Yllätyksien ilta, Suomen Cup puolivälierä

Suomen Cupin puolivälierä Vilpas Vikings – Kouvot

11.12.2019 Salohallissa

Yllätyksien ilta

Illan ottelun suurin ja varmasti myös eniten keskustelua herättänyt yllätys koettiin jo hetki ennen ylösheittoa. Kouvoja kuskanneesta Laurilan Linjan bussista Salohallin parkkipaikalle nousi nimittäin ”väärä joukkue”. Ennakkoon osattiin varautua Kouvojen huikean taistelijan, Teemu Knihtisen, puuttumiseen, mutta melkoisena yllätyksenä myös Vilppaan organisaatiolle tuli sitten joukkueen muu kokoonpano. Bussista puuttui kokonaan Kouvojen vakio-avausviisikko, ja matkassa olikin ”kauden vahvin Korikouvot”.

Suomen Cup – bonus vai pakkopulla? 

Keskustelua syntyi niin Salossa kuin taatusti myös kotikatsomoissa. Kaikki paitsi Kouvojen valmennusjohto yllättyivät enemmän tai vähemmän, joillain tahoilla myös petyttiin. Lähinnä mieleen tulee Koripalloliitto, joka yrittää elvyttää perinteikkään Suomen Cupin arvostusta ja suosiota, ja varmaan myös Vilppaan leirissä tai ainakin katsomossa olisi parketilla haluttu nähdä Kouvojen ykkösjoukkue. Koripalloliiton kilpailutoimenjohtaja Tom Westerholm kommentoi asiaa ottelun jälkeen näin: ”Jokainen tekee tietysti omat valintansa kokoonpanon suhteen. Euroopassa Cup-kilpailut ovat hyvin seurattuja ja haluttuja kilpailuja. Meillä ei sellaista kulttuuria Cupin suhteen ole syntynyt, ja nyt kun on oltu joitakin vuosia kokonaan ilman Cup-kilpailua, niin sen uudelleen rakentamiseen menee aikaa. Ilmiön luomiseen tarvitaan kaikkien apuja eikä pelaajien huilauttaminen tai I-divisioonan otteluun panostaminen ole omiaan auttamaan yhteisen asian edistämiseen.” Eli pettymys diplomaattisin sanavalinnoin.

Vasta-argumenttejä ei tarvitse arvailla – otteluohjelma, kilometrit tien päällä, loukkaantumisten kaventama rosteri ja niin edelleen. Mutta toisaalta… Vilpaskin kärsii loukkaantumissumasta ja Kataja Basketin bussi on ajanut jokseenkin tauotta Suomea ristiin rastiin (viimeksi voittoisasti Kouvolaan) joulukuun ensimmäiset kymmenen päivää. Kouvot on lähtenyt tähän kauteen Korisliigan osalta kapealla materiaalilla, kun taas Salossa ja Joensuussa ns. ykköskorin ukkoja riittää reserviin asti. Ja niinpä Tuomas Oja teki ratkaisunsa, josta kauden avausviisikko ei varmaan isompaa protestia nostanut. 

Ja miten kävi sitten itse pelissä?

Nuorten Kouvojen hieno asenne

Jos ennen peliä ilmassa väreili pettymys ja kummastus, niin lopulta tässäkin pelissä tunnelma kohosi ihan siedettävälle tasolle. Asetelma oli toki kuin se legendaarinen Daavidin ja Goljatin mittelö, mutta kun nuori Kouvo-osasto sai näytön paikan, tulivat he peliin erinomaisella ilmeellä. Tästä paras palkinto oli hetkittäin melkoisen kyllästyneen ja turhautuneen oloinen Vilpas-coachi, Ville Tuominen. Kolmen minuutin pelin jälkeen peli oli osuvasti 3-3, ja ensimmäisen kympin tauottua taululla välkkyi lukemat 24-14. Oscar Storgård, Mika Nuolivirta, Tomi Lommi, Henri Permanto ja paljon myös edustusjoukkueen mukana matkustanut ”Kouvojen viides jenkki”, James Suber, eivät kuvia palvoneet. 

Suber liekeissä

Vilppaasta sivussa oli joukkueen tähtikaksikko Coleman-Rannikko, mutta kyllä moni olisi odottanut kentällä olleelta viikinkisikermältä tyrmäävämpää vastaanottoa. Sen sijaan Suber nakutti kymmenen pistettä täyteen jo toisen kympin alkupuoliskolla, ja Kouvot kuroi eron parhaillaan vain kuuteen pisteeseen. Puoliajan summerin soidessa ero oli 20 pistettä (52-32), mutta nuori kouvolalaisjoukkue saattoi siirtyä pukukopin puolelle ilman pienintäkään aihetta itseruoskintaan, päinvastoin. Vili Nyman tiivisti ensimmäisen puolikkaan toteamalla, että ”onnistuneista stopeista päästiin nopeisiin vastaiskuihin” ja siltä osin peli toimikin mainiosti. Toisaalta Nyman arvioi vastustajan kovan kolmosprosentin sekä liian usein vaikeista paikoista otettujen heittojen ja niitä seuranneen kiireen olleen suurin syy kahdenkymmenen pisteen eroon.

Saappaat jalassa…

Ottelun toinen puolikas näki Kouvojen nousevan uudestaan alle kymmenen pisteen päähän (57-48 / 26min), mutta kova asenne ja aktiivinen haastaminen kartutti myös joukkueen avainpelaajien virhesaraketta. Kolmannella kympillä Nyman sai jo neljännen virheensä, kun puolestaan Suberia, Lommia ja mustasilmäistä Storgårdia rasitti heitäkin jo kolme virhettä miestä kohti. Virheittä kovaa taistelleita kouvolalaisia vastaan ei selvinnyt salolaisjoukkuekaan, ja erehdyttävästi Kouvo-legenda Thomas Gipsonia muistuttava Justin Baker sai myös neljännen virheensä ennen kolmannen kympin täyttymistä. 

Viimeinen kymmenminuuttinen vapautti salolaisten peliä, kun Kouvojen avainpelaajien isommat minuutit alkoivat varmasti jo painaa. Kaikkiaan kymmenellä pelaajalla pelannut Kouvot putosi lopulta Vilppaan kyydistä ja ero venähti 35:een pisteeseen, mutta hienosti taistelleen joukkueen ilme säilyi loppuun asti iloisena ja nälkäisenä. Yhdeksän miestä pääsi pisteille, kun 34 minuuttia uurastanut James Suber täräytti itselleen koko kentän kovimman teho-indeksin (29) sekä tupla-tuplan (16-11) jatkoksi vielä viisi syöttöä ja kolme riistoa. Myös Tomi Lommi heitti kaksinumeroisen pistesaldon (12) pelattuaan reilut puoli tuntia tehokasta aikaa. Vilppaan riveissä maajoukkuekonkari Mikko Koivisto pelasi vajaat 25 minuuttia yltäen 28 pisteen teho-indeksiin neljän onnistuneen kolmenpisteen heiton vauhdittamana. 

Vilpas jatkaa välieriin

Vilpas Vikings jatkaa näin Suomen Cupin välieriin Tampereen Pyrintöä vastaan, ja Kouvot kerää voimia syyskauden jäljellä oleviin kolmeen Korisliigan vierasotteluun, joista ensimmäisenä ohjelmassa on Kataja Basket tämän viikon sunnuntaina Joensuussa.