen tarvitsee vastapainoksi hyvää perusarkea ja sitä Kouvola meidän perheelle antaa.”

Seuraatko edelleen koripalloa, entä Kouvojen edesottamuksia?

”Olen vielä siinä vaiheessa omaa lopettamisprosessia, että minun on haastavaa nauttia koripallon katsomisesta. Pelaajana aina toivoin, että kaikki pelaajat noudattavat yhteisiä suunnitelmia ja korista katsoessani silmiini iskee juuri ne yhteisten suunnitelmien rikkomiset ja itsekkyydet. Ne saavat itseni vieläkin näkemään punaista. Myönnän kyllä, että näin kaksi vuotta lopettamisen jälkeen olen alkanut miettimään, että olisi kiva pelata jossain höntsäjoukkueessa. Olen täysin yllättynyt tästä uudesta ajatuksesta.”

Mitä tekee ja missä on Ville Kaunisto 10 vuoden kuluttua?

”Minulla oli nuorena suunnitelma, että lopetan korisurani viimeistään 28-vuotiaana. Pelasin 37-vuotiaaksi. Aika vähän sitä ihminen tietää tulevasta, varsinkaan 10 vuoden päähän. Toivottavasti olen silloin yhtä onnellinen kuin olen tänäänkin.”

Palataan ajassa taaksepäin, ei sentään 10 vuotta, vain kaksi. Kouvojen monivuotinen kapteeni ja seurassa kaksi Suomen mestaruutta saalistanut Ville Kaunisto päätti menestyksessään pelaajauransa hopeamitali kaulassa Kauhajoen liikuntahallilla 26.5.2019 noin klo 18.00. Kotijoukkue Karhu Basket oli hetkeä aiemmin voittanut finaalisarjan viidennen ottelun 1714 haltioituneen Karhu -kannattajan edessä ja vei Suomen mestaruuden voitoin 4-1. Karhu oli ansaitusti tuon kauden mestari.

Pelit parketin puolella on pelattu. Kouvojen kapteeni Ville Kaunistolle on ripustettu hopeamitali kaulaan Kauhajoen liikuntahallilla keväällä 2019. Uran viimeinen ottelu, nro 416 Kouvojen paidassa, on takana ja edessä odottavat uudet haasteet Arkadianmäellä. Kuva: Erkki Hautaviita.

Kouvot oli joutunut koville jo välierissä jossa se oli kaatanut ennakkosuosikkina sarjaan lähteneen Vilpas Vikingsin täydet seitsemän ottelua kestäneessä uuvuttavassa maratonissa. Kouvoilla suuret tunteet purkautuivat jo Salohallissa, kahta viikkoa ennen Karhun mestaruuden ratkeamista, kun vuoden 2016 mestari kaatoi kotijoukkue Vilppaan yli 2 000 katsojan tyrmistykseksi game sevenissä. Finaalisarjassa Kouvot onnistui voittamaan Karhun vain kerran. Tuntui siltä, että Kouvojen fyysinen kapasiteetti oli syöty jo raastavassa sarjassa Vilpasta vastaan. Finaalisarjan toisessa ottelussa Lumon Areenalla Kouvot onnistui vielä kerran kaivamaan voittoon tarvittavat voimanrippeet esille 2355 katsojan kannustaessa, mutta siihen se jäi. Kuutta päivää myöhemmin Karhu juhli seuran toista Suomen mestaruutta. Ville Kaunisto joukkoineen nieleskeli tappion karvasta kalkkia, pakkasi varusteensa vähin äänin ja matkusti kuusi piinallisen pitkää tuntia kohti kotia, Kouvolaa.

Kaarinan Uran kasvatti Ville Kaunisto hyvästeli koripallokentät 37 -vuoden iässä. Turussa syntynyt nuorimies oli nähnyt ja kokenut 20 vuoden aikana paljon. Hän oli myös saavuttanut paljon. Hän oli joutunut tekemään paljon uhrauksia ja vuodattamaan ämpäritolkulla hikeä tuon saavuttaakseen. Mutta mitä nyt tapahtuisi? Mitähän sitä nyt sitten tekisi? Monen ammattiurheilijan edessä odottaa uran päätyttyä suuri tuntematon tyhjyys. ”Ei saa jäädä tuleen makaamaan” – kirjoitti Väinö Linna suurteoksessaan Tuntematon Sotilas. Ville Kaunisto ei jäänyt tuleen makaamaan. Ei tappion edessä parketilla eikä ammattilaisuran lopun häämöttäessä horisontissa.

Kouvolan itselleen ja perheelleen asuinpaikaksi valinnut Ville Kaunisto valittiin Kouvolan kaupunginvaltuustoon vuonna 2017 ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajistoon 2018. Samaan aikaan Kaunisto tahkosi vielä täyttä häkää Kouvojen kapteenina ja nakkasi kolmosta sukkaan hyvällä tarkkuudella. Ammattiurheilijan uran päätyttyä, tai itse asiassa samana keväänä Korisliigan pudotuspelien käydessä kuumimmillaan, Kaunisto valittiin suurella äänimäärällä eduskuntaan. Kaunisto sai Kaakkois-Suomen vaalipiirissä peräti 3753 ääntä joista 3110 ääntä tärähti Kouvolasta. Ville Kauniston tie vei Arkadianmäelle, eduskuntataloon. Kouvojen kapteeni on tottunut kantamaan vastuuta, tekemään työtään ja kovia päätöksiä paineen alla. Ville Kauniston nykyinen työmaa, Suomen eduskunta, ei muodosta tähän kaavaan poikkeusta.

Korona-aika on osoittanut, että ottelutapahtumat ilman yleisöä eivät tunnu samalta – Ville Kaunisto

Löytyykö kansanedustajan työstä ja koripalloammattilaisen toimesta jotain yhdistävää, onko nykyisessä toimessasi kansanedustajana ollut hyötyä aikaisemmasta ammatistasi?

”Löytyy paljonkin. Lähtien yhteispelin voimasta, kärsivällisyydestä, kyvystä tehdä ja noudattaa pitkän ajan tavoitteita. Ehkä suurin yhdistävä asia on, että molemmissa töissä vain pieni, mutta näkyvä osa työstä tehdään kirkkaissa spottivaloissa ja televisiokameroiden kuvatessa ja todellinen raaka työ tehdään harjoituksissa ja valiokunnissa, joista vähemmän puhutaan ulospäin.”

Ville Kaunisto ja legendaarinen läpykierros mestaruuden varmistuttua keväällä 2016. Kaulalla roikkuu kultamitali ja korisukan rippeet. Kuva: Sakari Kouti.

Mikä on parasta kansanedustajan työssä?

”Ihan kuten urheilussakin, ihmisten kanssa toimiminen ja uusien asioiden oppiminen.”

Minkälainen on kansanedustajan ns normipäivä?

”Normipäivä on kokouksesta toiseen hyppimistä, asioihin perehtymistä ja loputonta sähköpostitulvaa. Yleensä menen töihin ysin aikaan ja lopettelen työt illalla myöhään kuten nytkin kun vastailen näihin kysymyksiin kello 23. Toisaalta mestarisluokan kysymyksiin vastaaminen ei tunnu lainkaan työltä.”

Kouvot haluaa kiittää entistä kapteeniaan ja luottopelaajaansa, kahden mestaruuden takuumiestä Ville Kaunistoa menneistä vuosista ja samalla toivottaa Villelle perheineen voimia ja kaikkea hyvää vastuullisessa tehtävässä Suomen kansan ja Kaakkois-Suomen edustajana valtakunnan huipulla. Villen työmaa oli koripalloammattilaisena Suomen huipulla Korisliigassa ja sama tahti jatkuu myös peliuran jälkeen kotimaisen politiikan huipulla Eduskunnassa.

”Kiitos ikimuistoisista vuosista. Korona-aika on osoittanut, että ottelutapahtumat ilman yleisöä eivät tunnu samalta. Eikä niitä läpykierroksiakaan ilman kannattajia olisi päässyt vetämään.” – toteaa kansanedustaja Ville Kaunisto loppuun kiittäen entistä seuraansa ja Kouvojen uskollista kannattajakuntaa.

Perhe Kaunisto Manskarilla 16.10.2020. Ville Kauniston pelipaita numero 13 nostetaan kahden muun Kouvojen pelaajalegendan, Jukka Toijalan ja Mikko Sydänmaanlakan, pelipaitojen rinnalle. Kuva: Kouvolan Sanomat